'Ajde i ovde, da ne ostaju recepti van svoje teme...
Uvodna napomena:
za Božić ne pravim klasične kolače, samo čokoladirano voće, šatro zdrave slatkiše, uz dodatak nekoliko 'recesija' kuglica od preostalih sastojaka - da bismo predahnuli od ludila kalorija za sve praznike i slave koje se protežu do Savindana.
Božićno čokoladirano suvo voće (posno, of kors, jer grickanje kreće od Badnjeg dana)

Da krenem opis slike (gornji tanjir), čisto kao ideju šta sve može
1. suve šljive, sa srculencetom od bele čokolade. Može umesto koštice unutra da se ubaci četvrt oraha, ili ceo badem/lešnik. Ovaj put nisam. Levo od njih
2. suve višnje, ovi čupavci su od 4 višnjice, čokolada mi je bila vruća, pa nisam valjala kuglice rukama, nego pomoću 2 kašičice. Čokolada se bila zgusnula, pa ostadoše čupavci. Umesto kandiranih, mogu i pijane višnjice, budu lepe i u korpici. A i sušene mogu da se 'napiju' ako se pre čokoladiranja preliju rumom/likerom/rakijom i sl.
3. Recesija kuglice od ostatka topljene čokolade i punjenja za urme, sa dodatkom skittles bombonice
4. carske urme. Koristim sveže urme, suve su mi kao slama... Sveže kupujem na pijaci kod istog dečka koji prodaje suvo voće, koštunjavce, i sličnu robu. Kutijica je 250 din, mislim da je pola kile urmi. A tako su ludački slatke, da moram umesto originalnog badema/oraha/pistaća da stavim nešto kiselo unutra. Tako da zamesim mleveni keks sa sokom i koricom 1 limuna, malko prah šećera i putera (ili margarina, ako je posno kao sad)... Izvadim koštice, napunim urme i uvaljam u topljenu čokoladu za kuvanje sa dodatkom 1 kašike ulja na 100g čokolade. (Simka crna od 70% je najmanje slatka, ali može koja god). Linije se izvuku topljenom belom čokoladom, ili prah šećer sa par kapi vode/mleka/limuna.
Slika kutije urmi, ako neko bude tražio da pazari

5. suve kajsije. One su uvek tako lepo pljosnate, ispadnu kao medaljončići. Ukras su sitne šećerne kuglice
Bile bi i smokve, da mi nisu pozobali termiti... Ko mi je kriv kad sam ih kupila 2 dana ranije, a nisam ih sakrila...
Kao ukras može svašta da se koristi: šećerne perlice, seckano koštunjavo, listići badema, kockice želea, sitne kupovne bombonice... kako već volite
Eto...
E, da dodam i ovo, za domaćice vrednije od mene:
Čokoladirane kandirane kriške pomorandže bile bi idealne, one kao iz pekare u Potosu...
Nisam još probala da ih pravim, iako sam našla recept:
http://www.coolinarika.com/recept/kandirane-narance/Uživajte!