IvanBP je napisao:
Deki, ja se baš i ne slažem sa tobom. To što Grci imaju more, to ima je priroda dala i to nije njihova zasluga. Oni su jednostavno imali sreće pa im se preci tu nastanili. Ono što je do njih, sve škripi, higijena, odvoženje smeća, ceo Potos smo prošli, nema nijedne kante da baciš čuku od kukuruza kojeg su deca pojela u šetnji. Pogledaj samo kako održavaju svoja dvorišta. Vrlo malo je onih koji drže sve pod konac. Mnoga dvorišta su u višegodišnjem korovu. Urbanističko arhitektonski katastrofalna su im naselja. Kao da ih je turizam iznenadio, sve su to neka stara sela u kojima su kuća po kuća rušeni i dizani smeštaji koji primaju 15 porodica. Problem sa parkingom u Potosu i Limenariji ne rešavaju. Njihovo je rešenje da policija okreće glavu pa ljudi parkiraju uz put, odmah iza znaka za zabranu. Hoću da kažem da Grci vrlo malo rade na razvoju turizma pri čemu mislim na taj komunalno - urbanistički plan. Njima ovo sada što se dešava u svetu ide na ruku ali ako se ne opamete, to će im se obiti o glavu. Na plaži im se pojavi kamenje i oni ne reaguju, naplaćuju ležaljke i boli ih uvo. Ne pada im na pamet da dovezu 10 kamiona peska i to prekriju pre sezone. Što bi, i ovako su puni.
Kada radiš neki posao moraš stalno da ulažeš i usavršavaš se bez obzira što ti trenutni poslovni odnosi donose puno posla i velike pare. Baš tada treba da dižeš nivo poslovanja. Ništa ne traje večno.
Meni se u grčkoj sviđa, tamo ću i dalje letovati ali ne može se samo posmatrati lepo more i plaže. Oni moraju početi nuditi i ostale stvari makar osnovne a to je redovna higijena javnih površina.
Ivo sa dobrim delom ovog tvog teksta cu se sloziti ali sam ja ipak mislio na nesto drugo sto mi kod naseg naroda smeta.

Ovo sve sto si napisao potpuno si u pravu stim sto cu ja dodati da je preslikano stanje i kod nas ako ne i gore u mnogim segmentima turizma koji kod nas ima sta da ponudi ali . . .
Prva stvar koja mene jako nervira a skoro svake godine me neki "patriota" podseti na to isto je da su poredjenja Grcke sa Srbijom obavezna pojava.

Najpre je na tapetu hrana,sta bi kod nas Srba drugo bilo prvo,koja u Grckoj nije ni prineti nasoj ?!!

Pa naravno da nije kad je svako od nas navikao na svoju nacionalnu kuhinju i ne znam gde bi se to na kugli zemaljskoj bilo kome od nas moglo svideti nesto "tudje" vise od svoga jela kuci.

Pritom nijedan od tih strucnjaka ne zna da je Grcka kuhinja zvanicno priznata i poznata u svetu (iako sa prilicno turcizama) za razliku od nase koja osim sarme zvanicno nema veliku popularnost van granica SRB.(pritom je i to turcizam ali ajde)

Pre neku godinu jedan prijatelj sto ga upoznasmo na Halkidikiju mi drzi predavanje kako je njihov hleb dekav i nije nizasta a nas je opet pa super.

Pritom je on pekar po profesiji. Isti mi taj prica pred kraj letovanja da jedva ceka da se vrati u Srbiju i napije se nase vode.Ona njihova flasirana mu je odvratna nekako je kaze kao destilovana !!! A pritom zivi u Bg-u i nije svestan kako dobru vodu pije ovde.

Eto samo da nesto covek lupi i ostane ziv.

Takvih i slicnih slucajeva imadoh na desetine.
Druga stvar koja mi dize pritisak,verovatno jos vise od prve,je to geografsko poredjenje.

Ovde moram da napomenem da se ovaj pasus ne odnosi na
Blazino pisanje,on je moj veliki prijatelj koga licno poznajem u dusu pa znam sta je mislio kada je o ovome pisao u svom skorasnjem postu.
Ova prica se obicno cuje pred kraj letovanja a ide otprilike ovako : Jedva bre cekam da se vratimo kuci smucilo mi je se sve ovo vise.

Ma nema brate nase Srbije nigde na svetu !!! Grcka sva specena i zuta,MKD siva a kad udjes brale moj u Srbiju sve zeleno ma milina za oci.

I jos obavezan dodatak : ma da se najedem k'o covek nase 'rane i napijem vode sa izvora.Pritom je tu i obavezan dodatak iz prvog dela: da se naspavam ,opet ko covek,u nekom njegovom selu ili na planini svejedno.

Iz ovoga bi neko pomislio da je taj nas turista na silu doveden u Grcku gde mora da se muci po vrucini i pesku pritom je non stop zedan i gladan i izlozen strasnoj nostalgiji za kucom,iako je iz iste utekao desetak dana pre ove price.

Pritom na odmor u Grcku ide svake godine i po pravilu na isti dolazi kako zna i ume pomocu stapa i kanapa,kao i vecina nas da se razumemo, ali ovo zanovetanje je obavezan ritual.
Treca pojava su izbor smestaja i prohtevi koji ne da nisu realni nego nemaju veze sa mozgom.

Ovo se opet ne odnosi na
Ivana cisto da ne bude nesporazuma.

Sve mora da nam je na ruku,blizu i ugladjeno.

Pritom nismo svesni da dolazimo u najobicnija sela gde su ljudi mestani koji se bave turizmom sasvim slucajno i ne mnogo profesionalno, izuzimajuci hotele sa 4 i 5 zvezdica. Plaze,voda kristalno cista i tirkizna obavezno,anticke iskopine,harizma Grcke i Mediterana,veliko setaliste za uvece itd sve bi trebalo da bude tu pored nase sobe i da pritom ne kosta mnogo,jer ima zaboga mnogo boljih destinacija koje su opravdano skupe a ne ove grcke selendre cijim stanovnicima i poslenicima bi trebala da bude cast sto smo ih uopste udostojili da kod njih ostavimo i poslednji evro.
E ovo su tri stvari koje mene bas nerviraju i u poslednje vreme,sto ranije nije bio slucaj,sam poceo da reagujem jako agresivno na ovakve komentare.

Valjda je jasno svakome kada krene u bilo koju zemlju sta tamo moze da ocekuje posebno ako je visegodisnji turista na tom tlu. U redu jue da se covek jednom zezne i cao nema vise,tu ne dolazi. ali svake godine "jedva ceka kad ce u Grcku na more" a onda uslede ova dva ili sva tri pasusa iznad.
Malo sam oduzio ne zamerite ali nisam umeo drugacije da objasnim ono sto sam neki dan pisao.

Ovo je osobenost koja se odnosi na nas Srbe generalno i uvek je prisutna u komentarima kao da smo duzni i pod obavezom da idemo u Grcku. Meni ovo licno smeta pa sam to i izneo u javnost.