Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Utorak, 06 Oktobar 2026, 17:42

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105501 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 2246, 2247, 2248, 2249, 2250, 2251, 2252 ... 7034  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 20:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
I da ne zaboravim Astris, :ljubac: Miki

Slika

ovo je pogled ulevo od (ne baš same) ivice Marlijevih suncobrana.
Generalno, ima dovoljno plaža na ostrvu, kreneš po planu, pa - ako je previše kola oko željene plaže - nastaviš dalje i nađeš sebi zgodno mestašce.
Dok se vozite, gledate naokolo, ima mesta koja deluju pristupačno sa magistrale, npr:

Slika

Slika

ili

Slika

Oceniš da bi to moglo biti privlačno, staneš na prvom sledećem proširenju puta, i... robinzonijada!
a u dnu takvih uvalica zna da bude genijalan peščani plažičuljak...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 21:05 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 19:30
Pol: Bata
IvanBP je napisao:
Deki, ja se baš i ne slažem sa tobom. To što Grci imaju more, to ima je priroda dala i to nije njihova zasluga. Oni su jednostavno imali sreće pa im se preci tu nastanili. Ono što je do njih, sve škripi, higijena, odvoženje smeća, ceo Potos smo prošli, nema nijedne kante da baciš čuku od kukuruza kojeg su deca pojela u šetnji. Pogledaj samo kako održavaju svoja dvorišta. Vrlo malo je onih koji drže sve pod konac. Mnoga dvorišta su u višegodišnjem korovu. Urbanističko arhitektonski katastrofalna su im naselja. Kao da ih je turizam iznenadio, sve su to neka stara sela u kojima su kuća po kuća rušeni i dizani smeštaji koji primaju 15 porodica. Problem sa parkingom u Potosu i Limenariji ne rešavaju. Njihovo je rešenje da policija okreće glavu pa ljudi parkiraju uz put, odmah iza znaka za zabranu. Hoću da kažem da Grci vrlo malo rade na razvoju turizma pri čemu mislim na taj komunalno - urbanistički plan. Njima ovo sada što se dešava u svetu ide na ruku ali ako se ne opamete, to će im se obiti o glavu. Na plaži im se pojavi kamenje i oni ne reaguju, naplaćuju ležaljke i boli ih uvo. Ne pada im na pamet da dovezu 10 kamiona peska i to prekriju pre sezone. Što bi, i ovako su puni.
Kada radiš neki posao moraš stalno da ulažeš i usavršavaš se bez obzira što ti trenutni poslovni odnosi donose puno posla i velike pare. Baš tada treba da dižeš nivo poslovanja. Ništa ne traje večno.
Meni se u grčkoj sviđa, tamo ću i dalje letovati ali ne može se samo posmatrati lepo more i plaže. Oni moraju početi nuditi i ostale stvari makar osnovne a to je redovna higijena javnih površina.

Ivo sa dobrim delom ovog tvog teksta cu se sloziti ali sam ja ipak mislio na nesto drugo sto mi kod naseg naroda smeta. :hand: Ovo sve sto si napisao potpuno si u pravu stim sto cu ja dodati da je preslikano stanje i kod nas ako ne i gore u mnogim segmentima turizma koji kod nas ima sta da ponudi ali . . . :doh:

Prva stvar koja mene jako nervira a skoro svake godine me neki "patriota" podseti na to isto je da su poredjenja Grcke sa Srbijom obavezna pojava. :snooty: Najpre je na tapetu hrana,sta bi kod nas Srba drugo bilo prvo,koja u Grckoj nije ni prineti nasoj ?!! :naughty: Pa naravno da nije kad je svako od nas navikao na svoju nacionalnu kuhinju i ne znam gde bi se to na kugli zemaljskoj bilo kome od nas moglo svideti nesto "tudje" vise od svoga jela kuci. :think: Pritom nijedan od tih strucnjaka ne zna da je Grcka kuhinja zvanicno priznata i poznata u svetu (iako sa prilicno turcizama) za razliku od nase koja osim sarme zvanicno nema veliku popularnost van granica SRB.(pritom je i to turcizam ali ajde) :hand: Pre neku godinu jedan prijatelj sto ga upoznasmo na Halkidikiju mi drzi predavanje kako je njihov hleb dekav i nije nizasta a nas je opet pa super. :shock: Pritom je on pekar po profesiji. Isti mi taj prica pred kraj letovanja da jedva ceka da se vrati u Srbiju i napije se nase vode.Ona njihova flasirana mu je odvratna nekako je kaze kao destilovana !!! A pritom zivi u Bg-u i nije svestan kako dobru vodu pije ovde. :doh: :lol: Eto samo da nesto covek lupi i ostane ziv. :confusion-shrug: Takvih i slicnih slucajeva imadoh na desetine.

Druga stvar koja mi dize pritisak,verovatno jos vise od prve,je to geografsko poredjenje. :snooty: Ovde moram da napomenem da se ovaj pasus ne odnosi na Blazino pisanje,on je moj veliki prijatelj koga licno poznajem u dusu pa znam sta je mislio kada je o ovome pisao u svom skorasnjem postu. :hand:

Ova prica se obicno cuje pred kraj letovanja a ide otprilike ovako : Jedva bre cekam da se vratimo kuci smucilo mi je se sve ovo vise. :x Ma nema brate nase Srbije nigde na svetu !!! Grcka sva specena i zuta,MKD siva a kad udjes brale moj u Srbiju sve zeleno ma milina za oci. :o :doh: I jos obavezan dodatak : ma da se najedem k'o covek nase 'rane i napijem vode sa izvora.Pritom je tu i obavezan dodatak iz prvog dela: da se naspavam ,opet ko covek,u nekom njegovom selu ili na planini svejedno. :snooty: :? Iz ovoga bi neko pomislio da je taj nas turista na silu doveden u Grcku gde mora da se muci po vrucini i pesku pritom je non stop zedan i gladan i izlozen strasnoj nostalgiji za kucom,iako je iz iste utekao desetak dana pre ove price. :confusion-shrug: Pritom na odmor u Grcku ide svake godine i po pravilu na isti dolazi kako zna i ume pomocu stapa i kanapa,kao i vecina nas da se razumemo, ali ovo zanovetanje je obavezan ritual. :snooty:

Treca pojava su izbor smestaja i prohtevi koji ne da nisu realni nego nemaju veze sa mozgom. :confusion-seeingstars: Ovo se opet ne odnosi na Ivana cisto da ne bude nesporazuma. :hand: Sve mora da nam je na ruku,blizu i ugladjeno. :roll: Pritom nismo svesni da dolazimo u najobicnija sela gde su ljudi mestani koji se bave turizmom sasvim slucajno i ne mnogo profesionalno, izuzimajuci hotele sa 4 i 5 zvezdica. Plaze,voda kristalno cista i tirkizna obavezno,anticke iskopine,harizma Grcke i Mediterana,veliko setaliste za uvece itd sve bi trebalo da bude tu pored nase sobe i da pritom ne kosta mnogo,jer ima zaboga mnogo boljih destinacija koje su opravdano skupe a ne ove grcke selendre cijim stanovnicima i poslenicima bi trebala da bude cast sto smo ih uopste udostojili da kod njih ostavimo i poslednji evro. :doh: :pray:

E ovo su tri stvari koje mene bas nerviraju i u poslednje vreme,sto ranije nije bio slucaj,sam poceo da reagujem jako agresivno na ovakve komentare. :angry-cussing: Valjda je jasno svakome kada krene u bilo koju zemlju sta tamo moze da ocekuje posebno ako je visegodisnji turista na tom tlu. U redu jue da se covek jednom zezne i cao nema vise,tu ne dolazi. ali svake godine "jedva ceka kad ce u Grcku na more" a onda uslede ova dva ili sva tri pasusa iznad. :evil:

Malo sam oduzio ne zamerite ali nisam umeo drugacije da objasnim ono sto sam neki dan pisao. :confusion-shrug: Ovo je osobenost koja se odnosi na nas Srbe generalno i uvek je prisutna u komentarima kao da smo duzni i pod obavezom da idemo u Grcku. Meni ovo licno smeta pa sam to i izneo u javnost. :D

Poslednji put menjao Deki r-4 dana Utorak, 09 Avgust 2016, 21:10, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 21:08 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 24 Avgust 2014, 00:53
jack je napisao:
...a u dnu takvih uvalica zna da bude genijalan peščani plažičuljak...

A na plažičuljku mož' da sretneš kampere u ''šetnji''. :haha:
Jack, sličice su divne! :bravo:

VlaMar, ne preteruj s učenjem, more leči, ne zaboravi i da se brčkaš! :smesko-gore-dole:

Deki, ideja ti nije loša, ali se bojim da će mi dosaditi da idem stalno na isto mesto. Osim ako mi baba ne da gratis bar peto letovanje kod nje, pa 8, pa 10... :mrgreen:

DV! :romance-grouphug:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 21:13 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Zmajo ja ti ponudih izazov a ti odluci kamo ces za pe' ses godina da letujes. ;) :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 21:16 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 24 Avgust 2014, 00:53
:doh:

Deki je Kralj! :bravo: :op-op:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 22:08 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 21:00
Deki, u pravu si, ja to podržavam što kažeš ali ja pričam o nečem drugom. Meni smeta što Grci nikako da nauče da održavaju higijenu, tu se ne trude. Zatim, vole da smuljaju i uzmu pare, tu su kao i mi. To što su kao mi ne znači da tu osobinu volim i kod nas. Ja sam jeo giros kod onog El greka, prošle godine se zeznem dva puta, ove opet zaboravim i dođem ponovo. Neverovatno mala količina mesa u girosu. Recimo u Balkan house ima minimum dva puta više mesa. Znači on je osetio da je popularan, posao ide i ajmo da zakidamo. Ma... E takvih stvari ima koliko hoćeš da ne nabrajam.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 22:18 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Deki, Ivane, :ljubac:
Evo kako ja razmišljam:
Ne mogu da kritikujem nijednu drugu državu ili narod za iste stvari koje me izluđuju i kod nas. Đubre mi smeta i u Srbiji. Nerad, javašluk, neuređene javne površine, nebriga o parking prostoru... ma sve ovo imam i na Konjarniku... Nažalost...
Ali ne idem u Grčku, niti igde drugde da im zavirujem u dvorišta, lonce i državno uređenje. Idem da im zavirim u život. U oči. U dušu...
I ne moram nigde da jurcam, stvarno ne moram. Dovoljno je da sednem u kafić, bez obzira je li to u Beču, Rimu, ili Potosu... (Ili na plažu, još je jednostavnije) Da udahnem taj vazduh, taj miris, taj duh, to posebno i jedinstveno mesto gde se nalazim tog trenutka, da ga osetim celim bićem... Ne, ni tako ne mogu ništa u potpunosti spoznati, naravno :D
Mogu samo da prihvatim ono što jeste.
Ono što tražimo ionako nije izvan nas. Ali izvan jeste ono zrno lepote koje u nama samima ponekad posustane, pa mu je potreban spoljni nagoveštaj, možda nada, da je ipak sve onako kako treba da bude... Čak i kad je teško... čak i kad je bolno... čak i kad ne razumemo razloge... Ta lepota je ipak tu. Uprkos svemu. Nepobitna činjenica.
I eto... Unutrašnja ravnoteža se ponovo uspostavi... Spokoj.

Ali, Deki, ne mogu ni da se ljutim na takve ’dramatične’ ljude. Ne ubeđuju oni tebe, nego sebe, kao deca: ako kažu naglas, možda postane stvarnost
Samo im se nasmešim, i udaljim se da mi ne kvare moj zen... Nije da svet gledamo različitim očima, nego istim očima gledamo različite svetove... Nismo kompatibilni. ;)

Ivane, rekla sam već jednom da moja ljubav prema Tasosu nije slepa. Vidim sve to što si nabrojao, i još raznih stvari. Vidim svake godine ponešto zbog čega mi bude žao što se izmenilo – ne nabolje... ali biram da mi to ne smeta. Ukoliko mi nekad ipak bude previše smetalo, ići ću drugde. To je sve.

Of kors, ovo je samo moje mišljenje :ljubac: svako vidi svoju istinu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 22:27 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ma, htedoh u stvari da vam pričam o Modriči, ali od filozofiranja izgubih inspiraciju

:romance-grouphug: :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 22:53 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Laku noć

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 23:28 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

jack je napisao:
Ne mogu da kritikujem nijednu drugu državu ili narod za iste stvari koje me izluđuju i kod nas. Đubre mi smeta i u Srbiji. Nerad, javašluk, neuređene javne površine, nebriga o parking prostoru... ma sve ovo imam i na Konjarniku... Nažalost...
Ali ne idem u Grčku, niti igde drugde da im zavirujem u dvorišta, lonce i državno uređenje. Idem da im zavirim u život. U oči. U dušu...
I ne moram nigde da jurcam, stvarno ne moram. (na plažu, još je jednostavnije) Da udahnem taj vazduh, taj miris, taj duh, to posebno i jedinstveno mesto gde se nalazim tog trenutka, da ga osetim celim bićem...

Ono što tražimo ionako nije izvan nas. Ali izvan jeste ono zrno lepote koje u nama samima ponekad posustane, pa mu je potreban spoljni nagoveštaj, možda nada, da je ipak sve onako kako treba da bude... Čak i kad je teško... čak i kad je bolno... čak i kad ne razumemo razloge... Ta lepota je ipak tu. Uprkos svemu. Nepobitna činjenica.
I eto... Unutrašnja ravnoteža se ponovo uspostavi... Spokoj.

Samo im se nasmešim, i udaljim se da mi ne kvare moj zen... Nije da svet gledamo različitim očima, nego istim očima gledamo različite svetove... Nismo kompatibilni.

To je to Jack pogodila si sustinu i potpomogla moje sire pojasnjenje kratkim i konciznim u par recenica (posebno onih boldovanih crveno). :clap: Daleko je to od nervoze mene to stanje na Ostrvu ne snalazi,jedino u tih dvadeset i kusur dana ja sam spokojan i pancirno zasticen od gluposti i ostalih ljudskih anomalija. :dance: Odbijaju se od mene. :greetings-clappingyellow: Kamo srece kada bih takav umeo da budem i u ostatku godine. :confusion-shrug: Tu nirvanu ne umem da uhvatim po povratku kuci a nije da ne pokusavam. :think: :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 23:48 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 18:40
Evo da se prikljucim raspravi informacijom da je juce hapsena omanja banda u Limenasu koja je krala stvari sa plaze i iz soba turistima. Stiglo dakle i tamo!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 23:55 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 12:50
Deki r-4 je napisao:
Druga stvar koja mi dize pritisak,verovatno jos vise od prve,je to geografsko poredjenje. :snooty: Ovde moram da napomenem da se ovaj pasus ne odnosi na Blazino pisanje,on je moj veliki prijatelj koga licno poznajem u dusu pa znam sta je mislio kada je o ovome pisao u svom skorasnjem postu. :hand:

A na čije se pisanje odnosilo nego na moje? Nemoj sad da se vadiš, moj bivši prijatelju :)
Što mi lepo odma nisi reko da te nerviram i dižem pritisak.
A ne: Blažo prijatelju, Blažo kume, zemljače, rode...ovo, ono a iza leđa kad nisam na forumu svašta pišeš :smesko-levo-desno:

Šal na stranu, da ne zaranjam previše u ove komplikovane teme - istina je obično negde u sredini. Da ne zamenjujemo teze.
Ja sam poslednji koji voli da zagleda u tuđe dvorište i tuđ tanjir osim.... kad sam za spavanje u tom dvorištu i jelo iz tog tanjira debelo platio. Pa kad platim imam pravo i da kritikujem ono što mi se ne sviđa.
Mimo toga, nek svako živi kako može, voli i ume.

Realno - tamo idemo najviše jer nam je to najbliže i ipak najjeftinije more. Da su nam plate par hiljada eura da vidite kako bi se i nazagriženijim grkofilima promenio ugao gledanja i podigla lestvica i kako bi se letelo do Palma de Majorke, Dominikane, Sardinije, Sicilije...

Poslednji put menjao Blaža dana Utorak, 09 Avgust 2016, 23:58, izmenjena 2 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 09 Avgust 2016, 23:57 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 12:50
Tedi je napisao:
Evo da se prikljucim raspravi informacijom da je juce hapsena omanja banda u Limenasu koja je krala stvari sa plaze i iz soba turistima. Stiglo dakle i tamo!

E sad tek mogu da kažu da su se afirmisali kao turistička destinacija :haha:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 10 Avgust 2016, 00:47 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 00:47
Brzi je napisao:
Priroda se poigrala
IvanBP je napisao:
Što poigrala? To su kavezni ribnjaci. Tu Grci gaje ''prirodnu'' ribu za turiste.
Pre neki dan sam malo istraživao oko toga, zbog cene brancina koju su naši domaćini platili u jednom finom ribljem restoranu "Panos", negde na sredini između Marmarasa i Toronija...

Dakle, Grčka je najveći mediteranski proizvođač brancina i orade. U ovim ribnjacima, kao na slici koju je Brzi stavio, te dve vrste se najčešće gaje. Na ribljoj pijaci u Porto Koufu brancin (lavraki) iz ribnjaka se prodaje po ceni od 14 €/kg dok je divlji duplo skuplji, tj 28 €/kg. Razlikuju se po tome što je brancin iz ribnjaka znatno tamniji nego divlji.

Slična je razlika i u restoranima - u Porto Koufu ima nekoliko odličnih ribljih restorana i tu se može najjeftinije (na Sitoniji) pojesti kvalitetna riba. U restoranu, lavraki iz ribnjaka je oko 28 €/kg dok je divlji 45-50€. U nekim restoranima (mi smo baš u jednom takvom bili) imate u ponudi obe vrste - kelner vas odvede do ogromnog frižidera koji liči na orman sa fiokama, otvara fioke sa lepo složenim ribama a vi birate.

Lavraki kojeg smo hasnuli u restoranu "Panos" je koštao naše domaćine 55 €/kg, a zapao nam je lep komad od 1,2 kg (dok je g-đa Pef jela neko jelo od školjki.. brrrr...). Elem, prepoznaje se i po ukusu - nikad tako ukusnu ribu nisam pojeo, a verovatno je ovo bio prvi put da jedem divljeg brancina.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 10 Avgust 2016, 06:41 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 19 Avgust 2014, 00:10
DextO i ja, prošle godine u ribarnici na putu za Teologos, kupismo oradu i brancin za po 8€ kilogram.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105501 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 2246, 2247, 2248, 2249, 2250, 2251, 2252 ... 7034  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.