Brzi je napisao:
Pa moze tu i Skitonija da se upise na listu mogucnosti. Samo nikako Neos Marmaras. Prosao sam juce kolima kroz njega i dusu je ispustio.
Blaza moze jug da ti opise, tamo jos nismo bili.
Potez od Porto Karasa do Porto Koufa je lep i liči na Tasos. Puno borova, sve je zeleno. Puno malih uvala, mada neke od njih imaju i stene na ulazu u vodu.
Jedino mesto na tom potezu je Toroni, ostalo su apartmani i manja apartmanska naselja sporadično razbacani po tim uvalama i po neki kamp.
Što se tiče Toronija ima lepu plažu, mada ja ne volim te kilometarske plaže ali pesak je zaista lep i ima puno mesta zbog dužine plaže. Samo mesto mi se ne dopada, red kuća uz plažu i neko kao šetalište koje uveče liči na vašar. Preko dana je malo bolji utisak.
Porto Koufo zanimljivo malo ribarsko mesto. To je u stvari luka u dobro zaklonjenom zalivu, jedan hotel, par apartmansih kuća i 5-6 taverni.
Nakon Koufa sledi potez "spržene zemlje" sve do iza Sartija i Oranž biča.
Meni se ne dopada taj reljef bez zelenila i sa niskim rastinjem, ali tu ima par izuzetnih plaža (Kalamitsi, Tigania, Klimataria, Klaritsi)
Samo selo Kalamitsi izuzetno malo sa relativno dosta smeštajnih kapaciteta. Plaža izuzetna.
Oblast oko Sikije najružnija, mada isto ima dobre plaže. Ali u zaleđini je velika i gola ravnica pa me sve podseća na nekakvu pustinju.
Sarti - duga i odlična plaža ali sa gotovo konstantim vetrom i talasima. Tu smo se istalasali bolje nego na Paradizu. Stari deo mesta ima lep blok uskih uličica i puno lokala, lepo za večernju šetnju, ali u samom Sartiju nikad ne bi odseo zbog prevelikog broja turista i tog vetra.
Zatim sledi biser prirode - Oranž bič, jedini problem je gužva tako da nije za celodnevni boravak ali je odlično da se dođe, pobacaju stvari na stene i opali kupanjac od 2 sata pa teraj dalje.
Odatle se reljef menja, opet puno uvala koje se kriju i dave u gustom zelenilu, nema naseljenih mesta, samo plaže i kampovi i tako sve do Vurvurua.
Ni Vurvuru se ne može nazvati naseljenim mestom već više vikend naseljem sa brojnim apartmanskim kućama i hotelima razbacanim po par uvala. Tu u blizini ima plaža Fava, Karidi i Lagonisi koje su odlične. I pri kraju Sitonije je opet ribarsko selo Ormos Panagias, koje nisam obišao pa ne mogu ništa o njemu da kažem.
Sve u svemu, potez od Psakudije do Marmarasa je naseljeniji i civilizovaniji dok su jug poluostrva i istočna strana više za robinzone uz par oaza civilizacije.
Ono što je meni zasmetalo je pojava divljih kampera na mnogim "neorganizovanim" plažama pa čak i na organizovanim. Jednostavno, zauzmu celu plažu, sve liči na cigansku čergu. Ima tu i porodičnih ljudi ali i dosta persona pored kojih ne bi voleo da zaspim. Nije prijatno kad dođete sa decom na plažu a iz šatora izađe čika "go ko od majke rođen", samo malo dlakaviji. Izađe i po neka vremešna teta za koju je puno bolje da nije ni izlazila. Čudi me da nadležni turistički radnici to dozvoljavaju. Posebno je pitanje gde obavljaju fiziološke potrebe. Odgovor se krije u obližnjem žbunju a ponekad odgovor donesu i talasi.
I pored lepote prirode u oko zapada potpuno odsustvo bilo kakve želje lokalnog stanovništva da i samo oplemeni okolinu. Tako možete videti skupo i fensi apartmansko naselje u zaleđu plaže, gde je noć 150 eura, a onda od apartmana do plaže prolazite kroz bodljikavo žbunje, strnjiku, šipražje iza kojeg se kriju ko zna kakve živuljke.
U Toroniju kao postoji neko šetalište uz plažu, ali pojas od šetališta do plaže je često takođe zarastao u žbunje, nepokošenu travu a poseban specijalitet lokalne samouprave je postavljanje kontejnera uz svaku baštu restorana koji su uveče, kada se ti restorano obično i obilaze, prepuni smeća koje kipi na sve strane. Fantastičan ugođaj, s jedne strane pogled na more a s druge na prepuni kontejner. Mada ima to i dobrih strana, ako vam se hrana ne dopadne a nemate kuče ili mače kome bi zapakovali za poneti, samo frljnete preko ramena u najbliži kontejner.
E da, zaboravih da istaknem već mnogo puta sa raznih strana izrečen utisak.
Opet se oduševim kada uđem u Srbiju i vidim koliko je zelena i lepa. Često nepravedno zapostavljamo sopstveno dvorište. Mi smo za Grčku i Makedoniju - mala Švajcarska. Jedino što Grci imaju morence i to lepo morence. Ali ni Švacarska nema more pa joj to ne smeta da bude Švajcarska.