Del, jesi li isprobao ovaj recept? Čini mi se da je za kilo suvih sastojaka možda malo 2 belanca i 3 kašike meda da sve povežu? Ovo će mi biti domaći zadatak za sledeći vikend.
Ovog vikenda grickamo
Banana keksić
Umutiti penasto mikserom:
125g putera sobne temperature,
125g šećera (ja koristim žuti) i
1 jaje. Dodati:
1 kesicu šlaga, tj. 40g (možete umesto njega samo 2 vanilin šećera, ako izbegavate hemiju u kolačima)
1 zgnječenu zrelu bananu, i još malo umutiti mikserom. Dalje se meša varjačom, ili mesi rukom, kako vam lakše. Varjačom/kašikom je skroz ok, samo malo sporije. Dodati
400g mekog brašna sa
pola praška za pecivo i
100g seckane čokolade.
Kad se sve sjedini, ostaviti 10ak minuta da odmori, taman dok se rerna ugreje na 180. Od testa praviti kuglice i ređati u pleh, malo pritisnuti odozgo viljuškom da se spljošti na oko 1cm debljine. Ne mora mnogo veliki razmak između njih, jer rastu u visinu, a ne mnogo u širinu.
Peče se 8-10 min u mojoj rerni, originalni recept je bio 10-15. Treba da malo zažute, vidi se na slici. Mogu i malo jače da požute, ako više volite, ali obratite pažnju da je to još 1 minut, pa pazite.
Od ove mase ja napravim oko 40 keksića, mogu i sitniji ako treba da budu finski, onda recimo 46.
Mudrolije:
ovo je lepo testo za rad, ne lepi se za ruke, samo je malo masno.
Ako želite da keksi budu jednake veličine, možete testo da uvaljate kao dugačak valjak, pa da seckate nožem jednake delove koje posle uvaljate u kuglicu. Ovo seckanje ide: presečem tu 'glistu' na pola, pa svaku polovinu na pola, i tako....
Može da se stavlja u korpice (pre pečenja

), ako treba da 'izgleda'
Mekani su.
Mogu da stoje i do nedelju dana, ako ukućani ne provale gde ste ih skembali
Na vazduhu 'oće da se osuše i ne budu mekani, u kutiji ostaju mekani. Kutija može i plastična, ne mora biti metalna.
Prijatno!