Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Nedelja, 27 Septembar 2026, 06:46

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 34  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Subota, 05 Mart 2016, 21:03 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Pol: Seka
Jack, kako da se ne stresiram da li je donja kora skroz pecena kada budem dodala dzem i gornju koru, pa moze da zagori..

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 05 Mart 2016, 21:33 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
MIki, neće da izgori, ne boj se. Sve do 200 su umerene temperature, pa treba baš da zaboraviš na njega pola sata da mu nešto bude, a na 170-180 sigurno neće zagoreti, mogao bi eventualno da bude malo suvlji nego inače.
Kad stavim drugu koru, to mi je još recimo 7min, ako te strah, ti bocni čačkalicom da proveriš (plitko, samo gornju da probodeš), pa čim se ne lepi testo, gotovo je ;)

Minute sam stavila za orijentaciju, svaka rerna drugačije radi. Čačkalica je zakon :D

Za donju koru isto važi - da ne moraš da misliš 'kako sad da znam kada je polu-gotovo?' Lepo sačekaj da je čačkalica suva, i zalivaj nastavak. Videćeš kako je lako, samo se ohrabri da probaš
:ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 12 Mart 2016, 09:53 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:00
da li je ste nekada mozda pravili bonzitu? Nasao sam neki recept i kolega mi je juce pricao da se sprema da pravi pa mi je zagolicao mastu :) ne deluje uopste komplikovano, ne deluje skupo, ne zahteva mnogo vremena a daje mogucnost menjanja recepta po zelji. Veoma zdravo jer preovladavaju zitarice i suvo voce, bez secera i vestackih zasladjivaca.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 12 Mart 2016, 17:52 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Bez secera? Mora da je sa medom?

Jack, nikako da ti se pohvalim da sam pravila medenjake po tvom receptu!!! Pravila sam ih sa dzemomo sljiva, onaj ekstra, Bakina tajna! Mnogo mi se svidja kako su ispali i mm ih je pohvalio! :op:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 12 Mart 2016, 22:05 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Da, da sa medom je

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 13 Mart 2016, 20:12 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Miki :ljubac: Treba samo probati. Meni su najlakši za pravljenje takvi kolači koji se sipaju u pleh i peku.

Del,
kucni taj rcp, imam i ja neku bonžitu, ali sa sve šećerom, puterom i čokoladom :mrgreen: Zdravija varijanta bi svakako dobrodošla :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 14 Mart 2016, 19:25 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
I ja imam savrsen recept (bogat!) za bonzitu...pogledacu, cim stignem i postavicu recept! Redovno sam pravila za tatinu slavu...

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 16 Mart 2016, 12:01 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Sastojci

• 70 g badema
• 70 g preprženihlješnjaka
• 100 g sušenihbrusnica
• 50 g sušenihsmokvi
• 3 žlicemeda
• 170 g zobenihpahuljica (cijelih)
• 3 bjelanjka
• 20 g integralnogsezama (može i obični)
• 20 g lana
• navrhžličicemuškatnogoraščića, djumbira i pimenta
100 g kornfleksa
100 g ekspanandiranog pirinča
50 g susama
50 g badema,
50 g pečenegolice,
30 g suncokretovihsemenki,
30 g suvebrusnice,
30 g suvoggrožđa,
30 g lana,
30 g kokosa,

Priprema
Lješnjake narežite na polovice i stavite u pećnicu na 100 stupnjeva oko 15 minuta, s tim da ihsvako malo promiješate. Odstranite ljuske tako da ih trljate medju rukama.Bademe nasjeckajte na što sitnije komade, kao i suhe smokve. U posudu stavite lješnjake, bademe, brusnice, smokve, pahuljice, sezam, lan i začine, dodajte med i sve dobro promiješajte i ostavite da malo odstoji. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg i dodajte ga smjesi, sve dobro promiješajte i istresite na pleh 27 X 20 cm na kojeg ste stavili papir za pečenje, dobro utisnite. Prije pečenja zarežite lagano nožem veličinu i oblik pločica kako bi lakše srezali nakon pečenja.Pecite odnosno sušite u pećnici oko 30 minuta, ili dok ne počne dobivati smedju boju.

Posluživanje
Corny pohranite u limenu kutiju, a isto tako ga možete i zamrznuti.
Suho voće možete kombinirati po želji, isto tako ili izbaciti ili ubaciti još začina, npr. cimet.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 20 Mart 2016, 09:09 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Del, jesi li isprobao ovaj recept? Čini mi se da je za kilo suvih sastojaka možda malo 2 belanca i 3 kašike meda da sve povežu? Ovo će mi biti domaći zadatak za sledeći vikend.

Ovog vikenda grickamo

Banana keksić

Slika

Umutiti penasto mikserom:
125g putera sobne temperature,
125g šećera (ja koristim žuti) i
1 jaje. Dodati:
1 kesicu šlaga, tj. 40g (možete umesto njega samo 2 vanilin šećera, ako izbegavate hemiju u kolačima)
1 zgnječenu zrelu bananu, i još malo umutiti mikserom. Dalje se meša varjačom, ili mesi rukom, kako vam lakše. Varjačom/kašikom je skroz ok, samo malo sporije. Dodati
400g mekog brašna sa
pola praška za pecivo i
100g seckane čokolade.

Kad se sve sjedini, ostaviti 10ak minuta da odmori, taman dok se rerna ugreje na 180. Od testa praviti kuglice i ređati u pleh, malo pritisnuti odozgo viljuškom da se spljošti na oko 1cm debljine. Ne mora mnogo veliki razmak između njih, jer rastu u visinu, a ne mnogo u širinu.
Peče se 8-10 min u mojoj rerni, originalni recept je bio 10-15. Treba da malo zažute, vidi se na slici. Mogu i malo jače da požute, ako više volite, ali obratite pažnju da je to još 1 minut, pa pazite.
Od ove mase ja napravim oko 40 keksića, mogu i sitniji ako treba da budu finski, onda recimo 46.

Mudrolije:
ovo je lepo testo za rad, ne lepi se za ruke, samo je malo masno.
Ako želite da keksi budu jednake veličine, možete testo da uvaljate kao dugačak valjak, pa da seckate nožem jednake delove koje posle uvaljate u kuglicu. Ovo seckanje ide: presečem tu 'glistu' na pola, pa svaku polovinu na pola, i tako....
Može da se stavlja u korpice (pre pečenja :D ), ako treba da 'izgleda' :mrgreen:
Mekani su.
Mogu da stoje i do nedelju dana, ako ukućani ne provale gde ste ih skembali ;)
Na vazduhu 'oće da se osuše i ne budu mekani, u kutiji ostaju mekani. Kutija može i plastična, ne mora biti metalna.
Prijatno! :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 20 Mart 2016, 10:23 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Ja jos uvek nisam ali jeste kolega. Probao sam i mozda je malo preslatka cak. Moguce da je preterao sa suvim grozdjem

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 30 Mart 2016, 09:01 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ponedeljak, 25 Avgust 2014, 12:48
Pol: Bata
Јел има неко искуства са печењем рибе на роштиљу? Да ли је потребна нека припрема рибе да се не би залепила за решетке, колико јака ватра треба да буде ( да ли као за месо или не ) и која је риба најзахвалнија за спремање на роштиљу ( са пријатељима сам нешто преговарао да на решетке бацимо пастрмке и бранцин ) ? И ако неко има да предложи неки занимљив прилог уз рибу, а да није далматински и кромпир салата, радо бих пробао нешто ново. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 30 Mart 2016, 12:29 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ja sam videla kod kuma da ima posebna rešetka u odgovarajućem obliku, gde se riba stavi i tako peče ne roštilju. Uprtivnom, raspadne se po žaru. Ja sam jela samo pastrmku sa roštilja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 30 Mart 2016, 13:33 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
Pa, stavi je u marinadu bar dva sata. Sa peršunovim listom stalno premazuj sa maslinovim uljem, pre i za vreme pečenja.
Ja obavezno u skare za roštilj ili pored stavim da se peče plavi patlidžan i tikvice koji su prethodno isečeni na dugačke kolutove, posoljeni, malo otstojali i procedjeni, zatim malo fileta paprike i krompir isečen na tanke kolutove. E, za to sve ti treba preliv od dve- tri glavice belog luka, veze peršuna u maslinovom ulju. Preliv serviraš u činijici. Pored još idu samo kriške limuna i vino!

Poslednji put menjao dujaspasa dana Sreda, 30 Mart 2016, 13:34, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 30 Mart 2016, 13:33 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 18:29
Pol: Bata
Često spremam skušu na roštilju jer je svi u kući obožavamo. I na električnom roštilju dobiji šmek kao da je dimljena.
Generalno, žice treba da su max zagrejane pre nego li spustiš ribu na njih (spolja je poulji ako nije bila u pacu), i nemoj da je diraš nekoliko min dok ne uhvati pečenu pokoricu, da se ne bi raspadala.
Na talandari, tj tanjirači, pečenje bilo koje ribe je lakše (ide ulje na dno pa se povremeno u njega umače i izvlači na rub tanjirače), dok je na roštilju možda ukusnija ali je veći rizik da se raspada.
Skuša (šaran, pastrmka) mi odstoji u pacu (izmešam po ukusu: maslinovo ulje, limun, b.vino, so, vegeta, origano, ruzmarin, peršun, biber, b.luk...). Sokom (pacom) koji se iz ribe iscedi, prelivam ribu dok se peče.
Za prilog volimo rižoto (šta u tom trenutku imamo za spravljanje istog) od: integralni pirinač (žilaviji je i ne napravi kašastu masu koja može nastati belim pirinčom), pečurke, pa zbog primamljivijih boja može plus šaka graška, šargarepa i krompir (sečeno na sitne kockice)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 30 Mart 2016, 13:37 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
Al si ga nameračio! Dodje mi da večeras pravim ribu! :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.