Mekani medenjaci

Za cca 24 medenjaka
1 jaje
100 g šećera
100 g meda
30 g ulja (2 kašike)
opciono korica od 1 limuna, ovo penasto umutiti, pa dodati
~ 250 g brašna (postepeno dodavati)
1 kk sode bikarbone i
1 kk začina za medenjake ili cimeta ili mešavine začina po ukusu (cimet, karanfilić, muskatni oraščić, piment...)
Opciono 1 kašika kakao ili čokolada u prahu
Umesiti glatko testo. Što manje brašna stavite, biće mekši kolačići. Ako je med ušećeren, ide manje brašna.
Ostaviti testo u frižider na min pola sata. Može da stoji i duže, samo je bitno da se ohladi.
Praviti kuglice, ruke možete naprašiti brašnom, ili nauljiti (bolje se hvataju mrvice, ako ih dodajete odozgo)
Ređati u pleh, sa razmakom. Ako ih ostavite kao kuglice, neće mnogo da se rašire, a ako ih pritisnete npr. viljuškom, kao ja – onda odu u širinu dosta, pa za veliki pleh od rerne ide 4x5 kolačića (kad ih ne spljoštim, može 4x6).
Odozgo možete staviti dodatke po izboru: šećerne mrvice, komadić suve voćke ili žele bombone, ili neki koštunjavac (ja volEm četvrtinu oraha, al' ovi su za izviđače, a oni vole mrvice), ili ništa, uvek su dobri.
Peku se na 180, 7-8 minuta, čima malo požute okolo, gotovi su. Treba da ostanu svetli. Čokoladni su malko tamniji (vidi se na sliKi razlika, ovo je bila jedva 1 kašika nes-kvika) pa pazite na njih.
Hladnu se na plehu, pa se vade. Ako ih ređate u više redova, stavite između foliju ili peki papir, ’oće da se zalepe dok nisu skroz hladni.
Kad se ohlade načisto, može odozgo glazura od prah šećera sa sokom od limuna, al’ moji ne vole. Može i čokolada topljena, to vole kad je za internu upotrebu, ali kad je za konzumaciju u javnosti, blam im da se umackaju čokoladom

)
Ovi medenjaci su mekani odmah (ako ne preterate sa brašnom i dužinom pečenja), pa mogu odmah da se jedu, a i ostaju mekani (ako opstanu). Ne volim keksove 'preporučene od strane Udruženja stomatologa Srbije'

, ne može to kod nas da se čeka 3 dana da bi keksi mogli da se zagrizu
Ja pravim uvek umnožak od osnovne mere, sad je bilo 4 mere, to je 6 plehova. 4 pleha beli, a 2 sa dodatkom čokolade.
U, sad tek vidim koliki je recept... a stvarno se lako i brzo prave...