Blaža je napisao:
Što se tiče Skitonije, meni je najbolji deo obale od Nikitija do Toronija, sa akcentom na Lagomandru.
Ko me poznaje zna da naprosto obožavam zelenilo, četinare, hlad na plaži a da se grozim makije, dugih peščanih plaža na kojima nemaš gde da se skloniš od sunca.
Lagomandra ima debelu ladovinu, u blizini je Neos Marmaras, koji kakav god da je, ipak predstavlja najveće i najzanimljivije mesto na Sitoniji.
Na pomenutom potezu ima još par zanimljivih plaža.
Istočna obala Sitonije ima svojih lepota, ali je mnogo više divlja, razdaljine za obilazak plaža su veće, manje su pristupačne i put je krivudaviiji. Lepo je za jedan ili dva izleta tokom letovanja. Mesta na toj strani su mi apsolutno nezanimljiva i predstavljaju obične prašnjave selendre.
A vetar na Sitoniji je posebna priča i to je ono što u dvoboju Sitonija - Tasos uvek prevagne na stranu Tasosa. Mada, i mimo vetra - Tasos je velemajstorsko delo bogova, a Sitonija ne tako loša kopija, ali ipak samo kopija.
1. Slažem da je na potezu Nikiti - Toroni Lagomandra jedna od najboljih plaža, ali meni su nekako draže one mnogo manje posećene uvelice negde posle Porto Karasa, ali se ne nalaze tako blizu glavne magistrale, pa mnogi i ne znaju za iste.
2. Na Sitoniji ima još dosta plaža sa četinarima (malo razređeno doduše), ili finom hladovinom od nekog drugog zelenila...
3. Par zanimljivih plaža?! Sitonija je prilično velika, a plaže se smenjuju na svakih par 100m, ma ima tu još zanimljivih, sigurno!
4. Istočna obala u opšte nije TAKO divlja, a plaže su "načičkane" kao i na zapadnoj obali, te u ta "dva izleta" fakat se ne može videti skoro "ništa" od te lepote.
5. Put jeste krivudav, ali prilaz skoro svim plažama je asfaltiran, samo na par se stiže niz zemljani put, koji je sasvim kratak... za istraživanje onih skrivenih bisera fakat treba malo i pešačenja.
6. Vetar na Sitoniji? Ja znam da zapadna obala Lefkade važi za vetorvitu, ali za Sitoniju (osim Sartija), takva karateristika ne postoji. Tri puta sam bila na Sitoniji, sem jedanput na Thalatta plaži, nikada vetar tamo nisam primetila.
7. Maleni Tasos jeste svakako delo bogova, ali lepota prirode na Sitoniji je po meni sasvim jedinstvena.
Ono što Tasos ima lepše od Sitonije, jesu primorska i planinska sela, a takođe i mesta sa arhološkim iskopinama.