Nedavno sam kupila kuvar Džejmija Olivera
Sve za 15 minuta. Spremala sam dva jela i moram priznati da su veoma ukusna. Trebalo mi je oko 45 min da ih pripremim jer nemam pomagala koja on koristi ( multipraktik, gnječilica za beli luk...)
Goveđi ili juneći stroganoff - pahuljasti pirinič, kiselkasta salata od crvenog luka i peršuna (za 4 osobe)Pirinač1 šoljica (300g) integralnog ili basmati pirinča (koji se kuva 10 min)
1/2 veze sveže majčine dušice
Kiselkasta salata2 mala crvena luka
1 šaka kiselih krastavaca
1 veza svežeg peršuna
Stroganoff300g mešanih vrsta svežih pečuraka
maslinovo ulje
3 čena belog luka
2x200g junećeg odreska od bubrežnjaka (ja sam kupila od rozbratne, to mi je mesar prodao kao deo od bubrežnjaka) ukloniti masnoću
1 puna kašičica slatke mlevene paprike
1 limun
malo konjaka
4 pune kašike nemasnog jogurta i malo delimično obranog jogurta ( čini mi se da je kod njega jogurt ono što je kod nas pavlaka jer je gušće)
U srednje velik lonac stavite 1 šoljicu pirinča, 2 šoljice ključale vode, listiće majčine dušice, malo soli (ja koristim samo morsku so, koristim mlin kad mi treba sitnija) i bibera. Lonac poklopite i povremeno mešajte.
Oljuštite luk i u multipraktiku ga tanko isecite s kiselim krastavcima( ja sam ručno sekla) i sve prebacite u jednu posudu. Stabljike peršuna isecite sitno a listove krupnije, stavite ih u posudu sa lukom, promešajte pa dodajte malo kiseline iz tegle s krastavcima, dodajte malo soli, usput sve dobro promešajte.
Pečurke isecite ili iscepkajte u tiganj s dve kašike maslinovog ulja. Dodajte iseckani beli kuk i dve trećine prethodno napravljene salate od luka, krastavaca i peršuna uz stalno mešanje.
Odreske isecite na tračice debljine 1cm, dodajte so, biber, mlevenu papriku i narendanu koru limuna, sve dobro izmešajte.
Pečurke dinstate 5-7min zatim ih prebacite u tacnu. U isti tiganj stavite dve kašike maslinovog ulja i pečete meso. Nako 5-6 min dinstanja mesa,sipajte malo konjaka (ako želite možete ga zapaliti šibicom, ali oprezno). Vratite pečurke u tiganj sa mesom, dodate jogurt i mleko, pustite da proključa.
Na dno tacne stavite pirinač, na njega meso i pečurke, na kraju ostatak salate.
Prijatno!