Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Subota, 10 Oktobar 2026, 19:42

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Lisabon
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 11:56 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Međutim.

DvaJesčetvorka vozi do (i pokraj) nekih dodatnih interesantnih tačaka koje zaista nisu na meti većem broju turista. Imate sreće da jedna meni jeste bila na listi, pa ćete sad imati priliku da se informišete i o tim nekim malko zapostavljenim biserima Lisabona :)

Narečeni biseri nalaze se u delu grada koji se zove Estrela (u prevodu Zvezda), zbog 5 ulica koje idu od glavnog trga ispred crkve koja se zove Basilica de Estrela, posvećene Svetom Srcu Isusovom. Sveznajući izvori sa neta kažu da ako za smeštaj tražite miran deo grada sa puno zelenila, Zvezda je mesto gde ćete to naći. Aj da pogledamo...

Slika

Imam samo jednu fotku ove crkve spolja (neuspelu, pa prilažem drpnutu sa neta), iako je to jedna od onih koje se preporučuju za posetu zbog raskošne unutrašnjosti... meh. Nije mi se dalo da ulazim... Moguće je i popeti se spiralnim stepenicama na kupolu, odakle je, kažu, sjajan pogled na grad i na tvrđavu Sv. Đorđa i na reku i most 25. aprila... meh-br-2. :lol: Možda drugi put.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 12:00 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ovaj put, pogledali smo poveliki lepi park Jardim da Estrela, čija je kapija čelocrkve prekoputa, i taj provod izgleda ovako...
Slika

Slika

Slika

Slika

:mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 12:05 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E, sad. Osnovni razlog što smo se vozili ovuda, i ona “glavna atrakcija” sa moje liste je akvadukt Águas Livres, koji je izgrađen polovinom 18. veka u dužini od skoro 60km (u stvari je očuvan/obnovljen onaj koji su napravili još Rimljani, al ajde), preživeo je čuveni grozni zemljotres iz 1755. i snabdevao je Lisabon vodom sve do polovine 60ih godina prošlog veka... (qq, kako drevno ovo zvuči... :snooty: ) Što su prestali da ga koriste? Modernizacija valjda, ko bi ga znao. Elem, ovo čudo se nalazi u Zvezdinom takoreći prvom komšiluku - kraju koji se zove Alkantara (Alcântara) malo je severo-zapadnije od Estrele i isto se spušta nizbrdo do reke. Akvadukt ima i jedan segment gde je moguće popeti se gore i prošetati skoro 1km, biletarnica/ulaz je blizu Amoreiras šoping centra (NE Amoreiras Plaza!!!), a tramvaj br 24 ide do njega :) . Prvobitni plan mi je bio da ga pogledamo izbliza, tj ne tržni centar, nego...
Slika

... (to je njegova “najslavnija tačka”, tizeri su pozajmljeni sa neta), pa onda možda da se i prošetamo gore... (open Tuesday to Sunday from 10am to 5.30pm)

Slika
... a da posle uhvatimo bus i sidžemo do reke, ne da se utopimo nego jer tu negde ispod/ukraj mosta 25 april je jedan otvoreni prostor – LX Factory – u kome se nalaze zanatske radionice, butici, kafići i mnoštvo grafita i murala... To bi mogla biti prava adresa da se nađu nekakvi originalni umetnički il zanatski proizvodi i generalno mi zvuči kao zanimljivo mesto za istraživanje, no... :snooty:

Umesto toga uslikali smo deo akvadukta koji se proteže uz ovaj zvezdasti park – onaj krak koji je vodio do fabrike svile, jer su ovde u svoje vreme imali 300 stabala duda i gajili svilenu bubu kako bi kraljevska porodica imala sopstvenu kraljevsku svilu za kraljevske gaće...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

... uslikali i krenuli dalje.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 12:14 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pošto sam ja u ovom momentu bila svisnula od vrućine, rešili smo ipak da batalimo idenje do “velikog” akvadukta i mosta, nego da se držimo ‘ladovine... Tako onda uskočismo ponovo u 24ku u obrnutom smeru i dođosmo do vidikovca Miradouro de São Pedro de Alcântara, onog istog koji je onomad bio toliko zatrpan tezgama da Vla nije mogao ni da ga uslika propisno... Stoga, evo da pripomognem dodatnim fotkama istog:

I tu smo ofkors opet seli u kafić sa pogledom da se drognemo kofeinom i pratećom Natom :)
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 12:20 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Odatle, naravno, nismo mogli da preskočimo Gloriju...

U cilju istinitog informisanja publike ovde ću sad da pomenem vest iz septembra ‘25. kada se desio nekakav kvar mehanizma, i jedna gondola se otkačila sa vrha i istumbala do dole. Bilo je dosta povređenih a bilo je i 16 žrtava... Naravno, ovakve nesreće se dešavaju, iako nama obično izgleda da su te skalamerije potpuno bezbedne, izgledaju kao tramvaj, idu po šinama, i... zar nemaju one lift-kočnice koje u potpunosti sprečavaju da ta kabina nekontrolisano krene smerom koji diktira gravitacija?

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 12:34 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Enivej... mi smo se nizbrdo provozali polako i bezbedno, i tako smo dospeli na onaj njihov glavni bulevar, Avenida da Liberdade (koji bi se definitivno svideo Mikici, jer ima ozbiljni trored drveća po sredini), pošto smo imali insajder info da je celom dužinom ulice na jednoj strani na tom “pešačkom ostrvu” - buvljak! :mrgreen:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 12:37 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Na ovaj buvljak smo se vraćali u raznim momentima, ko bi ga znao zašto :D
tako da ima slika iz raznih dana razgledanja istog....

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 12:50 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E, Belem. Previše dobro izgleda ona kulica da bi tek tako mogla da se izignoriše, a već smo bili uzeli one karte za gradski prevoz...
Slika

Slika

Slika

Slika

Nisam nešto ni imala izričitu nameru da ulazim unutra pa nisam ni pokušavala da pazarim onlajn karte, a kad smo stigli...
Slika

Red za ulazak (! avgust mesec...), stajanje na suncu... nije mi to bio vajb.

Ista stvar za onu grandioznu palatu kraj koje smo laHko prozujali...
Slika

Drugi put? :ha-ha:

Najčuvenije Nate iz Belema smo probali, naravski, al nemam fotomaterijala, jerbo... :mrgreen: Čekala na klupi u ‘ladu dok je V čekao u redu da pribavi iste za poneti... Mora nešto sa se delegira :lol:
I sad ću reći: poštujem original, al da ima po gradu i boljih, ima...
Ispravka - ne znam jesu li bolje, ali znam da se meni više svidele :D

I... ako vam se iz dosadašnjeg štiva čini da ko-šta-radio, mi pili kafu i žvakali Nate...
Apsolutli :haha:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 13:04 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Takođe smo prošetali i još jednim brdom, recimo prekoputa Alfame, krajem koji se zove Campo de Santana, koji mi je izgledao kao... pa, možda ne baš sasvim kao Dedinje, al tako nekako uglancano... možda kao Senjak? :lol: Široke ulice, sređene fasade velikih otmenih kuća... i ulickani parkovi, naravno. Ovaj se zove Jardim Braancamp Freire.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 13:06 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

I još jedan usputni inkognito parkić (koji nisam ukačila kako se zove), sjajno pozicioniran za neki večernji čil i posmatranje zalaska sunca reklo bi se...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Imaju svud po gradu tako tih genijalnih mesta da se sedne i ćeifi kafica, pivce il već štagod po izboru...
Hedonizam max

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Oktobar 2026, 13:37 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sad malo Baiša... špartali smo tuda svakog dana, pa je red i da okačim nešto foto materijala

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

To je ona prava “grandiozna prestonica grandiozne imperijalističke sile”... Mislim da nije slučajno što su u 15. veku Portugalci bili prvi koji su oplovili rt Dobre Nade i “pronašli” pomorski put do Indije, imajući u vidu da su iskustveno znali kako se plovi po vodama daleko ozbiljnijim od mediteranske barice...

Usputno filozofiranje (opet :mrgreen: ): “doba otkrića” - pomorskih – je zapravo počelo kad su Turci zgazili tzv “Vizantiju” da ne kažem Istočno Rimsko carstvo, osvojili skoro celu Malu Aziju, i zagrizli u Afriku i Evropu... i time presekli i kineski put svile koji je išao do Konstantinopolja, i sav karavanski promet začinima i ostalim luksuznim artiklima iz Kine i Indije ka Evropi. Zašto Turci nisu jednostavno nastavili da trguju svom tom robom sa Evropejcima? Ili možda jesu hteli uz neke svoje dodatne uslove/takse/marže - neprihvatljive trgovcima koji su odavno već bili rešili da sami drže monopol u toj branši? Nemam pojma.

Tek... U drugoj polovini 15. veka pronalazak parne mašine omogućio je daleko veći obim proizvodnje tesane građe za brodove, pa od tog momenta negde do polovine 16. veka evropejske sile koje su imale brodovlje i zgodne luke salomiše se da pronađu i uspostave pomorske puteve do Indije i Kine... šatro trgovačke. I tako su usput nabasali na Amerike, a i do Indije, Kine i Indonezije jesu uspeli da stignu, i – u skladu sa svojim svJetonazorom (a šta bi drugo) - momentalno prisvojili te teritorije, u ime svako svoje krune...

Money makes money, makes the world go around...

Pa su tada eto prosto morali da uspostave svoju upravu nad tim novim teritorijama, pa su naselili nešto svog stanovništva u tu svrhu, pa su napravili plantaže (čega god: kafe, čaja, banana, šećerne trske, pamuka, maka...) čisto da ne sede tamo sasvim dokoni, pa im je onda pritrebala radna snaga za sve to pošto neće valjda lično time da se bave - a izvorno stanovništvo nije bilo dovoljno brojno i/ili “upotrebljivo”, i... gle čuda, setili se da ima jeftine radne snage da se kupi na pijacama u Africi...
Eto dodatne unosne prilike za trgovinu a i pogodnosti za angažovanje onih brodova za prevoz naplativog tereta u oba smera plovidbe...
Najveći svetski trgovci robljem bile su same države i to - ako je verovati onlajn statistikama o obimu trgovine - ovim redom: Portugalija, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Španija, SAD i Danska.

( :think: nato? Ma neeee)

Tako je ta trgovina cvetala sve dok se nisu u nekom momentu s kraja 19. veka prešaltovali na prodavanje tzv. “demokratije” kao znatno unosniji, a manje rizičan i društveno prihvatljiviji biznis za održavanje imperija/lizma...

Sve se to danas ljupko naziva “prvobitna akumulacija kapitala”, tak normalno, ne? Da li je razvoj kapitalizma pogurao otkrića ili je bilo obrnuto – nije baš precizno naučno utvrđeno, a i ko još mari... Uzgred... verovati da je ta “akumulacija” bila tek eto jedna faza koja je završena pre par vekova, značilo bi živeti širom zatvorenih očiju.

Ma ne, ne, ne... :snooty: ne slušajte šta pričam ja... ili mali Marko RubioZA... ili 47. POfTheUS ofA...

Uglavnom, to je bilo zanimljivo vreme promene civilizacijskih paradigmi u više oblasti.
Otprilike ko i ovo u kom se sad nalazimo.
Progres.
Koji uvek zahteva da se staro stanje stvarnosti poruši u potpunosti, da bi se izgradio novi sistem. Mislim, ono... epohalna promena na isto, jel.

S tim što se može debatovati da je pomeraj sada usmeren na ukidanje dominacije “svetskih sila” usmerenih na pomorsku trgovinu i prelazak na kopnene veze za transport, a time i dominaciju. Kao i, podrazumeva se, nove načine ratovanja za uspostavljanje i održavanje istih. U svakom slučaju, repubbliche marinare su možda odsvirale svoj istorijski marš...

Tja...
Destruction leads to a very rough road, but it also breeds creation, štorekoše onomad RHCP
(“Dabogda živeo u interesantna vremena”? Izgibosmo više od te interesantnoće :snooty: )

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 86 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.