Ukoliko vas ovakva putovanja iole zanimaju, verovatno ste već viđali kod naših agencija aranžmane koji pominju i Kolmar u nekakvim kombinacijama putovanja po Alzasu, ali je to uvek nekako smeštaj ko-zna-gde, a poseta Kolmaru na pola dana... Ima momenata kad mi takve ture odgovaraju (ko što već svi znamo, lol), ali ovo ipak nisam htela da zbrzim, a ukupna cena smeštaja i puta je bila uporediva sa agencijskom. U svakom slučaju, htela sam da se tu zadržim duže, i to u varijanti “kreiraj svoju avanturu”, i eto....
E sad. (A ako vam je dosadno razmatranje logistike, slobodno odmah skoknite na sledeći post

)
Kad ja budem pisala to uputstvo kako u samostalnoj organizaciji razmatram smeštaj na destinaciji... ono će takođe biti skroz subjektivno
(deo ovog teksta sam već kopirala u kafanče, al... dvaput je dvaput

)
Elem, dva najveća izvora za ove kontinentalne kombinacije smeštaja su mi onaj ozloglašeni booking, i ništa manje uvrnuti airbnb. Svi ti “pružaoci usluga turističkog posredovanja” imaju svoje bubice... i one se s vremenom menjaju, čisto da ne bude dosadno, je l’. Elem, airbnb je ranije znao da bude mnogo povoljniji od bukinga, ali je imao neugodnu osobinu da je osnovna cena mala, a onda te niotkud zvekne neka taksa za uslugu/održavanje/štagod pa kad sve sabereš... bolje ti je odmah hotel da rezervišeš. Dok kod bukinga nije bilo (ranije) tih “skrivenih” troškova, al zato uglavnom cene biju po ušima...
E, zbog te dve iritirajuće osobine osciliram između ova dva provajdera svaki put. Naravno, postoji dovoljan broj ovakvih platformi da se solidno zabaviš traženjem, ili da pretragu radiš po nekom/im od onih komparativnih “meta search engine” frankenštajna (Trivago/Expedia, Agoda, Kayak - njih je valjda kupio buking... to za smeštaj, a za avio karte npr Skyscanner/CheapOair/eDreams), koji daju uporedne cene po različitim sajtovima za iste apartmane/sobe/letove, pa onda uporediš sve sa dodatkom svojih eventualnih skupljenih popusta ili nekih promo-kodova (ako imaš), i tako... zanimacija. A, da, htedoh da kažem da me je buking iznervirao ovaj put sa iznenadnom primenom one airbnb varijante koju hm... aktivno ne volim? tj, cena lepa, malecka i okruglasta, a odozgore +72 evropejca za “usluge smeštaja” za 4 noćenja 1 osobe. Wtf? Al ajde...
Poglavlje 2 za skriptu o samostalnoj organizaciji: uz prvi i osnovni element, onaj muzički, (tojes, PRVI prvi element je volja za promenom mesta boravka makar na kratko, a toga valjda već imate u izobilju inače ne biste ni čitali dovde lol), još jedan bitan momenat je lokacija. Šta je povoljna lokacija, to zavisi od vaših navika, potreba i želja... Dalje od centra mogu se dobiti komforniji smeštaji za manje para i za monoooogro manje para, što onda postavlja i pitanje (pri)gradskog transporta i organizacije vremena u fokus... No, u ovom konkretnom slučaju, ja sam razmatrala udaljenost od ž.stanice kojom dolazim, i blizinu samog tog neverovatnog centra mesta, koji mi jeste bio osnovni triger za ovo putovanje, i kao bitan zahtev postavila da to bude pešačko rastojanje, što bi za mene bilo do pola sata hoda, a što prevodim kao max 1,5km s koferčetom na točkiće pod uslovom da taj put nije pod nagibom (jer i uzbrdice i nizbrdice s koferom znaju biti frka koja traži više vremena i/ili snage). Ok. Kolmar je skoro sasvim ravan - to je plus. Centralne ulice uglavnom nisu asfaltirane nego je ostavljena kaldrma – to je minus.
Apartman koji sam odabrala je na 800m od ž.stanice (10-15 min), a od centra... 0min

Još jedan element za razmatranje je i jednostavna i efikasna primopredaja ključa za ulazak u apartman – u ovim slučajevima kad nije u okviru app-hotela već odvojen stan negde u gradu. Idealno je kad postoji neka varijanta self-check-in šifre za ulaz, bez fizičkog ključa ili bar bez sačekivanja sa gazdama da isti dostave. Ili – kao ovde – kutijica sa šifrom, a u nju ubačen fizički ključ
Imajte u vidu da cene zavise i od perioda godine tj sezone s aspekta turizma. Za ovo konkretno mesto su oktobar i novembar izgleda vreme “mrtve sezone” - prošlo je leto, najlepši period za cveće (koje je glavni element vizuelnog turističkog identiteta ovog mesta) je gotov, a još nisu počele zimske čarolije sa onim božićnim kermesima i kuvanim vinom... I tako. Najskuplja soba je prazna soba

(za gazdu, razume se)