Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Nedelja, 20 Septembar 2026, 20:00

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Kolmar. :)
PostPoslato: Petak, 10 Oktobar 2025, 15:20 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
E, Kolmar. Još jedna od onih destinacija sa baket liste.

Evropa. Relativno blizu.
A sve mi nekako izmiče – il zbog para, il zbog vremena, il zbog termina, il zbog društva...

I onda, (skoro) ničim izazvana, pretraga wizz letova do aerodroma Miluz/Bazel izbacuje ponudu...
Polazak 10.10.2023 (12:40- 14:40), povratak 14.10.2023 (21:15- 23:05), za cenu od 5098 dinara, tj cca 45€? :think:
Pošto li je smeštaj u tom Kolmaru...? (znam, znam... sve znam, al’ ipak svesno padnem na takve varijante :snooty: )

Situacija s parama: kol’ko para tol’ko muzike,
situacija s vremenom: nešto dana godišnjeg da se ispuca do kraja godine,
termin: sad il’ nikad :mrgreen: ,
društvo: oćkali-nećkali... nema zainteresovanih?! :snooty: još jedared. Ma ne čekam ja više nikoga...

Alzas je, kao što znamo, oblast u severoistočnom delu Francuske, na granici sa Nemačkom i Švajcarskom.
‘Oću reći, na današnjoj granici... istorijski gledano - ovaj prostor su privlačnim smatrali a i svojatali i Kelti, Rimljani, Nemci i Francuzi, tako da... svi su se oni ovuda promuvali, u nekoj meri zadržali i ostavili svoj trag.
“Danas turiste uglavnom privlači jedinstvena (?) arhitektura, specifična kuhinja i dobra vina.” Hmrf... ma gunđam, bre, ko onaj čiča Valdorf s Mapet balkona...
I kuhinja i vina su im više pod uticajem Germanske nego Francuske tradicije.
#samokažem :mrgreen:

Neki tvrde i da je cela Francuska zapravo kontinent za sebe, toliko su raznolike njene pokrajine... a možda su samo uobraženi...
Verujem da bi bilo zanimljivo proputovati svuda i videti te razlike, međutim... isto to važi za svaku od evropskih zemalja (apsolutno i za našu) - svako selo ima svoje specifičnosti koje vredi prepoznati i upoznati.
Ali... život je kratak, a godišnji odmor još kraći... :lol: Mora da postoji nekakva diskriminacija i selekcija.

Zašto baš Kolmar? Pa... kako bih to najbolje objasnila... estetika?
Evo, recimo:
Slika

Slika

Slika

:mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Kolmar. :)
PostPoslato: Petak, 10 Oktobar 2025, 15:37 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ukoliko vas ovakva putovanja iole zanimaju, verovatno ste već viđali kod naših agencija aranžmane koji pominju i Kolmar u nekakvim kombinacijama putovanja po Alzasu, ali je to uvek nekako smeštaj ko-zna-gde, a poseta Kolmaru na pola dana... Ima momenata kad mi takve ture odgovaraju (ko što već svi znamo, lol), ali ovo ipak nisam htela da zbrzim, a ukupna cena smeštaja i puta je bila uporediva sa agencijskom. U svakom slučaju, htela sam da se tu zadržim duže, i to u varijanti “kreiraj svoju avanturu”, i eto....

E sad. (A ako vam je dosadno razmatranje logistike, slobodno odmah skoknite na sledeći post :) )
Kad ja budem pisala to uputstvo kako u samostalnoj organizaciji razmatram smeštaj na destinaciji... ono će takođe biti skroz subjektivno :lol:
(deo ovog teksta sam već kopirala u kafanče, al... dvaput je dvaput :D )

Elem, dva najveća izvora za ove kontinentalne kombinacije smeštaja su mi onaj ozloglašeni booking, i ništa manje uvrnuti airbnb. Svi ti “pružaoci usluga turističkog posredovanja” imaju svoje bubice... i one se s vremenom menjaju, čisto da ne bude dosadno, je l’. Elem, airbnb je ranije znao da bude mnogo povoljniji od bukinga, ali je imao neugodnu osobinu da je osnovna cena mala, a onda te niotkud zvekne neka taksa za uslugu/održavanje/štagod pa kad sve sabereš... bolje ti je odmah hotel da rezervišeš. Dok kod bukinga nije bilo (ranije) tih “skrivenih” troškova, al zato uglavnom cene biju po ušima...

E, zbog te dve iritirajuće osobine osciliram između ova dva provajdera svaki put. Naravno, postoji dovoljan broj ovakvih platformi da se solidno zabaviš traženjem, ili da pretragu radiš po nekom/im od onih komparativnih “meta search engine” frankenštajna (Trivago/Expedia, Agoda, Kayak - njih je valjda kupio buking... to za smeštaj, a za avio karte npr Skyscanner/CheapOair/eDreams), koji daju uporedne cene po različitim sajtovima za iste apartmane/sobe/letove, pa onda uporediš sve sa dodatkom svojih eventualnih skupljenih popusta ili nekih promo-kodova (ako imaš), i tako... zanimacija. A, da, htedoh da kažem da me je buking iznervirao ovaj put sa iznenadnom primenom one airbnb varijante koju hm... aktivno ne volim? tj, cena lepa, malecka i okruglasta, a odozgore +72 evropejca za “usluge smeštaja” za 4 noćenja 1 osobe. Wtf? Al ajde...

Poglavlje 2 za skriptu o samostalnoj organizaciji: uz prvi i osnovni element, onaj muzički, (tojes, PRVI prvi element je volja za promenom mesta boravka makar na kratko, a toga valjda već imate u izobilju inače ne biste ni čitali dovde lol), još jedan bitan momenat je lokacija. Šta je povoljna lokacija, to zavisi od vaših navika, potreba i želja... Dalje od centra mogu se dobiti komforniji smeštaji za manje para i za monoooogro manje para, što onda postavlja i pitanje (pri)gradskog transporta i organizacije vremena u fokus... No, u ovom konkretnom slučaju, ja sam razmatrala udaljenost od ž.stanice kojom dolazim, i blizinu samog tog neverovatnog centra mesta, koji mi jeste bio osnovni triger za ovo putovanje, i kao bitan zahtev postavila da to bude pešačko rastojanje, što bi za mene bilo do pola sata hoda, a što prevodim kao max 1,5km s koferčetom na točkiće pod uslovom da taj put nije pod nagibom (jer i uzbrdice i nizbrdice s koferom znaju biti frka koja traži više vremena i/ili snage). Ok. Kolmar je skoro sasvim ravan - to je plus. Centralne ulice uglavnom nisu asfaltirane nego je ostavljena kaldrma – to je minus.

Apartman koji sam odabrala je na 800m od ž.stanice (10-15 min), a od centra... 0min :) Još jedan element za razmatranje je i jednostavna i efikasna primopredaja ključa za ulazak u apartman – u ovim slučajevima kad nije u okviru app-hotela već odvojen stan negde u gradu. Idealno je kad postoji neka varijanta self-check-in šifre za ulaz, bez fizičkog ključa ili bar bez sačekivanja sa gazdama da isti dostave. Ili – kao ovde – kutijica sa šifrom, a u nju ubačen fizički ključ :)

Imajte u vidu da cene zavise i od perioda godine tj sezone s aspekta turizma. Za ovo konkretno mesto su oktobar i novembar izgleda vreme “mrtve sezone” - prošlo je leto, najlepši period za cveće (koje je glavni element vizuelnog turističkog identiteta ovog mesta) je gotov, a još nisu počele zimske čarolije sa onim božićnim kermesima i kuvanim vinom... I tako. Najskuplja soba je prazna soba :mrgreen: (za gazdu, razume se)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 10 Oktobar 2025, 15:38 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Putešestvije dakle, avionom do narečenog aerodroma (MLH), a odatle - šatl busić br 11 (za 2,5e i 10min) do železničke stanice Saint Louis. Ovi minibusići idu solidno često (u zavisnosti od doba godine i dana u nedelji), na 15-20-30 minuta.
Odatle hvatate voz za Kolmar.
E sad... kad sam ja istraživala ovo putovanje, na listama su mi se pojavljivale 3 različite cene za voz: 5e, 14,70 I 15,20. Cena zavisi od prevoznika i od toga da li je ekspresni ili staje kod svake bandere... A najjeftinija cena je SAMO za karte kupljene online (i samo za vozove koji idu na pun sat, al to treba pred put obavezno proveriti), i to minimum 7 dana unapred. Tu je naravno i pitanje vremena, ne samo vremena za prelazak tog puta (ekspresnim put traje 35min, nije neka značajna razlika), nego i rasporeda kad koji ide i uklapanja sa vremenom leta. Što bi značilo da imate dobru procenu potrebnog vremena za putovanje i birate hoćete li uštedeti vreme ili novac... a možda je to i isto? :lol: Kad sam ja putovala, desilo se tako da sam u oba smera platila najskuplju kartu, jer mi je odgovarao opušten tajming u svrhu redukcije stresa u putu. C’est la vie. Za mene jednu... prihvatljivo.

Za pregled voznog reda i kupovinu karata za vozove isto ima priličan broj sajtova. U FR je glavni SNCF, njihova državna železnica (nije baš juzer-frendli za nas anglomane), a ja sam ponekad koristila i Rail Europe, i Rome2rio i u FR i u IT.

Uzgred budi rečeno, na tim sajtovima za rezervisanje bio čega, francuske aplikacije/sajtovi ili nemaju uopšte ili imaju delimično-funkcionišući prevod na engleski jezik, tako da... Hm. Ne samo da važi GIYF, takođe se može reći i Google translejt iz jor frend :mrgreen:
Osim toga, ima nekih aplikacija koje neće ni da se instaliraju iz playStore, jerbo “nisu dozvoljene u vašoj zemlji”?! WTF? Ja sam u VAŠOJ zemlji braćo i sestre, inače mi ne bi ni trebale vaše aplikacije... :snooty:

Dalje, automati za kupovinu voznih karata takođe znaju da budu bez opcije za izmenu jezika... možda bi trebalo da počnem da učim taj francuski...? Pourquoi pas? Tetke na šalterima za kupovinu karata su takođe opcija, i pričaju engleski... s teškim fr akcentom koji treba i protumačiti :)

No, sve su to zapravo čari putovanja po belome svetu, a zato smo valjda i krenuli od kuće, da bismo doživeli nešto potpuno drugačije i testirali sebe u nepoznatim okolnostima.
Razmrdavanje tela + razmrdavanje vijuga.
Gde ćeš bolje kombinacije :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 11 Oktobar 2025, 22:16 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Dakle, od aerodroma busom do železnice, železnicom stižem (lahko) do grada...
Ta ž.stanica u Kolmaru izgleda ovako:
Slika

Slika

Lepo. Baš lepo.
Dajder da se pazari mapa... Znam, znam, navigacija na telefonu i tom slično... Al ja volEm analognu mapu da imam u torbi, džast in kejs.
Takvoj nikad ne iscuri baterija, a i dostupnost signala ič ne ometa njeno korišćenje u bilo kom momentu. Plus je još i kul uspomena... a može se i proslediti nekom kolegi putniku... recimo... zavisi koliko imate mesta u rancu pri povratku da je ponesete... pošto wizz putnici putuju uglavnom “s rukama u džepovima”... :haha:

Sve mi interesantno. Prvobitna namera mi je bila da odmah ostavim prtljag, ćapim samo malu sling torbicu krenem u istraživanje, ali... kako čovek da ne zastaje da fotka...?

Slika

Slika

Slika

Slika

SVE mi interesantno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 11 Oktobar 2025, 22:53 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sad ću ovde da ubacim 1 post komentara.
Tekst ovog putopisa sam većim delom napisala po povratku, samo mi muka da sređujem slike. Ne zato što ne volim da editujem, nego zato što mi je sokoćalo izuzetno usporilo rad otkako se "unapredilo" na win10... Osim toga mi se kamera bila prebacila na haic iz čista mira, pa i tu dodatne peripetije za prebacivanje u jpg :lol:

Međutim, pošto je Vla bacio oko na destinaciju, ne mogu više da se lenjim...

Al sad kad sam sela da kopiram sve fotke sa bekapa i da krenem da ih sređujem...
Imam isti onaj kez-oko-glave kao kad sam vitlala po tim ulicama i zastajkivala svaki čas da okinem koji kadar...
Eto, išla bih opet :D

I, da... slučaj je takav da sam putovala baš u ovo isto vreme pre dve godine, a na slikama ćete uglavnom videti sunčane prizore i narod u kratkim rukavima.
Ja sam pošla od kuće u duksu i jakni... koji mi tamo uopšte nisu trebali - sve do poslednjeg dana kad se namrštilo, naoblačilo i zahladnelo pred povratak nazad.
Tako da...
Vlado, nemam pojma da li ćeš da razbiješ svoj "francuski kišni maler", al evo još malo moje sunčane Francuske džast in kejs :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 11 Oktobar 2025, 23:08 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Stigla najzad do apartmana, oduševila se kako je blizu svega, i istrčala opet napolje...

Da napravim prvi krug po centru, tek da steknem u glavi sliku terena čiju sam mapu gledala :)

I ovde sad napomena: Kolmar je mali grad. Ovaj istorijski centar još manji, ali meni je bio interesantan i sa stanovišta razgledanja arhitekture i onih uličuljaka i prolaza, a i sa stanovišta razgledanja prodavnica turističkih džidža kojih ima u svim turističkim mestima koja drže do sebe :lol:

Evo tih prvih utisaka:
Slika

Slika

Slika

Slika

I tu ja onda skontam da mi je apartman 2 ćoška od pijace... koju sam propisno islikala iz svih uglova
Slika

Slika

Slika

Vrv ste već provalili ove kanale i mostove...
Ovaj deo Kolmara ponekad nazivaju "Mala Venecija" (La Petite Venise), stari deo uz kanal Lauch, zbog tog mnoštvo lepih šarenih kuća uz vodu, mostića i čamaca koji podsećaju na venecijansku atmosferu, ali u mnogo manjem i intimnijem obimu.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 11 Oktobar 2025, 23:38 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

I tako, navirim u uličicu koja vodi do glavnog trga gde je crkva...
Kako čovek da odoli? Definitivno mi se aktivirala "moja unutrašnja Pef" :mrgreen:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 11 Oktobar 2025, 23:42 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Lagana šetnjica se nastavlja, dok se polako taj prvi polu-dan privodi kraju...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 11 Oktobar 2025, 23:44 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Da. Biće meni ovde fino, zaključujem.

Moj planirani itinerer obuhvatao je sledeće:
1 dan chill out u Kolmaru
1 dan izlet u Strazbur
1 dan okolna sela Ovo je komotno moglo i dva dana, nema šanse da se stigne sve... Doduše, moglo bi se i debatovati da “kad vidiš jedno selo – video si ih sve”, al ipak... ipak... svako od tih mesta ipak ima neki svoj vajb i različitu energiju...
Or not...?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 13 Oktobar 2025, 20:09 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Pol: Bata
jack je napisao:
Međutim, pošto je Vla bacio oko na destinaciju, ne mogu više da se lenjim...
Vlado, nemam pojma da li ćeš da razbiješ svoj "francuski kišni maler", al evo još malo moje sunčane Francuske džast in kejs :ljubac:
Ovo će biti jedinstven putopis :D skoro pa naručen.

Dakle i meni je Kolmar dugo na listi za posetu. I inicijalna ideja je bila da iskoristim neradni praznični dan u novembru, pridodam vikend i poslednji neisplanirani dan od odmora i prošetam malo po ovim simpatičnim ulicama. Ali dok sam ja uobličavao tu ideju avionske karte su drastično poskupele, sa 80-ak eura na 280 eura za povratnu kartu. Izgleda da je i Wizz ukapirao da imamo praznični dan :o Prilično razočaran počnem da gledam kako se kreću cene u zavisnosti od datuma i krajem novembra ponovo dođoh do 100 eura za povratnu kartu. Pa ipak sam ja rođen u SFRJ i slavio sam 29. novembar :D Još kada sam video da božićni market, još jedan od simbola Kolmara počinje prethodni vikend, popravilo mi se raspoloženje.

Za vreme ćemo da vidimo, valjda sam ja naopak da mi je uvek bilo kišno vreme, za razliku od vas.
jack je napisao:
Imajte u vidu da cene zavise i od perioda godine tj sezone s aspekta turizma. Za ovo konkretno mesto su oktobar i novembar izgleda vreme “mrtve sezone” - prošlo je leto, najlepši period za cveće (koje je glavni element vizuelnog turističkog identiteta ovog mesta) je gotov, a još nisu počele zimske čarolije sa onim božićnim kermesima i kuvanim vinom... I tako. Najskuplja soba je prazna soba :mrgreen: (za gazdu, razume se)
Ovo je apsolutno tačno, jer apartman koji u drugoj nedelji novembra košta 200 eura za 3 noćenja, u poslednjoj nedelji košta 827 eura :o Zato ću se ja smestiti u Miluz, između aerodroma i Kolmara. Osnovni razlog je cena, u Miluzu divan apartman u samom centru košta sa "skrivenim troškovima" 290 eura, do Kolmara ima 30ak polazaka dnevno voza po ceni 11 eura i stiže se za 30 minuta, i u samom Miluzu ima božićnog marketa, a i Bazel je udaljen takođe 30 minuta.
jack je napisao:
Al ja volEm analognu mapu da imam u torbi, džast in kejs. Plus je još i kul uspomena... a može se i proslediti nekom kolegi putniku... recimo... zavisi koliko imate mesta u rancu pri povratku da je ponesete... pošto wizz putnici putuju uglavnom “s rukama u džepovima”... :haha:
Znači moram da pogledam po fiokama i polici za knjige :oops: A videćemo i za taj rančić, retko tako putujem i već sam se zabrinuo kako ću ukrase za jelku da ponesem :o

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 16 Oktobar 2025, 14:25 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Videli smo cvetni Kolmar zahvaljujući Jack! :romance-hearteyes: Nikada nisam videla toliko cveća u nekom mestu, kao na njenim slikama iz Kolmara. Ne znam da li je to bilo stvarno stanje ili se ona potrudila kada je slikala da uvek uhvati neke svetne aranžmane. :think:

Jedva čekam da vidimo Kolmar i u toku Božićnog vašara, a ja se potajno nadam de će tada biti i snežni, što nisam sigurna da bi to Vlajku odgovaralo. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 22 Oktobar 2025, 08:24 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
jack je napisao:
Al ja volEm analognu mapu da imam u torbi, džast in kejs. Plus je još i kul uspomena... a može se i proslediti nekom kolegi putniku... recimo... zavisi koliko imate mesta u rancu pri povratku da je ponesete... pošto wizz putnici putuju uglavnom “s rukama u džepovima”... :haha:

1. Znači moram da pogledam po fiokama i polici za knjige :oops:
2.A videćemo i za taj rančić, retko tako putujem i već sam se zabrinuo kako ću ukrase za jelku da ponesem :o

1. mislim da džaba gledaš po svojim policama, eno mape na mojoj polici... moraćemo da se organizujemo :D
2. platiš koferče u smeru povratka :mrgreen: Kad uđeš u one njihove radnje, ne znaš gde da gledaš...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 22 Oktobar 2025, 08:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

milenaidaki je napisao:
Videli smo cvetni Kolmar zahvaljujući Jack! :romance-hearteyes: Nikada nisam videla toliko cveća u nekom mestu, kao na njenim slikama iz Kolmara. Ne znam da li je to bilo stvarno stanje ili se ona potrudila kada je slikala da uvek uhvati neke svetne aranžmane. :think:

Jedva čekam da vidimo Kolmar i u toku Božićnog vašara, a ja se potajno nadam de će tada biti i snežni, što nisam sigurna da bi to Vlajku odgovaralo. :D

Ima još cvetnih slika :)
Jesam hvatala lepe uglove, ali cveća ima bukvalno svuda... i imaju one tradicionalne muškatle po balkonima i prozorima, al to sam najmanje slikala, ove ulične varijante su me fascinirale.
I imaju solidan broj zaposlenih koji svako jutro nešto po tim žardinjerama čeprkaju i zalivaju... i ladno izvade bilju koja je odradila svoje i dodaju novu...
Oduševile me i te ukrasne koprivice, mnogo im dobra ideja

A za ono “bajkovito” noćno osvetljenje... to sam propustila jer mi je boravak bio utorak-subota
ono se uključuje subotom-nedeljom i tokom trajanja festivala klasične muzike, sajma vina i Božića.
Ne sumnjam da će Vlada ovo da nam pokaže kako dolikuje, em ima oko za kadar, em ima aparat za noćne slike fantazija :)

Potrudiću se do kraja nedelje da sredim ostatak fotki

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Oktobar 2025, 12:12 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
:clap: Svaka im čast, stvarno se trude da Kolmar još više ulepšaju, otuda ta ogromna popularnost tog mesta.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Oktobar 2025, 16:40 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

EleM, svanuo je dan br 2 :)

Niste valjda mislili da za ovo putovanje nisam imala plan, tj. spremnu Listu? :snooty:
E pa jedna od stvari sa Liste, tj jedna od preporučenih stavki “šta videti/raditi u Kolmaru” glasila je ovako:

“Posmatrajte izlazak sunca nad La Petite Venise
Izlazak sunca nad Malom Venecijom u Kolmaru – predivan prizor!
Probudi se rano i posmatraj kako se nebo ispunjava nijansama narandžaste i roze iznad najsjajnijih zgrada u gradu. To je kaleidoskop boja koji je zaista veličanstven. Kolmar može biti prepun turista, pa ti ovo daje priliku da vidiš inače prometan grad potpuno prazan.

Najbolja mesta za posmatranje izlaska sunca su:
Most Rue Turenne
Most Rue des Écoles”

Ah... nisam vam dala mapu centra grada...?
Slika

Ne sumnjam da ćete naći bolju kad vam bude trebala :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.