Duji se najavili gosti... Jack preporučuje...
Treba mi ideja za slano. Može i sa rernom i bez nje.
Ako ćeš rernu, ja volim onu varijantu laganog pečenja velikog rolata ili komadeške mesa, a ispod krupno nasečeno povrće - ne samo krompir, turim i šargarepu, paštrnak (koji samo ja volim

), tikvicu i crni luk (na četvrtine). To se lepo ukrčka, 2-3 salate i super...
A ako ćeš
neko lakše varivo, probaj brokoli - blanširaš iskidan na cvetiće u posoljenoj vodi (uz navrh noža bikarbone sode), obaška rastopiš 100 g putera i u njega dodaš blanširani badem seckan na listiće (iseckam 1 kesicu onu iz maxija, valjda 90 g), malo posoliš (ja bio-način, najmanje slan od tih vegetastih začina), dodaš onaj brokoli, promešaš i kraj. Servira se toplo, skroz hladan mi nije tako lep, mada imamo jednog koji ga voli iz frižidera...
Šumadijska salata po rcp mog ćaleta: sve seckano na kockice - crni luk, paradajz i pečena paprika u odnosu 1:2:2, ljute dodaj prema vašem ukusu, isto pečene (on je voleo sa zelenom paprikom, meni je slađe sa crvenom), so i ulje. Neke mi gospodže nekad rekoše da tu mora i sirće. Mi nismo nikad stavljali, a ti probaj kako voliš.
A ako ćeš
slanu pitu za predjelo, probaj od patlidžana. Praviš slično kao kupusnik, udinstaš crni luk (trećina) i na sitne kockice iseckan oljušten patlidžan (dve trećine, i ja ih više ne 'odgorčujem' jer ove sadašnje sorte nisu gorke, i bolji je seckan nego rendan!), malo posolim i ukrčkam poklopljeno. Kad uvri tečnost što je pustio patlidžan, dodam biber (mi volEmo dosta), i to ti je nadev. Moram ovo još da dodam: lepša je kad urolaš korice nego kad se ređa!
Pojma nemam zašto, i to je jedina takva pita kod koje mi način upotrebe korica iole utiče na ukus...
Ako imaš običaj da zalivaš (jaje/pavlaka/mleko), možeš, a lepa je i bez zaliva.
Kad se ispeče, prilično liči po ukusu na pitu sa mesom, pa mogu da se prevare dečica koja se mršte na povrćKe

Začinske trave udri po ukusu, ja volim svašta, ali moji jok... samo ovu klot varijantu...
Salatica od boranije:Blanširaš al dente u posoljenoj vodi, vrstu koju voliš (moji zelenu, olovku), ili 1 kesa smrznute. Malu glavicu crnog luka udinstaš, na samom kraju ubaciš seckani beli luk, 2-3 čena, tek da svene, promešaš zajedno i dodaš malo sirćeta. Ja dodam i 2 barena jaja isečena krupnije i sve lepo izmešam. Ova je lepa i hladna. Šmizla voli da se doda i šaka kukuruza
Još mi jedna
vitaminska pade na pamet: sirova šargarepa i sirova cvekla, 1:1, rendane na sitno, so, ulje i beli luk po ukusu (ako vam isti ne smeta u druženju)