Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Nedelja, 27 Septembar 2026, 07:39

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 34  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Nedelja, 21 Avgust 2016, 12:12 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 21:00
Pol: Bata
Moj omiljeni ''Mramorni kolač''

250 g margarina
250 g šećera
5 jaja
6 kašika mleka
1 vanil šećer
1 kačika ruma
500 g brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike kakaoa
još 6 kašika šećer
još 4 kašike mleka

Razmutiti margarin pa dodati šećer, jaja, mleko, vanil šećer i rum. To sve dobro umutiti da nema grudvica (može malo da ostane, razmutiće se kasnije). Dodati brašno i 1 prašak za pecivo i to dobro umutiti.
Podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav jeste a u drugi se stave 4 kašike kakaoa, 6 kašika šećera i 4 kašike mleka i naravno sve umuti.
Obe smese se sipaju u modlu za kuglof (mi imamo vatrostalnu), jedna pa druga da se ne pomešaju. Kad se ispeče onda bude u dve boje. Ne sećam se na koliko se peče i koliko dugo ali znam da moja mama sve peče na 180 stepeni pa sam tako i ja pekao uvek. Dužinu oderdite vizuelno, vidi se kad je gotovo a i ja probam tako što zabodem nož u testo pa ako se ništa ne lepi gotovo je.

Dva puta sam pravio sa veštačkim zaslađivačem i jednom nije bilo loše (sve je bil ook samo je blago gorčio pošto veštački zaslađivači ne trpe visoke temperature) i pojeo se za čas a drugi put je bilo toliko očajno da smo ceo bacili. To valjda zavisi od vrste zaslađivača. Sad se ne usuđujem da pravim, da opet ne bacam.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 24 Avgust 2016, 00:38 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Pol: Seka
Tapenda: namaz od maslina, jeli pre neki dan ovde na Krfu kao predjelo, fenomenomenalan je, lako se pravi i pravicu ga kod kuce kada se vratimo... eto sada sam gladna!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 26 Avgust 2016, 18:15 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pravila dam dans ove keksice, ali bez glazure, zato sam u keksice stavila vise secera, vanil secer i jedno 100 gr melevenih oraha. Familiji se svideli :) Klincu dam jos dodala kakaa i glazuru od cokolade.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 04 Septembar 2016, 21:51 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 24 Avgust 2014, 00:53
Nadam se da se vidi ovako. Ako bude trebalo, kucaću. :D

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 05 Septembar 2016, 19:56 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 14:25
E sad ću da napravim deci ovaj Zmajin zebra posni kolač!

A sad mrsna verzija:

ZEBRA KOLAČ

4 jaja
200ml ulja
200ml mleka
300 g šećera
400g brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao
2 kašike ruma
1 kašika ekstrakta od naranđže

Umutiti belanca čvrsto, žumanca umutiti sa šećerom, vanil šećerom pa dodati mleko, ulje i prašak za pecivo i brašno.
Lagano varjačom dodati šne od belanaca. Masu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati ekstrakt narandže a u drugi kakao i rum. Naizmenično sipati crno i belo testo po pola kutlače jedno preko drugog. Peći na 180 stepeni 40 min. Može se ukrasiti prah šećerom.

Ovo gore je originalni recept.

A moje iskustvo je ovakvo:
Ja obično prvo umutim belanca pa dodam žumanca, šećer i sve ostalo i mutim mikserom (tako mi bolje ispadne nego kao gore opisano). Vi možete da probate i jedno i drugo.
Kad nemam rum i ekstrakt naradže ja ih ne dodajem ali kad imam naranđžu ili limun, narendam koru, nije bitno u koji deo. Jednom sam stavljala rum, nije se ni osetio (valjda ispari kad se peče ili nije bio kvalitetan).
Pečem od ove mere u dva duguljasta metalna plehića (koje podmažem mašću i pospem brašnom) i pravim sitniju šaru (kašika crnog pa u sredinu kašika belog i tako do kraja).

p.s. Deca vole ovaj kolač kao i sve ostale jednostavne kolače...

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 14 Septembar 2016, 01:46 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

MEDENJACI

200g masti
200g meda
200g šećera
2 jaja
600g brašna
kašičica sode bikarbone
1 kesica cimeta

Sve ovo dobro umesiti i praviti kuglice (imajte u vigu da narastu pa zato ne treba da budu velike, recimo veličine oraha), ređati u pleh i peći na 200 ili 180 stepeni.
Na 200 stepeni treba da se peku možda samo oko 7 minuta. Na 180 duže 10 do 12 min. Isprobajte šta vam više odgovara (ukus nije isti kad su manje ili više pečeni).
Kad sam počinjala da ih pravim umela sam da rastanjim testo oklagijom pa da vadim modlama pa se dešavalo da rastanjim previše i bili su kao tvrđi keksi. Ako radite ovako onda neka testo bude na oko 1cm rastanjeno (ili malo više) i nemojte preterati sa pečenjem.

SLANE POGAČICE SA SIROM

600 g brašna
2 žumanca
1 margarin
2 dobre kašike masti
300 g sira
šoljica mleka (ja stavim od ''don cafe'' da ostane 1 cm do vrha)
1 prašak za pecivo
1,5 kašičica soli

Sve ovo dobro izmesiti i ostaviti u frižideru da stoji 1 sat (može da stoji i ceo dan pa da sutradan pravite).
Testo razvući u koru debljine 1 cm, premazati belancetom ( ja ga samo malo umutim viljuškom) i posuti susam, kim, laneno seme ili krupnu so), vaditi pogačice modlom i peći dok ne porumene.
Ja ne volim kad su ove pogačice tanke pa pazim da ne rastanjim testo ispod 1 cm.

SLANI BAKIN KOLAČ (SLANE GALETE)

1kg brašna
1 jaje
200 ml belog vina ili piva
šolja ulja (nepuna jogurtska čaša)
1 prašak za pecivo
2 kašičice soli
50 g susama

praviti kuglice i peći u aparatu za bakin kolač.

Napomena: Kad mesim krenem sa 800 g brašna i desi mi se da je to dovoljno. Testo treba da može da se dobro umesi i da bude takvo da mogu da se prave kuglice: ni meko ni tvrdo. Ukoliko treba brašno može da se doda.
Ja stavim osim 50gr susama i laneno seme i semenke suncokreta (sipam otprilike iz teglice u kojoj držim).
Moja mama ume da kuglice dodatno uvalja u susam pa onda peče. To je super za ukus, probala sam ali mi je onda susam otpadao sa galeta i to mi se nije dopadalo. Vi probajte kako vam više odgovara.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 14 Septembar 2016, 09:33 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Lunatic je napisao:
A možeš i da napravis bez mesa, pa da ti to bude dodatak uz neko meso. :)

Jel se postoji jos neko ko patlidzan zove plavi paradajz, osim moje majke? :)

Ja :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 14 Septembar 2016, 19:00 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Devojke! :bravo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 22 Novembar 2016, 22:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Evo sitnih kolačića! Posni, pošto je slava pala u sredu. Za početak:

Šumadinke
300 g suvih šljiva bez koštica
4 kašike rakije
75 g margarina
100 g mlevenih oraha
250 g šećera u prahu (ja krenem od 200, pa po ukusu dodajem ako treba)
malo cimeta
strugana kora 1/2 limuna
200 g crne čokolade, istopljene

Sve sastojke pomešati i dobro umesiti, pa praviti kuglice. Mogu da se uvaljaju u mlevene orahe ili bademe, ili kristal šećer.

Limun štangle
2 lista posnih kora za rozen tortu (ili 1 list velike oblande)
500 g suvih kajsija
200 g šećera
100 ml vode
125 g margarina
200 g posnog mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
sok od 1 limuna

za preliv:
250 gr šećera u prahu
1 kašičica gustina
2 kašike vode
2 kašike soka od limuna
1 kašika ulja
2 kapi žute prehrambene boje

Kore za rozen tortu prepoloviti, koristiti 3 polovine (ako je oblanda, 1 list na 3 dela). Kajsije samleti, dodati im šećer u prahu i dobro umesiti. Prokuvati šećer i vodu (koliko da se šećer istopi), pa dodati margarin. Kad se i margarin istopi, skinuti sa vatre, dodati sok od limuna, keks i orahe i ostaviti da se ohladi. Sjediniti ovu smesu sa kajsijama i polovinu naneti na koru. Smesu razvlačiti po kori vlažnim dlanovima ili vlažnom oklagijom da se ne bi lepila. Pritisnuti drugom korom, preko naneti ostatak smese i poklopiti trećom korom.
U posudu staviti šećer u prahu i gustin, a vodu i limunov sok zagrejati do ključanja i dodati u šećer. Mutiti kašikom, dodati ulje i žutu boju i naneti preko kore, ravnajući vlažnim nožem.

Poslednji put menjao jack dana Utorak, 22 Novembar 2016, 22:57, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 22 Novembar 2016, 22:43 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Cofee dream iliti Kofica :D
200g posnog mlevenog keksa
100g prah šećera
1 šoljica jake crne kafe
150g crne čokolade, istopljene. Sve izmešati tj umesiti pa formirati kuglice. Uvaljati u
50g kokosovog brašna – ova varijanta je meni najdraža. Ove godine sam isprobala (uspešno ;) ) modlicu za kekse, pa su izgledali kao propelerčići i samo sam ih ukrasila šećernim perlama.

Varijanta za dečicu: umesto kuvane kafe, staviti sok od narandže (ovogodišnji br 2, sa ukrasima od šećernih srcETa), ili kokakolu :D. Za matore može varijanta sa bilo kojim likerom (bailey’s, rum, kokos, limončelo...) smajli-koji-balavi

Poslednji put menjao jack dana Utorak, 22 Novembar 2016, 23:00, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 22 Novembar 2016, 22:52 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Rozike od lešnika
100 g posnog mlevenog keksa
150 g mlevenih pečenih lešnika
150 g šećera u prahu
80 ml soka od pomorandže (može i fanta)
3 kašičice ekstrakta od jagoda (ja zveknem celu flašicu, proizvođač Knjaževačka Aroma, za boju kao na slici)
za korpice:
200 g crne čokolade
90 g margarina
1 kašika ulja

Sjediniti mleveni keks, lešnike i šećer u prahu. Sipati ekstrakt od jagoda u sok, zatim sve izmešati da se dobije ujednačena roze masa. Ostaviti u frižider na 1h, zatim izvaditi i napraviti kuglice, a onda ih opet vratiti u frižider dok pripremite čokoladu.
Čokoladu i margarin istopiti a onda dodati i ulje. Male papirnate korpice staviti na tacnu zatim u svaku sipati po kašičicu istopljene čokolade.
Roze bombice dodati odozgo i sačekati da se ohladi i stegne.
Ako se prave male kuglice, za korpicu br2, ispadne ih 45-50, pa ja stavim 250g čokolade

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 22 Novembar 2016, 23:06 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ok, zaboravih gore da stavim sliku i legendu...
Evo slike, iste one iz kafića

Slika

Legenda - s leva udesno idu: Recesija medaljoni, kofi dream, marcipan šareni, orange dreams, rozike, Šumadinke, Ratluk čupavci

Čupavci od ratluka
450g ratluka od ruže istopiti na tihoj vatri, dodati
100g susama prepečenog na suvom tiganju
100g prah šećera
50g kokosa i dobro izmešati kašikom, sačekati da se prohladi pa izmesiti. Po potrebi dodati prah šećer da se dobije mlaka masa od koje se mogu valjati kuglice (mokrim rukama, jer se inače lepi). Kuglice valjati u preostalih
50g kokosa. Budu mekane kad se rade, kad se skroz ohlade lepo se stegnu. Ukras su kockice kandiranog voća, mogu i žele bombone, skittles, ma štagod vam padne pod ruku...

Poslednji put menjao jack dana Utorak, 22 Novembar 2016, 23:29, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 22 Novembar 2016, 23:17 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Šareni marcipan rolatić
200 g marcipana
40 g šecera u prahu
za fil:
100 g mešanog kandiranog voća (kod mene je bilo: šljiva, kajsija, pomelo, limun i ananas)
2 kašike likera po izboru (za ovaj kolačić ja volim rum)
60 g margarina + 20g prah šećera (ili 80g bele cokolade ako je mrsna varijanta)

Kandirano voce sitno, ali baš sitno, naseckati. Preliti ga likerom i ostaviti da stoji oko pola sata.
Margarin ostaviti na sobnoj temperaturi i umutiti sa prah šećerom (ili čokoladu otopiti nad i prohladiti)
Marcipan umesiti sa šecerom u prahu i razvaljati vel. 20×31 cm (otprilike A4 format)
Umešati natopljeno kandirano voce u margarin (ili čokoladu), izmešati i time premazati plocu od marcipana.
Urolati po dužoj stranici i uviti u foliju, pa ostaviti da stoji oko 1 sat na hladnom. Rolat posuti šecerom u prahu i iseći šnitice.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 22 Novembar 2016, 23:43 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E da, Recesija, tu sad ide jedan od onih mojih duuuugačkih kuhinjskih monologa :smesko-gore-dole:

Znaš kad praviš više vrsta torti i kolača za neku posebnu priliku, pa ti ostanu sve neki bezvezni restlovi, npr.
100g keksa,
50g prah šećera,
2 štangle čokolade,
mrvica kokosa,
kašika-dve putera, i sl, pa, šta s njima, nećeš valjda da ih baciš?! Onda, blago iznervirana, umesto da to ispozamotavaš nazad u omote i poguraš u frižider, lepo sipaš sve u prvu zgodnu činiju, izmešaš, probaš, pa kreneš da dodaješ: malo mleka, jer je suvo, malo nekog začina, jer je ukus neubedljiv, i tako, malo pomalo, napravi se masa od koje mogu da idu bombice, ok, turiš ih u korpice, opereš tu poslednju činiju i odeš da spavaš, mrtva umorna... A sutra ti na slavlju svi najviše hvale baš te bombice, nastale za 15 minuta od ostataka... Jao što su ti ove dobre... daj odmah recept... a kako se zovu..?
ma, kako se zovu... E, zovu se 'Recesija'!

Ovi konkretni 'Recesija medaljoni' :mrgreen: sa slike, to su preostale suve kajsije i šljive, lepo spljoštene i uvaljane u onih poslednjih preostalih 90g čokolade...

Eto!
Slavski kolačići koji se ne peku, brzi slatki zalogajčići za post, šta ćeš više...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 23 Novembar 2016, 09:56 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.