Hajde da se umešam oko cena i da dam svoja iskustva.
Avionska karta kupljena dva meseca unapred, sa fiksiranim datumima, redovna avionska linija sa 1 čekiranim i 1 ručnim prtljagom, sa svim taksama 160e.
Stan u predgrađu Barselone, na 5 min od metro stanice i 20 min metroom do centra, 33e / noćenju.
Skromno ali ima sve što je potrebno za boravak. Stan je za dvoje, ne odgovara vašim potrebama, ali samo kao ilustracija. Evo linka da pogledate kako izgleda.
https://www.airbnb.com/rooms/1556599?s=8fwuz7qi&check_in=2016-07-22&guests=1&check_out=2016-07-29Ovo mi je drugo iskustvo sa airbnb-om i sviđa mi se što imate ceo stan na raspolaganju, iskustva su takva da u stanu uvek ima onih sitnih potrepština koje u Grčkoj moram da kupujem, a ne treba mi celo pakovanje (tečnost za pranje sudova i sunđer, ulje, sirće, so i šećer, čačkalice, toalet papir, dovoljno peškira, posteljine, veš mašina i prašak...). U principu samo treba biti obazriv kada se smeštaj bira, šta je sve navedeno da je obezbeđeno.
Ali na primer u sezoni jul / avgust ovaj stan ode na 99e / noć, pa se od 5. septembra ponovo vrati na "normalu".
Što se tiče hrane tu sam se iznenadio, skuplje je u odnosu na Srbiju tek 15-20%, a i to ne sve. Imam neke račune kući, ali evo čeka se sećam: svinjsko meso iseckano na kockice 600g - 2,35e, svinjske šnicle u marinadi 300g - 2e, pileći file 1kg - 6,8e, ćufte 12 kom - 1,95e, kobasice za prženje 9 kom - 2e, paradajz 1kg - 1,15e, krastavac 1kg - 0,7e, iceberg salata - 0,7e glavica, brokoli 1kg - 1e, tost hleb veliko pakovanje 1,6e, sok 1l - 0,6e, limenka fanta - 0,47e, čokoladno mleko 1l - 0,95e... Kupovao sam u najbližem marketu iz lanca DIA to je kao naš tempo i imaju svoje robne marke koje su jeftinije od ostalih brendova, nije ništa specijalno u odnosu na naše proizvode, otprilike je to taj kvalitet. Probao sam na primer keks koji košta 3,5e za pakovanje 150gr i to je već osetna razlika u kvalitetu.
U restoranima ima dnevnih meni ponuda 9-12e (na primer 2 tapasa+paelja po izboru+piće =10,5e ili salata+jelo+desert+piće=12e). Ogroman je izbor ulične brze hrane.
Imam utisak da je najveći trošak metro. Pojedinačna karta košta 2,15e, komplet od 10 karata košta 9,95, ja sam kupio kartu za 5 dana po ceni 32e. Čini se da je sve blizu, ali ako hoćete što više da vidite onda i vožnja dve stanice znači i u vremenu i u broju žuljeva.
Na ulaznice sam potrošio još 100-ak eura, ali to je sada već stvar ličnog interesovanja. I tu mora malo pripreme. Na primer prve nedelje u mesecu je ulaz besplatan, drugim nedeljama posle 15h. Za neke muzeje postoji i besplatan ulaz sredom. Postoje porodične karte u raznim oblicima.
Da se ne lažemo, sigurno je letovanje u Barseloni skuplje nego u Grčkoj, samo je ponuda potpuno drugačija.