Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Petak, 25 Septembar 2026, 23:15

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105500 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 1876, 1877, 1878, 1879, 1880, 1881, 1882 ... 7034  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 11:44 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 10:02
Pol: Bata
Tedi je napisao:
Nije moguce da vam smeta malo kise. Ovde pada sneg!
I ovde će, ali sutra, i to ne samo po planinama već i ispod 1000m nv. Taman da upropasti sve ono što je procvetalo po brdima :evil:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 12:07 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 21:00
Dobar dan. Dok sam pročitao propušteno prođe pre podne. Vidim lepo se provodite.
Tedi, mi smo u kući u kratkim rukavima i ja prosto ne mogu da verujem da negde pada sneg. Uživajte.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 13:11 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Pol: Seka
Tedi, sada idete na skijanje, zar sneg nije poželjan?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 16:21 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 00:47
Slika

:D :D :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 17:05 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Dokle ce vise da pada!? Ja sam glasala.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 17:14 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
pefkari je napisao:
VlaMar, hvala ti za Sagradu! Meni se tako dopaaadaaa!
Potpuno se slažem, sada mi se dopada još više nego pre puta. Uglavnom svi sa slika prepoznaju Sagradu po fasadi i tornjevima, ali mene je tek unutrašnjost oduševila.
Gaudi je na crkvi Sagrada Familia radio skoro celog svog profesionalnog života. Niko a najmanje sam Gaudi, nije očekivao tako dugotrajan proces. Urađena je u gotskom stilu, a njena izgradnja se finansira isključivo od donacija, po Gaudijevom zahtevu, što se i danas poštuje. To je i jedan od razloga što još nije gotova, ali je poznato da je Gaudi jednom prilikom rekao: „Moj klijent je Bog, a njemu se nigde ne žuri“.
Kada je preuzeo rad na Sagrada Familia katedrali, Gaudi je odlučio da uradi samo jednu fasadu, znajući da nema vremena ni novca da završi celu Katedralu. Zbog ideje da katedralu približi verniku "ispisujući" pricu o Hristu, Bogorodici i apostolima na fasadama, Katolička crkva nije učestvovala u finansiranju radova, smatrajući ovaj pristup bogohulnim. Rad na Katedrali finansira se isključivo od priloga vernika i poštovalaca Gaudijevog rada, a od skora i od ulaznica.
Gaudi je vrlo često menjao planove izgradnje, tj. uglavnom je radio od danas do sutra tako da je posle njegove smrti ostalo vrlo malo skica od kojih je većina uništena u Građanskom ratu u Španiji. Nastavak gradnje crkve posle Gaudijeve smrti je bio predmet žestoke debate između dva tabora: jedni su smatrali da gradnja crkve treba da se nastavi i posle Gaudijeve smrti, dok su drugi (među kojima je bio i Salvadore Dali) zalagali za konzerviranje radova, jer su smatrali da će sve posle Gaudija da izgleda smešno.

Crkva se nalazi između dva parka, ređe je slikana sa ove strane jer je ova fasada završena tek pre 10-ak godina i vidi se razlika u odnosu na suprotnu fasadu

Slika

Broj detalja na fasadi je ogroman, a kako ja nisam baš veliki poznavalac Biblije ne mogu da vam opišem šta koja predstavlja

Slika

Meni je unutrašnjost bila impresivna i toliko neobična i drugačija od svih drugih crkava u kojima sam bio. Svaki stub je različit, plafon se nosi na lukovima koje kada gledate za poda deluju kao da ste u šumi. Vitraži na prozorima i igra svetlom takođe utiču na takvu iluziju. Podovi su icrtani i prikazuju biblijske motive. Kada se popnete na toranj vidite da se oni ne završavaju krtovima nego lišćem i voćem.

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 17:23 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Gaudi i Barselona su svakako neraskidiva veza i njegove građevine su danas među najvećim turističkim atrakcijama grada.

Meni se jako dopala i kuća Mila ili Pedrera (kamenolom), kako je pogrdno zovu jer liči da je isklesana od jedne stene. Ali koliko je bilo inovativna za početak 20-og veka. Noseći stubovi su "plutajući" pa je svaki stan mogao da se drugačije organizuje, krov sa figurama koje sakrivaju dimnjake, lift, ventilacione kanale, dvorišta iz kojih je dopirala svetlost u stanove, podzemna garaža...

Slika

Slika

Slika

Ili kuća Batillo koja se uopšte nije dopala vlasnicima i nikada nisu živeli u njoj.

Slika

Park Guell, zamišljen kao projekat za idealan život, ptojekat koji je propao jer su prodate samo dve kuće

Slika

Ili detalji na fontani koju je Gaudi radio kao student

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 17:29 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Ali daleko od toga da je Barselona samo Gaudi. Ekonomska moć Barselone ogledala se i u kućama koje je buržoazija pravila za stanovanje. Inače je veoma česta pojava bila da su vlasnici živeli na 2 sprata, a da su ostale stanove izdavali i tako plaćali troškove održavanja.

Kuća Amaltier

Slika

Kuća Leo Morera

Slika

Kuća Macaya

Slika

Kuća Terrades ili popularno kuća šiljaka

Slika

Fonacija Tapies

Slika

Bolnica de la Santa Creu i de Sant Pau

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 17:33 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Jako sam zadovoljan putovanjem, video sam skoro sve što sam planirao. Nekoliko mesta je ostavilo poseban utisak. Ima i par stvari koje me nisu impresionirale iako se o njima puno piše. Samo da malo nahvatam vremena pa ću da pišem detaljnije.
Jedino nisam video muzej i stadion Barselone, bila je neka utakmica ili neki događaj pa nije bio moguć obilazak u određenom vremenskom periodu a ja nisam mogao da čekam par sati. A koja je gužva u prodavnici. Dres košta 39.99e i otprilike su izloženi ovako: 3 reda Mesi, 1 red Suarez, 3 reda Mesi, 1 red Nejmar.

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 17:44 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

E da, ovaj izlog me je podsetio na forum i forumaše. Ima baš zanimljivih figura, ali mnogo velika gužva pa nisam mogao baš sve da islikam.

Slika

Slika

Slika

Slika

Ali obratite pažnju i na ostale figure.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 17:50 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
VlaMar kaže:
"Samo da malo nahvatam vremena pa ću da pišem detaljnije." :op:

Blago nama! Ja sam prethodni post već dva put pročitala! :romance-heartstiny:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 17:52 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ponedeljak, 25 Avgust 2014, 12:48
VlaMar, jel moze to malo detaljnije? :D
Ako je ovo kratak izvestaj, ja ne mogu da docekam taj detaljan izvestaj. A lepse slike Barselone u zivotu nisam video. Ugao slikanja, boje, jasnoca slike, detalji,jednostavno FE NO ME NA LNO!

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 18:51 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:29
Вламар, интро ти је одличан. Путопис да пишеш у наставцима да дуже траје :D .

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 20:02 
Nije prisutan
Izviđač
Izviđač

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 00:54
Vlamar, svaka čast za slike. Kako si prošao sa aerodromima i vezama.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 24 April 2016, 20:39 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Daca je napisao:
Pefka :ljubac:

:ljubac:

DEXT je napisao:
I ovde će, ali sutra, i to ne samo po planinama već i ispod 1000m nv. Taman da upropasti sve ono što je procvetalo po brdima :evil:

E pa- ne moze! Celo popodne isprobavam sortseve, suknjice i haljine, pantalone....u koje dugo nisam mogla da udjem...a sad mogu! :naughty: :D

VlaMar je napisao:
E da, ovaj izlog me je podsetio na forum i forumaše. Ima baš zanimljivih figura, ali mnogo velika gužva pa nisam mogao baš sve da islikam.

....
Ali obratite pažnju i na ostale figure.

Ok za uciteljicu, ali objasni za ostale! Inace, slike su sjajne! :ljubac:

Lunatic je napisao:
VlaMar, jel moze to malo detaljnije? :D
Ako je ovo kratak izvestaj, ja ne mogu da docekam taj detaljan izvestaj. A lepse slike Barselone u zivotu nisam video. Ugao slikanja, boje, jasnoca slike, detalji,jednostavno FE NO ME NA LNO!

Moram da priznam- ni ja! Imam prijateljicu koja putuje svuda po svetu...i, pokazivala mi je slike iz Barselone....uglavnom ovo sto si nam i ti, VlaMar, prikazao....ali, tvoje slike su stvarno "WOW-WOW"! :op: :op-op:

Tedi je napisao:
Ahaaaahhhhha! Nije moguce da vam smeta malo kise. Ovde pada sneg! Moramo da platimo za neberovatnu srecu sto smo imali pet dana sunca u Parizu time da ce ovde da nam bude kijamet!

E, pa ovde je bilo leto prethodnih nedelja....ovo sad je kao kad pocne jesen, sa onim masnim, teskim kisama...sto rece Daca, vise volim sneg nego kisu... :shifty:

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105500 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 1876, 1877, 1878, 1879, 1880, 1881, 1882 ... 7034  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.