Na ovaj zadačić naletela sam juče na FB-u, a tek noćas, nakon što sam ga ovde postavila, pronašla i na
Blicu. Vidim u naslovu da je to ''mozgalica koja je zaludela svet'' i po komentarima ljudi da se nadmeću između rešenja 14, 15 i 16 (uglavnom). Drago mi je da su PUSovci deo sveta, pa makar i na ovaj način!
B_A_N_E je napisao:
A voleo bih da i ti obrazložiš 14, ali ne forom da ima jedan kokos i tri banane.
Ja to zovem caka, pecaljka ili kvaka.
Nema jedan kokos, već jedna polovina kokosa, razlika je velika.
S obzirom na to da...
B_A_N_E je napisao:
Nisu sve banane iste veličine.
... i da ni polovine kokosa nisu iste veličine, jabuka iz poslednjeg reda je možda za nijansu manja,
ostaje da verujemo da veličina (boja, sorta, masa...) voćaka nije važna, već samo vrsta voća.
(Zadatak je mogao da bude postavljen i sa samo po jednom bananom i kokosom ili sa po celom plantažom - banana bi opet vredela 4, a kokos 2).
Ako su u poslednjem redu samo predstavnici voćkica (jer je nevažno koliko je banana ili polovina kokosa u skupu), moglo bi rešenje da bude 16.
Ako tako gledamo: K+J+B = 2+10+4 = 16
Ali,
tek u poslednjem redu vidimo promene: samo 3 banane i samo 1/2 kokosa, a brojnost jabuka ostaje nepromenjena, što je neobično. Mogli su i tu da stave npr. 2 jabuke ili 1/2 jabuke, ako je nevažna količina - ali nisu.
Zaključujem da je važno koliko je elemenata u svakom skupu i da svaki element skupa (bez obzira na veličinu, sortu, boju, masu...) ima podjednaku vrednost.
Zbog toga:
1J = 10
4B = 4
2 x 1/2K = 1K = 2
Sledi...
1/2K + J + 3/4 B =1+10+3 = 14
Važna napomena:
Imam ozbiljnu primedbu na crtež kokosa. Kada nema propratnog teksta, crtež je i te kako važan. To je najveći razlog što smatram da ovaj zadatak uopšte nije pravilno postavljen i da niko nije 100% u pravu. Prednost, ako zanemarimo kokos, dajem rešenju 14.
Zadovoljan?