petronije je napisao:
Ово је леп пример да нешто напишем о одређеним члановима. Реч πρωί је средњег рода и прати је одређени члан το. Наведени члан се мења по падежима и у номинативу и у акузативу има исти облик το. Овде је Пеф навела ујутро као прилошку одредбу за време. Оне су увек у акузативу, те отуда и ово το. Не би било погрешно написати да је το πρωί јутро (као номинатив).
Neeeeeeeee, ne samo padeži!
petronije je napisao:
milenaidaki je napisao:
Moram li da učim i kako se piše?

Važi li kod njih kolko-tolko, jedno slovo, jedan glas?
Нит је колко, нит је толко. Нисам успео да нађем егзактна правила за писање, па је и мени то проблем.
Нпр, глас И могу да пишу као ι, υ, η, ει, οι, глас Е као ε, αι, глас О је нпр и ο, ω...
Значи, мора да се учи како се пише, и плус на то додати акценте

.

Kao i u engleskom jeziku, pravilo je da nema pravila što se tiče čitanja, tako da svaku reč treba naučiti 2x (kako se piše i izgovara).
petronije je napisao:
Πευκάρι, πού είσαι εσύ; Γιατί σταμάτησες να γράψεις;
Για τους όλους μαθητές των ελληνικών, σήμερα είναι Παρασκευή!
Kada vidim ova slova, lepo mi se zvarti u glavi...
petronije je napisao:
Глагол бити у презенту или ти сам, си, је, смо, сте, су

είμαι, είσαι, είναι, είμαστε, είστε, είναι (име, исе, ине, имасте, исте, ине)
Кад уклопимо са личним заменицама одозго, добијемо, нпр.
Ја сам... - Еγώ είμαι...
Кад смо већ код овог ега, ето вам још једне речи из грчког за коју нисте знали да је знате

.
Hajde za početak mogu da naučim ovo i alfabet, koji je Pef postavila. Sada međutim vidim da ako stvarno hoću da počnem da učim grački jezik, moram da uzmem olovku u ruke, da pišem, čitam, ponavljam. Definitivno, bez muke nema nuke. U životu sam učila engleski (i dalje ga vežbam), francuski (kamo sreće da sam istrajala, a taman mi je lepo krenulo) i nemački (uz klinca, mala pomoć za školu) i sada grčki i mislim da će me malo boleti glava, ali sigurno potruditi se.