ivkabg je napisao:
Jedva cekam izvestaj. Koliko sam skontala zapadna strana je sa extra plazama ali bogami i divlja, a istocna pitomija. Ja posteno merkam kamp Sikija vec duze vreme i nikako da odemo.
Ivka & Miki & ostalo veselo društvo,
evo izveštaja (ne znam da li da otvaram kao novu temu? Ako treba, premeštaj moderacijo

, sad tek videh koliko imam materijala...)
Elem, bili smo 2009. ipak, sad videh po datumima sa slika
Odseli smo u Nea Anhialosu, to je jedno mestašce u Pagasitikos zalivu kada od Volosa krenes na zapad, ili kako gledas mapu levo od Volosa. Jedva nađosmo smeštaj, jer smo naišli baš 15. avgusta, a u Volosu je Gospojina baš veliki svetac, dolaze Grci kao turisti i skoro je sve popunjeno. Plaćali smo 60 € dvokrevetnu sobu, u gradu su bile 90+ (!!!). Ovo mesto je 15ak min vožnje od Volosa.
Evo slike koja lepo pokazuje kako se Volos smestio na padinama planine

I stvarno je to planina, preko 1000m visine, i na vrhu ima zimski centar sa sve skijalištem

.
S’one strane planine (tj iza gore) je Zagora, gde se flašira voda. Nemojte da vas začude srpski toponimi kojih ima ovuda dosta, za vreme vladavine cara Dušana od Soluna do Volosa je bilo naše more

i to nekih 25 godina.
Pilio je, kao što svi znate, planina na kojoj su živeli kentauri, ali to je očigledno bilo jako davno, danas su konji na drugim pozicijama... Msm, i u Grčkoj, i kod nas...
Naravno obilazili smo i Volos i penjali se tim serpentinama na Pilio, potpuno je nestvarno. Put nije bio baš sjajan, dosta je uzan, braća Grci voze... k’o što voze... a na putu može da se naleti i na npr zapregu, ili čiču koji tera magarence, tako da – oprez u vožnji. Mi smo večerali u Makrinici, zovu je ’balkon Volosa’. Evo slike odozgore

Pretpostavljam da i danju oduzima dah...
Poluostrvo je bogato vodom, i sve je lepo i zeleno. Nije onako sprženo žuto, suvo i kamenito, kao što zna da bude po Grčkoj.
Šuma je uglavnom listopadna, kad kreneš u planinu, k’o da se penješ na npr. Avalu, samo sa strane ukraj puta ne štrče bagremi nego smokve

Ima čak i ribnjaka pastrmke po potocima.
Kad smo od Volosa krenuli desno, tu mi tek plaže nisu bile jasne: nigde crnogorice, na plaži ive?! Visoke, lep hlad, al’ mi tako neobično izgledalo... kao da si na izletu u Jugovu, samo ne gledaš u Dunav, nego u more...
Ovo je prilično ograničen izveštaj, jer stvarno nismo daleko odmakli u skitanju naokolo, i nismo takoreći ni videli plaže, jer smo bili samo 2 dana. Imam još nešto slika, ako ste raspoloženi...
Na žalost, nismo obišli one najpoznatije plaže, niti se vozili njihovim ćirom, niti smo naleteli na one vodopadiće i kamene mostiće... Kratko vreme... Neki drugi put...
Lepe su i plaže sa one strane planine, ali nema puta okolo - samo uzbrdo pa nizbrdo, tako da - ako planirate da obilazite obe strane, planirajte smeštaj pola/pola na svakoj strani planine, zbog serpentina i lošeg puta.
A, da, Volos je skup