Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Subota, 26 Septembar 2026, 23:56

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 786 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 53  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Sreda, 20 Januar 2016, 15:16 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 02 Septembar 2014, 13:38
Pol: Seka
"Hrabrost je kad znaš da si izgubio pre nego sto počneš, ali svejedno počneš i ostaneš istrajan, uprkos svemu."

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 22 Januar 2016, 14:27 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:00
Drugari kako ide?
Ja sam u delu kad me tuga neka hvata...samo sto mi ne krneu suze! :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 22 Januar 2016, 14:51 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Ide fino sada :) Juce cujem na vestima da je Oliver Ivanovic ipak optuzen. Odmah sam napravila paralelu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 22 Januar 2016, 15:05 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Pol: Bata
Sviđa mi se, mislim da ću je večeras ili ujutru završiti.
Vidim da svi imamo slične impresije. Nažalost knjiga je bezvremenska.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 22 Januar 2016, 15:27 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

To je Vlamar ujedno i najbolji opisni pridev o knjizi!
I ja je zavrsavam najverovatnije veceras.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 22 Januar 2016, 17:59 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Ja sam zavrsio al necu jos da iznosim misljenje da vam ne pokvarim nesto :) . Vi kad budete gotovi napisite utiske

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 22 Januar 2016, 19:44 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Sačekaćemo Urbi da završi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 22 Januar 2016, 22:31 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 18:40
Del Boy je napisao:
Nabavio sam solidan broj knjiga u elektronskom obliku, ako je neko zainteresovan nek se javi...

JA jesam! :bravo:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 23 Januar 2016, 14:19 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Zavrsila sam i ja juce :) Knjiga mi se dopala ali ne mogu da kazem da je ostavila neki poseban utisak na mene. Mozda da je kraj malo drugaciji... Sta vi kazete?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 23 Januar 2016, 15:05 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Mene je odusevila. Sto sam dalje odmicao ka kraju sve mi se vise dopadala.

Sto rece Vlamar knjiga je za sva vremena, nebitno je kada je pisana. Predrasuda i ugnjetavanja ima i sada, bilo ih je i u vreme pisanja knjige i mnogo pre toga a i bice ih i u buducnosti.
Kroz celu se knjigu provlace poredjenja demokratije, ljudskih prava, slobode... u Americi i u ostalim delovima sveta i svi stanovnici gradica Mejkom se groze nad presijom nad ostalim narodima (narocito u delu razgovora u skoli i kasnije u domu glavnih junaka, na relaciji Hitler-Jevreji) a ne vide sebi ispred nosa da cine ustu stvar koja je trajala decenijama.

Radnja prati detinjstvo dvoje dece, njihove nestasluke i moralne nedoumice koje im uvek razresi otac koga gledaju kao idola i koji ima tezak zadatak da svojoj deci objasni sta je ispravno a sta ne u drustvu punom mrznje i predrasuda prema crncima! Ima mnogo pametnih i korisnih zivotnih stavova koje je otac koristio vaspitavajuci svoju decu a takodje i definicija dobrog i loseg u coveku i generalno drustvu.

Malo me je hvatala nostalgija citajuci njihove avanture, strasne urbane legende o komsijama i sl. :mrgreen: i pomislih kako danasnja deca nista od toga nemaju i njima ce slusanje takvih dogodovstina biti potpuno strano.

Nisam uspeo da pohvatam na kraju a bas sam se trudio. Kako ste vi shvatili, da li je Dzem izboo nozem onog ludaka ili je to uradio Boo Radli? Ili je mozda on samo odneo Dzema do kuce, i otkud se tu nasao on uopste?
I sta je na kraju, on ne izlazi iz kuce zbog cega? Jer je medju poslednjim scenama opis njegovog lika, belog, zeljnog sunca, plasljivog i tihog.

Sve u svemu velika preporuka od mene za ovo delo.

Ako hocete da ponovimo read chealenge predlozite nesto pa da vidimo da li je izvodljivo. Meni odgovara da mogu ovako da prokomentarisem sa nekim kome us utisci takodje svezi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 23 Januar 2016, 15:55 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Meni se knjiga takođe jako dopala i topla preporuka od mene. Obrađuje jako tešku temu, ali bez ikakve patetike, ispričanu kroz oči deteta.
Ima nekoliko tema o kojima sam razmišljao tokom čitanja knjige:

Ako se rađamo neopterećeni rasom, nacionalnošću, religijom i svaki roditelj svom detetu želi najbolje kako nastane mržnja prema drugom čoveku samo zato što je drugačiji.

Del Piero je drugu temu već istakao, zašto smo sposobni da imamo ispravne moralne stavove prema događajima koji su daleko od nas, a ne prepoznajemo ih u svom komšiluku, školi, kancelariji...

I po meni najvažnije kakav je odnos pojedinca prema događajima koji ga okružuju. Poput Atikusa koji u jednom razgovoru kaže da je prihvatio slučaj jer suprotno ne bi mogao da izađe deci na oči i kako bi ih onda sprečio da se zaraze Mejkomskom bolešću. Ili poput Boo Radlija koji živi u izolaciji odbijajući da živi u takvom svetu, makar i na svoju štetu.

Del ja dilemu nemam, Boo Radli je to učinio.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 23 Januar 2016, 16:25 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

I ja mislim da je on ali mi je bilo cudno zasto onda Atikus toliko insistira da istina izadje na videlo - da je Dzem izvrsio ubistvo? S druge strane serif zataskava braneci Dzema.
Mada Boo je sve vreme skrajnut i misteriozan ali im svejedno ostavlja poklone u drvetu i logicno bi mi bilo da im je pomogao i ubio Boba.

Spomenuo si da si citao nesto veoma znaimljivo a zbog nas si prestao u uzeo pticu rugalicu...sta je to ako sme da se zna? :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 23 Januar 2016, 17:26 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Ne zaboravi da je Boo takođe žrtva. Njega porodica, verski fanataci ("oni koji peru noge" - voleo bih da vidim originalni tekst), drži zatočenog u kući zato što je prekršio društvene norme jer je "pio viski, vozio u rikverc i glasno psovao žene". Društvo ga se odreklo jer je lakše da "drugačiji" budu izolovani. Spreman je da se sprijatelji samo sa decom, još uvek neiskvarenom.

Kraj je mogao da bude jasniji i da sačeka jutro i da se Džem probudi. Ali je autorki poslužio da istakne dve stvari. Ispravnost demokratije u liku Atikusa, koji je spreman da dozvoli da mu sin bude optužen za ubistvo u samoodbrani i iskupljenje u liku šerifa, koji je kao i ceo Mejkom znao da je crnac nevin, a dozvolio je svojim nečinjenjem da bude osuđen.

Ne znam da li treba da kažem koju sam knjigu počeo da čitam. Do sada sam na forumu samo pisao kada sam sretan ili tužan, ogovarao šefove iako ima forumaša koji rade u istoj firmi, pisao datume kada ću biti na putu iako ima forumaša koji znaju gde živim... :mrgreen:

Pacijent - Huan Gomes Hurado.
Počinje sa "Nisam terorista, ni ludak, a i ubica. Ja sam samo otac..."
Uglednom neurohirurgu otmu ćerku, videće je ponovo samo ako njegov sledeći pacijent ne preživi. A pacijent je aktuelni predsednik SAD...
Inače u toku čitanja sam sebi obećao da ću je ostaviti ako se ispostavi da je dadilja, Svetlana iz Beograda, koja fenomenalno kuva upotrebljavajući guščiju mast i koja je diplomirala sa najvišim ocenama na Univezitetu na Novom Beogradu, bude umešana u otmicu. Ipak nije.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 23 Januar 2016, 18:15 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Preporucivao si mi je ali necu je citati sad kad si mi provalio da ceca nije ucesnik u otmici :) :nja-nja:

Da da i bu je zrtva isto kao onaj alkos od koga svi zaziru a on samo pije coca colu ali namerno zeli da misle da je alkos da bi ga ostavili na miru i zaobilazili

Poceo sam da citam Šaptač od Donata Karizija, dobih je na poklon od brata a dugo je merkam. Al ako nesto dobro predlozite ostavicu ga kao vlamar pacijenta! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 25 Januar 2016, 09:31 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Ne znam sta se desava?! Vec dva puta otkucam poooduzi post i ono me samo izbaci kad krenem da kLiknem da neki od smajlica. Grrrrr :angry-banghead: Zato mrzim kad kuckam sa mob.

Vas dvojica ko' pravi kriticari :) Dugo mi je ova knjiga bila pod "obavezno procitati" tako da sam od nje ocekivala nesto vise. Sta tacno, ne znam ni sama :confusion-shrug:
Ustvari, samo da je kraj drugaciji. Nekako mi se sve brzo zavrsilo. Podlac je na lak i brz nacin skoncao.
Mozda sam ja malo :-?

Sigurna sam da je Boo odradio posao a da je šerif hteo da se iskupi za svoju gresku jer svima je jasno ko je kriv a ko nije.
U vise navrata se u prici pokazuje kako je upravo drustvo to koje te "usmerava". Otud i mrznja i ako smo rodjeni neiskvareni - odgovor VlaMaru ;)
Aticus mi je supercool lik. Odusevio me je njegov odnos prema deci, poslu, zivotu uopste...

Nije mi jasno samo kako su uspeli buntovnog Boo-a da ukrote?! :think:

VlaMar, i ja cu najverovatnije da krenem sa Pacijentom jer je i on na mom spisku "must" :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 786 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 53  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.