Gađaju se mnogi sa raznim podacima, nisam uspeo da pronađem neke procene koje se odnose na broj turista iz Srbije koji su
letovali u Grčkoj. Mislim, tj siguran sam da ne postoje tačni podaci o tome već se izvode na osnovu analiza i ukrštanja nekih podataka - na primer, ovde možeš videti koliko je stranaca ušlo u Grčku (i njihovo poreklo) prošle godine u periodu januar - septembar:
Statistika posetilaca GrčkeOve podatke po grčkim zakonima prikuplja njihova narodna banka (dobija od granične policije) pa onda to daje njihovom zavodu za statistiku, odakle sam preuzeo.
Tu možeš da vidiš da je u tom periodu ušlo 700k sa srpskim pasošima, i da je to za 25% manje nego u istom periodu 2014. ali... pa, nisu to samo turisti koji su bili na letovanju. Jer, pogledaj koliko je Makedonaca ušlo u istom periodu - 2,7 miliona

nisu to sve turisti, pa oni nemaju toliko stanovnika, nego većina često zuji tamo-vamo radeći neke poslove. Slično je i sa delom posetilaca iz Srbije, naročito iz južnih delova.
Ovi drugi, koji dolaze iz daleka, Britanci, Rusi, Nemci... to jesu turisti.
Evo jedne ankete, imate je na sajtu YUTA sa zanimljivim rezultatima i, po mom mišljenju, prilično vernim:
Letovanje 2016
Na letovanje 2016. godine putovaćete:
Preko turističke agencije (1783) 89%
U sopstvenom aranžmanu (224) 11%
Preko turističke agencije:
Srbija (30) 2%
Španija (283) 16%
Turska (24) 1%
Grčka (1026) 58%
Hrvatska (61) 3%
Bugarska (61) 3%
Crna Gora (65) 4%