Znači ja sada ispadoh največi smarač
Nezgodno je kada nas nekoliko, sa sličnim ukusima, pišemo na jednoj temi. Tako i od Nesbea napravismo kandidata za Nobela.
Da budemo potpuno jasni, u poslednje vreme mi prijaju "lake" knjige, koje me opuste i smanje nivo stresa kojem smo izloženi kroz novine i TV.
Skandinavski triler se tu izdvaja kao posebna tema. Ako neko nije čitao ili gledao filmove nastale po trilogiji Milenijum, Stiga Lašona to treba da uradi. Koliko god da su "teški" zaista su odlične knjige i prosto nisam mogao da se odvojim od njih (ona faza kada odlažete odlazak na spavanje ili druženje sa prijateljima).
Nesbe je dobar primerak te škole (Jusi Adler Olsen, bračni par koji objavljuje pod pseudonimom Lars Kepler, Liza Marklund, sada sam kupio Joakima Sandera...). Koliko su trenutno popularni dokazuje i to da se prava na snimanje filmova otkupljuju skoro momentalno.
Glupo je reći da i sa druge strane bare nema dobrih pisaca trilera i da im knjige nisu zanimljive.
Od onih starijih (Ladlam, Baldači, Morel, Paterson...) do mlađih i trenutno popularnih (Braun, Koben, Li Čajld, Nelson de Mil...). Ono što me odbija od njih je držanje određenih šablona. Lik iz srednjeg staleža je uvek ispravan, uvučen u zaveru Vatikana, tajnih službi, tajnih društava, super švercera oružja i droge i spreman da žrtvuje sve kako bi zaštitio otadžbinu, porodicu, ženu koju voli... I "zloća" je uvek jasno distanciran od te sredine, umobolni kongresmen, KGB, Jevreji, crnci...
Kada sam pročitao Milenijum počeo sam malo da guglam o nacionalizmu u Skandinaviji, malo posle toga se desio i onaj Brejvik masakr. Potpuno sam se iznenadio u kojoj meri je prisutan.
Del ne navlači me više, ja onako usput, podsetio si me na jedan naslov od Herisa, a ti odmah cene
Koliko te košta poštarina, kako to rešavaš?