Osecaj gospodjice Smile za sneg
Ne znam sta da mislim. Utisci su mi podeljeni ali aj da kazem da je 60% pozitivan a 40% negativan

Na pocetku sam bio odusevljen stilom pisanja i nacinom na koji se gradi lik glavne junakinje gde je naizmenicno kroz kratke i proste recenice a sa druge strane veoma duge opisne fino docarana njena kompleksna licnost..inteligentna osoba ali sirova na emotivnom planu i usamljena.
Svidja mi se nacin predstavljanja skandinavaca i njihovog hladnog mentaliteta.
Takodje knjiga obiluje korisnim informacija zbog kojih sam guglao o danskoj, grenlandu, njihovom odnosu i ugnjetavanju velike sile zbog materijanje koristi. Nisam imao pojma o tome. Cak sam vozio google street view po grenlandu da steknem predstavu o ledenom ambijentu i klimi

inace nije prosao google auto vec su koristili pešacenje, brodic i motor

Ono negativno...uglavnom se od knjiga pravi scenario za film, u ovom slucaju je komotno mogla cela serija da se snimi s obzirom na broj dogadjaja i uvodjenje stalno novih likova. Puno njih, mnogi slicnih imena cine da je na trenutke bilo nemoguce pratiti 2. i 3.trecinu knjige.
Smila, karakter koji ne trpi nikako autoritet i disciplinu, zbog cega nije zavrsila nikakvu skolu, nezaposlena je i asocijalna i sa ne bas definisanim ciljevima u zivotuI ali je nista od toga ne sputava da briljira poput toma kruza u nemogucoj misiji i dzejmsa bonda. Autor se malo vise zaneo i vala i preterao.
Sve u svemu ko sto rekoh, za nijansu je prevagnuo pozitivan utisak i knjigu bih ipak preporucio!