DA, slike, fotografije i jesu su bitna stvar koje preko vizuelnog impulsa daju prikaz događaja, jasan i očigledan jezicima svih naroda
Tako je bilo i u velikom ratu.
Ujedno sa borbom na frontu, austrougarska sa svojim saveznicima, je još od sarajevskog atentata Srbiju prikazivala u najgorem svetlu-kao krvoločan narod, neuk i usresređen samo na teror.Zato je svetu bilo potrebno pokazati istinu o Srbiji i šta se sa njom događa i koji masakar, vođeni naređenjem cara Viljema da ne sme ostati ni jedan Srbin..., činila neprijatelska vojska čak i nad nedužnim stanovništvom sela, gradova, kojim je prolazila i pustošila.
Još u balkanskom ratu, Živojin Mišić je potpisao mladom slikaru putnu ispravu na kojoj je pisalo " RATNI SLIKAR"
U I svetskom ratu, radi prikazivanja javnosti-svetu istinu, okupljeni su ratni fotografi. U početku su to bili slikari , mladi ljudi impresionističkog pravca u slikarstvu, svi školovani u akademijama širom Evrope. Jedna od mnogih poznatih na frontu je bila i Nadežda Petrović-jedna od utemeljivača Kola srpskih sestara.
U predahu borbi, u časovima odmora, sa skicen blokom...olovkom...četkom su stvarali vredne beleške.
general ( kasnije vojvoda) Petar Bojović osniva fotografsku sekciju, sa ciljem da se beleže ne samo kadrovi iz borbi, vojničkog života, več i okolina, atmosfera, predeo....
Tu se pored naših slikara-fotografa ( na pr Riste Marjanovića koji je bio zvanični dopisnik New York Times-a Illustrasion-a iz Pariza) posebno istakao i ruski slikar i fotograf Samson Černov koji je između ostalog i napravio čuvenu sliku izviđača koja je obišla svet. Napravio je najviše foto zapisa u periodu 1912-1918.Smatra se upešnijim prestavnikom Srba u svetu svojim radovima nego mnogi naši zvaničnici.
Ne bih sada više uz ovu priču postavljao slike , skidao sa drugih sajtova ( eto inspiracije pa protaraškajte sami-VREDI pogledati, mnoge su nam poznate iz publikacija i sa izložbi sa ovom tematikom ). Postaviču još ovu koja je meni interesantna. Naime intersujući se za ovaj deo ratne tematike, marketinške strategije, naišao sam na meni nepoznatu ilustraciju, meni do sada nepoznatog autora:
Tancredi Scarpelli-italijanski dizajner i ilustrator, koji je ilustrovao brojne knjige, Božansku komediju, Istoriju italije....a eto i ovu ilustraciju-SRPSKA ARMIJA SA SVOJIM KRALEM PETROM KREČE NA DRAČ