Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Sreda, 23 Septembar 2026, 17:19

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 01:14 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 24 Avgust 2014, 00:53
Pol: Seka
dejevla je napisao:
Za ovu temu je lepo čuti i sam osećaj naših ljudi sa letovanja ...

На Крфу смо били једном, а на Виду два пута. Довољно сам рекла.

Као и већина Срба, осетили смо нешто посебно када смо крочили на тло овог маленог острва.
Оно што не могу да заборавим јесте интензиван мирис боровине и прегласна песма зрикаваца. Насупрот томе, море шуми и ''чује се'' језива тишина. Сећам се да смо шапутали док смо разговарали.

Slika

Маузолеј је на узвишењу, бљештаво бео, са великим крстом на врху.

Slika

Slika

Унутрашњост беспрекорно одржавана, како и доликује. Језа ... Уписали смо се у Књигу утисака, захвалили се јунацима.

Slika

Slika

Читајући ове стихове, баш на овом месту, почела сам да плачем. Седели смо дуго, непомично и зурили у плаву гробницу. Ни сада не умем да опишем осећај који смо имали у стомаку, прави џумбус у глави од силине података које смо чули и помисли на све несрећне људе који су ту боравили борећи се за опстанак - свој и свих нас.

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 01:20 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 24 Avgust 2014, 00:53
Pol: Seka
Из Српске куће, град Крф (извињавам се због не баш квалитетних фотографија)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 10:46 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 18:29
Pol: Bata
ZMAJA je napisao:
Читајући ове стихове, баш на овом месту, почела сам да плачем. Седели смо дуго, непомично и зурили у плаву гробницу. Ни сада не умем да опишем осећај који смо имали у стомаку, прави џумбус у глави од силине података које смо чули и помисли на све несрећне људе који су ту боравили борећи се за опстанак - свој и свих нас.

Slika

Читајући твоје речи имам сличан доживљај те могу само мислити како бих се осећао да сам и физички тамо.
Сузе увек заискре и када по не знам који пут слушам рецитовање нашег великана (Драган Николић, део када ни његов глас није издржао 1:07:45)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 12:35 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 10:02
DEXT je napisao:
Spadam u one što ih je škola naučila da je istorija počela sa Ćopavim i njegovom dečačkom prejedanju od svinjske glave sa tavana...
Nisam ni bio svestan koliko sam u stvari učio o Velikom ratu kroz jednog od učesnika tog pohoda. On je tada, a i kasnije u čitavom svom životu i radu gledao preko nišana na Putnika, Stepu, Mišića, Bojovića, Janka Vukotića i druge znane i neznane junačke sinove što uzalud padoše jer su im se preci, počevši od prvog kolena pa sve do juče, osramotili i na grobove pljunuli.
U sredini u kojoj sam rođen nisam učio niti znao kako su se zvale Vojvode, ali sam znao sve o sedam sekretara skoja, o trostrukom obruču na Sutjesci, o „međunacionalnom“ sastavu prve proleterske, o prvom zasedanju afža, o pogledu kroz petokraku na ofanzivu na Kozari, o fašističkim Italijanskim okupacionim snagama, o tome kako je moja republička prestonica dobila ime, i o svačemu nečemu što će mi pomoći da iz istorije budem odlikaš za primer. Posebno se ističem u poznavanju lika i dela jednog od vojnika „vražje“ divizije koja se istakla u miroljubivom pohodu kroz Srpska Sela, Varošice i Gradove. Prvo pitanje na Saveznom takmičenju iz istorije bilo mi je kako su se zvali roditelji malog jože koji će kasnije postati otac i sin svih „naših“ naroda i „Narodnosti“. Kome je bio sin mogu da pretpostavim, ali kome je bio na silu otac tako što je silovao Majčicu a kopilad ga prihvatila širom raširenih ruku i srca, to su na žalost osetili svi potomci dve priznate Kraljevine od kojih nesrećnim slučajem nastade kraljevina koja u svom imenu ne ponese jedno oko iz glave ali ponese imena dva zasuzela oka. Pričao je džaba kralju jedan od Vojvoda na povratku iz Dalmacije da to nisu suze radosnice nego neke druge, ali kralju beše milo da mu guzica sedi na „njegovom“ od Crnog mora do Alpa pa zažmuri na sva tri oka, a Vojvoda kasnije pade u nemilost. Od te nesrećne kraljevine nastadoše države koje su često menjale imena i nadimke, ali jedino Narod tvorac ostade go i bos. I ne samo to nego, zahvaljujući žmurenju „prijatelja“ iz Velikog Rata, još uvek strepi da će zasuzele, a u međuvremenu progledale urokljive i krvave oči dovršiti priču o jednoj šljivi pod koju će se svi nagurati.
Vrbe su u međuvremenu postale žalosne jer nisu mogle da podnesu toliko omči na sebi u poslednjih stotinak godina.
Naučio je mladi istoričar šta su bratsvo i jedinstvo ali ne i da je jedan od braće bio glavni komandant najvećeg svetskog klanja u istoriji jednog Naroda. Mnoge divizije, koje su se istakle u svojoj Bratskoj ljubavi i Jedinstvenom nastupu ka ženama, starcima i deci u kolevci, u svom imenu su imale nazive gradova u kojima su živela, po tvorcima istorije, braća mog Naroda.
Ukoliko ova moja priča nekoga asocira na šovinizam ili nešto teže, da potpuno ste u pravu, u pitanju je genocid.

dejevla je napisao:
Tema će prvenstveno prikazati učešće Srba u njemu, ali i sve ono što se dešavalo u Svetu u to vreme.
http://www.darkwood.co.rs/assets/files/ ... privju.pdf

dejevla je napisao:
Србија постаје привлачна снага за поробљене народе Јужних Словена под Аустро-Угарском ...
Ovo je teorija koju su uspešno progurali englezi, nesrećni kralj prihvatio kao svoju da bi je ćopavi zagorac uz pomoć metoda svog imenjaka što se prezivao gebels doveo do savršenstva, kakvom se ni tvorci teorije nisu ni u snu mogli nadati.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 13:00 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Taчно тако имемоје. Осећам и ја јед, бес и грч у стомаку јер сам свестан шта смо били, шта смо могли бити и где смо сад.
На све те ствари нисмо могли утицати.
АЛИ, можемо утицати да се скине прашина и паучина са прича и слика предака, војника и сељака који су били оличење поштења и части, како ми на овој теми, тако и поколења у овој нашој малој и напаћеној државици (ко год да њом владао,ничија није до зоре горела).

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 19:45 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

dejevla je napisao:
На основу сачуваног Вуловићевог писма, процес је 2. јуна 1953. обновљен и Врховни суд Србије рехабилитовао је Аписа и остале невино осуђене.
Довољно је то да се зна да су га рехабилитовали јожа, кардељ и њихови српски увлакачпомагачи. Свака даља прича о њему, за мене, је сувишна.

dejevla je napisao:
јер сам свестан шта смо били, шта смо могли бити и где смо сад.
Емотивно гледано то јесте тако, АЛИ
Сваки рат, не само на овим просторима, већ од када постоји најкрволочније биће на Земљи, се води или из верских или економских разлога. Онај ко победи бира награду, онај који изгуби добија оно што му наметну победници. Дакле Србија као једна од победница у великом рату добија оно што су јој дале веће силе које су биле на истој страни. Србија губи преко милион становника али стоји усправно. Сви Срби су убеђени да су победили Аустро-Угарску и Немачку. Да ли је баш тако показаће време.
Сад долазимо до болног парадокса који се одиграо између и у другом полувремену Велоког рата. Србија, понајвише заслугом Срба више не постоји. Формално-правно Победница преко ноћи све своје победе, славу и Државност баца у сопствену раку од миолоште звану тугославија. Та наказа од творевине, захваљујући првенствено Србима, опет бива на страни победница и опет добија награду од стране већих сила које су биле на истој страни. Тугославија губи око милион и по становника, од чега су преко милион Срби, али, овај пут, већина Срба стоји усправно. Сви ти већински Срби су убеђени да су победили Немачку. Да ли је баш тако показаће време.

dejevla je napisao:
На све те ствари нисмо могли утицати.
Овде се итекако нећу сложити са тобом. Могли смо да утичемо и јесмо утицали. Друга је ствар што, након Обреновића, никада нисмо имали јединствен став о животно битним стварима. И дан данас спадамо у далеко најнејединсвеније народе на Балкану, усудио бих се рећи и Европи.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 19:56 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:00
Jedinstveni smo kad nas muka pribije uza zid pa nema vise gde i tad je vrag odneo salu... inace ima i suvise mnogo svedocenja koja potvrdjuje izmedju ostalog i tu veliku manu - nesloznost, i nasih i stranih znamenitih pisaca/licnosti kroz istoriju, da bi mogli da zmurimo na to i sve pripisujemo slucajnosti, losoj sreci i spletkama stranih sila!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 20:16 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Nisi me razumeo...ti i ja, i ostali ovde prisutni, na to nismo mogli uticati!
Na ovo sto ovde pisemo i te kako uticemo!
Nismo bili slozni ni u muci (kada su prvo zatisje iskoristili za medjusobno razracunavanje - ubistvo Apisa i jos nekih), ni u pobedi (kada je Zucko i njegova struja pokusavala da odvrati kralja da pravi Jugu vec da napokon skroje granice Srbije na nacin na koji direktno mogu da uticu), a narocito ne sad kada nam se i ovako mala i jadna Srbija raspada a nikad raslojeniji i nejedinstveniji nismo bili.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 20:51 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Navodno je kralj AK toliko bio opsednut jugoslovenstvom da je i ovo operacija isla u svrhu proklamovanja i uzdizanja istog.
Srednjovekovno utvrđenje Žrnov na vrhu Avale, fotografisano 1930.
Tvrđavu su podigli Rimljani, služila je i Srbima kao osmatračko mesto a Turcima je bila važno uporište pri osvajanju Beograda ali je vremenom, od XVIII veka, izgubila svrhu.
Danas nema ni traga utvrđenju jer je 1934 dignuto u vazduh dinamitom da bi se tu izgradio sadašnji Spomenik Neznanom junaku.
Navodno je Rimljanima to utvrđenje služilo za čuvanje rudnika koji se nalaze na Avali i njenoj okolini...
Po drugom misljenju Rimljani nisu podgili Zrnov, nego je ova srednjevekovna tvrdjava podignuta na mestu nekog rimskog utvrdjenja, cak se smatra da je pre Rimljana postojalo i neko keltsko zdanje.

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 04 April 2015, 23:30 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Милутина већ споменух па знамо о коме се ради, а повремено ћу цитирати и његове речи. Превалио је преко главе балканске ратове и помислио да ће му живот напокон подарити наследника у миру, али десио се у Сарајеву окидач на тензије које су међ светским силама владале.
Ево како је Милутин размишљао (као гласник простог и часног српског сељака).
"Не волим да се Босанци напразно јуначе, да убијају принчеве и жене, а после, гузицу устрану па наша сељачија данак да плаћа".
Народ је после зверског мучења, силовања и убијања цивилног становништва говорио:
"Нису све Швабе опасне, опасан је Шваба који говори нашки...ни калемљено воће не поштују, видиш да вешају и о питоме крушке и јабуке. Може бити да смо се о Турке огрешили. Како смо ми некад могли знати које нас несреће чекају, ко је могао знати да ћемо и против ваки људи ратовати, ко је могао знати да и ваки људи има на белом свету".

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 05 April 2015, 12:51 
Nije prisutan
Izviđač
Izviđač
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 21 Oktobar 2014, 23:25
dejevla je napisao:
Maло о самим узроцима почетка рата...
После војно-политичких успеха у балканским ратовима, међународни углед Србије нагло је порастао.
Србија постаје привлачна снага за поробљене народе Јужних Словена под Аустро-Угарском и код њих расту наде за ослобођење и уједињење. Због тога, као и због ширења и ојачавања утицаја на Балкану, бечки владари су све одлучнији да Србију као државу треба што пре уништити.
На Видовдан 28. јуна 1914. године у Сарајеву је убијен аустроугарски надвојвода (ерцхерцог) Франц Фердинанд, на кога је гимназијалац Гаврило Принцип испалио два хица из револвера и усмртио њега и његову супругу Софију војвоткињу Хоенберг.
Аустроугарски истражни органи су покушавали да повежу атентаторе са српском владом.

Činjenica je da svaki početak rata ima stvarne uzroke s ajedne strane, i javnosti prikazane razloge-dobro je znati ovo što je napiao dejevla, u svetu se kao razlog pominje samo ubistvo Ferdinanda u Sarajevu a činjenice objave I svetskog rata idu mnogo dublje.

Pozdravljam pokretanje ove teme i nameru autora.

Evo da se i ja oglasim iz Niša tada ratne prestonice:

Telegram o I svetskom ratu je, kao što je poznato stigao Nikoli Pašiću u Nišu.Telegram je glasio ovako:

Slika

“Kraljevska vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. jula 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu. Zato Carsko Kraljevska vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja, radi očuvanja svojih prava i interesa. Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u stanju rata sa Srbijom.
Ministar inostranih poslova Austrougarske,
Kont Berhtold”

Dugo se smatralo da je telegram stigao Pašiću u niškom hotelu Orjent, nedavno grupa istoričara je analizirajući ovaj dokument ( vidi prilog) zaključila da se to dogodilo u hotelu Evropa u Nišu

Slika

dana 28.jula 1914g izmedju 12.00 i 13.00h u vreme ručka.

Pošto se več predosećala ratna opasnost zbog prethodnih događaja, Niš je vrveo od uglednih ljudi iz Beograda.

Ovaj telegram, poznat kao Julski ultimatum, upučen nepunih mesec dana po atentatu na F.Ferdinanda ( eto dokaza da je napad na Srbiju davno planiran-ni jedna sila pa ni Austrougarska ne može otpočeti momentalni rat a da se za to strateški, planski nije duže vreme pripremala na taj potez), je predstavljao optužbu Austougarske vlade Srbiji za pružanje podrške organizaciji Mlada Bosna tražeči potpuno neprihvatljive uslove od Srbije.Britanski ministar inostranih poslova ser Edvard Grej opisao je dokument kao “najteži ultimatum ikad upućen jednoj državi od strane druge zemlje“.

Pošto je Srbija odgovorila da ne može da ispuni tačku 6. koja je zahtevala mešanje austro-ugarskih organa u sudski postupak, jer bi to predstavljalo kršenje ustava i suvereniteta Srbije, ministarstvu spoljnih poslova Kraljevine Srbije stigao je telegram ministra inostranih poslova Austrougarske koji sam citirao.

U Niš, dolaskom Vlade, Narodne Skupstine i Kralja ( neću postavljati fotografije ovdašnjih vila gde je boravio kralj Petar I da ne bi svo ovu temu na priču o starom Nišu, ali ću kasnije pisati o životu u gradu jer rat nosi stradanja ne samo na frontu već i kod civilnog stanovništva) u Niš prelaze redakcije beogradskih listova i časopisa koji će ovde izlaziti u toku 1914. i 1915 godine.

Poslednji put menjao BOJKO dana Nedelja, 05 April 2015, 13:19, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 05 April 2015, 13:14 
Nije prisutan
Izviđač
Izviđač
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 21 Oktobar 2014, 23:25
Vidim, prva asocijacija na veliki rat je mnogima Krf.Činjenica je da smo svi baš na Krfu detaljno, hronološki bili upoznati sa ovim delom NAŠE istorije i to mnogo više na Krfu nego na našim prostorima.

Lično na Krfu, pored mnogih drugih eksponata na mene je ostavio utisak i ova pesma regruta " krilatica":

Slika

kratka rečenica a puno govori o svesti regruta, gde idu i šta ih čeka na frontu.

Da je rat bio VELIKI, po razmerama, ne samo stradanja več i po uticaju na celokupnu svetsku politiku, govori i ovaj plakat ( iz srpske kuće na Krfu ).Glas o ratu se čuo i do Amerike.

Slika

Dalje opet, osim Krfa i u Bizerti u Tunisu su bili naši ranjenici na oporavku.Tu postoji dirljiva priča-Kada su Tunižani ugledali brod sa našim ranjenicima, svojim čamcima su pohrlili u susret.Naši su pomisleli, videći toliki broj čamaca, pomislili da ovi hoče da in napadnu i onda su Tunižani kao znak dobrodošlice zapevali na nekom neveštom srpskom jeziku naše pesme " Tamo daleko" i dr što je ganulo i umirilo naše napačene ratnike na brodu.

Poslednji put menjao BOJKO dana Nedelja, 05 April 2015, 13:28, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 05 April 2015, 13:19 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Слободно окачи те фотке старог Ниша јер овде ћемо приложити све што има везе са темом.
Прижељкујемо и твоју причу са Крфа и гостопримство које си тамо доживео.

"(eto dokaza a je napad na Srbiju davno planiran-ni jedna sila pa ni Austrougarska ne može otpočeti momentalni rat a da se za to strateški, planski nije duže vreme pripremala na taj potez)".
Први план напада на Србију датира још 1906. а потом детаљно обрађени током и после балканских ратова у којима је Србија знатно ојачала.

Знимљиво је обрадити тематику АУ избора правца напада.
Сећамо се дијалога између мајора Курсуле и генерала (у то време) Степе.
"Сећате се да Ви мене обористе на испиту због Дрине...ето, они стварно ударише преко Дрине", а СС одговара: "Е па ето, проћи ће и они као и ти на испиту"!
АУ је била свесна могућности избијања народног устанка у БиХ те је ту држала јаке војне и полицијске саставе. Јачањем тих састава и базама које је ималана територији БиХ, било јој је најкомотније да планира напад са те стране.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 05 April 2015, 15:22 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

BOJKO je napisao:
...eto dokaza da je napad na Srbiju davno planiran-ni jedna sila pa ni Austrougarska ne može otpočeti momentalni rat a da se za to strateški, planski nije duže vreme pripremala na taj potez...
На кратко ћу скокнути на крај ХХ и почетак XXI века, зато што је у питању исти принципи само се након сто година мењају нијансе и учесници за шаховском таблом. Овај пут тандем аустро-угарска - немачка преузима велика британија подржана од стране водећег умоболног полицајца од милоште званог америка, када је у питању напад на сцг или који је беше надимак имала држава у којој је била Србија која је изигравала сидро броду који је одавно на дну мора. За сврху коначног решења вишка Срба у лијепој аустро-немачкој банији исти водећи играчи, само што овај пут (ко би реко) и немачка има своју, не малу, улогу у томе. Да не помислимо да смо ми једини послужиће пример Ирака. Ту је немачка скарјнута у страну, Француска се самобановала, али је зато израел дочекао својих 5 минута славе. Једино што енглеска багра призна да нису успели да пронађу (читај потуре) оружје за масовно уништење. Још увек ми је непознаница зашто су то урадили (признање) кад нису морали. Можда да би уснулом, плишаном Меди показали ко је главни баја?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 05 April 2015, 22:04 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:00
Истине о Србима из уста српских непријатеља и савезника

Уз стогодишњицу Великог рата – Истине о Србима у великом рату.

О храбрости, постојаности, патриотизму, високом моралу и другим људским и војничким врлинама српског човека – војника и борца, постоје бројни записи у домаћој и страној литератури, периодици, часописима и новинама. Поштење, правдољубивост и слободољубивост, пре свега, праисконски су идеали, генетски уграђени у српско национално биће.

Борба за остварење, односно одбрану тих идеала, присутна је код Срба од дана када је самосвест о припадности Српству постала мисао водиља о образовању српске националне заједнице. О тим врлинама Срба најпохвалније су се изражавали не само њихови пријатељи и савезници у бројним ратовима које су водили на овим просторима, већ и њихови непријатељи који, иако су испољавали нескривену мржњу према њима, нису могли да пренебрегну и прећуте оно што је било више него очигледно.

Међу бројним примерима, неизбрисивим историјским чињеницама, забележеним како у архивским документима, тако и у многим написима објављиваним у ратној и поратној штампи, аутор ових редова се определио за један број оних који, поред осталог, указују на величину српског човека, испољеној у току Првог светског рата.

Виљем Други Хоенцолерн (1859-1941), владао као цар 1888. до 1918. године – до пораза Немачке у Великом рату, ради подизања морала својој војсци, обраћа јој се рећима:

„Хероји, ја вас шаљем у један нови рат против једне мале, али врло храбре нације. То су Срби који су у три непосредна рата – против Турака, Бугарске и Аустроугрске, дали свету доказе високих ратничких врлина и највећих војнчких способности и који су, на заставама попрсканих крвљу, написали за ове четири године само највеће и најславније победе. Знајте да ће само наша енергија и спремност на највеће жртве и само потпун презир према смрти омогућити да победите овај народ, да освојите његову земљу и да немачкој војсци донесете нову победу. Срећан пут ка победи и слави. Ура!“

Цар Виљем се после рата склонио у Холандију, чије је влада одбила да га изручи савезницима. Настојао је да оправда своју поробљивачку и завојевачку политику.

Оскар Поћорек (1853-1934), аустроугарски генерал – командант трупа које су 1914. године напале Србију. Доживео поразе на Церу и Колубари које образлаже речима:

„Продужење офанзиве у Србији прекинуто је, нажалост, пре постигнутог циља, јер је српски противудар био толико јак да се 15. и 16. корпус нису могли одржати“.

После пораза на Колубари из високих бечких кругова му препоручено да изврши самоубиство. Поћорек на те препоруке одговара:

„Хоћу, убићу се, али ћу се убити тек онда када ма који други аустријски генерал победи српску војску“.

Алфред Краус, аустријски генерал:

„Овом приликом треба напоменути да смо упознали Србе као ваљане непријатеље. Ја сам их сматрао, и сматрам их и сада, као војнички најјаче од свих наших непријатеља. Задовољни с малим, довитљиви, лукави, особито покретљиви, добро наоружани, богато снабдевени муницијом, вешти у коришћењу земљишта, врло добро вођени, мржњом и одушевљењем загрејану за борбу, они су нашим трупама задавали много више тешкоћа него Руси, Румуни и Италијани“.

Аугуст фон Макензен (1849-1945), немачки фелдмаршал – био командант групе армија на Источном фронту, а потом командовао армијама које су окупирале Србију. Непосредно пре напада на Србију обраћа се војницима:

„Ви не полазите на италијански, ни на руски, ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и на Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали народ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе славне немачке армије“.

Српска војска, не само да је на бојном пољу помрачила славу немачке армије, већ је и Макензена лично понизила. Познато је, наиме, да је српска војска 1918. године заробила Аугуста фон Макензена.

Ервин Киш, чешки књижевник, каплар 11. пука, 9. аустроугарске дивизије, поражене у Колубарској бици, пише:

„Тек у Србији 1914. године схватио сам да је љубав према слободи малих народа јача сила од насиља великих и моћних. Тек сам овде схватио Шатобријана да неумитна сила – воља савлађује све, а да је слабост силе само у томе што верује само у силу“.

Жозеф Жофр, француски маршал, о повлачењу српске војске преко албанских гудура, без одеће, обуће и хране, са чуђењем каже:

„Повлачење наших савезника Срба, у околностима у којима је извршено, прелази по страхотама све што је у историји као најстрашније забележено“.

Франше д Епере, француски маршал не крије своје одушевљење у односу на квалитете српског војника. Он се готово песнички пита:

„Ко су ти јунаци који могу да се подиче да су заслужили једно од највећих одликовања на свету? То су сељаци, скоро сви, то су Срби тврди на муци, трезвени, скромни, несаломљиви, то су људи слободни, горди на своју расу и господари својих њива“

Виљем Други, о коме је на почетку овог текста било речи, сазнавши за капитулацју Бугарске, огорчен на своје дојучерање савезнике, упутио је бугарској Врховној команди следећи телеграм:

„Шездесет две хиљаде српских војника одлучило је исход рата. Срамота!“

Ноје фраје пресе, бечки лист, непосредно по завршетку рата 1918. године пише:

„Остаће загонетка како су се остаци српске војске који су се спасили испред Макензена, доцније могли оспособити за борбу. Тиме је дат доказ да српски војник спада у најжилавије ратнике које је видео светски пожар“.

Обсервер, лондонски лист, такође је пун хвале о Србима. У једном од коментара о Првом светском рату, наводи поред осталог и следеће:

„Ниједно племе у целој историји света није дало за слободу и јединство јуначкијих, светлијих жртава од српског племена“. Исти лист, поводом пробоја Солунског фронта и капитулације Бугарске пише да су Срби извели „оно што је било немогуће. До сада није било већег војничког подвига и никада победа није извојевана са више неодољиве смелости и неуморне енергије“.

У једном од немачких извештаја који се односе на опште повлачење 11. немачке и 1. бугарске армије према Скопљу и Овчем Пољу, које је уследило после пробоја Солунског фронта, дословно стоји:

„Напори су били натчовечански да се одрже положаји, али је све било узалуд. Налету Срба није се могло одолети. Част нека је палим борцима, али част нека је и Србима који су пожњели успех“.

Наведени цитат немачког извештаја објављен је 1922. године у књизи „Војвода Мишић од Сувобора до Марибора“ коју је издало Министарство војске и морнарице.

Наведени цитати и изјаве, потекли из пера и уста личности које су, без обзира били нам пријатељи, или не, обележили предратну, ратну и поратну епоху, недвосмислено говоре о угледу које су у то време Срби уживали у свету. То су, треба се подсетити, говорили и писали преци генерација које су на Србију дизале руку и у Другом светском рату, а нажалост и крајем двадесетог века када су Срби били мета некадањих и пријатељских и непријатељаских земаља.

Њихови потомци су, очигледмо, заборавили речи и поруке својих предака. Надајмо се, међутим, да ће и они кроз годину, две, или касније, свеједно, бити принуђени да о Србима говоре и пишу језиком својих предака.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot] i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.