|
Del Pijero, I u pravu si i nisi! Ako si pročitao all inclusive koncept koji sam napisala ili u Tunisu ili u Egiptu, onda ćeš me malo bolje razumeti o čemu pričam. Mi smo mnogo puta letovali u Grčkoj i u šatoru, i u prikolici, i u kući koju smo iznajmljivali i u hotelima tako da imam osećaj i mogu da poredim. Dakle i u Egiptu i u Tunisu uvek postoji nekoliko restorana i nekoliko barova u okviru jednog hotela. Možeš čak i na plaži ili bazenu da jedeš i piješ. Svako veče u toku jedne nedelje je tematsko veče, tj kuhinja sa specijalitetima nekog kraja sveta, a uvek je domaća kuhinja sa raznim specijalitetima, pored tematskih, prusutna. Naravno, svaki dan je i "evropska" kuhinja na švedskom stolu. Poslastice, sladoled, žestoka pića, kokteli, piva, vina i razna bezalkoholna pića i naravno ekspres-kafa, nes-kafa, kapućino i razni čajevi, mleko, kakao.... Sve ovo, biraš i jedeš i piješ kad hoćeš i koliko hoćeš. Sve zavisi koliki ti je "cug". Ne moramo da gledami na sat, jer je uvek u toku neki od obroka. Posle odemo u štenju po gradu ili okolnim gradićima u razgledanje.
To bi bilo otprilike ovako : Dodješ u Grčkoj u restoran i možeš da probaš od svega što se nudi koliko hoćeš i pri tom da prvo popiješ aperitiv, zatim na pr vino ili pivo i na kraju konjak, zatim uzmeš po malo kolača i sladoleda, a ako nećeš, to uzmeš kasnije na plaži... i platiš koliko si rekao!? Eto o tome govorim. Nemoj da misliš da se mi nešto prejedamo ili napijamo! Ne, nismo iz tog repertoara. Ali volimo da po malo probamo raznorazne specijalitete i to svaki dan nešto drugo. Kod kuće za ručak je supa ili čorba, parče mesa ili ribe, krompir ili dinstano povrće ( ili neko kuvano jelo ) i voda. Neki put kolači. Retko popijemo po čašu vina ili pivo.
Dakle, stvar je ukusa, potrebe i mogućnosti. Obzirom da mi bar dva puta godišnje, po dve nedelje, odemo na more, dosta vremena provodimo u razgledanju gradova i kulturnih znamenitosti u okolini, manje sedimo-ležimo na plaži.
Na primer, sad planiramo da obidjemo Beni Khiar i Kelibiju na Cap Bonu i na ceo dan da odemo u Tunis, možda u muzej Bardo.