Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Ponedeljak, 21 Septembar 2026, 20:48

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Puglia
PostPoslato: Nedelja, 28 Jun 2026, 22:56 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Pol: Bata
Baš sam imao problema da objavim postove sa slikama, možda sam malo i skratio opise nekih lokacija.

Cela regija je poznata i po grnčariji i skoro svuda se mogu videti saksije pored ulaznih vrata sa uglavnom kaktusima i sukulentima i simbol ponovnog rađanja za koji se veruje da donosi sreću Pumo.

Slika

Slika

I nekoliko usputnih slika uz auta.

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 29 Jun 2026, 10:17 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Pol: Seka
VlaMar je napisao:
1. ili šarmirate konobarice. Zato sam uživao u ponudi
2. Sladoled i kolači su mi bili vrhunski, a čak i tu je sve sporije, videćete kasnije u priči.

1. ;) :ljubac:
2. :op: da vidimo...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 30 Jun 2026, 12:58 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Dan 2 - Bari

Piazza Umberto I
Veliki gradski park i univerzitetski centar.
Studenti ga zovu jednostavno "Piazza", kao da drugi trgovi ne postoje.

Slika

Corso Vittorio Emanuele II
Glavna gradska avenija.
Granica između starog i novog Barija. Sa jedne strane srednji vek, sa druge XIX vek.
Grad je početkom XIX veka postao tesan unutar zidina Bari Vecchie.
Napoleonov šurak Joachim Murat naredio je izgradnju novog grada.

Slika

:romance-hearteyes:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 30 Jun 2026, 13:18 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Centro Storico
Mali, ali veoma šarmantan stari grad.
Dok lutate starim gradom, obratite pažnju na stihove koje je lokalni umetnik poznat kao Gvido il Flaner s ljubavlju naslikao na zidovima, vratima i stepenicama.

Slika

Slika

:romance-heartsthree: :romance-heartbeating: Pravi mediteranski šmek, lepo je tamo biti, a kupanje je nebitno.
Dominika Modunja nisam prepoznala po izgledu (možda sam nekada i videla na omotu ploče kako izgleda), već uz pomoć Google. Međutim, moj tata je mnogo voleo da sluša tu evergreen muziku, skupljao je ploče, imali smo stari gramofon, tako smo on i ja često zajedno slušali tu muziku. :romance-lovegoddess:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 01 Jul 2026, 08:42 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Belvedere su Grotta Palazzese
Jedan od najpoznatijih restorana u Italiji nalazi se unutar prirodne pećine iznad mora.
Fotografisanje je besplatno, ručak nije. Ručak ili večera mora da se zakaže nekoliko nedelja unapred, maksimalno se možete zadržati 2 sata, meni obuhvata 5 jela sa degustacijom vina i u junu je koštao 300 eura po osobi.

Mogu samo da kažem da ljudi vole sebi da komplikuju život. :lol:

Evo ga.. ttps://www.facebook.com/watch/?v=2178338752736085

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Jul 2026, 09:53 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Dan 3 – Altamura

Centro Storico
Lavirint uskih kamenih ulica pri čemu je jedna ulica i među užim ulicama na svetu i jedan od najmanjih lukova koje sam video i pitanje je za koga je napravljen i da li je trebao da bude ove visine.

Claustri (skrivena dvorišta)
Altamura je poznata po mreži malih unutrašnjih trgova. Izgledaju kao filmske scenografije. Najlepše je samo lutati bez plana.
Tokom srednjeg veka porodice su gradile kuće oko zajedničkog dvorišta. U slučaju napada stanovnici su mogli brzo da zatvore ulaze i brane prostor.
Zbog toga Altamura ima skoro "arapski" raspored ulica.

Slika

:romance-heartsthree: Prelepo, a bez gužve! Stalno spominješ Federika II, mnoge dobre dobre stvari je učinio za jug Italije! :clap:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Jul 2026, 11:47 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Dan 4 – Taranto
Na obali Jonskog mora, između dva velika zaliva, nalazi se Taranto – grad koji se često neopravdano zaobilazi na turističkim rutama kroz Pulju. Deluje drugačije, veći je, življi i industrijski razvijeniji, ali iza njegove moderne fasade krije se istorija duža od 2.700 godina. Taranto nije nastao kao srednjovekovni grad, već kao jedna od najmoćnijih grčkih kolonija na čitavom Mediteranu, zbog čega ga Italijani često nazivaju „gradom Velike Grčke“ (Magna Graecia).

Jedna od najlepših legendi vezana je za nastanak grada. Prema grčkoj mitologiji, Taranto je osnovao Taras, sin boga mora Posejdona. Legenda kaže da ga je nakon brodoloma spasio delfin i doneo do obale gde je osnovao novi grad. Zato se na starim grčkim novčićima iz Taranta često može videti mladić koji jaše delfina – motiv koji je i danas jedan od simbola grada.

Naziv za pauka tarantula potiče upravo od grada Taranta. U okolini grada je stanište evropskog vučjeg pauka za čiji ujed se u srednjem veku verovalo da izaziva neobično stanje i da je jedini lek igra. Ne običan ples, već satima, ponekad čak i danima,

Hrana

Taranto je vekovima poznat i po uzgoju školjki.

:clap: :clap: Ali ovaj ples danima je haos. :lol: Nisi hteo da jedeš dagnje jer se jedu žive? :think: Slažem se sa tobom, nemam želju tako da ih jedem pa makar bilo i od Italijana. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Jul 2026, 12:04 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Dan 5 – Martina Franca

Hrana
Grad je poznat i po jednoj gastronomskoj posebnosti – Capocollo di Martina Franca, sušenom svinjskom vratu koji se dimi grančicama lokalnog hrasta i aromatičnog bilja. Ova delikatesa smatra se jednom od najboljih u Italiji i nezaobilazan je deo gotovo svake lokalne mesare i restorana.

Slika

Slično kao buđola? :think: Mmmmm, ovo je već nešto KONRETNO. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Jul 2026, 12:11 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Dan 5 - Locorotondo
Locorotondo je član organizacije I Borghi più belli d'Italia što znači da je zvanično svrstan među najlepša sela Italije.
Jedan od najneobičnijih gradova za snalaženje, kao da ste u nekom lavirintu i na neke trgove sam izlazio više puta iako sam imao utisak da sam prepešačio puno a zapravo sam se vrteo u koncentričnim krugovima. Ime Locorotondo doslovno znači „okruglo mesto“ (locus rotundus na latinskom), što najbolje opisuje njegov neobičan izgled. Za razliku od većine srednjovekovnih gradova koji su se razvijali stihijski, Locorotondo je vekovima rastao oko centralnog uzvišenja, pa danas njegove ulice prate gotovo savršen kružni oblik.

Piazza Vittorio Emanuele
Mali trg za kafu ili aperitiv.

Slika

:clap: :clap: :clap:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Jul 2026, 12:39 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Dan 6 - Alberobello
Slika

:clap: Bajka uživo! Da li se zna kako su ih gradili ili ne znaju, kao za piramide... :D

Poslednji put menjao milenaidaki dana Četvrtak, 02 Jul 2026, 12:52, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Jul 2026, 12:52 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Pasqualino je sendvič napravljen od rozeta hleba (lepinjica u obliku cveta) punjenog tunjevinom, kaparima, salamom i sirom (baš tim redom).

:clap: Mešoviti izvori proteina, može i kod kuće da se napravi! :clap:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Jul 2026, 14:30 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

VlaMar je napisao:
Slika

:clap: Ovde se najbolje vidi kako je grad Matera napravljen u velikoj steni!

Vlajko, prosto sam odiševljena kako si napisao divan putopis sa puno informacija, toliko toga sam naučila. :clap: Takođe sam zapanjena koliko ste stigli da obiđete i da tako detaljno fotografišete sve ove gradiće. Tvoja "gastronomska tura" zaslužuje poseban putopis. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 02 Jul 2026, 22:32 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Pol: Bata
Drago mi je da ti se dopalo ovakvo predstavljanje regije koja se meni lično baš dopala.
Promenu mesta, check-out u 9h i check-in posle 15h smo koristili da obiđemo po dva mesta koja su relativno blizu.
Kako se zida trulo nije tajna i viđali smo majstore kako rade. Tu je moć društvenih mreža, neko mesto mogu da učine top destinacijom. Selo Gostuša na Staroj Planini ima sličnu gradnju, jedino nisu kružne kućice, ali je pusto.
Za moje gastronomske pohode delimično je kriva i Jack koja mi je poklonila jednu divnu knjigu Gastro Obscura. Dagnje su sa roštilja, jednostavno nisam imao priliku da ih često jedem, volim ribu, lignje, nekoliko puta jeo hobotnicu ali druge morske plodove nisam dovoljno često jeo. I onda kada dođem na večeru biram nešto poznatije i sa manje rizika.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 Jul 2026, 08:24 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Da znaš da ćeš da se najedeš kao čovek! :ljubac:
Što se tiče Italije, tamo sve postane popularno, tako i te trulo kućice, ali i oni ulože trud da sve to urede. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.