Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Utorak, 22 Septembar 2026, 16:08

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Nedelja, 11 Decembar 2022, 00:25 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Odužio se put, a skratio se dan...
I nebo već počinje da se preliva onim suludim kič nijansama...
Slika

Slika

Slika

A onda, nekako ipak sasvim neočekivano...
Slika

Slika

Slika

... da li je to nazad onaj grad kud smo se zaputili?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 13 Decembar 2022, 18:36 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Urbino.
Prvo da kažem da mi uopšte nije jasno kako je ovaj grad uspeo da ostane toliko „ispod radara“ masovnog turizma, ali mi je baš drago da jeste.
Mislim, drago mi je i zbog njih, ne samo zbog mene :lol:

Da ne bude zabune: ok su meni svi oni gradovi koji su italijanska „opšta mesta“, kao što je Rim (sic), Firenca ili Venecija, ali… pošto su na baket listi i drugim ljudima, kao turista dođeš u situaciju da je i ostalih kolega-turista toliki broj, da nisi u stanju ne samo da lepo fotkaš, nego ni da lepo vidiš to što si došao da vidiš, ni da doživiš u punom intenzitetu to što bi se moglo doživeti… čime cela stvar pomalo gubi svoj osnovni smisao.

No, Urbino izgleda nije od takvih mesta. Osim naše grupe, tu je bio samo još jedan turistički autobus.

Možda je pomoglo i to što je novembar :lol: ali u svakom slučaju, vrlo mi je odgovaralo. Još da smo imali i bar pola sata dnevnog svetla, gde bi nam bio kraj…
Šta je – tu je, sad ćete videti samo večernji izgled ovog magičnog mesta :D

Uglavnom, Urbino je za mene bio udica za ovaj program.
Evo i zašto ;)
Slika

Ovo samo kao tizer, čisto da istrpite još moje beskrajne priče :lol:

Ovakoooo:
Grad je, naravno, i ovaj grad je postojao još pre nego što su došli Rimljani, ali su ga oni opasali ozbiljnim zidinama i izgradili prve značajnije kamene objekte. Danas se više ništa od tog nasleđa ne može videti, jer je sadašnji izgled ovaj grad dobio u 15. veku i od tada je ostao skoro neizmenjen.

Čovek koji je odgovoran (ili zaslužan) za taj izgled je jedan poseban lik, po imenu Federico da Montefeltro. Prvi vojvoda u porodici Montefeltro (ili u lokalnoj varijanti Monteferato), koja je zapravo upravljala gradom od polovine 12. pa sve do početka 17. veka (kada je pripojen Papskoj državi). Federiko je dakle živeo oko sredine tog dugog perioda vladavine, i to još u nekim istorijski interesantnim vremenima. A i njegova biografija je prilično burna i interesantna – u mladim danima svakako, a posle se malo skrasio, ’oće to s godinama i udobnim životom...

Federiko je, naime, bio vanbračni sin lokalnog vlastelina. Nezavidan položaj za mladog i ambicioznog čoveka...
Tako je on rešio da sopstvenim radom stekne neke ozbiljne pare kako bi se dokazao dostojnim. Biznis koji je odabrao je ratovanje za novce... jer je bio ratoboran, pametan strateg i dovoljno sposoban da organizuje svoju ličnu vojsku. Kako se pokazalo, u tom biznisu je bio jako uspešan, iako se dešavalo da malo ratuje za papiste protiv, recimo, Firence, pa onda malo za Firencu protiv pape, i tako...
A onda se oženio devojkom iz porodice Sforca, što je bio znak njegove želje za vezom sa moćnim saveznikom kakav je Milano tog doba svakako bio.

Pošto je pribavio dovoljno blaga i prikladnu suprugu, desilo se i da postane glavni naslednik – zli jezici kažu tako što je platio za ubistvo svog polubrata, zakonitog sina i naslednika...

Nakon toga se posvetio finijim životnim aspektima, jer je zapravo bio pravi renesansni čovek, sasvim umetnička duša – ako o njegovom senzibilitetu možemo suditi prema vanserijskoj estetici ovog grada (namera mu je bila da stvori „idealni grad“), kao i jasno iskazanim stavovima o umetnosti i životu time što je svoj dvor načinio „boravištem muza“ i stecištem najnaprednijih umetnika tog vremena...

Njegova biblioteka je bila toliko ozbiljna i značajna da su sada te knjige u vlasništvu pape...

Urbino je tako, pod pokroviteljstvom ovog neobičnog čoveka, bio jedan od moćnih centara renesanse uporedo sa Firencom. Galerija muzeja koji se u njegovoj palati danas nalazi je druga po veličini i važnosti renesansna galerija u Italiji, odmah iza firentinske galerije Ufici.

I ne, ni nos tamo ne stigoh da promolim... :snooty:

Kad rekoh nos...
U toj galeriji se nalaze i portreti vojvoda ovog grada, i... možda je to izvor jednog (neslavnog) epiteta – postoji neka zloćkasta izreka „ružan k’o vojvode od Urbina“ :mrgreen: , i ne samo to, već da su Urbinezi kao takvi - najružniji ljudi u celoj Italiji...

Pa sad... evo, recimo, portret ovog prvog vojvode, gorepomenutog pustolova (Federico da Montefeltro) i njegove žene (Battista Sforza) koje je naslikao jedan od najslavnijih renesansnih portretista Piero della Francesca, a danas se taj slavni diptih nalazi u galeriji Ufici
Slika

Primetićete, nesumnjivo, karakterističan izgled njihovih noseva :lol: naročito je vojvoda vrlo... upečatljiv? Portret pokazuje njegov levi profil, s dobrim razlogom:

U svojim ratničkim danima, vojvoda je u jednom žestokom okršaju ostao bez desnog oka (pretpostavljam i prilično unakaženog lica). U ono vreme, takva povreda je lako mogla značiti i smrt, usled sepse i ko zna kako sve ne, ali ovaj tvrdoglavac nije imao nameru da mre, a ni da trpi suženo vidno polje, pa je tako – legenda kaže – naredio lekaru da mu iseče deo nosa koji mu ometa pogled preostalog zdravog oka (jasno vidljivo na njegovom profilu da fali deo pri korenu nosa)...
I tako je ostala istorijska zabeleška o prvoj... hm... estetsko-hirurškoj intervenciji na nosu
Pridev „estetsko“ ćemo ovde shvatiti sasvim liberalno :lol:

Velika je sreća da grad danas izgleda skoro isto onako kako ga je Federiko ostavio.
„Retro barovi ispod renesansnih portika. Strme uzane uličice vijugaju uz/niz dva brda na kojima se grad prostire. A Duždeva palata – dvorac iz bajke sa dve vitke kule koje zaista umekšavaju njegov masivni borbeno-fortifikacioni izgled – lebdi na ivici brda, i dominira pejzažom kilometrima uokolo.“

I ovde ću opet reći:
kakav lik…

Poslednji put menjao jack dana Utorak, 27 Decembar 2022, 11:51, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 15 Decembar 2022, 19:27 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Federiko je imao i (reklo bi se šlihtaroški, ali ne i neistinit) nadimak “svetlost Italije“ zbog doprinosa kulturnom prosvetiteljstvu, kaže nam danas vikipedija...
Hm, kakva braćo Italija, kad taj pojam u ono vreme još nije postojao? Nego, ’ajde...
Vladao je mudro i pravedno, brinuo o porodicama svojih vojnika koji su poginuli ili ostali osakaćeni, brinuo o svim „građanima“ (svi pred zakonom bili jednaki, bez obzira na status – retkost u doba feudalizma), pomagao umetnike i učenjake, otvorio prepisivački centar i stvorio ogromnu biblioteku (u ono vreme veća je bila jedino biblioteka Vatikana), interesovao se za istoriju i filozofiju...

Elem, Federikov uticaj je bio toliko snažan, da je njegov grad i dugo nakon njegove smrti ostao jedan od svetionika renesanse. Njegov jedinac sin i naslednik, Guidobaldo, bio je jednako prosvetljen, sposoban i mudar vladar. Nažalost, on nije imao dece (ni bračne ni vanbračne), pa je imanje prešlo na porodicu della Rovere (po babine linije :lol: tj. preko Federikove najstarije ćerke koja je bila udata u papsku porodicu).

Vladali su tako još skoro dva veka, dok se 1631. poslednja pripadnica loze (Vittoria della Rovere) nije udala u Firencu za svog rođaka (Ferdinando de Medici). Sa sobom je u miraz ponela i sve nasleđene umetničke zbirke, eno dobrog dela i dalje u galeriji Ufici. Jedan deo je i u Luvru.
A njena imanja i vlast nad pokrajinom Marke preuzeo je papa... Koliko je onda ta udaja išla milom, a koliko bila njeno bekstvo u sigurnost zaštite moćne Firence – ko to sad zna....

Tek – to je bio početak kraja vodećeg mesta Urbina među naprednim gradovima onog doba, i lagano je utonuo u „čaming“ malih šahovskih figura nebitnih velikim igračima...

Na našu sreću, jer je to očuvalo njegov izgled do današnjih dana.

Dva i po sata u ovakvom gradu svakako nije dovoljno vremena, ali ne žalim se.
Samo napominjem da eventualni budući putnici razmotre kako da organizuju svoje vreme.

Žao mi što nisam mogla da pogledam i tu impresivnu muzej-galeriju (Galleria Nazionale delle Marche)... Ali za takva mesta mi treba bar dva slobodna sata. Postavke ove galerije su organizovane u 80 soba, veliki je to prostor.
Ulaznica košta 8e, za đake i studente 2e, ulaz je slobodan prve nedelje u mesecu. Radno vreme je utorak do nedelje, od 8:30 do 19:15, avaj – biletarnica radi do 18:15.

A što se tiče izbora šta je pokazano - pošto je to Narodni muzej regiona Marke, odabrali su većinom svoje umetnike.

Rafaelo Santi (ili Sanzio) je jedan od njih, kao rođeni Urbinez i najslavniji od lokalnih umetnika.
Njegova rodna kuća je takođe muzej, mada su u njoj izloženi uglavnom njegovi rani radovi, kao i radovi njegovog oca.
Slika

Sviđa mi se što su stavili ovo anđelče na tu tablu - anđeli naslikani kao buckaste bebe su Rafaelov "izum" :D
Masivna, dakle, kuća unutar zidina grada, sa prostranom umetničkom radionicom u prizemlju...
Rafaelov otac Đovani je bio dobrostojeći, cenjeni dvorski poeta i slikar, učenik još cenjenijeg slikara Piero della Francesca.

Bitno je reći i sledeće: koliko je umetnik naširoko poznat nije jedino merilo ni talenta ni kvaliteta njegovog rada, već uglavnom posledica toga koji velikaši su mu bili mecene – odatle u velikoj meri potiče prestiž umetnika, i otuda i narudžbine i potražnja za njihovim delima... Dobro je što se i izložena dela ostalih manje poznatih umetnika ovde mogu videti i oceniti paralelno sa delima Ticijana i Rafaela.
Naravno, preduslov za poznato ime jeste talenat i kvalitet... ali ima nešto sreće i u vezama sa moćnim parajlijama...

Rafaelo je oslikao tri polu-javne sale/odaje u Vatikanu (Stanza della Segnatura, Stanza d'Eliodoro i Stanza dell'Incendio di Borgo), jer se i papi Juliju II i njegovom nasledniku Lavu X (Đovani de Mediči) jednostavno sviđao njegov način rada...

Pri čemu vredi notirati i da konkurencija nikako nije bila slaba - Rafaelo je bio savremenik Leonarda i Mikelanđela... Zapravo je radio ove vatikanske freske istovremeno dok je Mikelanđelo oslikavao Sikstinsku kapelu.

Rafaelo je umro u 37oj godini života, a nakon toga je njegov glavni rival Mikelanđelo postao znatno više slavan i do danas je Rafaelo još u njegovoj blagoj senci.
Leonardo je bio van te konkurencije, ne samo zato što je bio dvadesetak godina stariji, već prosto... bio je van konkurencije svih ostalih ljudi na ovoj planeti

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 16 Decembar 2022, 00:17 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Dosta o nindža-kornjačama, nazad u vreme sadašnje...
Iznenadilo me je koliko sveta ima po ulicama (u odnosu na ostale gradove gde smo do tad bili) i to većinom mladog sveta.
Rešenje tog rebusa: i danas ovaj grad od 15 hiljada stanovnika ima ozbiljan univerzitet (osnovan 1506. godine), na kome tokom školske godine živi još skoro isto toliki broj studenata :D koji slušaju solidan broj predavanja u zgradama raštrkanim unutar zidina. Svakako je i ovo razlog postojanja tog živog duha mesta, i neke posebne dobre vibracije živahnog centra grada

Sad ćemo malo u šetnjicu, da vidite kako sve to izgleda izbliza :D
Slika

Ušli smo na donju kapiju, Porta Valbona, ukrašenu orlovima na obe strane, koja ovako izgleda od 1681. godine
Slika

Urbino ima u potpunosti očuvane svoje srednjevekovne zidine sa 4 kapije. Ova je najlepša, tj najkitnjastija, ispred je Piazza Mercatale, nekadašnja tržnica a sada bus okretnica i parkiralište. Tu se nalazi i podzemna garaža u koju čak i autobusi mogu da uđu.

Pa idemo uzbrdo strmom ulicom Via Mazzini…
Slika

… pravo do Trga republike
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Tu je manastir svetog Frančeska…
Slika

Pa malena pjaceta u ulici Via Puccinotti
Slika

Malo dalje je i katedrala, crkva Uspenja Presvete Bogorodice, prvobitno izgrađena 1021. godine, sa pročeljem od belog kamena iz Furla, rad majstora iz Ravene (prerađena u potpunosti rekonstrukcijom nakon zemljotresa, 1789. godine).…
Slika

… sa interesantnom statuom sa desne strane koja prikazuje Beato Mainarda (biskup Urbina iz 11. veka, blaženi Mainardo) sa knjigom pod miškom - koju nisam slikala, i statuom sv. Krešentina (svetac zaštitnik Urbina, jedan od Svetih Ratnika - rimski vojnik iz 4. veka postradao za veru, njegove mošti je 1069. godine u Urbino doneo narečeni biskup Mainardo), sa leve strane - koju jesam…
Slika

Ispod katedrale nalaze se 4 interesantne kapele iz 16. i 17. veka, kao i pećine, korišćene kao skrivnice u koje je za vreme Drugog rata bilo sklonjeno blago riznice bazilike sv. Marka iz Venecije – bezbedno i od bombardovanja i od grabljivih ruku saveznika-Nemaca.
Uz katedralu je i Muzej dioceze, gde se nalaze neki predmeti i rukopisi još od 13. veka – poklon porodice Albano, porodice pape Klementa XI.
Lođa na južnoj strani katedrale…
Slika

… „gleda“ na pjacetu gde je ulaz u Palazzo Ducale, biletarnica i ulaz u Galeriju…
Slika

Slika

Evo i spomenika „zaslužnom građaninu“ papi Klementu XI, koji je takođe Urbineze, kako rekoh – iz patricijske porodice Albano (jer su poreklom iz Albanije :lol: ), koji je bio papa od 1700. do 1721. godine. Za svog mandata, znatna sredstva iz papske kasice je usmerio ka svom rodnom gradu, a za obnovu crkava, manastira, gorepomenutog muzeja dioceze, i pokoje palate…
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 16 Decembar 2022, 00:21 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

I nešto sličica fotkanih u hodu, dok sam cunjala tim uličuljcima, skoro sasvim srednjevekovnim :lol:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

E, SVE ulice su ovde strme, možda vam je čudno kako uspevaju da postave bašte kafića napolju? Odgovor:
Slika

I najzad…
Slika
This IS the place, dude…

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 16 Decembar 2022, 00:26 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Možda ćete primetiti da broj slika iz ovog grada nije baš u skladu sa mojim oduševljenjem njime?

Da... uglavnom zato što je ovo jedno od onih mesta gde vam sokoćalo pretežno ostane u džepu, jer vam je pažnja okupirana u potpunosti...

Nisam uspela da nađem crkvu sv. Dominika (ma nisam ozbiljno ni tražila, sve bez mape il gps-a je neozbiljno…), koja danas i nije crkva već je u njoj zanatlijska pijaca suvenira. Možda autentičnih, a ne kineskih? Vredelo bi pogledati…

Još jedna stvar koju ne stigoh – a ionako bi za nju bio potreban sunčani dan, ili makar kakav, samo da je dan – bi bio Parco della Resistenza, park uz odbrambenu tvrđavu Albornorz, na naspramnom brdašcu, pa odatle puca pogled na grad, onako, fotogeničan skroz…
Eh…

Stigla sam ipak da maznem jedan tiramisu, u poslastičarnici kod gornje gradske kapije u koju sam jednostavno morala da uđem... Jedan od onih bisera na koje naletiš kad se najmanje nadaš ;)
Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 16 Decembar 2022, 00:37 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

I tako…
Protrk nazad pored Federikove palate, uz – naravno – bacanje usputnog pogleda u njeno skromno dvorište…
Slika

Slika

… nazad do parkinga izvan grada, i onda… čekanje na neke kolege putnike koji su zaboravili da gledaju na sat omogućilo je lagodno fotkanje onoga što bi mi inače promaklo, u ovoj nenormalno trčećoj turi…
Lepo fotkana kapija
Slika

Restoranče “La Terrazza del Duca"
Slika

I još neki detalji...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
(ima Boga ;) )

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 18 Decembar 2022, 11:15 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E, dok smo još u Urbinu, jedna anegdotica:
Doveo nas, dakle, vodič do tog trga, videste da ima tu fontana, i tu stade da nam priča svoju pripremljenu priču.
Stojimo tako u polukrugu, kad jedna saputnica krete da kopa po tašni, izvuče novčić i – čučne dole i ubaci paru u rešetku kišne kanalizacije.
Ja je posle pitam kakav joj je to ritual, ljudi obično ubacuju novac U FONTANU, ako je već do sujeverja.
Kaže: e, kad baciš u fontanu, to može da im pokvari sistem sa pumpom za cirkulaciju vode, pa pokvariš fontanu!
:haha: Ok, misliš li da je bolje ako im pokvariš neki sistem za odvod kišnice?
Ma, to je samo jedna parica…

?!? Da, u fontanama postoje zaštitne mrežice sitnih okaca koje sprečavaju da novčići (čak i oni majušni od 1c) prođu u mehanizam koji pumpa vodu. Zaštitne mreže kanalizacije su znatno krupnije…
Koliko li ima ljudi koji biraju ovakav način za plaćanje takse bogu vode…?

Između ostalih trivija, u mojoj glavi je i podatak da samo u rimsku Fontanu di Trevi turisti godišnje bace 1,3 miliona eura. Zato postoji gradska ekipa koja noću vadi taj novac (a i da ga neko ne bi krao, je l’…), pa se to donira u dobrotvorne svrhe. Kažu. :mrgreen:

Al' ok, svakako imaju ljudi pravo da bacaju svoje pare gde im volja...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 18 Decembar 2022, 17:42 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

I još jedna trivija, dok sam u kancelariji:
u Italiji postoji fontana koja toči crveno vino 24/7 - u gradiću Ortona, regija Abruco. (Mi smo ovde već prešli u Marke, bez svraćanja u to interesantno mesto... :snooty: )
Fontanu su postavili vinarija Sarchese i neprofitna organizacija Put Sv. Tome, na kraju hodočasničke rute Cammino di San Tommaso, kao dar hodočasnicima koji hodaju od Rima.

Međutim, pešačenje tom stazom uopšte nije postavljeno kao uslov da biste se počastili vinom iz fontane.
Kažu. :mrgreen:

Ko sledeći bude skitao po ovoj regiji (u svojoj organizaciji) nek nam javi je li trač ili istina… :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 26 Decembar 2022, 19:50 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

U ovoj epizodi mojih putešestvija po Italiji ostala su nam još dva primorska gradića: Rimini, u kome smo noćili, i Pezaro (Pesaro) do kog smo skoknuli na poludnevni izlet – vozom!

Za slučaj da to niko još nije rekao: italijanski vozovi su čisti, udobni i tačni (kad železničari nisu u štrajku… :mrgreen: ) No, grupa je išla zajedno, pa nam je bilo svejedno hoće li biti tačni…

Elem, od Riminija do Pezara voz ide nekih 25 minuta, to su svega 3 stanice, put nije dug, stižemo...

Pezaro je znatno više ono što podrazumevamo pod pojmom primorskog turističkog mesta, onakvih kakvih se sećamo s one druge strane jadranske obale, nekad, u vremenu prošlom. (msm, ko se seća – seća :lol: )
Mada, prilično manje nego zvezda ove obale – Rimini, ali ipak. Turistički grad.
Naravno, letnja sezona je završena, plažni smeštajni kapaciteti uglavnom „konzervirani“ do sledećeg leta, ali zato je grad i dalje aktivan, i ćentro storiko funkcioniše. Zar ne? :think:

Evo te priče o njemu:

Da, da, naselje postoji „oduvek“ i tu su živeli oni već pominjani pIĆeni, ali pisana istorija i ovde počinje u 2. veku p.n.e. sa Rimljanima, a današnja Italija se u potpunosti oslanja na to svoje rimsko nasleđe i ne voli da se mnogo pominje ono što je bilo pre te relativno skore istorijske epohe.
Pitam se što...? :mrgreen:

I tako – Rimljani.
Rimski put koji vodi kroz Pezaro, je put br 2 preko Apenina, Via Flaminia, i išao je od (naravski, okle bi drugo) Rima do Ariminuma (Riminija), pa je ovo bio i grad trgovine i zanatstva. Do danas je tu ostala neka tradicija izrade nameštaja i (zapravo u celoj regiji Marke) izrade cipela. Danas, trećina italijanske proizvodnje najfinijih kožnih cipela potiče odavde, a većina od toga iz tzv „doline cipela“ u kojoj se i danas nalaze ti pogoni za proizvodnju, a bogami i autleti uz fabrike, u kojima se ove cipele prodaju po nešto nižim cenama.

Digresija – u dolasku u IT svrnuli smo na 2 sata u jedan od tih autleta (Tod's), iz meni nerazumljivih razloga – „budžet“ turisti u fensi autletu u kome etui za kartice košta 250e? No, eto, videsmo i to.
Cipele? Lepe. Molto ckupo.
Ispravka: možda i nije baš toliko totalno ckupo, nego je samo izvan ovog platnog razreda.
Ispravka 2: možda i nije baš toliko totalno izvan razreda, ali svakako nije jedan od prioriteta. Štono reko Đ.B. „Cipele tanke su za šminku i za džez – a bata (tj. u ovom slučaju sestra) nosi model stiplčez...“

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 26 Decembar 2022, 20:09 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

I kad već digresiram – kad smo već prošli tik pored, na granici između regije Emilija Romanja i regije Marke - bolje da smo na 2 sata svratili u San Marino
Slika

Moguće je i da bi šoping za zainteresovane tu bio bolji, imajući u vidu da je i ovo jedan od onih poreskih rajeva u koje okolni narod dolazi da pazari čak i gorivo na pumpi...

Digresija na digresiju: Sveti Marin je bio sa otoka Raba :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 26 Decembar 2022, 21:02 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Nazad u vreme ondašnje, negde oko godine rođenja onog dase koji je pošeremetio mnoge stvari u dotadašnjem svetu, pa i kalendar(ius), i čije rođenje slavimo sve do danas :D

Pezaro je dovoljno udaljen od Rima – s prigodnom planinčugom između – a na prostoru dovoljno lepom, dovoljno plodnom i dovoljno ugodne klime da bi mogao da posluži kao idealno mesto za, eto recimo, trajnu relokaciju penzionisanih rimskih generala.
Mislim, zaista, kom bi to vladaru prijalo stalno prisustvo u prestonici nekih opasnih njuški koje su bile obožavane od mase, slavom ovenčani pobednici, voljeni zapovednici svojih legija, i još ozbiljni ratnici. Oću reći – šta ako im na pamet padnu neke ideje...?
Neka njih lepo tamo u toj vukoj... kahm, pardon, u tom primorskom raju, da uživaju na dodeljenim bogatim imanjima u zasluženoj penziji...

Tako je zapravo nastao i status ovog grada kao grada bogatih ljudi – besno imanje sa pripadajućom besnom vilom + palazzo u gradu...

Tokom srednjeg veka gradom su vladale 3 takoreći dinastije, tj porodice: najpre Montefeltro (1285–1445), onda Sforza (1445–1512) i posle njih Della Rovere (1513–1631). Nakon toga postaje deo Papskih država.

Frančesko Sforca je 1445. osvojio Pezaro da bi Milano imao izlaz na more, i tu je za vladara postavio svog brata Alesandra. Za vreme vladavine ove porodice (maja 1475.) desio se jedan radosni događaj vrv toliko neuobičajen da je ostao zabeležen u istorijskim analima:
Elem, Alesandrov sin Konstanco, koji je nasledio oca dve godine pre ovog hepeninga, bio je (kažu :mrgreen: ) „najlepši muškarac koga je iko ikada video“!
Ne samo u poređenju sa vojvodama iz Urbina ( :shifty: ), nego baš ono, anđeoski lep.
Ok. Osim što je bio mlad i lep, bio je i plemenit, pametan i sposoban vladar, omiljen u narodu.

Pa, kako to već biva, dođe mu vreme za ženidbu, da se uspostave jače veze sa odabranim saveznicima, a i obezbedi naredni naslednik. Ugovoriše brak sa ćerkom Napuljskog kralja, Kamilom od Aragona. Da, jug današnje italije tada je bio pod španskom „čizmom“ :lol:

I tako… princeza je stigla. Vladalo je veliko uzbuđenje i na dvoru i u narodu, da vide nevestu svog voljenog vojvode… vladalo je – sve dok je nisu videli. A ona je – o užasa! – bila „najružnija žena koju je iko video“ :lol:
Kako bilo da bilo, svadbeno slavlje je trajalo punih 6 dana.
Možda mu se nije žurilo da se završi zvanični deo, pa da ostane nasamo sa mladom…? :haha:

Hm. Činjenice kažu da ovo dvoje supružnika nisu imali dece. Tako da… kad je Constanzo umro, nasledio ga je… njegov vanbračni sin Giovanni, poznat valjda jedino po tome što je bio prvi muž Lukrecije Bordžije, nezakonite (a kako drukčije) ćerke pape Aleksandra VI.
On je bio u svojim dvadesetim, ona je imala 12 godina. Bilo kako bilo, kad su se odnosi između Đovanija i porodice Bordžija pokvarili, njihov brak je poništen, a kao razlog je navedeno da brak nije konzumiran jer je Đovani impotentan…

To mu izgleda nije smetalo da kasnije ima decu sa drugim ženama, a Lukreciju su udavali još par puta. Postoje i indicije da je, dok je čekala poništenje braka, zatrudnela s kancelarom svoga oca-pape i rodila sina (Đovani Bordžija), koji je takođe imao interesantan životni put... Identitet mu je proklamovan papskim bulama, a njeno ime se zvanično nigde nije pomenulo pa „nema dokaza“ da mu je ona mati…
Kao, nadamo se da ga je napravio taj Pedro Calderon (slučajno jednog dana pronađen ubijen i bačen u Tibar...), a ne papa Aleksandar VI (Lukrecijin otac), koji je naveden kao Đovanijev otac u drugoj od pomenutih papskih bula :shock:

O tempora, o mores!

Poslednji put menjao jack dana Ponedeljak, 26 Decembar 2022, 21:50, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 26 Decembar 2022, 21:25 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Nakon o tako mračnog! srednjeg veka, na ovim prostorima su nastupila znatno nestabilnija vremena, a razna carstva i razne „varvarske nacije“ su protutnjale ovuda…

U nekom momentu – eto i Napoleona…
Isto kao i u Milanu, i ovde je namćorasti Korzikanac srušio srednjevekovne bedeme oko grada, „kako bi grad mogao nesmetano da se širi“…

Nije da nije svakako mogao da se širi van svojih zidina, više mi liči da ih je majstor srušio da mu bude lakše da s njima izađe na kraj ako kojim slučajem bude morao ponovo da dolazi da im objašnjava ko je gazda?

Al’ gledajući racionalno, s pojavom artiljerije kao vojnog faktora zidine jesu izgubile svoju upotrebnu vrednost kao sredstvo odbrane. Ipak, nije zanemariv njihov psihološki efekat na branioce, i njihovu ajrecimo drčnost…?
Možebiti da je to razlog što su samo zabačeni gradičuljci po skrajnutim mestima zadržali svoje „urbane ambijentalne celine“ sa očuvanim gradskim bedemima i kapijama…

U svakom slučaju, septembra 1860. desilo se poslednje (za sada) osvajanje grada i pripajanje ujedinjenoj Kraljevini Italiji…

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 29 Decembar 2022, 23:53 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Danas Pezaro ima oko 100k stanovnika i drugi je po veličini grad ove regije, odmah iza glavnog grada – Ankone. U Ankoni je vlada regije, dok je parlament u Pezaru. Parlament ima 80 poslanika, i zaseda u Palazzo Ducale – vojvodskoj (duždevoj) palati koju su izgradili Sforce…

Danas nosi i naziv Grad muzike…
Slika

… jer je rodno mesto slavnog kompozitora Đoakina Rosinija.

Počev od ove table ispred železničke stanice, po pločniku se nalaze ukomponovane pločice sa tim simbolom...
Slika

... koje označavaju stazu na kojoj se nalaze 'objekti od interesa' vezani za njegov život na bilo koji način

Sigurna sam da znate bar jednu od njegovih čuvenih operskih arija.
Ne? Ma kako ne…

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 30 Decembar 2022, 22:17 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Đoakino Rosini (Gioachino Rossini) je još jedan od interesantnih likova na koje možemo reći da smo naišli na ovom putovanju, ukoliko zanemarimo vremensku distancu :lol:

Bio je, moram reći, prilično čudna zverka, ne samo za ono doba...

Rođen je 29. februara 1792. godine, taj datum je samo jedan od kurioziteta.
U dosta online biografija stoji da je rođen u porodici muzičara – otac mu je svirao trubu i hornu (rog) – mada je bio zaposlen kao inspektor klanica, a mati mu je bila operska pevačica – iako je bila švalja po zanatu, a pevanjem počela profesionalno da se bavi iz nužde, kad joj je muž (po drugi put) zaglavio ćorku...

Da.
Rosinijev otac nije bio kriminalac, već „politički disident“ kako se to danas kaže, tj. bio je anti-papista koji je živeo na teritoriji papske države, i eto...

U svakom slučaju, Đoakino jeste bio nesvakidašnji muzički talenat, a uz to vrlo inteligentan, društven, i sposoban da se pobrine i o poslovnoj strani svoje umetnosti.

Ukupno je napisao 39 opera i to za nešto manje od 20 godina, a onda – pošto je skupio dovoljno para i obezbedio neke dodatne doživotne apanaže od krunisanih glava, u ozbiljnoj dobi od 37 godina je rešio da se penzioniše...

Car.

Nakon njegove smrti (zapravo 10 godina kasnije, nakon smrti njegove druge žene Olimpije), ostavština je uložena u muzički konzervatorijum u njegovom rodnom Pezaru, i za uspostavljanje doma za penzionisane operske pevače, u Parizu.

Osim muzike, jedna od oblasti u kojima je takođe bio talentovan je i gastronomija. Ne samo da je bio hedonista i voleo da dobro pojede i popije, takođe je i voleo da kuva i da smišlja nove recepte.

Ima jedna anegdota kad se opkladio sa svojim omiljenim kuvarom iz pariskog restorana Crveni šešir da će napraviti bolje jelo, i – dobio opkladu jer je klijentela u restoranu izglasala da je njegov novi turnedo bolji... :mrgreen: pa su tako on i njegovi prijatelji sledećih mesec dana u toj kafani jeli i pili fraj :lol:

Umro je 1868. godine u Parizu, i bio je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez, u impresivnoj kamenoj grobnici sa gvozdenim vratima. Na zahtev njegove Olimpije, Rosinijevi zemni ostaci preneti su u crkvu Santa Croce u Firenci, gde se i danas nalaze.

A recept za taj čuveni turnedo? Pa ne bismo to propustili...

Turnedo Rosini

Potrebno je:
4 šnicle bifteka, 1 kašika putera, 1 kašika maslinovog ulja, 4 kriške guščje džigerice, 4 kriške preprženog belog hleba bez kore, 1 kašika crnog vina, 1 čen belog luka (izgnječen i iseckan), 2 listića iseckanih tartufa ili vrganja

Umak od vina:
preostali saft u tiganju od prženja mesa i guščije džigerice, 2 kašičice rakije, 1 dl crnog vina

Priprema:
Na tiganju pomešati ulje i puter. Posoliti i pobiberiti biftek i staviti ga na vruć tiganj i peći 3 minuta dok ne dobije spoljašnju koricu. Okrenuti ga hvataljkom (ne bockati ga viljuškom). Izvaditi iz tiganja i staviti na stranu, na toplo.

Na istom tiganju na tren prepržiti kriške guščije džigerice da se samo kratko karamelizuju i odmah iz izvaditi na papirnatu salvetu. Ne bacati sokove iz tiganja već ih upotrebiti malo kasnije za umak od pečuraka.

Na drugom tiganju na malo putera propržiti pečurke, zaliti ih kašikom crnog vina i dodati naseckani čen belog luka. U umak iz tiganja gde je pržena guščija džigerica, dodati 2 kašičice rakije i 1 dl vina i mešajti dok se umak ne redukuje. Zatim ga dodati pečurkama i sve zajedno prokuvati oko 3 minuta.

Servirati na topli tanjir krišku preprženog tosta, na njega staviti biftek, odozgo parče guščije džigerice. Na vrh staviti kriščicu tartufa ili gljive iz umaka i servirati uz umak. Ukrasiti komadićem crne masline i garnirati prženim krompirom i posuti sitno seckanim peršunom.

Slika

Napomena: Umesto tartufa mogu da se koriste suvi vrganji.
Napomena 2: ovo nije jedini njegov originalni recept... :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.