Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Utorak, 22 Septembar 2026, 12:31

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Četvrtak, 30 Maj 2019, 16:32 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Pol: Seka
Jack, hvala na opisu i novoj kolicini slika! :ljubac:
Nekako prosetah opet gradom...

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Maj 2019, 21:10 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
:ljubac:
Još ćemo da šetamo, samo polako :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Maj 2019, 21:12 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Naš drugi dan u Milanu je petak.
Imamo, naravno, listu želja i za ovaj dan, i jedna od njih je trosatna free pešačka tura, ovaj put Frog. Pošto sam prijavu radila kasno uveče za naredno jutro, nisam bila sigurna da su nas ubeležili, ali smo ipak rešile da odemo na mesto sastanka, i priključimo se grupi čak i ako nas nemaju na listi ;)
Iznenađujuće, mesto sastanka nije uobičajeni glavni gradski trg, već Piazza San Nazaro in Brolo, 5 (metro stanica M3 Missori).

Stižemo skoro pola sata ranije na tu stanicu i pronalazimo trg pouzdanom metodom 'kartu čitaj i ljubaznog italijanskog seljaka pitaj'. Na trgu je lepa crkvica Svetih Apostola, i rešavamo da je pogledamo iznutra. Nismo se pokajale.

Ovo je najstarija hrišćanska crkva u Lombardiji, prvu baziliku je tu izgradio Sv. Ambrozije, u 4. veku, i osnova joj je grčki (jednakokraki) krst, po ugledu na Crkvu sv. Apostola u Konstantinopolju. Originalna ranohrišćanska fasada se ne može videti, jer je u 15. veku izgrađen mauzolej na samom ulazu.

Spolja, ovako izgleda (zajmim sa neta)

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Maj 2019, 21:26 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Mauzolej...
Slika

Iznutra, crkva je prostrana i svetla...

Slika

Ali su freske u fragmentima...
Slika

Slika

Liči vam na pravoslavnu crkvu? Pa, tad još nisu postojale 'zapadna' i 'istočna' varijanta, hrišćanska Crkva je bila jedna...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Maj 2019, 21:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Izlazimo napolje...
Gle, interesantan tramvaj :D
Slika

Polako se okuplja neki turistički narod, a mi sedimo na stepeniku sa Dženi iz Australije, posmatramo prolaznike i igramo se pogađanja ko bi mogao biti naš vodič.
Ja, kao, očekujem neki frog logo, majicu, kapu, kišobran, štagod...
Ne.
Pojavljuje se nasmejani, ljubazni momak, skroz u 'civilki'

Gianluca. Čak su im i imena sxy, pa zar je to fer...?

Posle prozivke (ima nas na listi, čak nismo poslednje prijavljene), Đanluka nas vodi iza same crkve, jer je to mesto odakle se lepo vidi prva od 'drugačijih' znamenitosti koje želi da nam pokaže: Torre Velasca.

Slika

Ova zgrada je, na jednom od onih 'zaludan pop...' sajtova proglašena za petu najružniju zgradu na svetu. Imajući u vidu italijanski istančani osećaj za lepotu i sklonost ka uživanju u njoj, ko bi rekao da na toj listi uopšte postoji ijedna italijanska zgrada? Postoji, ova, jedna jedina.

Izgrađena je 60ih godina, kao trapavi italijanski pokušaj da se napravi soliter, nakon onolikih američkih nebodera po holivudskim filmovima. E, tako se i ova zgrada pojavljivala u It filmovima, uglavnom kao mesto gde žive mafijaški kumovi...

Da, ružna je, ali se to ne vidi iznutra :lol: , a pogled sa gornjih spratova je sigurno fantastičan.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Maj 2019, 21:57 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sledeće stajalište je Univerzitet.
Slika

Ovu zgradu je sagradio još onaj isti Frančesko Sforca o kome sam pisala prethodni put, kao zgradu bolnice.
Koliko je lepa, rekao bi čovek da je za VIP klijentelu... ali nije. Baš naprotiv, za sirotinju raju.
Slika

Sa strana glavne kapije nalaze se dvojica svetaca zaštitnika: San Carlo Boromeo i San Ambrosio (onaj isti iz 4. veka).
Obojica su bili ovdašnji biskupi, i veoma su poštovani. Karlo je bio blag i verovao u milost Božiju, dok je Ambrozije bio strog i verovao u... bič :lol: pa se tradicionalno prikazuje sa bičem u ruci, ili makar zamahnutom pesnicom...
Slika

E sad, grad može imati samo jednog sveca zaštitnika, je li tako, pa su Milanezi imali dugotrajnu debatu koga odabrati, i na kraju su se odlučili za Ambrozija sa obrazloženjem da bolje predstavlja duh i karakter ovog grada i njegovih građana :D

Tu je bila bolnica sve do Drugog rata, a tada je ovaj grad ('43.) bombardovan žestoko, pa je i ova zgrada stradala. Kad su radili obnovu, koristili su originalni građevinski materijal koliko je bilo moguće, a ostatak su dodali novog. Međutim, za sve ukrasne elemente na fasadi nisu pravili zamenu, već je ostala rupa tamo gde fali originalna skulpturica...
Slika

Ovako je zgrada izgledala posle bombardovanja...
Slika

... a sada je prelepa, i živa i puna mladih...
E, dvorište! Atrijum, zapravo, besprekorni travnjak na kome ni jedna travkica nije oštećena. Kako to? Razlog je sujeverje: tvrdnja da je za svakog studenta koji zgazi makar i samo 1 travčicu, sudbinska posledica da nikad neće diplomirati, ma koliko se trudio. Zato svi studenti (naročito momci) hodaju daleko od ivice, da ih ne bi drugari gurnuli ili pokupili i ubacili na travnjak...
Slika

Čim diplomiraju, običaj je da svi uskoče na travu, a otvori u živoj ogradi su za devojke, da bi mogle i u suknjicama na pristojan način da dođu do travnjaka.
Primetite Pegaza u sredini, o njemu će biti reči nešto kasnije ;)
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Maj 2019, 22:09 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E, za onu gore crkvicu, zaboravih da pomenem da je sagrađena ukraj nekadašnjeg puta prema Rimu.
Međutim, ulica na kojoj se nalazi ne zove se, niti se ikad nazivala imenom Milanezima mrskog i suparničkog grada Rima.

Treba znati da je (po lokalnom tumačenju) Milano najveći grad Italije. Jer je Rim u drugoj državi, Vatikanu. :D (Vredi li im govoriti da je obrnuto?)

U Milanu, za razliku od svih ostalih italijanskih gradova, ne postoji ni ulica, ni trg, ni sokak, niti ikakav prostor koji nosi ime Rima. Najbliže tome je ulica Via Porta Romana - Ulica ka Rimskoj Kapiji (kroz koju je nekada vodio put ka Rimu)

U Rimu postoji ulica koja nosi ime Milana :lol:

Pošto su italijanski gradovi do juče bili posebne države, lokalpatriotizam je veoma izražen.
Tako će vam Milanezi reći: Ako je Rim duša Italije, Napulj njena pesma, Firenca srce, itd isl, onda je Milano - mozak Italije. :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 06 Jun 2019, 21:40 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Kratka šetnjica i eto nas kraj crkve San Gottardo in Corte iz 14.veka. Njen vitki toranj vidi se i sa trga Duomo.
Slika

Danas ovo nije više crkva, već muzejski izložbeni prostor. Ako kupite full kartu za Duomo, imate pravo i na ulaz u Muzej u nekadašnjoj kraljevskoj palati, izlaz na krov katedrale, kao i razgledanje postavke u ovoj crkvi.
Slika

Na samom tornju vidi se grb ktitora, porodice Viskonti, pisala sam već o simbolici te zmije/zmaja
Slika

Možda ste primetili isti simbol i na još nekim grbovima?
Slika

Slika

Verovatno sam već pominjala lokalpatriotizam italijanskih građana...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 06 Jun 2019, 21:58 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Nastavljamo dalje i lagano prilazimo kraljevskoj palati, d’izvinete – sa zadnje strane :lol:

Slika

I kroz tu kapiju prolazimo u dvorište...

Slika

Slika

Liči vam na austrijske građevine?
Iako je ovde još od srednjeg veka bilo sedište gradske uprave, ovu verziju te zgrade izgradili su Austrijanci, za vreme svog 'mandata', početkom 18. veka.

Da, ne bi nosila taj naziv da nije bila i kraljevska palata, od doba Napoleonove vladavine, jer je tada Milano bio proglašen za glavni grad Italije.
Palatu su koristili i kraljevi loze Savoja, ali ne mnogo, jer su oni za prestonicu proglasili Firencu...

Danas je u ovoj zgradi muzej i izložbeni prostor.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 06 Jun 2019, 22:22 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Druga kapija dvorišta palate izlazi na Duomo trg.
Stižemo ponovo u onaj čuveni pasaž....
Slika

Slika

Slikamo grbove gradova, Milano, Firenca, Rim... divimo se radu u mermeru...
Slika

Slika

Slika

I opet - Torino ;)
Slika

Đanluka kaže da treba biti izrazito oprezan kod ove rabote sa željama i bikovskim moodom, jer zapravo donosi nesreću ako ne uradite sve po PSu. Dakle: desna peta, 3 okreta surotno smeru kazaljke na satu!
Dodaje i još jedan suvišan deo informacije, o tome kako su Italijani jako sujeverni i kad je u pitanju njihov sopstveni mood, i da pred svaki bitniji događaj a u istu svrhu postizanja srećnog ishoda čegagod, za svaki slučaj - pipnu isti...
Gleda naše zabezeknute wtf? face i smeje se: Znam, znam, nije to baš higijenski i nikako nije pristojno, ali... je tako :mrgreen:
Ja sad neću ovo dalje komentarisati, iako bi se dalo debatovati i filozofirati na temu: Ne veruj Italijanu sa rukama u džepovima... :lol:

Đanluka nam priča da su tokom izgradnje pasaža lokalci bili prilično sumnjičavi kako će to sve izgledati, ali im se na kraju svideo tako natkriven prostor, i prozvali su ga Saloto di Milanezi - dnevna soba Milaneza :D

Trgovinski prostor u ovom 'salotu' je najskuplji u gradu, a zakupodavac je grad Milano. Red veličine prihoda: recimo, Prada za svoju 1 dodatnu radnju na ćošku plaća 9Me godišnje. Slatka parica.

Priča nam kako je Mc Donalds nakon svega 6 meseci izbačen iz tog glavnog 'krstastog' prostora u bočnu uličicu, jer se miris prženih krompirića nikako ne uklapa u fenseraj skupih brendova iz ovog pasaža...
I dodaje: Ali ako pričamo o kvalitetu, Mc D actually is the best... free toilet in Italy :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 07 Jun 2019, 12:42 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:00
Da, Mek je prebacen bas preko puta, prednja strana mu gleda direkt na Duomo.
Nisam znao da je ranije bio unutra, i vala ako su ga izbacili, jer ko sto rece taj tvoj sa sexy imenom, nije mu tu mesto nikako.

Da li ste svracale u Leonardov mjuzijum? (mozda ti to tek sledi u nastavku)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 07 Jun 2019, 19:22 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Nismo svraćale - ovog puta :lol:
Opet ostade onolika lista...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 08 Jun 2019, 09:00 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Niste mnogo propustile... skupo a ne nudi Bog zna sta. Mali prostor, obidjes ga za cas, a fenserica, sa 3d kompjuterizovanim modelima Da Vincijevih radova.
Ja mislim i da sam nakon svog boravka tamo, ovde na temi i napisao da ne preporucujem posetu jer ne vredi tih para!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 08 Jun 2019, 17:07 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sad ću opet da pitam: jesi li bio baš u Muzeju nauke i tehnike, ili u onoj 'turističkoj' skraćenoj varijanti u Pasažu?
Ja sam bila u pasažu, pisala sam ovde da mi je bilo interesantno da se igram (ko sva deca :lol: ), samo nisam baš puno fotkala.
Ali sam zaključila da verovatno vredi ići u Muzej, ako je ovaj delić bio zanimljiv... (Of kors, možda i grešim :D )
U svakom slučaju, za ovu posetu nam nije bilo u planu da svraćamo

U prolazu u nekoj džidžarnici smo videle najbitniji eksponat na majicama
Slika

:ljubac: za Miki

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 10 Jun 2019, 15:23 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

E sad, ne znam sta je od ta dva ovo gde smo mi bili. Ide se liftom do sprata, karta je 12e, nije dozovljeno slikanje... pretpostavljam da je to taj pravi muzej.

Del Boy je napisao:
Slika
]

Ovo je pogled sa prozora... ispostovao sam upozorenje o zabrani slikanja eksponata i samog muzeja, ali sam opalio jednu kroz prozor. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.