Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Nedelja, 27 Septembar 2026, 18:15

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 34  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Nedelja, 30 Decembar 2018, 16:30 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
:ljubac:
Umalo da zakasnim sa ovim receptom, sve mi se činilo da sam kačila i ranije, ali nisam, samo sam sliku...
A rcp sam ranije stavila samo od onih mekanih, starinskih...
E, evo da ispravim propust, ovo je recept kod mene zapisan kao

'Medenjaci na modlu'

500g mekog brašna
200g šećera
150g gustog meda
2 jaja
40g maslaca (ja koristim mast, bolje mi radi testo)
2 kafene kasičice začina za medenjake (utvrdila da :o nemam, pa sam stavila jednake količine: cimeta, pimenta, oraščeta i đumbira. Mlevenog đumbira, ima u Maksiju)
2 kašike kakao praha (ne onih zaslađenih instant varijanti, nego klot)
2 kašike vrele vode.

Nije greška, ne ide peci prašak, niti ikakvo sredstvo za dizanje testa. ostaju istih dimenzija i kad se ispeku i zato mogu lepo da se koriste za pravljenje onih kućica iz Ivice i Marice...
DakleM:
Umutim prvo vlažne sastojke mikserom, pa polako dodajem brašno (mada mi nikad nije bilo viška, uvek bude baš tih 500g). Testo bude malo lepljivo i mesim ga u toj vanglici sve vreme. Ne sekirajte se oko leplivosti i ne trudite se da mesite mnogo dugo, jer testo mora da odleži u frižideru bar pola sata. Tek tad ide oklagija i modlice.
Nikad ne razvlačim celo testo, inicijalno ga pred početak rada razdvojim na 2 dela.
Ili kupim onaj peki-papir već iseckan na veličinu velikog pleha, ili ja iseckam prema veličini dna tepsije.
Testo se razvlači na debljinu 5mm (mi smo sad na 3, da bi bili krckavi) na tom papiru direktno. Modlicama se izrežu oblici po želji. Ako su jednostavni, kao srce ili zvezda, onda mogu i gusto, ako su reckaste, kao npr pahuljice, treba sa malo većim razmakom. Onda:
ne diram same oblike, nego dignem onaj višak testa oko njih (u grudvicu, pa će opet na razvlačenje), a papir sa kolačićima prebacim u pleh.
Peku se na 180, svega 5 minuta (ili kraće, zavisi od rerne i debljine keksića). Kad se ohlade stvrdnu se. (ukoliko ima mogućnosti da se sa konzumacijom sačeka 2-3 dana, odmeknu u kutiji, čak i u plastičnoj, ne mora limena)

E, kad ste sve ispekli, onda kreće zabava...
Odozgore može da se stavi svašta nešto kao preliv, čak i crna ili bela čokolada kao najjednostavnija varijanta, ali, ako ste umetnički raspoloženi, onda ovako:

250 g prosejanog prah šećera kašikom pomešati sa
3-4 kašike soka od limuna koji najpre mora da se procedi kroz najgušću cediljku, da ne kažem baš kroz gazu, da se sva pulpa ukloni, čak i ona za koju ne znate da je tu.
Tečnost dodajte polako i po potrebi, uz stalno mešanje, da bi se dobila žitka masa, koja sa kašike curi u tankom neprekidnom mlazu (malo ređe od naših gustih medova)
Ako radite bele ukrase, to je to, a ako želite malo i da šarate, podelite masu na delove i dodajte po kap-dve boje). Sve odmah sipajte u kese i istisnite vazduh, da se ne stvrdne masa.

Elem, ukrašavanje ja radim koristeći kesicu za zamrzivač, trolitarsku, ne zato jer ima puno mase (nema), već mi je lakše da uvrćem i baratam :D A ako se deli na više boja, onda su bolje manje kese.
Prvo probušim u jednom uglu rupicu vrhom čačkalice, onda (tim ćoškom nadole) stavim kesu u šolju za čaj (inače treba 3-4-5 ruku), pa odozgo uspem šećernu smesu. Onda poguram taj šećer u ugao, zavrnem ostatak kese do same mase i... show-time!

Slika

Evo i slike od onomad, kad sam se igrala i sa bojama...
Slika

Ova glazura se prilično brzo steže na vazduhu a i postojana je, pa keksići posle mogu da se ređaju jedni preko drugih bez mnogo frke da će se pokvariti naslikano...

E, sad idu mudrolije za napredne korisnike:
Kapljicom ove mase može na keks da se zalepi i ukras kao što je lešnik, neka bombonica tipa Skittles, šećerne perlice, srculenca, ili šta god vam padne na pamet... Pravili smo i topljena čokolada + šarene mrvice
Ukoliko planirate da ih kačite na jelku, pre pečenja keksa slamčicom od soka izvadite rupicu kroz koju će ići trakica za kačenje.
Ukoliko želite da imate 'staklene' kekse, u sredini keksića mogu da se izvade dodatni oblici (kružić, srce, kvadratić-romb) pa se u tu rupicu pre pečenja stave krhotine izlomljenih tvrdih bombona (nekad bili 505 s crtom), recimo oko trećine do polovine jedne bombone po keksu, to se u rerni istopi i poveže sa samim kolačićem, pa izgleda kao mali vitraž u sred keksa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 03 Januar 2019, 10:48 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Darling, okasnih sa citanjem, mozda pristignu za Srpsku... :shifty: :shifty: Hvala na opsirnom objasnjenju! Tacno sam te "videla" kako ih pravis! :ljubac:

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 13 Januar 2019, 00:00 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

I, kako to vec biva, medenjaci su, ispeceni, na stolu! 'ladU se! :mrgreen:

Kako ono onomad jedna reklama kazivase: "I, da nije bilo Jack, ovi medenjaci sada ne bi bili na stolu!" :mrgreen:

Jack, hvala za recept i sva objasnjenja, ovo je tako "zarazno"! Cela kuca mirise na zacine, al' onako- lepo! :smesko-gore-dole: :ljubac: :romance-grouphug:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 13 Januar 2019, 10:14 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
:bravo: Bravo devojke!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 13 Januar 2019, 10:21 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pefki :ljubac:
Zasluga je samo tvoja. Džaba svi recepti i saveti, da nisi dohvatila oklagiju :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 16 Januar 2019, 21:58 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Evo jos nekih sveze isprobanih recepata! :op-op:

Brze pogacice sa sirom

300 g feta- sira
250 g margarina ili putera
350 g mekog brasna
1 jaje za premazivanje

Izgnjeciti sir viljuskom, naseci margarin/puter u istu posudu i sve zgnjeciti i sjediniti rukom...dosipati lagano brasno, prethodno prosejano, pa sve dobro umesiti. Testo pokriti plasticnom folijom i ostaviti u frizideru 30'. Ako koristite neslan ili manje slan sir, u brasno dodati so.

Pobrasnjaviti sto, razvuci testo oklagijom i vaditi pogacice malom rakijskom casicom. Casicu svaki put provuci kroz brasno, pre vadjenja oblika. Na pleh staviti pek-papir, redjati pogacice i svaku premazati odgore umucenim jajetom.

Zagrejati rernu na 200 * i peci pogacice oko 20'.

Ja sam ih pravila sa puterom i duplu meru. Jeli smo za praznik sa decom...i spakovali im...i jeli i drugog dana, sve dok ih nismo iz'eli! :mrgreen: Zarazno je mnogo! Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 16 Januar 2019, 22:22 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

A onu lepu sliku za zazubice, niks? :ljubac:

Ovo mu dođe varijanta onog 'sve po četvrt i jedno jaje' :lol:
I da, ti margarini, puteri i sl, lepo je to... ali ako želiš načisto da ih pokvariš, turi mast, sa sve droždinom ;)

A i oblik može brži: radlu u šake i eto štanglica (ili kockica) :D

Poslednji put menjao jack dana Sreda, 16 Januar 2019, 22:23, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 16 Januar 2019, 22:22 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Ovo je jedan od mojih omiljenih kolaca iz detinjstva...odavno ih nisam videla, bar ne kod nas...ali, juce sam saznala da ih ima u poslasticarnici u Prizrenskoj i kostaju samo 30 dinara! :nevera:

Ali, htela sam da ih napravim sama i nabavila sam nedavno modle, a pre neki dan ih i napravila! :smesko-gore-dole:

Sam-rolne

pakovanje lisnatog testa u tablama
120 g krem-slaga
200 ml hladne vode ili 300 ml hladnog mleka
prah-secer za posipanje
1 jaje

Odlediti testo. Razvuci na pobrasnjavljenoj podlozi. Iseci nozem 12 traka od svake table. Modle dobro namazati margarinom i svaku traku testa pazljivo spiralno uviti oko modle. Na pleh staviti pek-papir i poredjati modle. Treba ih poredjati sa razmakom...meni je, na pleh od rerne, stalo 14 komada, u prvoj turi...i 10 na drugi pleh...premazati testo umucenim jajetom.

Zagrejati rernu i peci testo na 180* izmedju 12' i 15'... videcete da su dobile lepu rumenu boju odgore.
Ohladiti dobro. Brzim potezom, ali pazljivo, skidati ispeceno i ohladjeno testo sa modli.

Umutiti 120 g praska za slag-krem sa 200 ml ohladjene vode...ili 300 ml hladnog mleka. Ja sam mutila sa vodom. Nisam dodala secer, jer nema potrebe- dovoljno je slatko.

Napuniti spric ili kesu od zamrzivaca slagom (napraviti kao fisek) i puniti testo za sam-rolne prvo sa jedne, pa sa druge strane.

Redjati na tacnu i posuti prah-secerom.

Prosto k'o pasulj, a ukusno k'o...sam-rolne! :op-op:

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 16 Januar 2019, 22:33 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Da, oblici pogacica mogu biti razni...mislila sam da ih napravim u novogodisnjem fazonu- kao i medenjake...pa sam odustala...naravno da mogu da budu stanglice- sve ce se pojesti, svakako!

Ubacicu slike, of course! ;)

Da prijavim i ovde da sam pravila Jackicine medenjake...imala sam 2 recepta i odlucila sam se za njen! :ljubac:

Ispali su super, i lepi i ukusni. Jedino ih nisam, jos, oslikala, mada su trecinu pojeli za Srpsku novu godinu, trecinu sam spakovala deci da ponesu i ostala je trecina za moje "vezbanje" oslikavanja. :op: :op-op:

Posebno mi je drago da im se dopala mesavina zacina koje sam stavila (muskatni orascic, cimet, djumbir i piment). I to sto se buducoj snajki sve dopalo! :op-op: Ona je najvise uzivala i probala sve moje "majstorije"! :op-op:

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 16 Januar 2019, 23:23 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 24 Avgust 2014, 00:53
I ja najviše volim kad mi svekrva napravi kolače... :whistle:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 17 Januar 2019, 12:04 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

A ja više volim da pravim :lol: kad ima ko da ručka.
Viš koja smo kombinacija :romance-grouphug:

Treba da otvorimo onaj biznis...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 17 Januar 2019, 12:50 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Iz iskustva, mogu da izjavim sledece: dok sam bila dete/devojka/mlada- vise sam volela da jedem, a drugi da prave...onda je dosao period kada su neki drugi bili deca/mladi, a ja samo pravila....sada volim da pravim kad imam za koga, a ne odbijam kad mi drugi naprave! :mrgreen: ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 17 Januar 2019, 13:54 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Samo da podelim sa vama informacije...mozda nekome zatreba! :D

"Sve za kolace" imate u prodavnici iznad Ade...

Zacini, semenke, zdrava hrana- "Bio spajz", Kalenic pijaca...

Boje za kolace, u prahu, "Zdrava hrana", Njegoseva, bas na autobuskoj stanici...

Rucni mlin za zacine- "Ikea izlog", pocetak Knez Mihailove, cena 600 din.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 17 Januar 2019, 18:18 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Amandman na taj mlinAC: radi posao i običan stari mlin za kafu, đa ručni, đa električni. Dovoljno se usitni.
U električnom možeš da praviš i namaz od bundevinog semena (volEm!). Ili da melješ lan, za u čorbice, smutije i sl.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 17 Januar 2019, 19:05 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Tata ima dva takva mlina, a nijedan mu, nicemu bas, ne sluzi...uzecu bas da probam! :op-op:

Ako samelje zvezdasti anis- bice dobro!

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.