Umalo da zakasnim sa ovim receptom, sve mi se činilo da sam kačila i ranije, ali nisam, samo sam sliku...
A rcp sam ranije stavila samo od onih mekanih, starinskih...
E, evo da ispravim propust, ovo je recept kod mene zapisan kao
'Medenjaci na modlu'500g mekog brašna
200g šećera
150g gustog meda
2 jaja
40g maslaca (ja koristim mast, bolje mi radi testo)
2 kafene kasičice začina za medenjake (utvrdila da

nemam, pa sam stavila jednake količine: cimeta, pimenta, oraščeta i đumbira. Mlevenog đumbira, ima u Maksiju)
2 kašike kakao praha (ne onih zaslađenih instant varijanti, nego klot)
2 kašike vrele vode.
Nije greška, ne ide peci prašak, niti ikakvo sredstvo za dizanje testa. ostaju istih dimenzija i kad se ispeku i zato mogu lepo da se koriste za pravljenje onih kućica iz Ivice i Marice...
DakleM:
Umutim prvo vlažne sastojke mikserom, pa polako dodajem brašno (mada mi nikad nije bilo viška, uvek bude baš tih 500g). Testo bude malo lepljivo i mesim ga u toj vanglici sve vreme. Ne sekirajte se oko leplivosti i ne trudite se da mesite mnogo dugo, jer testo mora da odleži u frižideru bar pola sata. Tek tad ide oklagija i modlice.
Nikad ne razvlačim celo testo, inicijalno ga pred početak rada razdvojim na 2 dela.
Ili kupim onaj peki-papir već iseckan na veličinu velikog pleha, ili ja iseckam prema veličini dna tepsije.
Testo se razvlači na debljinu 5mm (mi smo sad na 3, da bi bili krckavi) na tom papiru direktno. Modlicama se izrežu oblici po želji. Ako su jednostavni, kao srce ili zvezda, onda mogu i gusto, ako su reckaste, kao npr pahuljice, treba sa malo većim razmakom. Onda:
ne diram same oblike, nego dignem onaj višak testa oko njih (u grudvicu, pa će opet na razvlačenje), a papir sa kolačićima prebacim u pleh.
Peku se na 180, svega 5 minuta (ili kraće, zavisi od rerne i debljine keksića). Kad se ohlade stvrdnu se. (ukoliko ima mogućnosti da se sa konzumacijom sačeka 2-3 dana, odmeknu u kutiji, čak i u plastičnoj, ne mora limena)
E, kad ste sve ispekli, onda kreće zabava...
Odozgore može da se stavi svašta nešto kao preliv, čak i crna ili bela čokolada kao najjednostavnija varijanta, ali, ako ste umetnički raspoloženi, onda ovako:
250 g
prosejanog prah šećera kašikom pomešati sa
3-4 kašike soka od limuna koji najpre mora da se
procedi kroz najgušću cediljku, da ne kažem baš kroz gazu, da se sva pulpa ukloni, čak i ona za koju ne znate da je tu.
Tečnost dodajte polako i po potrebi, uz stalno mešanje, da bi se dobila žitka masa, koja sa kašike curi u tankom neprekidnom mlazu (malo ređe od naših gustih medova)
Ako radite bele ukrase, to je to, a ako želite malo i da šarate, podelite masu na delove i dodajte po kap-dve boje). Sve odmah sipajte u kese i istisnite vazduh, da se ne stvrdne masa.
Elem, ukrašavanje ja radim koristeći kesicu za zamrzivač, trolitarsku, ne zato jer ima puno mase (nema), već mi je lakše da uvrćem i baratam

A ako se deli na više boja, onda su bolje manje kese.
Prvo probušim u jednom uglu rupicu vrhom čačkalice, onda (tim ćoškom nadole) stavim kesu u šolju za čaj (inače treba 3-4-5 ruku), pa odozgo uspem šećernu smesu. Onda poguram taj šećer u ugao, zavrnem ostatak kese do same mase i... show-time!

Evo i slike od onomad, kad sam se igrala i sa bojama...

Ova glazura se prilično brzo steže na vazduhu a i postojana je, pa keksići posle mogu da se ređaju jedni preko drugih bez mnogo frke da će se pokvariti naslikano...
E, sad idu mudrolije za napredne korisnike:
Kapljicom ove mase može na keks da se zalepi i ukras kao što je lešnik, neka bombonica tipa Skittles, šećerne perlice, srculenca, ili šta god vam padne na pamet... Pravili smo i topljena čokolada + šarene mrvice
Ukoliko planirate da ih kačite na jelku, pre pečenja keksa slamčicom od soka izvadite rupicu kroz koju će ići trakica za kačenje.
Ukoliko želite da imate 'staklene' kekse, u sredini keksića mogu da se izvade dodatni oblici (kružić, srce, kvadratić-romb) pa se u tu rupicu pre pečenja stave krhotine izlomljenih tvrdih bombona (nekad bili 505 s crtom), recimo oko trećine do polovine jedne bombone po keksu, to se u rerni istopi i poveže sa samim kolačićem, pa izgleda kao mali vitraž u sred keksa.