Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Petak, 25 Septembar 2026, 03:42

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Petak, 14 Septembar 2018, 15:05 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Pol: Seka
U pravu si, svi imaju kupatila, ali ovaj dvokrevetni nema kuhinju, pošto je udaljen od onih većih. Takav je samo jedan bungalov. Mogla bih da se zakunem da je rekao da su četvorokrevetni, ali ako na sajtu stoji drugačije, onda neka bude. Bungalovi unutra imaju ormane.
Videh sada i na slikama na njihovom sajtu, sobu sa četiri kreveta. Možda može da bude i četvorokrevetni i trokrevetni, zavisi od potrebe. Moraš ranije da rezervišeš, pošto imaju samo 3 veća bungalova i jedan onaj manji za dva kreveta. Ne vredi, teško je bilo sporazumeti se sa Grkom, nije bio voljan da odgovara i stalno je ponavljao da sve ima na sajtu. Rekla bih da je na sajtu malo naduvano, jer je su u pitanju samo nekoliko bungalova.
Mini su se bungalovi jako dopali spolja i svaki ima nameštene stolice za sedenja i stočić u tremu ili u dvorištancetu, ali nisam mogla da vidi unutra kako je, jer su svi zauzeti. Za Wi fi i tv ja nikada ne pitam čak i za sebe, zaboravim na te detalje! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 14 Septembar 2018, 15:31 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
Milenice, :ljubac: odličan putopis! :bravo: Sve si obuhvatila i opisala na način kako ja najviše volim, nedvosmisleno i iskreno. Gradić mi se svidja, a taj kamp baš dobro izgleda.

Već sam smislila da bi bilo najbolje avionom do Atine, pa onda uzeti rentacar na par dana. Obići sve o čemu si pisala, pa se smestiti u jedan od ta dva dvoja gradića.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 14 Septembar 2018, 15:42 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Hvala Dujo :ljubac: , ali imam ja još da kuckam putopis! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 14 Septembar 2018, 15:48 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
Neka, neka! Samo ti piši! :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 14 Septembar 2018, 16:59 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 12:50
Milena, veliko hvala što si i pored tužnih vesti koje su vas zadesile na odmoru našla vremena da mi ispuniš želju i skokneš do kampa na blic inspekciju iz prve ruke.

I meni na fotkama deluje ok ambijent, sviđaju mi trem i stolovi u hladu drveća ispred. Meni je to na odmoru najvažnije - da sam što bliže prirodi i kamperskom načinu letovanja, kad već zbog afiniteta ostatka porodice ne mogu pod šator. Zato sam i voleo Pahis jer su takođe bili bungalovi sa tremom u maslinjaku. Sam smeštaj unutra je bio skroz na bazičnom nivou ali je sedenje na tremu bacalo u sedmi plan sve ostale nedostatke. Čini mi se da je sličan slučaj i sa bungalovima u ovom kampu.

Na fotkama mi se čini da svaka od tih kućica (navodiš da ih ima tri) sadrži po dva studija, znači ukupno 6. Zaista treba požuriti sa rezervacijom. Videću kako sutra stojim sa vremenom :smesko-levo-desno:

Na google mapama ima nekih 50-tak komentara o tom kampu i prosečna ocena je 4. Bar petina komentatora ocenjuje da bungalovi vape za renovianjem i da ne vrede tu cenu. Provejava ocena da je zatečeno stanje lošije nego što fotografije kazuju.

Navodiš kao manu što se mora preći ulica do plaže, ali po fotkama mi se čini da je stvarno smešna razdaljina. Ne znam koliko može biti prometna ta ulica, mada u sezoni verovatno da.

Plaža na tom delu je šira ali i meni se ne sviđa velika gužva ni mnogo automobila u pozadini, ali što reče neko mudriji od mene: "život nije torta sa šlagom"

Što ti reče tv je totalno nebitan. Wi-fi nije loše da ima. Nego da li si slučano primetila ima li mreža za komarce na prozorima. I gde su bungalovi pozicionirani u kampu u odnosu na onaj izlaz prema plaži?
Iscrpeo sam sva pitanja, neću te više smarati i prekidati putopis.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 15 Septembar 2018, 08:39 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Meni se ne sviđa i što se u kamp ulazi sa ulice, mada ona i nije nešto prometna, osim danju u avgustu kada se pola Argolide skupi na najlepšoj peščanoj plaži, a to jeste Tolo! Južno od Tola ima jako finih malih mesta, nešto smo uspeli i da obiđemo, kasnije ću postaviti fotke.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 22 Septembar 2018, 09:38 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

:pray: :snooty: :think: :bow-blue: :bow-yellow: :confusion-shrug: :crying-yellow: :sleeping-sleep: :sleeping-sleeping: :sleeping-yellow:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 24 Septembar 2018, 13:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

:lol: Čekam da mi dođe "muza"!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 24 Septembar 2018, 13:54 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

milenaidaki je napisao:
:lol: Čekam da mi dođe "muza"!

od sedenja pred ekranom utrnu mi guza, čekajući da ti dođe muza :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 24 Septembar 2018, 14:12 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

:lol: Utrnu guza, a ne dođe mi muza,
ne mogu da se setim, koga sad da krivim! :doh:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 24 Septembar 2018, 14:30 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

milenaidaki je napisao:
:lol: Utrnu guza, a ne dođe mi muza,
ne mogu da se setim, koga sad da krivim! :doh:

kod muze dodaj kvačicu na z i okrivi muŽa :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 24 Septembar 2018, 14:39 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pa da, on je kriv za sve! Jedanput se jedna žena u nekoj ginekološkoj bolnici drala na muža "Ti si kriv za sve! Sve si mi ti uradio!" isl. :lol: To je takva scena bila, da smo se svi smrzli, a on uvukao glavu u ramena i samo crveni. Mada, žena je u pravu... :hand:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 24 Septembar 2018, 14:41 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:29
milenaidaki je napisao:
Mada, žena je u pravu... :hand:

Ман се ти те филоСофије, него му дај мало по типковници.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 25 Septembar 2018, 13:34 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Drevni Epidaurus (antički polis)

Pošto nam je sadašnjost dosadila, rešili smo malo da prošetamo po istoriji i to vrlo dalekoj, čak u 4. veku pre nove ere, do svetski poznatog lokaliteta, Epidaurus. Kako predanje kaže, tu je postojao gradić, a pored njega, tih davnih godina, izgrađen je modernim rečnikom rečeno, čitav kulturno – zdravstveni i rekreativni kompleks sa svetilištem.
Lokalitet je udaljen oko 30km od Tola. Put je uglavnom ravan, širok i više nego odličan. Pejzaži na ovom putu izgledaju uglavno ovako...

Slika

Kada se spomene Epidaurus svi odmah pomisle samo na teatar, ali mapa ukazuje da tu ima mnogo toga više da se obiđe.

Slika

Pod brojem jedan na mapi, obeležen je jedan od najvećih i najlepših antički teatara, Epidaurus. Može da primi više od 12000 gledalaca, svojom veličinom i izgledom izaziva divljenje, a poznato je da je građen tako da ima odličnu akustiku! Turisti su pokušavali da ispitaju tu akustiku na sledeći način: kada se baci novčić na centar kruga (koji se vidi na slici), taj zvuk se čuje na svim tačkama arene. Manje – više to i jeste tako, ali pošto je bilo dosta ljudi koji prave buku, ni eksperiment ne može da se odradi kako treba.

Slika

Slika

Slika

Sa vrha se proteže pogled kao sa vidikovca!

Slika

Ono što je mene još više oduševilo na tom lokalitetu, jeste antičko svetilište i lečilište, pod imenom Asklepion. Ime je dobilo po grčkom bogu medicine, Asklepiju (sin grčkog boga Apolona). Tu su se nalazile mnogobrojne građevine namenjene rekreaciji, žrtvovanju i lečenju starih Grka pre svega uz pomoć božanstva i nadrilekarstva.
Kompleks je imao kao centralno mesto hram posvećen Asklepiju (4. vek pne), dva svečana ulaza (propilaia), statua-fontanu Asklepija, zgrade za ritualno obadovanje, izgladnjivanje i žrtvovanje posvećeno bogovima u cilju izlečenja, Apolonov oltar i hram, tu su hramovi boginja Artemide, Afrodite i Temide, svetilište kružne osnove - tolos, objekat za smeštaj bolesnika i pratioca iz rimskog perioda (između 4. i 3 veka pne, veličine preko 5000m2, na 2 sprata, sa oko 160 soba), stadion sa oko 6000 mesta, svetilište egipatskim bogovima, kupatila iz grčkog i rimskog perioda, više fontana, a mnogo kasnije i hrišćanska bazilika (5. vek nove ere) i druge (ceo spisak može da se proveri na mapi). Sva ova zdanja građena su i dograđivane u razmaku od više vekova, ali najviše u 4. veku pre nove ere. Svetilište su demolirali Goti u 4. veku nove ere, a u 5. veku ga je uništio katastrofalni zemljotres. Sada su to samo ruševine/iskopine, ali pored svake stoji dugačak opis kada je izgrađena i čemu je služila. Osim u Epidaurusu, koji je bio prvi, u antičko doba izgrađeno još nekoliko ovakvih svetilišta i lečilišta na teritoriji današnje Grčke.

Stadion

Slika

Slika

Slika

Slika

U toku je restaurizacija svetilišta kružnog obika – Tolos-a. Ko zna kada će završiti, to kod Grka jako dugo traje.

Slika

Na lokalitetu se nalazi mali muzej sa nešto malo eksponata. Statue raznih bogova u više veličina su tu izložene, a počasno mesto zauzima Asklepie, po kom je ovaj lokalitet dobio ime.

Slika

Vez u kamenu

Slika

(Izvori: https://www.ancient-greece.org/archaeol ... auros.html
https://www.ancient.eu/epidaurus/
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/art ... ros&page=0 )

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 26 Septembar 2018, 10:07 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

I... na zahtev mnogobrojnih gledalaca nastavlja se serija rekordne čitanosti :op-op:

Može li malo tehničkih podataka. npr. Pošto je ulaz?
Da li je tokom vašeg boravka u Tolo-u bilo nekih plakata koji reklamiraju eventualno neku predstavu u Epidaurusu?
I ono što sigurno nemaš pojma i nije te zanimalo, al da pitam za svaki slučaj, da li je na lokalitet dozvoljen ulaz sa psićima?

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.