Mene je odusevila. Sto sam dalje odmicao ka kraju sve mi se vise dopadala.
Sto rece Vlamar knjiga je za sva vremena, nebitno je kada je pisana. Predrasuda i ugnjetavanja ima i sada, bilo ih je i u vreme pisanja knjige i mnogo pre toga a i bice ih i u buducnosti.
Kroz celu se knjigu provlace poredjenja demokratije, ljudskih prava, slobode... u Americi i u ostalim delovima sveta i svi stanovnici gradica Mejkom se groze nad presijom nad ostalim narodima (narocito u delu razgovora u skoli i kasnije u domu glavnih junaka, na relaciji Hitler-Jevreji) a ne vide sebi ispred nosa da cine ustu stvar koja je trajala decenijama.
Radnja prati detinjstvo dvoje dece, njihove nestasluke i moralne nedoumice koje im uvek razresi otac koga gledaju kao idola i koji ima tezak zadatak da svojoj deci objasni sta je ispravno a sta ne u drustvu punom mrznje i predrasuda prema crncima! Ima mnogo pametnih i korisnih zivotnih stavova koje je otac koristio vaspitavajuci svoju decu a takodje i definicija dobrog i loseg u coveku i generalno drustvu.
Malo me je hvatala nostalgija citajuci njihove avanture, strasne urbane legende o komsijama i sl.

i pomislih kako danasnja deca nista od toga nemaju i njima ce slusanje takvih dogodovstina biti potpuno strano.
Nisam uspeo da pohvatam na kraju a bas sam se trudio. Kako ste vi shvatili, da li je Dzem izboo nozem onog ludaka ili je to uradio Boo Radli? Ili je mozda on samo odneo Dzema do kuce, i otkud se tu nasao on uopste?
I sta je na kraju, on ne izlazi iz kuce zbog cega? Jer je medju poslednjim scenama opis njegovog lika, belog, zeljnog sunca, plasljivog i tihog.
Sve u svemu velika preporuka od mene za ovo delo.
Ako hocete da ponovimo
read chealenge predlozite nesto pa da vidimo da li je izvodljivo. Meni odgovara da mogu ovako da prokomentarisem sa nekim kome us utisci takodje svezi.