Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Nedelja, 27 Septembar 2026, 08:30

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 34  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Subota, 08 Jul 2017, 17:54 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Ja imam jedan 'đuveč-pleh' (malo dublji, a ima i poklopac :) ) veličine 30x20 cm
Ređam 2 reda piškota i 2 reda fila. uvek uzmem 4 kutije piškota, jer mi kradu termiti dok radim ;)
Ne umačem piškote u tečnost pre ređanja, jer je fil poprilično redak, kad maline otpuste sok (naročito sa smrznutim malinama)
Taman se stisne lepo u frižideru do jutra
Šlag posle odozgo, i bude prilično puna posuda, tj visok je kolač lepo.

A posle da okačiš sličicu :clap:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 08 Jul 2017, 18:04 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Pa to deluje prilicno veliko! Razmisljam u sta da ga redjam...imam vatrostalnu cetvrtastu posudu, uzu, ali visoku...takodje s poklopcem...moglo bi u nju...

Hvala, draga moja, sto si odgovorila tako brzo! :ljubac: Ono sto je super kod ovog kolaca je sto sve moze da se napravi "rucno", bez miksera, rerne, itd. :op-op: :ljubac: A "zvuci" tako socno! :op: :op-op:

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 08 Jul 2017, 18:09 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

:ljubac:
Ako ti bude viška materijala, ti ostatak keksa izlomi, spoji sve i sipaj u čaše kao Vlada :)
Pravili ga mi i na moru, po vikendicama nekih drugara gde su spartanski uslovi, čak i u kampu ;)
To nam je najdraži takav brzinski, i jedini gde ne moram da izmišljam gde da dodam čokoladu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 08 Jul 2017, 18:12 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Mislis da moze da bude viska? A da, odmah, fil podelim na 2 dela...? Onda nece biti nikakvog viska...?
Kad pravim bilo sta sa keksom, i inace poredjam, probno, na dno posude keks...i izbrojim koliko ce mi trebati za sve redove...tako da, nema ni viska ni manjka! :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 08 Jul 2017, 18:21 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Inženjerski pristup :D
Da, i ja sve podelim na 2 dela, i teraj... Ali ako ti je posuda manja, kod drugog sprata može da se pojavi problem visine :haha:
Tako sam ja jednom 'tanjila' gornji red piškota na pola, da ima gde da mi stane fil... A šlag štrčao...
Međutim, bilo je veće društvance, pa su ga smazali u rekordnom roku... Lagan je, pa ga dečurlija jede mnooogo radije nego one klasične zasitne torte

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 08 Jul 2017, 18:23 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

:mrgreen:

Zato sam i rekla da imam "duboku" vatrostalnu ciniju, ne moz' da ne stane! :lol: A, sto se tice "lakoce opstajanja" takvih torti, na to i racunam- dolaze mi sin i snajka, zelim da poruckaju sto vise! :op-op: :ljubac:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 09 Jul 2017, 20:27 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Evo ovako: isprobano "ekspresno brzo", sinoc napravljeno, danas "dospremljeno" (umucen slag)...pola vec pojedeno...ni 24 casa! :mrgreen: Ispalo je "taman" za odredjenu posudu, ali dimenzije su mnogo manje od 30X20...mogu da kazem da je fenomenalnog ukusa, lepo se sece i vadi, uprkos tome sto je "svo filasto"...izgleda divno, kao bogata vocna torta, a NIKAD nista brze nisam napravila! :op-op: Koristila sam smrznute maline, pakovanje od 300 g. Moja ocena za recept-5+! :ljubac:

Ovako je ispalo...

Slika

Slika

Slika

...dovoljno slatko, dovoljno kiselkasto...meni, koja obozavam slatko, bilo dovoljno jedno parce...pojela sam dva i "natrpala se", pa zato tako zakljucujem... :shifty:

:ljubac: :romance-grouphug:

P.S. Kako izgleda kad se isece, videcete nesto kasnije..."prvu turu" nisam stigla da slikam, zbog gostiju!
P.P.S. Jack, resila sam da probam i sa jagodom, visnjom, sumskim vocem...mozda moze i sa kivijem, bananom, mandarinama, topljenom cokoladom...?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 09 Jul 2017, 22:29 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Drago mi je da vam se svidelo.
Za ostalo voće, ovako: sve što je kiselkasto, pasuje sjajno, kivi, ananas, svi citrusi, uključujući i limun, samo za limun treba više šećera, po ukusu
Višnja se meni svidela, ali moraš da pustiš kroz blender da se malo usitni...
Breskva i kajsija, kad su jako zrele
Za slatko voće, npr, jagode, borovnice, kupine, pa i za breskvu, nama treba dodatni štrc soka od limuna
Banana nam se nije svidela, na opšte iznenađenje...
Čokoladu smo probali samo jednom, jer je dolazilo nečije čedovište koje voće ni na slici ne trpi... Ja rešila da izrendam, da bude straćitela :), ali se toliko topila, da sam poludela, turila u zamrzivač na 5 minuta i samlela u multipraktiku... Kad može Dž. Oliver... Pojela se, ali su moji rekli da ne kvarim više čokoladom?! I to da čujem...
Pošto je ovo rcp koji se pravi kašikom/viljuškom, meko voće je jednostavnije za upotrebu. Obrni, okreni... malina rules!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 09 Jul 2017, 22:38 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Za cokoladu sam mislila da je otopim, ohladim na sobnu temperaturu i pomesam sa pavlakom...da li tu nesto moze da ne valja? :shock: :shifty:

I da, ovo sam htela da kazem: za redjanje u onu moju posudu, bilo je dovoljno 2 manje kutije piskota (ili jedna "dupla"), plus par komada piskota...fila je bilo tacno za dva reda mazanja...maline nisam odmrzavala, samo sam ih rukama razdvojila...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 09 Jul 2017, 22:43 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ma može bilo koja ganache varijanta, ali mi se tu gubi ona kiselkasta nota. Možda ako dodaš još koricu od limuna/narandže? Čisto za efekat, da ne bude previše slatko... A i zavisi koliko si čokse mislila da turiš...
Igraj se! Rcp je dušu dao za improvizacije...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 12 Jul 2017, 08:20 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Kao sto obecah, evo ih...slike nisu reprezentativne, jer mi je vaznije bilo da "brzo" isecem i smazem, nego da parcad budu lepo isecena! :lol:

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 12 Jul 2017, 09:22 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 14:25
Eee, sad ću i ja da vam napišem moju varijantu ovog kolača koji bez problema može da se ređa i na zvono za tortu tj. nije mu potrebna duboka posuda.

Pravim ga od dva manja pakovanja piškota ili jednog duplog (ostane 1 piskota).
Od voća sam do sada koristila jagode, maline, ananas i kombinaciju ananas + kivi

Fil: 200 gr. šlaga + 200 gr. šlag krema od vanile (posebno umutim ova dva pa spojim) i dodam dve kisele pavlake ili jednu duplu

Štos je da se šlag i šlag krem umute sa malkice manje mleka (ili vode) nego inače, nikad ne merim koliko stavim mleka nego probam na ukus (da još malo fali da dodam mleka da bude kao kad mutim šlag ili šlag krem - što se tiče ukusa i čvrstine)
Pavlaku najradije biram ''zelenu'' - nikad ne znam ko je pravi (nekad Novosadska mlekara a možda ih je Imlek preuzeo kasnije)... Elem ,zelena pavlaka je zakon jer je čvsta i nije puno ''vodena''...
Ovo sve kad se izmeša dobije se taj kiselkast ukus o kome Jack priča (možda može da se doda još pavlake za one koji vole kiselije)

Ređam na tacnu:
3 reda po 5 piskota (''provučem ih kroz'' sok od ananasa pošto ga kupim u konzervi ili mleko) , fil , voće ... pa:
3 reda po 4 piškote (malo uvučem i centriram), pa fil pa voće
Ostavim malo fila da zamažem preko

Kad se stegne u frižideru, lepo se seče samo je caka da voće (koje nije sitno) bude dovoljno sitno iseckano...

Nemam sliku :(

p.s. Valjda sam dobro objasnila...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 30 Septembar 2017, 22:56 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 24 Avgust 2014, 00:53
Duji se najavili gosti... Jack preporučuje... :D

dujaspasa je napisao:
Treba mi ideja za slano. Može i sa rernom i bez nje.

jack je napisao:
Ako ćeš rernu, ja volim onu varijantu laganog pečenja velikog rolata ili komadeške mesa, a ispod krupno nasečeno povrće - ne samo krompir, turim i šargarepu, paštrnak (koji samo ja volim ;) ), tikvicu i crni luk (na četvrtine). To se lepo ukrčka, 2-3 salate i super...

A ako ćeš neko lakše varivo, probaj brokoli - blanširaš iskidan na cvetiće u posoljenoj vodi (uz navrh noža bikarbone sode), obaška rastopiš 100 g putera i u njega dodaš blanširani badem seckan na listiće (iseckam 1 kesicu onu iz maxija, valjda 90 g), malo posoliš (ja bio-način, najmanje slan od tih vegetastih začina), dodaš onaj brokoli, promešaš i kraj. Servira se toplo, skroz hladan mi nije tako lep, mada imamo jednog koji ga voli iz frižidera...

Šumadijska salata po rcp mog ćaleta: sve seckano na kockice - crni luk, paradajz i pečena paprika u odnosu 1:2:2, ljute dodaj prema vašem ukusu, isto pečene (on je voleo sa zelenom paprikom, meni je slađe sa crvenom), so i ulje. Neke mi gospodže nekad rekoše da tu mora i sirće. Mi nismo nikad stavljali, a ti probaj kako voliš.

A ako ćeš slanu pitu za predjelo, probaj od patlidžana. Praviš slično kao kupusnik, udinstaš crni luk (trećina) i na sitne kockice iseckan oljušten patlidžan (dve trećine, i ja ih više ne 'odgorčujem' jer ove sadašnje sorte nisu gorke, i bolji je seckan nego rendan!), malo posolim i ukrčkam poklopljeno. Kad uvri tečnost što je pustio patlidžan, dodam biber (mi volEmo dosta), i to ti je nadev. Moram ovo još da dodam: lepša je kad urolaš korice nego kad se ređa!
Pojma nemam zašto, i to je jedina takva pita kod koje mi način upotrebe korica iole utiče na ukus...
Ako imaš običaj da zalivaš (jaje/pavlaka/mleko), možeš, a lepa je i bez zaliva.
Kad se ispeče, prilično liči po ukusu na pitu sa mesom, pa mogu da se prevare dečica koja se mršte na povrćKe ;)
Začinske trave udri po ukusu, ja volim svašta, ali moji jok... samo ovu klot varijantu...

Salatica od boranije:

Blanširaš al dente u posoljenoj vodi, vrstu koju voliš (moji zelenu, olovku), ili 1 kesa smrznute. Malu glavicu crnog luka udinstaš, na samom kraju ubaciš seckani beli luk, 2-3 čena, tek da svene, promešaš zajedno i dodaš malo sirćeta. Ja dodam i 2 barena jaja isečena krupnije i sve lepo izmešam. Ova je lepa i hladna. Šmizla voli da se doda i šaka kukuruza

Još mi jedna vitaminska pade na pamet: sirova šargarepa i sirova cvekla, 1:1, rendane na sitno, so, ulje i beli luk po ukusu (ako vam isti ne smeta u druženju)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 01 Oktobar 2017, 09:50 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Miki :ljubac:
evo osnovna varijanta, dušu dala za igranje varijacijama:

Banini
2 jaja
2 kafene šoljice šećera(one starinske, oko 1dl)
1 šoljica zejtina
6 šoljica mekog brašna
1 peci prašak
malo džema po ukusu (mi preferiramo kajsiju)

Brašno izmešati sa praškom za pecivo, staviti sa strane. Jaja, šećer i ulje dobro umutiti mikserom. Dodati brašno i zamesiti testo.
Praviti kuglice i ređati u pleh. U svakoj napraviti udubljenje i staviti malo džema. Peče se na jakoj vatri, ali kratko, da ostanu beli (čim se zažuti donja ivica, gotovo, i treba ih izvaditi iz pleha da se hlade na rešetki, može i neki podmetač od slamice, ako imaš takav...
To je osnovna klot varijanta. Budu lepo mekani, ali mrvičasti. Ako želiš tvrđe keksiće, pusti da blago požute - onda budu slično kao čajni kolutići...

Umesto tačkice džema, sledeće smo varijante probavali:

Varijanta 'Romansa' (ako se sećate njih)
Kad se ispeku, potapaju se u preliv od:
200g šećera, 4 šoljice vode, 4 kašike kakao praha (gorkog), sve se ušpinuje, ne baš mnogo gusto, da bi kolačići malo i upili, i valjaju se u kokos (oko 100g)

Varijanta sa suvim voćem: 50 - 70g, iseckano sitno (ako je mnogo suvo, malo ga popariš da otpusti)
Varijanta sa koštunjavcima: voLem, pa i do 100g znam da useckam. Koji god, može i blanširani, prepečeni, sirovi...
Seckana čokolada, of kors...
Citrus varijanta: u testo naribaj koricu, sok iscedi i sa prah šećerom napravi gusto kao pasta za šaranje odozgore. Ako hoćeš jači ukus npr narandže, dodaj u testo i seckanu kandiranu koricu (ima u zdravoj hrani, 50g bude dovoljno) ili supenu kašiku džema od narandže...

Da, zaboravih:
ako nećeš da prljaš plehove, ili ti treba fensi varijanta za goste, stavljaj testo u korpice i tako ih peci ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 02 Oktobar 2017, 16:00 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
Knedle sa sirom

Idu odlično uz lovačke šnicle ili gulaš, u stvari kao prilog uz meso. Mogu i hladne da se jedu sa kajmakom ili mileramom.

Ja to radim "odokativno". Skuvam (po osobi) manji krompir i izpasiram ga kao za pire. Na dva krompira stavim jedno jaje i brašna koliko treba da se napravi kompaktna masa, ali da ne bude pretvrdo. Posolim. Dodam bilo kog sira 50-70 gr i sve promešam.
U ključalu vodu spuštam sa (mokrom) kašikom knedle (napravim malo duguljasti oblik). Knedle se kuvaju 10'-12'.
U tiganju u malo ulja ispečem prezlu da pobraoni. U tu prezlu umotam ocedjene, kuvane knedle.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 506 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.