Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Utorak, 22 Septembar 2026, 10:47

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Petak, 13 April 2018, 19:37 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Eataly

Da, već sam pominjala ovaj termin, samo u malo drugačijem kontekstu. Elem Eataly je lanac... prodavnica/pijaca/mesara/restorana/knjižara/enoteka/... kao i svega ostalog što vam padne na pamet a vezano je za hranu. Prodaju i poslužuju isključivo proizvode i jela spremljena od proizvoda izvorno italijanskih, najboljeg kvaliteta, po najboljoj ceni. Ne najnižoj, ali najboljoj koju mogu da ponude. Nisu papreno skupi, a izbor je... da ti pamet stane.

Ima ih u više italijanskih gradova (Ima i u Đenovi, kod Bigo dizalice ;) ), i u nekim svetskim, pa, ako vam se pruži prilika, pronjuškajte po ovoj radnji, makar i ništa ne kupili...
Makar samo da se promuvate pored sireva i suhomesnaća i da degustirate ove specijalitete... Uh, ona mocarela napravljena istog dana...
Neće vam biti žao što ste ušli.

Moram da kažem i: lingvini sa tikvicama, mmmm...
Ok. Ova radnja u kojoj sam bila (u Milanu ih ima dve) je na Trgu 25. aprila – dođe se do metro stanice Garibaldi (zelena, plava ili ljubičasta linija), tu silazite za obilazak Porta Nuova, i kad izađete, pređete ulicu i nastavite pravo uličicom u čijem dnu vidite ovu kapiju:

Slika

Malo napred, kroz tu kapiju, i nalazite se na širokom trgu, i sa leve strane se vidi

Slika

Dobrodošli. Na pravom ste mestu... I da naglasim, ovo jeste jedno od pravih mesta

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 13 April 2018, 20:32 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E, sad malo kulture...

Najpoznatija (osim katedrale) crkva u ovom gradu je crkva

Santa Maria della Grazia

tj. Sveta Marija Milostiva, i kao što već pretpostavljate, ona se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Građena je kao porodična kapela i mauzolej milanskog vojvode Frančeska Sforca, ali je danas mnogo poznatija po onome što se nalazi u unutrašnjosti crkve, a to je čuvena freska Leonarda da Vinčija, Tajna večera.

Spolja, crkva izgleda ovako:
Slika

Unutrašnjih slika nemam, jer je red za kupovinu karte bio predug, a dodatni red za ulazak u samu crkvu totalno sulud, a za gledanje Tajne večere je odvojen ulaz, i karta se takođe odvojeno kupuje. Mesecima unapred, jer je broj posetilaca ograničen, pošto uslovi za njeno čuvanje moraju biti rigorozni, i, koliko sam razumela, nalazi se u staklenoj komori u strogo kontrolisanoj sredini...

A ako budete ulazili u samu crkvu, evo i dodatni insajder info: iza crkve je maleno prelepo dvorište, još ako su te magnolije u cvetu, kao što su sada bile... ;)

Umesto toga, uspela sam da rezervišem preko neta ulaznicu za

Leonardov vinograd (La Vigna di Leonardo)

koji se nalazi prekoputa ove crkve, isto na Corso Magenta, u broju 65.

Vinci je vinograd, a Leonardo je Leonardo :D
Vinograd mu je poklonio Ludoviko Sforca, 1498. godine, dok je radio na oslikavanju crkve.
Nakon što su Francuzi osvojili Milano, ovaj vinograd je propao, stradao u požaru i u potpunosti je zaboravljen. Tek 2015. je vinograd obnovljen, tako što je iz tih iskopanih starih čokota izdvojena DNK i ponovo napravljena originalna loza, u čijem je vinu uživao ovaj genije.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

All knowledge begins with feelings, i, dok šetam ovim vrtom, znam tačno šta je majstor hteo da kaže...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 13 April 2018, 21:11 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

U istoj ovoj ulici, u broju 13, nalazi se svojevrstan naročiti biser, crkva

San Maurizio al Monastero Maggiore

Dino kaže: ono što je Sikstinska kapela u Rimu, to je ova crkvica u Milanu!

Kad u nju uđete, biće vam jasno zašto. Crkva je bila uz sam nekadašnji manastir jednog potpuno zatvorenog ženskog reda. Pošto monahinje nisu imale nikakav kontakt sa spoljnim svetom, pa čak ni sveštenik nije mogao doći da im drži misu, ova crkva je sagrađena tako da na sredini ima pregradu, visoku do same kupole, kako bi se mogao čuti glas sveštenika sa obe strane, a da sestre ipak ostanu van vidokruga sveta. Oltar se nalazi na ’spoljnoj’ strani, u koju su imali pristup vernici, a sestre su bile u ’unutrašnjoj’ strani crkve.

Sa unutrašnje strane ima i zidova koji su oslikani običnim pejzažima umesto biblijskih slika. Verovatno da im zamene prozore...

Pre dve godine je u potpunosti završena restauracija, i te freske sada prosto blistaju!
Nikada nisam videla tako žive boje na freskama.

Ako ikad budete naišli u Milano, ovo jednostavno morate videti...

Slika

Slika

Slika

Nojeva barka. Sve životinje u parovima, osim 3 kučeta :D

Slika

A da li vam ova možda izgleda poznato? Da, umetnik je bio Leonardov učenik, i ona je, takoreći, kopija majstorovog dela, samo znatno manjih dimenzija. Leonardova slika je ogromna, zauzima ceo zid. I, pošto je njena vrednost oduvek bila poznata, tokom vremena je pretrpela veoma veliki broj pokušaja restauracije, ne uvek stručnih koliko dobronamernih...
A ova freska je prvi put restauratorski dotaknuta tek sada, i maksimalno je verna originalu

Slika

Orgulje su sa unutrašnje strane, gde su sedele monahinje

Slika

Slika

A ovaj poklopčić pokriva jedini otvor prema spoljnom svetu. Ne, nije to čak ni prozor, već otvor pod takvim uglom da je sveštenik samo mogao da ubaci hostiju u ruke monahinje koja je bila pored ovih vratanca, i to je bio način da se obavi pričest.
Slika

Ulaz u ovu crkvu se ne plaća.
Na izlazu stoji kutija za dobrovoljne priloge. Odredite sami koliko je vredelo videti tu lepotu, i imajte u vidu da svaka žuta banka ipak znači...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 13 April 2018, 21:59 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sada ću postaviti niz slika nekih lepih mesta kraj kojih smo uglavnom samo protrčali, a posle ne stigoh da im se vratim...

Crkva Santa Maria presso San Satiro

Slika

Na adresi Via Speronari 3, u koju zapravo jesmo ušli, jer je Dino hteo da mi pokaže 3D-VR efekat iz 15. veka na plafonu ove crkve. Misa je bila u toku, i taman htedoh da se okrenem nazad da izađem, ali me Dino povukao unutra, skoro do samog popa :lol: Samo je šapnuo: No fotos!

I tako... 10 metara optičke varke u 1m fizičke dubine prostora. Umetnik je iza oltara docrtao nedostajući krak krsta u tlocrtu ove crkve

Opet zajmim wiki, lepo je to da vidite
Frontalni izgled:
Slika

A sa strane se vidi kako je stvarno:
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 13 April 2018, 22:29 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Santa Maria Incoronata

Adresa je Corso Garibaldi 116. Ovo je jedna crkva nastala od dve identične crkve, koje su spojene.
Takođe je ovo i ljubavna priča, jer, prvu crkvu Santa Maria di Garegnano je 1450. godine podigao Francesco Sforza, a drugu, San. Nicola da Tolentino, 1457. godine njegova žena Bianca Maria Visconti, kako bi iskazala svoju ljubav prema mužu. Crkve su spojene 18 godina kasnije, u čast venčanja njihovog sina

Slika

Iza se nalazi augustinski samostan.

Santa Maria del Carmine

Nalazi se na Piazza del Carmine.
Potiče iz 13. veka, ali sadašnji izgled ima od polovine 15. veka. Tada je jedno vreme bila korišćena za sahranjivanje članova aristokratskih porodica. Sadašnja fasada je sa kraja 19. veka.

Slika

Čekaj, je li to Mitoraj? Skulptura?
Znaš Mitoraja?
Pričam mu o Pompeji i koliko mi se Igor Mitoraj uklopio u scenu...
Ova skulptura se zove Fuzija, vidiš lik žene utisnut na mestu srca?

Što li je postavljena ovde?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 13 April 2018, 22:47 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pinacoteca Ambrosiana

... je jedna od galerija koje sam želela da posetim, ali...
Zaključujem da treba da se vratim u Milano, recimo, na nedelju dana...

Možda za vreme dok traje Piano city? Samo, ne ove godine... jer će biti od 18-20. aprila, tj. sledećeg vikenda...(uzdah)
Možda dogodine. U sopstvenoj režiji...

Slika

Pinacoteca Brera

... bi bila druga od tih galerija koje ostadoše nedosegnute...
Ova je, doduše, bila baš sasvim zamalo... Jer smo prošetali po donjem spratu, koji je likovna akademija. Ali klasična, ne za dizajn, već za slikarstvo i vajarstvo. Iza je botanička bašta, i Dino kaže da je atmosfera fantastična radnim danima kada su studenti tu... Posebna vibracija. I u samoj zgradi, i u bašti...
Galerija je na spratu.

Slika

Ova skulptura pokazuje Napoleona, kao grčko božanstvo. Naravno, nije verna originalu, jer je original bio... mnogo manje bogolik :lol: (umirem od smeha kad se setim kako je isti bio nizak i krivonog k’o fudbaler... Izvinjavam se fudbalerima, bez loših misli, al’ noge im uglavnom jesu krive :haha: )

Nije mu se svidela, ali ne zato što ne liči na njega, već zato što ovaj duh pobede u liku male Nike u njegovoj ruci ne izgleda kao da ga je baja zarobio, već kao da mu beži iz ruke...

Šta li je umetnik hteo da kaže :think:

Zaboravih da kažem: Brera je deo grada gde su one lepe uličice koje sam fotkala. To je boemski, umetnički deo. Ima puno kafića i restorana, i uveče je jedno od pravih mesta za izlaz!

Pogotovo ako volite kampari
Ili one šarene koktelčiće...

Od 18h počinje vreme za 'aperitivo', kad uz piće imate otvoren bar sa sendvičićima, narescima, pecivima i raznoraznim đakonijama, koje možete jesti koliko hoćete... (kome posle treba večera ;) )...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 13 April 2018, 23:01 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

L.O.V.E.

Ako ste pomislili to što sam pomislila da ste pomislili: jok.

To je jedna živopisna, može se reći i eksplicitna, skulptura kontroverznog umetnika po imenu Maurizio Cattelan.
Njen naziv je akronim od: Libertà, Odio, Vendetta, Eternità (Sloboda, Mržnja, Osveta, Večnost). Postavljena je 2011. godine na trgu Piazza Affari, ispred zgrade italijanske Berze.

Rekoh već da je Dino bacio pogled na listu koju sam imala u rancu, prevrnuo očima, i, razgovor dok smo dolazili ovde tekao je ovako
Why would you even want to see that? You don't seem like that kind of a person... / Zašto bi uopšte želela da vidiš to? Ne ličiš na takvu osobu...
Kakvu?
Ma znaš... Jednostavno je… ružna...
Da, ružna je. Nepristojna. Uvrnuta. Jeziva. Uznemirujuća.
? (podignuta leva obrva)
I ništa manje istinita. Iskrena. Moćna.
Ali baš je ružna…
To je zadivljujući izraz ljudskog duha!
Mog duha svakako ne... I ne vidim kako bi se ikad ikome svidela...

Stigli smo.
Okinuh par fotki, za vas i za Omladinca, i ostah malo da stojim i gledam...

Šta ti se toliko sviđa?
... i da objašnjavam neobjašnjivo...

Ok. Ispred Njujorške berze stoji statua razjarenog bika. Kao simbol moćnog biznisa. Čista reklama. Ovo... je gola istina. Bez reklame. Bez šećera. No bull. Uprava ovog grada ne samo da je dozvolila da se ovo delo javno izloži, dozvolila je da se postavi baš na ovom mestu, koje je umetnik tražio, ispred Berze. I onda odlučila da ga tu zadrži. Zauvek. Kao podsetnik. Poruka koju ja čujem je: Milano je drugačiji grad. Da, vi ljudi radite biznis. I to sa stilom. Ali širom otvorenih očiju. Eto šta mi se sviđa.
Paaa, kad tako postaviš stvari... Ma, ne. Ružna je. :mrgreen:
E, sad me samo zafrkavaš da ti pričam još...
Samo želim da čujem kako drugi ljudi razmišljaju (smeška se). Svejedno bih te ovde doveo, i bez tvoje liste. Volim ovaj komad.
Ima i nekih koji se uvrede?
Ima. Ali... (Zgledamo se i prsnemo u smeh)...(briše oči i naočare) Beograd mora da je zanimljivo mesto...
Još kako. I u zanimljivo vreme... Čekaj? To beše kletva... 'Dabogda živeo u interesantna vremena'...
Ha! Ali interesantna vremena stvaraju interesantne ljude, pa je tu valjda ravnoteža...

Šta da mu kažem...? Da postoji limit na količinu zanimljivosti koju čovek može da podnese?
Nasmeših se, i toliko o tome...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 13 April 2018, 23:06 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

A, da, evo te skulpture

Slika

Ružna je.
Prsti koji nedostaju nisu savijeni, nego odsečeni.

Da li predstavlja brutalni komentar autora na svetsku ekonomsku krizu iz 2009. koju su izazvale banke?
I da li je onda orjentacija ove šake ispravna?
Ili je namerna?
Ili je ispružena šaka bila onaj nacistički, imajući u vidu da je sama ova zgrada izgrađena u vreme fašizma u Italiji?

Na pitanja novinara o značenju njegovog dela umetnik je odgovorio da tumačenje ostavlja imaginaciji posmatrača...
Jedanaest metara imaginacije?
Uh.

Drugačiji grad.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 15 April 2018, 07:08 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Nazad do katedrale...

Jesli li primetila nešto neobično na ovoj crkvi?
Paaa... Nema krst na vrhu?
Ima, drži ga Madunina.
Onda ne znam...
Nema zvonik.
Kako to? Zar ne mora svaka crkva da ima zvona?
Ima zvona. Okačena između unutrašnje i spoljašnje kupole. Ali zbog vibracija, ona se ne klate, nego su fiksirana, jedino se klatna pomeraju...Čak i tako, vibracije su previše jake pa zvone samo nekoliko puta godišnje, na najveće praznike...
Pa, čula sam juče da zvoni?!
Ne, to su zvona crkve Prvomučenika Stefana, odmah tu iza, nego se tako lomi zvuk na trgu pa izgleda kao da zvoni Duomo...

Čekaj da uslikam i ove palme...
Slika

Slika
Ne voliš palme?
Jesi li igde drugde u gradu videla palme?
Jok. ?
Zato što ovde NE RASTU PALME. Stavili ih momci iz Starbaks-a. Tu će valjda i da bude... tu negde. Do kraja godine... Pa valjda da im liči na njihovu Kaliforniju...
Smajli-koji-se-krsti... Starbucks? Really? Šta će oni ovde? U Italiji se pravi najbolja kafa na svetu?
To ti kažem... (pljuc)

Idemo dalje...
Ok, odmah pored katedrale izlazi jedan od četiri kraka čuvene milanske atrakcije, to je

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 15 April 2018, 08:15 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Galleria Vittorio Emanuelle II

Slika

Slika

Obično kažu da je ovo ’najstariji tržni centar na svetu’. U ono vreme bio je mesto gde su, posle nedeljne mise, ljudi mogli da prošetaju još malo svoju ’nedeljnu odeću’, i eventualno ručaju u nekom od restorana, ili bar popiju kaficu, pre nego što se vrate kućama, a da pri tom ne misle da li će pokisnuti...

Ovaj pasaž je sagrađen 1877. godine i nosi ime prvog kralja ujedinjene Italije, u čiju čast je i napravljen. (Nije precizno definisano da li u čast ujedinjenja ili prvog kralja, ali to nije baš ni bitno...)

U vreme izgradnje, bio je svakako najveća gvozdeno-staklena konstrukcija na svetu, sa jedinstvenom staklenom kupolom, i kompleksnim spojem sa četiri prolaza sa lukovima

Stakleni krov ove građevine nije original. Poslednji put je u potpunosti stradao u II ratu, pa je tada u potpunosti i obnovljen.
Pre toga, već jednom je bio sasvim uništen, pred sam kraj 19. veka, kada je naišla oluja u kojoj je padao grad veličine jabuke. Sva su stakla stradala. Na svu sreću, niko od naroda nije poginuo, zaštitile su ih tende tih restorančića... koje su takođe strogo propisanog izgleda ;)

Slika

Nisu samo fasade ovih zgrada tako bogato dekorisane. Pločnik je mozaik, urađen u mermeru. Mozaicima su ukrašeni i lukovi na spoju svakog od prolaza sa kupolom, i tu su prikazana 4 kontinenta: Evropa, Azija, Afrika i Amerika

Slika

Na pločniku su prikazani grbovi 4 najjača italijanska grada tog vremena: (naravno) Milana, Rima, Firence, i Torina. Simbol ovog poslednje pomenutog je Bik, i za taj mozaik je vezana jedna praznoverica, koja nemilice oštećuje pod... Naime, ukoliko imate žarku želju čije ostvarenje hoćete da osigurate, treba da uradite sledeće: desnu petu postavite na... najosetljiviji deo tela tog bika ( ;) ) i okrenite se u mestu 3 puta, u smeru kretanja kazaljke na satu.

Slika

I voila! Ostvariće se... (kažu)

Prodavnice koje se ovde nalaze su naj-fensi modne marke: Gucci, Armani, Kartije... Ali ako pogledate pažljivije, sve prodavnice u ovom pasažu imaju uniformne natpise. Sve su table crne, a slova su uvek zlatna, istovetnog fonta. To je pravilo. Ko hoće da otvori radnju ovde, mora da se pokori. E, zato je ovde i jedini na svetu McDonald različite boje od uobičajenih... Zar ste mislili da to može da prođe bez Mek-a...

Ko bi sada rekao da je pasaž izgrađen na srušenom sirotinjskom kvartu... gde su bili bordeli :mrgreen:

Sećate se one kafeterije sa početka priče?

Evo načina na koji su oni pristali na komercijalizaciju: njihova reputacija je takva, da je pre neku godinu ‘franšizu’ kupila jedna od milanskih starih modnih kuća, možda ste čuli za nju, :D Prada.

Kafeterije Marchesi sad postoje u njihovim radnjama po celom svetu, i rade strogo po istim receptima, samo su im cene ipak prilagođene. Ako rešite da popijete kaficu u ovom izuzetnom ambijentu, to košta 5e. Ok, skuplje jeste, ali nije baš toliko astronomski skupo da se ne može, tu i tamo, priuštiti taj ugođaj.
Ovaj prostor je uređen moderno, a koliko je duh veran originalu, prosudite sami:

Slika

Slika

Lokalpatriotska sinergija...

Uzgred budi rečeno, prva Prada radnja je otvorena u ovom pasažu, baš na istom mestu gde je i sada njihova prodavnica ženske mode (za dečake je dijagonalno prekoputa)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 15 April 2018, 09:40 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Kad se ovim pasažom prođe od katedrale skroz pravo, stiže se na

Trg Skala

Ali čekajte! Nećemo još da izađemo... Na samom izlazu, odmah pored Turističkog info centra, u elitnom prostoru Kraljevih odaja, nalazi se izložba (postavka Muzeja nauke i tehnike)

Svet Leonarda da Vinčija

Zadivljujući modeli njegovih izuma, rekonstrukcije muzičkih instrumenata, preko 200 interaktivnih 3D rekonstrukcija, kao i njegovih spisa, stoje na raspolaganju posetiocima.

Tu je takođe i VR prikaz Tajne večere, kako je izgledala u prvobitnoj crkvi, pre rušenja njenih ostalih zidova, na kojima su bile tapiserije istovetne onima koje je Leonardo naslikao, pa je celokupan utisak tog prostora bio nešto sasvim posebno...

Pa model lava-robota koji je prošetao do izvesne krunisane glave da pred njegove noge položi buket ljiljana...

Kodeks atlantikus, zbirka Leonadrovih rukopisa (deo) takođe se može ’prelistati’...
Evo fotki koje sam snimila na početku posete. Posle sam se zaigrala...

Robot-vitez
Slika

Leteća mašina Mehanički vilin-konjic
Slika

Još nekoliko različitih varijanti letećih mašina
Slika

Podmornica
Slika

I... Time machine :mrgreen: , naziv na koji sam se momentalno upecala...
Slika

... ali je ovo u stvari jedna od praktičnih perpetuum mobile mašina za koju se pretpostavlja da joj je namena bila da navija satni mehanizam. Ne vidi se možda najbolje, ali ove staklene komorice koje treba da obezbede kretanje su napunjene kuglicama, dok je u originalu predviđeno da to bude tečnost, zbog načina kako se ona kreće, i nije poznato je li Majstor mislio da koristi vodu, ili možda živu... A i trenje bi posle izvesnog vremena zaustavilo ovu mašinu, tako da ipak nije sasvim perpetuum...

Nacrt ideje za najvećeg konja ikad do tada napravljenog... Na kojoj je, naravno trebalo da bude i konjanik – Frančesko Sforca, otac naručioca...
Slika

Obratite pažnju kako je za obe podignute noge ispod kopita dodata potpora. Tada još nije bio rešen problem statike za ovakav tip livenih figura, pa su se sve 4 noge morale osloniti na nešto...
Leonardo nikada nije napravio ovu skulpturu. Bio je napravljen glineni model konja, po kome bi se radio kalup za livenje, ali je i on, tokom vremena, uništen u nekom od napada na Milano...

Zanimljiva je i priča kako je jedan Amerikanac, sa dovoljno vremena i volje da prikupi sredstva, uspeo da nađe vajarku koja je napravila modernu verziju ove skulpture, uz izuzetan napor da ostane verna Leonardovoj ideji, jer finalni detaljni crtež ili plan ne postoji.

Ova skulptura, u vrednosti preko 5M€, i teška 16t i visoka 7m, postavljena je septembra 1999. godine, na hipodromu, prilično izvan centra, kao da Milanezi nisu baš znali šta bi sa ovim poklonom... Ni to ne stigoh, iako je hipodrom na pretposlednjoj stanici ljubičaste linije metroa, odmah pre stanice San Siro, do koje jesam išla...

Manja verzija, visoka 2,5m, je postavljena u Vinčiju, Leonardovom rodnom mestu.
Još jedna, originalne veličine, ostala je u Pensilvaniji.

Poslednji put menjao jack dana Nedelja, 15 April 2018, 10:03, izmenjena 2 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 15 April 2018, 09:56 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Izlazimo sad na trg Skala, gde je postavljena i skulptura Leonarda...

Slika

... iza koje se delimično vidi Gradska kuća, dok se taćno prekoputa ovog spomenika nalazi

Opera (Teatro alla Scala ili samo La Scala)

Neoklasicizam, zgradica ništa posebno. Spolja gledano, nema nikakve naznake o njenoj važnosti svetskih razmera.
Možete posetiti Muzej opere, u kome su, uz prikaz istorijata, izloženi rekviziti i odeća najvećih zvezda koje su ovde nastupale, a takođe ćete imati priliku i da zavirite u salu. Ko zna, ako imate sreće, možda bude u toku i neka proba... Jedna je Skala.

Slika

Evo priče o njoj:

Ova zgrada opere završena je, nakon svega 2 godine izgradnje, 1778. godine, na mestu stare, propale, crkve Santa Maria della Scala.
Prethodna zgrada pozorišta im je stradala u požaru tokom karnevala, februara 1776, pa su patricijske porodice imale neizdrživu potrebu da sagrade novu. Carica Marija Terezija, koja je u tom periodu bila vladar ovog dela Italije, dodelila im je ovaj prostor, ostaci stare crkve su porušeni, a zgrada je dobila ime La Scala kako bi se sačuvalo sećanje na crkvu koja je tu bila.

46 plemićkih porodica je obezbedilo novac za hitnu izgradnju, tako da su, u stvari, oni bili vlasnici ove zgrade. Shodno tome, imali su svoje privatne lože. Koje su uređivali kako god su hteli... tako da je enterijer ove građevine u vreme njenog otvaranja izgledao kao najluđi pačvork boja, dezena, grbova i sl.

U to vreme, pozorište nije imalo stvarnu namenu koju ima danas. Naravno, u njemu su prikazivane pozorišne predstave, koncerti, opere. Ali zavese na tim ložama su tokom predstava uglavnom bile navučene, a prisutni su se iza njih bavili svojim poslom... Kojim poslom? Pa, neki su se bavili sklapanjem realnih poslovnih pogodbi, neki zabavljanjem intimnije prirode, bilo da je uključivalo finansijsku transakciju ili samo potrebu za diskrecijom, a neki, jednostavno, kockanjem...
Da, na teritoriji grada kockanje je bilo zakonom dozvoljeno samo u teatru, i samo za vreme trajanja predstave.
Eto pravog razloga što im se tako žurilo da naprave sebi novo pozorište...
Dobro. Sad znamo zašto je Skala izgrađena tako hitro.

Ali kako se onda sve to izmenilo, i kako su ipak počeli da dolaze zbog muzike?

A ovo je zgodna prilika za napomenu da je Italija jedina zemlja u kojoj se dvostruko više para godišnje daje za ulaznice opere, pozorišta i svih vrsta koncerata (22+12+21=ukupno 55M€) nego za fudbalske utakmice (20M€). Da, Italija jeste zemlja fudbala, ali je, na prvom mestu, zemlja muzike...

Dakle, kako su se ipak setili da počnu da slušaju tu muziku?
Tako što se desio period od tri decenije u ranom 19. veku kada su na ovom malom prostoru boravila i radila 4 genija muzike: Đoakino Rosini, Đuzepe Verdi, Vićenco Belini i Gaetano Doniceti. Muzika koju su oni pisali bila je toliko ubedljivo privlačna, toliko moćna, da ljudi jednostavno nisu mogli a da se ne zaljube u operu.

I eto, 34 godine nakon izgradnje, u Skalu se najzad išlo isključivo da se gleda opera, a zakon o kockanju je nepovratno ukinut...

Insajder info: karte za operu su papreno skupe, i do 250e po sedištu. Međutim, nekad je moguće na sam dan predstave kupiti kartu jeftinije, za preostala, najčešće lošija, mesta.
Pa, sad moram da pitam, šta je uopšte 'lošije mesto' u sali sa najboljom akustikom na svetu? I, kad smo već kod toga... Koliko jeftinije?
Za celu tu jednu nulu jeftinije...
Nisam bila te sreće. Ovaj put

Još jedna izuzetna pričica o tome koliko su građani Milana voleli Verdija: kada je, pred sam kraj života, ležao bolestan u hotelu Grand, dužinom cele te ulice preko tramvajskih šina su stavili svoju odeću (a u ta vremena nije se toga imalo mnogo), kako bi utišali tramvaj da njemu, bolesnom, ne smeta...
Više od 200.000 ljudi ispratilo je njegov kovčeg, a sahranjen je na groblju njegove zadužbine, Doma za stare muzičare (Casa di Riposa per Musicisti). Ovaj dom za stare i dalje radi, i izdržava se od tantijema, tj. autorskih prava njegove muzike. Ne stigoh da ga obiđem, evo sličice pozajmljene sa neta

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 15 April 2018, 19:45 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Basilica di Santo Stefano Maggiore

Na Piazza Santo Stefano, je ona crkva čija zvona glume zvona katedrale.

Slika

Naći ćete je vrlo lako: Prođete sa desne strane iza katedrale, i tu ste na malenom trgu Fontane. Pređete ulicu, i videćete zvonik ove crkve.
Ulica koju prelazite je Via Verziere, gde se, na broju 2, nalazi

Kosturnica Santuario di San Bernardino Alle Ossa

To je adresa sa ulice, ali ulaz nije tu, već prođite okolo, stanite ispred crkve sv. Stefana, i uđite u zgradu sa njene leve strane. Čim uđete, prođite kriz vrata desno, i... ugledaćete sledeći prizor

Slika

Slika

Tu sam srela onu grupicu turista u free tour obilasku, sa zabavnim vodičem koji nosi ogromni žuti kišobran sa natpisom Milan Free Tour (rain or shine :D ). Pitam mogu li da se priključim, i naravno, nema problema, vodič se predstavlja kao Marco, pita me za ime i državu odakle sam, i uredno me utefteri u svoju sveščicu...

Priča sledi ovako:

Na ovom mestu nalazila se bolnica i groblje, još od 12. veka, uz crkvu svetog Stefana. Bolnicu su izmestili kad je napravljena druga, veća, a i groblje su takođe morali da izmeste, tako da je početkom 13. veka napravljena kosturnica, a kasnije joj je pridodata i crkva.

U nišama se nalazi 1275 lobanja, i veoma brojne kosti za koje nisam baš sigurna da sam razumela da su potkolenice (a ni gde je ostatak?).
Ljudi se često pitaju: zar su to sve deca? Lobanje su toliko malene... Ne, ima i dece, ali su to uglavnom bili odrasli. Samo je visina ljudi tada bila znatno manja, pa proseče osobe jesu bile otprilike te visine kao današnji adolescenti, a i lobanje su odgovarajuće veličine...

A zašto su ih ovako složili? Pa, morali su nekako da ih slože, nisu mogli samo da ih nabacaju...
Ali zašto su ih ovako složili?
Macabre, no?
Marko se baš potrudio da nam prenese kako je u ona vremena pogled da smrt i smrtnost bio totalno drugačiji (u odnosu na današnje apsolutno ignorisanje ideje postojanja smrtnosti kao činjenice)... I reče još:

Portugalski kralj Žoakin V je (sredinom 18. veka) bio toliko impresioniran ovim prizorom, da je dao da se slična stvar napravi u portugalskom gradu Evora... Marco još kaže kako ovo i nije toliko neuobičajeno, i nabraja gradove u Italiji, a zatim i po Evropi, gde ima sličnih struktura...

Ja ne izdržim da ne ispričam o našoj ćele-kuli, i kako ima potpuno različitu simboliku za nas. I kad opisujem bitku na Čegru, Marco kaže: You people are like the Spartans! Kako nisam čuo za to?! Posle mi traži da mu napišem na njegovoj svesci ime kule, bitke i grada...
Kažem mu: grad sigurno znaš, Naisus? Gde je rođen car Konstantin? Edict of Milan?
NO!!! :doh: To je u Srbiji?!? Uh, znao sam to, nego mi se nešto pomešalo sa bliskim istokom... Ali za tu kulu nisam nikad čuo...

Slika

Definitivno drugačije...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 16 April 2018, 19:47 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Razumem ja, ne znaju ljudi: Srbija NOT= Syria...
A da smo se tukli sa raznoraznima, nije da nismo, takI nam kismet...
No, idemo mi dalje, da vidimo još ponešto

Trg Mercanti,

Ili Trg trgovaca ;) , je bio gradski forum, na kome su se, kao što mu ime kaže, okupljali trgovci da bi radili svoj biznos, i sklapali pogodbe.

Slika

I da, bio je znatno širi, dok na sredini nije izgrađena... još jedna banka.

Evo dve zgradice koje su jedine ostale od starih...

Slika

Ovde se vidi i balkon sa koga je gradonačelnik saopštavao svoje odluke

Slika

I, još jednom ista priča kako je baš u ovom gradu, baš na ovom trgu(/mostu/pijaci/čemugod) nastao pojam bankrot, od varijante ’banco rotto’ tj. slomljeni sto, onaj za kojim je pogodbe sklapao taj neki nesrećnik koji se zadužio preko glave...

Nisam do sada bila u nekom italijanskom gradu gde nisam čula ovu priču... tako da...
Ok.
Braćo Italijani, shvatili smo: bankrot je vaš izum :mrgreen:

Navigli

..je deo grada u kome se ne nalazi nijedno posebno mesto koje treba videti. Ovo je, samo po sebi, celo, jedno od tih mesta koje treba videti...

Naviglio Grande

...je ovaj do kog sam ja stigla.. I to poslednjeg dana. I to jedva...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

A imala sam želju da slikam i Paveze, on mi se činio čak i lepši... I da slikam i preko dana, i u zalazak sunca... (romantik, šta ću...).

Sledeći putnik koji tamo zabasa, ima domaći zadatak da nam donese takvu suncezalazeću fotkicu...

A dotle:

Slika

Dokaz da ni anđelčići nisu imuni na đelato...

Slika

A pored je Trattoria Luca & Angela... najbolji oso buco... na najboljem šafran-rizotu milaneze kojeg probah (od ukupno 3 ;) )...

Slika

Uh, a rekla sam da o hrani neću.

Možda još par reči?
Panzerotti – Milanezi ih prže u ulju, nadevi su razni. Negde ih ima i ’al forno’ (iz furune), tj. pečenih...
Cotoletta alla Milanese – može vam ličiti na bečku šniclu? Pa, odavde je rodom...
Cassouela at Manna – kupus sa ’svinjarijama’ :mrgreen: , zimsko jelo iz perioda svinjocida...
Polenta – da, služe je kao prilog uz mesište... ovde morskih plodova slabo ima, Lombardija ne izlazi na more...
Minestrone – lepa, bogata čorbica od povrća. Ako još niste – probajte...

Slatkiši?
Brioche – brioš je pecivo za uz kaficu za doručak. Oni jedu prazan, ali ima i sa kremovima...
Panettone – valjda znate za ovaj božićni kolač... Isto mu je Milano rodno mesto...
Gelato – bilo kad, bilo gde, ako je artigianale... (i ako je sa bosiljkom, postadoh ovisnik)

Ima po gradu dosta onih food-truck kamiončića, to je od skora urbani trend... probajte...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 16 April 2018, 20:55 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Neviđeni Milano

Znate onu moju, već više puta pomenutu, listu...?
Pa, evo šta je sve ostalo na njoj, uz fotkice koje ću maznuti sa neta, čisto da vidite šta me je još zaintrigiralo...

Navigli – već pominjala, ostade neistraženo do kraja.
Bonus za vas: La Darsena. Neću reći više... ;)

Villa Reale, via Palestro 16
Slika
Ima i prelep vrt i muzej – Preporuka: videti The angel of life, Giovanni Segatini

Villa Invernizzi, Via Cappucini 3, sa interesantnom baštom u kojoj se mogu videti
Slika

Street art around Isola

Via Linkoln, Paradizo di colore. Jeftino radničko naselje iz 19. veka u kome su danas kuće papreno skupe...
Slika

Expo, čelična struktura nalik na cvet
Slika

Leonardov konj, kod hipodroma, Piazzale dello Sport
Slika

Vidikovce za penjanje i fotkanje odozgore sam već pominjala : Torre Branca u parku Sempione, i terasa/krov katedrale. Tu je još i
Palazzo Lombardia, Piazza Città di Lombardia br. 1, to je sedište Lombardijske vlade, gde se nedeljom takođe možete popeti na vidikovac. Ovo je još jedan od solitera viših od 108m. Proverite ima li i ovaj Madonu na vrhu ;) i da li se odozgo stvarno mogu videti Alpi...

Verdijeva Casa di Riposa per Musicisti – to sam vam već pokazala, adresa je Piazza Michelangelo Buonarroti, 29

Colonne di San Lorenco (Corso Ticinese), i zapravo ceo taj deo Ticinese...
Slika

Tu je i Basilica of San Lorenzo
Slika

Rogata madona sa bebom Isusom, Sant’Eustorgio Basilica, kapela Portinari. Isto je kod Porta Ticinese

Topovsko đule, u Corso di Porta Romana 3, iz 1848, iz fajta koji se zove ’five days of Milan’

Loggia dei Mercanti, galerija šapata :D, kod Palazzo della Ragione. Da li su se ovde domunđavali trgovci, ili ljubavnici, ili špijuni pratili fabulu radnje izdaleka, nebitno je... Prekoputa Duoma, naišla sam u nedelju, a tada se ne može ući...

Pa ondaK, želela da uhvatim i neke noćne fotke: Duomo, Galerju V.E., Tvrđavu...

Pa da uslikam one žute Carrelli tramvaje...

Ne znam da li je Dino bio u pravu da bi mi trebalo još 3 dana za sve ovo, ali svakako mi ne bi bilo dosadno da sam ostala još toliko :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 180 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.