Memorija zbog čitanke, da

A fotke... hvala za lepu reč, ali... qq meni, ni približne onome što oko vidi... i uvek se istraumiram oko toga. Samo, nemam nikakvu ambiciju da ulažem ni pare koje nemam u nabavku besne opreme, a ni vreme koje nemam u učenje baratanja aparaturom, a ni ovim programčićima za obradu. Max što znam je da ispravim liniju horizonta, i da kropujem fotku da izbacim ugurane glave, ruke ili prstiće koje bih da izbegnem. Čak i tako, najčešće su mi svi tornjevi krivi i sve visoke zgrade naginju se jedna prema drugoj, jer vertikalna osa pri ivicama slike ima neku distorziju...
Jasno mi je da ove kamerice na telefonima imaju i svoja automatska podešavanja osvetljenja sike, ali i sa tim još ratujem. U smislu: kad slikaš scenu gde je samo sunce (čak i kontra sunca) ili samo hlad, nemaš frku. Ako ima i sunca i hlada, eto igranke: zavisi koji ti je nagib aparata u sve 3 prostorne ose, pa kolika je površina koja je jače osvetljena (jer ima automatsko podešavanje ostatka) i tome slične varijante, koje ja takođe nemam živaca da učim. Uglavnom fotkam 2-3-4 slike sa neznatnim pomerajem i idem dalje, pa šta ispadne... Obično bude bar 1 dobra

... što ja mogu da vidim tek kad ih skinem na komp, pa su dovoljno velike... A opet ponekad morate da naginjete monitor da biste videli i osenčeni deo slike

Uz to dodaj i činjenicu da ja bez naočara ne vidim ni da li je prizor na ekranu u fokusu

, i još da pri jakom suncu ništa na ekranu ni sa naočarima ne vidim, pa ti je onda jasno koji sam ekspert za vizuelnu umetnost... U našoj porodici moj najmlađi brat je umetnik za fotke, ljubi ga sestra, ali za to ipak treba ta mrva talenta i prilično strpljenja (koje takođe nemam, jer mi fotkanje nije prioritet...)
Nego, ja fotkam više srcem, ono što mi je lepo, i apsolutno sam uverena da 'ono što treba da zabeležim, biće fotografisano'. Tako mu to nekako ide kod mene...
I zato ja fotkama lovim ono što volim da zovem atmosferom nekog mesta. Onoliko verno koliko mi se samo dozvoli.
Ostalo pokušam da doslikam rečima. Isto u meri koliko mi se samo dozvoli...