Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Utorak, 22 Septembar 2026, 22:46

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Ponedeljak, 20 Februar 2017, 21:30 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Ako bolje pogledate gornju sliku, videćete da se na zgradi, osim kojekakvih gajtana, električnog zvonceta i sl. nalaze i držači za baklje.
Rekoh da je centar netaknut, ali se to nije odnosilo na blagodeti civilizacije poput vode i struje, već na zidanje/doziđivanje i slično, što kontrade ne bi nikad dozvolile, čak i da se neko usudi da pita...

Krećemo u šetnju, i zaista je grad prelep, fascinantan i prepun detalja koji vas ostave bez daha.
Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 20 Februar 2017, 21:58 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

'Parking za konja' u kontradi vučice
Slika

Zmaja
Slika

Slika

Orla
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 20 Februar 2017, 22:33 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Par reči o istoriji Sijene.
Sijena je još u 12. veku postala samostlan grad, i ozbiljno središte bankarstva i trgovine vunom.
U 13. veku bili su veliki rivali Firence, imali su i svoj univerzitet, osnovan 1203. godine.
U 'godini smrti' (1348.) tri četvrtine stanovništva je stradalo od kuge. Sijena se nikad nije oporavila, i nikad nije dostigla prethodnu slavu. Otada su bili u senci Firence. Ostali su samostalni do polovine 16. veka, kada su se, nakon duge opsade, predali Firentincima.

Iz starih, slavnih dana, ostao im je trg del Kampo (Piazza del Campo - Trg na poljani :D), gde se svake godine održava Palio, čuvena konjska trka koja traje 1 krug oko trga

na kome se nalazi Gradska kuća (Palazzo Publico)
Slika

sa Tornjem koji 'jede vreme' (Torre del Mangia) - jer je zvonar bio šepava zamlata i nikad nije zvonio na vreme (a u to doba satove nisu imali...)
Slika

Sa prelepim palatama koje izgledaju kao kulise nekog filma
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 20 Februar 2017, 22:57 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Palio je trka koja se održava svakog leta, u dve etape, 02.07. i 16.08. U trci učestvuje 10 konja, a kontrada ima 17, tako da je prva trka eliminaciona, i u drugi krug ulaze samo prva trojica. Konji su zajednički, i izvlači se žreb koje će kontrade učestvovati u prvom krugu i koji se konj dodeljuje kojoj kontradi za tu trku. Džokeji su profesionalci, a u trci je dozvoljeno sve, uključujući doping, tuču, šibanje bičevima i slično. Kao i u istorijskoj verziji fudbala (calco storico) zabranjeno je jedino ujedanje (među džokejima) i kopanje očiju (ljudima i konjima). Kontrada koja pobedi u finalnoj trci u avgustu, dobija Palio, zastavu Bogorodice, da je čuva cele naredne godine, kao i neprocenjivu satisfakciju da zastavu pobedničke kontrade moraju i svi ostali da istaknu na svojim kućama, umesto svojih zastava.

Zamislite kad bi to bila obaveza nakon utakmice Zvezda-Partizan...

Trka kreće iz uličice naspram dva gospodina u oranž kombinezonima
Slika

i obilaze 1 krug oko trga. Trku snima RAI1 svake godine. Meštani po tradiciji budu svi u sredini trga, a turistima iznajmljuju terase i prozore za sulude cifre.

Trg je oblika školjke, obod je od tesanog kamena, a sredina je od crvene cigle, i izgleda ovako
Slika

Crveni deo je izdeljen na 9 polja (htedoh reći kriški :D), simbolizuje 'veće devetorice' koje je vladalo gradom u slavna vremena.

Na trgu je i fontana radosti (Fonte Gaia)
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 20 Februar 2017, 23:19 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Da ne zaboravim još jednu napomenu o fontanama - građani ovog grada krštavaju svoju decu i u fontani svoje kontrade. Kontrada je definitivno porodica (i društveno, ne samo genetski :mrgreen:), pa u ključnim momentima u životu učestvuju svi, krštenju, slavljima, svadbama, i sahranama. Pripadnike kontrade ne sahranjuje njihova neposredna porodica, već njihova kontrada, i taj običaj nema veze sa njihovim imovinskim stanjem.

Kad rekoh pare, zanimljiva je i činjenica da od svih italijanskih gradova, Sijena ima najviše milionera. Ne procentualno, nego brojčano 8-).
Mnogi od njih više i ne žive unutar grada, već u okolini, na svojim imanjima sa vinogradima i vilama u senci čempresa... (Toskanska idila), dok kuće u gradu izdaju turistima. Ipak, kad kraj života dođe, nikad ne dovodeći tradiciju u pitanje, vrate se na svoja mesta.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 20 Februar 2017, 23:28 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

I da, kad pogledate gore fotku crvenog dela trga, oni raznobojni papirići su konfete koje se stalno bacaju, pošto je vreme karnevala još u toku... A oni 'usisivači četvorotočkaši' samo zuje i čiste (ma ni ne zuje, jer su električni...)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 20 Februar 2017, 23:51 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Rekoh li Kjanti?
Crni petao?

Zamalo da zaboravim...
Ovaj deo Toskane, između Firence i Sijene, mesto je gde se pravi čuveni Kjanti klasiko (Chianti Classico).
Ima vinarija gde se može degustirati, vinskih tura ima u ponudi koliko hoćete, sve u svemu - za vinopije, jako dobra destinacija :smesko-levo-desno:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 21 Februar 2017, 00:19 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Još ćemo malo prošetati gradom
Prikazi Bogorodice u slici, reljefu ili skulpturi mogu se videti maltene na svakom uglu
Slika

Trgovački sud, nadaleko čuven zbog poštenja i integriteta sudija. Ovom sudu se verovalo, i tu su dolazili sukobljeni trgovci i iz drugih gradova, da bi dobili fer presudu
Slika

Lođa je oslikana i ukrašena reljefima
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 21 Februar 2017, 00:51 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Neverovatan spoj stilova, a svi nekako odlično zajedno funkcionišu
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 21 Februar 2017, 10:29 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
jack je napisao:
Litica na kojoj se grad nalazi ima tri kosine, i prilično strme ulice. Lako se može zagubiti, pošto čovek nema pregled gde se tačno nalazi. Kojom god (fobičnom) ulicom da pođete, izgleda ovako

Slika
Rado bih se izgubila u ovim ulicama, ja obožavam ove stare zgrade i ulice!

jack je napisao:
Par reči o istoriji Sijene.
Sijena je još u 12. veku postala samostlan grad, i ozbiljno središte bankarstva i trgovine vunom.
U 13. veku bili su veliki rivali Firence, imali su i svoj univerzitet, osnovan 1203. godine.
U 'godini smrti' (1348.) tri četvrtine stanovništva je stradalo od kuge. Sijena se nikad nije oporavila, i nikad nije dostigla prethodnu slavu. Otada su bili u senci Firence. Ostali su samostalni do polovine 16. veka, kada su se, nakon duge opsade, predali Firentincima.

Iz starih, slavnih dana, ostao im je trg del Kampo (Piazza del Campo - Trg na poljani :D), gde se svake godine održava Palio, čuvena konjska trka koja traje 1 krug oko trga

na kome se nalazi Gradska kuća (Palazzo Publico)
Slika
:romance-hearteyes: Jako mi se sviđa Sijena!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 21 Februar 2017, 10:50 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
jack je napisao:
Da ne zaboravim još jednu napomenu o fontanama - građani ovog grada krštavaju svoju decu i u fontani svoje kontrade. Kontrada je definitivno porodica (i društveno, ne samo genetski :mrgreen:), pa u ključnim momentima u životu učestvuju svi, krštenju, slavljima, svadbama, i sahranama. Pripadnike kontrade ne sahranjuje njihova neposredna porodica, već njihova kontrada, i taj običaj nema veze sa njihovim imovinskim stanjem.
Ljudi neguju tradiciju i duh zajedništva, što nažalost nije slučaj kod nas. :(

jack je napisao:
Ok, možda me poetika mog trenutka učinila nedovoljno razumljivom :)
Oh i ja sam se malo nesrećno izrazila, naravno da je Renesansa velika promena nabolje i/ili bar unapred! Ne bih htela da pričam o onome što ne poznajem, ali sam se nadovezala na tvoje pisanje da je i u vreme Renesanse bilo puno ratova, surovosti i stradanja, što nameće zaključak da i nije bila velika renesansa (preporod) u ljudima. :D

:bravo: :bravo: :bravo: Fenomenomenalan putopis, kao što rekoh sa puno interesantnih, za mene novih i poučnih podataka, koji se lako pamte, jer si nam interesantno ispričala!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 21 Februar 2017, 18:23 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sv. Katarina Sijenska
je jedan od najcenjenijih svetaca zaštitnika u Katoličkoj crkvi, i jedan od svetaca zaštitnika Italije (uz sv. Franju iz Azizija). Rođena je u Sijeni, kao 23. dete u porodici (!). 'Poziv' je dobila veoma rano, i zamonašila se u dominikanskom manastiru. Tvrde da jeste bila jedna od odabranih, stigmata - primalac Hristovih rana, od kojih se prve pojavljuju na rukama, zatim na nogama, pa na čelu. Kada se pojavi rana od koplja, ispod rebra, odabrani umire u, naravno, 33-ćoj godini svog života.

Još za života je bila poštovana kao svetica i pomiriteljka, i italijanski narod joj je večno zahvalan za to što je uspela da okonča 'Avinjonsko ropstvo'.
Naime, nakon svađe između njihovog kralja i pape, godine 1305. su Francuzi oteli Papu Bonifacija VIII i 'preselili' papsku stolicu u Avinjon. Nesrećni papa, koji je tada već imao 86 godina, je umro u roku od par nedelja, a u sledećih 70 godina sve pape su bili Francuzi. To je bio izuzetno buran period sukoba i ratova koje su papske zemlje vodile protiv udruženih slobodnih gradova Milana, Bolonje, Peruđe, Pize i Đenove, pod vođstvom Firence. Nakon jedne, čak i za ona vremena nepojmljivo krvave, bitke u Čezeni, kada jesu papska vojska masakrirala nekoliko hiljada ljudi, ceo grad Firenca je bio ekskomuniciran. (A time je trgovina bila kritično ugrožena :mrgreen:)

Tek je na direktnu molbu sv. Katarine, nakon njene posete papi Grguru XI, stanje počelo da se smiruje, zaraćene strane pokušavaju da nađu kompromis i najzad, 1378. godine, Papa je vraćen u Rim. Treba li uopšte naglasiti da, od tog momenta nadalje, više nijedan kardinal Francuz nije postao papa...
Ovo je slika velelepne crkve svetog Domenika (Basilica San Domenico)...

Slika

... u kojoj je izložena njena lobanja, i mnogobrojni vernici dolaze da je vide i da joj se poklone. Naš Vlada nam još reče da je izuzetno malena, kao lobanja deteta, što samo ističe kontrast sa tim koliku je snagu uticaja imala, iako je fizički bila tako nejaka. Još i napomena da se ona, radi dobijanja čistije vizije i veze sa božanskim duhom, svakoga dana bičevala lancima.

I svakako se time i sama svojski potrudila da se njen život okonča u tridesettrećoj. Ovaj moj pasus potpuno zanemarite ukoliko na bilo koji način vređa vašu veru.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 21 Februar 2017, 18:53 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

U 12. veku Sijena je bila bogat, prosperitetan grad, i započeta je izgradnja velelepne katedrale Presvete Bogorodice, koja je (da li vam ovo zvuči već poznato?) trebalo da bude najveća hrišćanska bogomolja svog vremena.

Trebalo je da ima uobičajeni oblik krsta, a realizacija plana za njenu izgradnju izgleda ovako
Slika

Šta se desilo?
Pa, najpre je vrh brda gde je građena pod teretom počeo da klizi (vinogorje = glina...). Taj problem su rešili tako što su u podnožju sazidali masivnu krstionicu da posluži kao anker

Slika

Do katedrale se ide ovim stepenicama koje se vide na levoj strani
Slika

Za ukrašavanje krstionice i crkve angažovali su vrhunske majstore. Nikola Pizano, Donatelo, Giberti, su najpoznatija imena.
A onda ih je zadesila 'godina velike smrti', i nakon toga više nije bilo mogućnosti da se gradnja nastavi. Završili su 'kraći' deo krsta, i tako je njihova crkva ostala u orjentaciji sever-jug, i po tome je apsolutno jedinstvena.

Ova kombinacija romaničkog zvonika i gotičke crkve, izgleda ovako
Slika

Slika

Slika

Slika

A nedovršeni deo mi je bilo baš tužno da slikam, evo 2 fotke
Slika

Slika

Priča o ovoj crkvi tu se ne završava. Kad god su polazili u ratove (što je bilo vrlo često) ključeve grada su ostavljali na oltaru Presvete, da im čuva grad i nejač.

Poslednji put su to uradili u II sv. ratu, kada su svi muškarci stariji od 14 godina krenuli u rat. U ovako šumovitom kraju, šta bi drugo bili nego partizani. Sa Nemcima, a i sa Dučeovim jedinicama tukli su se nemilosrdno, kao i sa svim prethodnim osvajačima. Toliko su Nemcima bili trn u oku, da su tamo (kao i kod nas) u žestokim odmazdama pobijena cela sela.
U Toskani ni danas ne vole Nemce.

Poslednji put menjao jack dana Utorak, 21 Februar 2017, 19:02, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 21 Februar 2017, 18:53 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Polako krećemo nazad...

Slika

Slika

Slika

Ova poslednja slika je izvorno sedište najstarije banke u Italiji, Banca Monte dei Paschi di Siena.
Najstarije iz srednjeg veka, a koja još uvek radi. Osnovana je 1472. godine.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 21 Februar 2017, 19:16 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Još jedan krug preko trga...
Slika

Slika

...pored fontane...
Slika

...pa kroz fantastične pasaže...
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.