Da vam ispričam jedan detalj iz Egipta.
Na zapadnoj obali Nila, preko puta Luxora nalazi se Dolina kraljeva. Tu su u visokim pustinjskim brdima ukopane grobnice faraona. Ogromni podzemni tuneli i velike sobe sa bogato oslikanim zidovima završavaju se velikom i najlepšom sobom u kojoj je sarkofag sa mumijom. Mumije su uglavnom smeštene u kairskom muzeju i čuvaju se u specijalnim vitrinama.
Te grobnice su bile pune dragocenosti koje su pljačkaši grobnica razvukli i rasprodali. Bogati lopovi su po obodu pustinje prema plodnoj dolini Nila osnovali naselja u kojima se i dan danas živi.
U jednom od sela pljačkaša grobova bili smo u radionici za izradu predmeta od alabastera.
Nekoliko majstora od komada stena od alabastera ručno prave neverovatno lepe i korisne stvari i ukrase.
E, to sam htela da vam pokažem!

Oklešu malo kamen...

Stave ga u rupu i jednom spravom prave rupu.

I pred nama je napravio ovo...

A u radnji se to prodaje.

Stvarno su majstori svog zanata!

Ili ovo...

Pa ovo...

I naravno, kad smo kupili tri-četiri stvarčice Hiron se spriljteljio sa "my fiend"!

Malo smo sedeli u klimatizovanom prostoru da dodjemo k' sebi jer je napolju bilo blizu 48°C. Poslužili su nam čaj od hibiskusa, " kuća časti" i zatim smo nastavili vožnju autobusom (vozač uključi klimu na 20°C, da nam učini, a mi cvokoćemo...) do sledeće znamenitosti.
Eto, ne znam gde ovakve stvari da pišem?
Možda moderatori imaju predlog?Možda više nemamo ni moderatore?Juče je Urbi napisala post oko pola devet uveče, a posle toga je Milena napisala post oko deset danas pre podne!Totalno smo ufrkestili!
Više niko ni vic da ispriča.