Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 28 Mart 2024, 16:49

Sva vremena su u UTC + 1 sat




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Sremski Karlovci
PostPoslato: Utorak, 26 Avgust 2014, 20:49 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 08:04
Postovi: 2947
Lokacija: Sremski Karlovci
Pol: Seka
Sremski Karlovci pripadaju geografskoj regiji Srem, čiji naziv stoji i u imenu naselja. Sremski Karlovci se nalaze na desnoj obali reke Dunav, 12 km od Novog Sada na starom Beogradskom putu. Prema popisu od 2011. bilo je 8.750 stanovnika.

Najznačajniji istorijski periodi Sremskih Karlovaca

Slovensko ime, Karlovci, pominje se prvi put 1532. godine. U vreme otomanske vlasti mesto je bilo naseljeno Srbima i malim brojem Turaka. 1545. godine, Karlovci su imali 547 hrišćanskih stanovnika (Srba). U gradu su postojale tri pravoslavne crkve i jedan manastir. Karlovci su pod Turskom vlašću bili 170 godina tj. do 1688. godine i nakon njihovog povlačenja prema Beogradu spaljeno je i uništeno celo mesto. 1699. godine je potpisan čuveni Karlovački mir, koji je označio kraj neprijateljstva između Osmanlijskog carstva i Svete lige.

Najznačajniji period u istoriji grada započeo je kada je stupio na položaj mitropolit Pavle Nenadović 1749. godine. Oživeo je zapuštene škole, osnovao štampariju, podigao sabornu crkvu posvećenu Sv. Nikolaju, obnavljao je fruškogorske manastire, proširio i ukrasio dvor i obližnju baštu, poklonio mnogo knjiga za tadašnje škole. Nakon njegove smrti (1768.) malo se šta održalo do dolaska mitropolita Stefana Stratimirovića.

Zahvaljujući mitropolitu Stefanu Stratimiroviću Karlovci su obnovljeni, uložio je mnogo truda i napora kako bi se Karlovcima vratio pređašnji sjaj. U Karlovcima su tada živeli najbogatiji Srbi, koji su sabirali ogroman kapital i koji se na najkvalitetniji način kanalisao i upotrebljavao za korist naroda. Rezultat njegovog truda su neki od projekata: osnivanje Karlovačke gimnazije, Bogoslovije, internat Blagodjejanije, Crtačka škola, osnovana je Prva apoteka, završena je zgrada Magistrata. Mitropolit Stefan Stratimirović umro je 1836.

U periodu od 1929-1941, Karlovci su se nalazili u Dunavskoj banovini, provinciji Kraljevine Jugoslavije. Za vreme Drugog svetskog rata Karlovce su okupirale trupe sila Osovine i priključili grad marionetskoj državi NDH. Tada su Sremski Karlovci nosili ime Hrvatski Karlovci. Posle rata, mesto je postalo deo AP Vojvodina, pokrajine u Srbiji, unutar FHR Jugoslavije.

Karlovci su oslobođeni 23.10.1944. godine kada je jedna četa Drugog bataljona Sedme vojvođanske brigade svečano umarširala u grad. U centru grada danas se nalazi spomenik palim borcima.

Danas su Karlovci zahvaljujući svojoj slavnoj istoriji ostali važan kulturni i duhovni centar srpskog naroda. Od 1980-1989. godine Sremski Karlovci su bili jedna od sedam opština grada Novog Sada. Danas su samostalna opština.

ZNAMENITOSTI

Patrijaršijski dvor
Najmonumentalnija građevina XIX veka u Vojvodini. Predstavlja kombinaciju baroknog i pseudorenesansnog stila. U dvoru je smeštena Riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve. Danas je Patrijaršijski dvor sedište episkopa sremskog i ima status letnje rezidencije srpskog patrijarha.

Slika

Saborna crkva
Crkva je posvećena Sv. Nikoli, podignuta je 1762. godine. Ovaj hram jedan je od najlepših primera arhitektura XVIII veka u Vojvodini. Ikonostas se smatra remek delom srpskog baroknog slikarstva. U oltarskom delu smešten je sveti ćivot sa delom moštiju Sv. Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa. Crkva je današnji izgled dobila nakon rekonstrukcije 1909./1910.

Slika

Karlovačka gimnazija
Ova najstarija srpska gimnazija je osnovana 1791. godine. Zgrada koju danas vidimo podignuta je 1891. godine, kao zadužbina srpskog patrijarha Germana Anđelića i njegovog brata Stevana. U gimnaziji se nalazi najstarija školska biblioteka. Danas gimnazija predstavlja filološku gimnaziju u kojoj se izučavaju savremeni i klasični jezici.

Slika

Slika

Karlovačka bogoslovija
Prvu srpsku pravoslavnu Bogosloviju je osnovao mitropolit Stefan Stratimirović 1794. godine. Današnja zgrada u kojoj je smeštena Bogoslovija Sv. Arsenije podigao je patrijarh Georgije Branković za potrebe Crkvenih narodnih fondova 1900. godine. U istom zdanju je smešten i Arhiv SANU, ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti.

Slika

Bogoslovski seminar
Internat za đake Karlovačke Bogoslovije podignut 1903. godine od strane patrijarha Georgija Brankovića. On je shvatio značaj internata za budućnost Bogoslovije i njenih đaka pa je odlučio da o svom trošku izgradi seminar.

Slika

Kapela mira
Podignuta je 1817. godine na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir (1699)

Slika

Rimokatolička crkva
Crkva posvećena Svetom trojstvu podignuta je 1768. godine u baroknom stilu. Portal crkve jedan je od najlepših primera baroka na ovim prostorima. Ova crkva je izgrađena na mestu gde se nekada nalazila benediktinska bazilika. Hram je obnovljen i više puta proširivan.

Slika

Gornja crkva
Crkva je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice podignuta je 1746. godine na temeljima starije crkve iz XVI veka. Pored mnogih sveštenih lica i uglednih Karlovčana koji su sahranjeni u porti, u kripti hrama počivaju i srpski patrijarsi Georgije Branković i Lukijan Bogdanović.

Slika

Slika

Donja crkva
Crkva je posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu. Prvi put se pominje u jednom zapisu 1599. godine a na starim temeljima hram je obnovljen 1719. godine U porti crkve se nalazi ogroman platan koji je danas pod zaštitom države i predstavlja prirodni spomenik Sremskih Karlovaca.

Slika

Slika

Magistrat
Zgrada je sagrađena 1811. godine u neoklasicističkom stilu. Najznačajniji događaj vezan za ovu zgradu jeste proglašenje Srpskog Vojvodstva sa balkona ovog zdanja u maju 1848. godine. Danas je u zgradi sedište Opštine Sremski Karlovci.

Slika

Stefaneum
Zgradu je projektovao arhitekta Vladimir Nikolić 1903. godine. Izgrađena je da bi se smestili đaci Bogoslovije koji su se školovali uz pomoć fonda blagodjejanija, ustanovljenog još testamentom mitropolita Stefana Stratimirovića, zbog čega je i dobila ime Stefaneum. Danas se u zgradi nalazi Institut srpskog naroda, čiji je osnivač Svetska srpska zajednica, sa sedištem u Ženevi.

Slika

Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Slika

Grob Branka Radičevića
Nadgrobni spomenik je podignut 1885. godine na mestu gde su položeni ostaci ovog slavnog pesnika preneti iz Beča. Njegova želja je bila da bude sahranjen u Sremskim Karlovcima. Spomenik je obnovljen 2011.

Slika

Trg Branka Radičevića
Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca je rezultat razvoja grada tokom XVIII, XIX i početkom XX veka.

Slika

Slika

Slika

Kuća u kojoj je živeo Branko Radičević
Na kući se nalazi spomen ploča na kojoj piše da je tu stanovao pesnik Branko Radičević dok se školovao u Sremskim Karlovcima.

Slika

Stara apoteka
Ova apoteka je jedna od najstarijih apoteka u Vojvodini. Osnovana je 1807. godine i još uvek je funkciji. U apoteci se nalazi nameštaj koji predstavlja očuvan ambijent iz tog perioda.

Slika

Česma „ Četiri lava“
Podignuta 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda. Po narodnim pričama, ko popije vodu sa ove česme, jednog dana će se vratiti u Sremske Karlovce. Česma je obnovljena 2007.

Slika

Ulice Sremskih Karlovaca

Slika

Slika

Jedna od najpoznatijih manifestacija u Sremskim Karlovcima je Berba grožđa ili u narodu poznatiji Grožđenbal. Manifestacija je nastala još 1930. godine a nakon kraće pauze ponovo je oživela 1992. godine i traje do danas. Obeležava se krajem septrembra ili početkom oktobra i označava početak berbe grožđa. Ova prirodno-kulturno-turistička manifestacija ima za cilj očuvanje kulture i duhovne tradicije grada ali i promociju privrednih mogućnosti vinograda po čijem vinu su Karlovci veoma poznati.

Pre Drugog svetskog rata u Karlovcima je bilo preko 3000 jutara vinograda koji su se ručno obrađivali. Dokaz da su Karlovci poznati po dobrom vinu je da se vino služilo na poznatom brodu Titanik, a pre Drugog svetskog rata nalazilo se na vinskim kartama poznatih Njujorških restorana.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Utorak, 26 Avgust 2014, 21:13 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Bravo, Daco, od mene- za tvoj "prvenac"! Slika :ljubac:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Utorak, 26 Avgust 2014, 22:06 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 05:46
Postovi: 3783
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Divno. Kada bi svako od nas ovako predstavio grad u kome živi. Lepa je Srbija, ima puno mesta koje vredi posetiti i puno načina da se provede bar divan vikend.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Sreda, 27 Avgust 2014, 07:36 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 08:04
Postovi: 2947
Lokacija: Sremski Karlovci
Pol: Seka
Drugari :text-thankyoublue:. Ovo je moj prvenac, ne samo na ovom forumu nego uopšte, tako da mi vaše pohvale puno znače i daju mi vetar u leđa da još po nešto napišem. Ova priča će se nastaviti samo da ugrabim vremena da sve islikam.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Sreda, 27 Avgust 2014, 19:12 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 17:40
Postovi: 6131
Pol: Seka
:bravo: I od mene bravo i hvala

_________________
Imamo naš forum!


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Sreda, 03 Septembar 2014, 18:44 
Nije prisutan
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 24 Avgust 2014, 14:48
Postovi: 53
Super reportaza :text-bravo: - moracu da dodjem na vikend (posle 35 godina :whistle: )


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Četvrtak, 04 Septembar 2014, 06:54 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 13:25
Postovi: 1000
Bravo Daco!
Ovogodišnja Karlovačka berba grožđa, kako videh, održaće se od 18.09. do 22.09.
Ko voli nek izvoli!

_________________
Pobeći negde, daleko, što dalje...


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Četvrtak, 04 Septembar 2014, 07:00 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 17:29
Postovi: 2521
Lokacija: Vinchester city
Pol: Bata
Taman da tamo i rodjendan obelezim :zurka:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Četvrtak, 04 Septembar 2014, 07:59 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 08:04
Postovi: 2947
Lokacija: Sremski Karlovci
Pol: Seka
Jeluska je napisao:
Bravo Daco!
Ovogodišnja Karlovačka berba grožđa, kako videh, održaće se od 18.09. do 22.09.
Ko voli nek izvoli!


Hvala :ljubac:. Ove godine, na žalost, ljubitelji vina neće imati priliku da probaju ovogodišnje vino. Imam informaciju da grožđe još nije pristiglo a i lošeg je kvaliteta. Nisu mi jasni organizatori zašto su ovako rano organizovali manifestaciju. U svakom slučaju dođite, biće prošlogodišnjeg vina koje je odličnog kvaliteta.
Drugari, ko bude dolazio, javi te mi da se vidimo i družimo.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Petak, 05 Septembar 2014, 21:04 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 13:25
Postovi: 1000
Ja sam pročitala da su želeli da se ove godine manifestacija poklopi sa berbom grožđa. Tako da nema šanse da bude ovogodišnjeg vina.

_________________
Pobeći negde, daleko, što dalje...


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Petak, 05 Septembar 2014, 21:17 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 08:04
Postovi: 2947
Lokacija: Sremski Karlovci
Pol: Seka
Ovogodišnjeg vina najverovatnije neće biti u vreme manifestacije. Mi imamo nešto malo vinograda i pravimo vino za prodaju, ali grožđe je loše ove godine tako da vino ne može biti lepo. Mnogi su isto rekli.
Prvo, manifestaciju su organizovali kada se u isto vreme održava još nekoliko. Drugo, grožđe još nije zrelo za berbu. Nisu mi jasni organizatori, kao da rade protiv sebe. Valjda nam je u cilju da privučemo što veći broj posetilaca.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Ponedeljak, 08 Septembar 2014, 20:29 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 08:04
Postovi: 2947
Lokacija: Sremski Karlovci
Pol: Seka
https://www.facebook.com/Grozdjebal/pho ... =1&theater


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Ponedeljak, 15 Septembar 2014, 12:59 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 11:39
Postovi: 17771
Pol: Seka
Bravo Daco, odlično! :bravo:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Nedelja, 28 Septembar 2014, 20:55 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 08:04
Postovi: 2947
Lokacija: Sremski Karlovci
Pol: Seka
Muzej gada Novog Sada – Zavičajna zbirka Sremski Karlovci
Nalazi se u palati Ilion, nekadašnjoj rezidenciji baronske porodice Rajačić. Muzejsku postavu čini nekoliko celina: izložba o Branku Radičeviću, seljačka kuhinja s kraja XIX i početka XX veka, slike Milića od Mačve, akvareli Svetomira Lazića i svečana trpezarija porodice Rajačić.

Slika

Slika

Muzej pčelarstva Živanović. U dvorištu muzeja nalazi se veliki divlji kesten koji je pod zaštitom države.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Neke od karlovačkih vinarija.

Slika

Slika

Slika

Poznato je da Karlovci imaju dosta vinograda, ovo je jedan.

Slika

Stražilovo.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na putu do stražlova nalazi se Eko kamping odmorište Fruška Gora.

Slika

Od ove table počinje staza do groba Branka Radičevića.

Slika

Slika

Uz stazu koja vodi do Brankovog groba, postavljeno je nekoliko tabli sa stihovima ovog pesnika. Ovo je jedna od njih.

Slika

Pogled sa Brankovog groba.

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: Sremski Karlovci
PostPoslato: Nedelja, 28 Septembar 2014, 21:54 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:53
Postovi: 6959
Lokacija: Lenjivac
Pol: Seka
Hvala, Daco, za ove divne fotografije i šetnju! :ljubac:

_________________
:zmaja:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

cron

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.