Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Nedelja, 11 Oktobar 2026, 11:07

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Ponedeljak, 22 Jul 2024, 14:21 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Sticajem (subjektivnih) okolnosti, Portugal je zemlja u kojoj se nalazi nekoliko mesta koja su na mojoj baket listi. Madera je jedno od tih mesta,
evo otprilike zašto:

Slika

Slika

Slika

Slika

Znam, znam, nisu ovo slike plaža nego nekakve vrleti, litice i pustare. Ali... I’m a wierdoooo (Radiohead) :mrgreen: pa sam rešila da je krajnje vreme da uklopim malo planinarenja sa plažnim uživanjcem. Or die trying :haha:

Ako vas ovo zanima (a i ako vas ne zanima) evo i linka na turistički promo-materijal nekih kolega putnika kojima je pun kUfer - Hiking Madeira: https://fullsuitcase.com/best-hikes-madeira/

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 22 Jul 2024, 14:24 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ako bacimo pogled na mapu...
Slika

... videćemo da je arhipelag Madera (tačkica u moru sa nazivom glavnog grada - Funšal) kudikamo bliži AfriKi nego EUropi (nalazi se na “Afričkoj ploči” a na putu Golfske struje), pa otud valjda i dolazi taj prolećni ugođaj, tj, temperature su cele godine 20-27*C

Madera nije imala nekih istorijski bitnih momenata, osim kurioziteta da je tu proteran poslednji Austrougarski car (Karlo I od Austrije), i tu je ostao sve dok 1922. nije umro od upale pluća... Ako stignemo, bacićemo pogled na tu crkvu gde je sahranjen. (Nije bio naročito hrišćanski milosrdan prema našem narodu, dapače - pod njegovom vladavinom baš je bilo zverstava prema selima sa našim življem...)

Elem, veće od 2 naseljena ostrva nazvano je Madeira – što na portugalskom znači “šuma” (iako se prema onim gore slikama baš i ne čini... ), dok je manje Porto Santo (Sveta Luka), tu su se u nekoj žestokoj oluji skršili portugalski moreplovci-istraživači, ali su uspeli da oprave brodove i odu dalje, tako da ih je spasla činjenica da im se na putu našlo ostrvlje...

Madera ima 10 vrhova viših od 1400m, a najviši je Pico Ruivo, 1862m. Imamo nameru da bacimo pogled na poneki od njih :D

Hm... da. Ne rekoh da je ostrvo Madera vrh tzv “štitastog” vulkana... Ugašenog :mrgreen:

Valjda :think:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 22 Jul 2024, 15:05 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Oba ostrva imaju aerodrome, i imaju svoje specifičnosti, ali smo mi ovog puta pikirali Maderu i doletećemo 10. avgusta na aerodrom Kristijano Ronaldo :mrgreen:
iz Budimpešte, jerbo odatle leti Ryanair, i ta karta je bila 73 komada po glavi, sa sve doplatom za koferčić...
Kad uporedim to sa nehumanim cenama BEG-FNC... živeo internet.

U svakom slučaju, smeštaj nam je u glavnom gradu koji se, rekosmo, zove Funšal i tu imamo 6 noćenja pre nego što se vrnemo na kopno i stacioniramo u drugoj regiji sa moje baket liste – Algarve, no, o tome ćemo u sasvim odvojenoj temi...

Ako imate pitanja, komentara ili muzičkih želja - izvolte u konverzaciju!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 23 Jul 2024, 11:44 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Kad smo kod epiteta “ostrvo večitog proleća”, ima tu konkurencije za titulu od strane Kanarskih ostrva (i Gran Kanaria i Tenrife) koja su nešto južnije i nešto bliže Africi, ali... nijedno od njih nije mi na onoj listi, tako daaa....

Digresija: Ako se pitate zašto su sva ta ostrva uopšte pod vlašću Evropljana a ne Afrikanaca, odgovor na to pitanje bi eventualno mogao da sledi iz geografije same Afrike. Obale su mnogo manje razuđene od obala Evrope, pa nije bilo prirodnih luka da bi se tako razvila plovidba okeanom, a reka sa plovnim ušćem nema (osim Nila), sve imaju neku varijantu litica sa kojih se voda ruši u okean... retke su im velike reke koje su plovne, a te koje jesu u centralnoj Africi (gde su nizije), idu kroz područja koja nisu bezbedna zbog bolesti koje prenose insekti. To je razlog zašto Afrikanci nisu moreplovci, i zašto nisu imali razvijene trgovačke puteve po kontinentu, kao u ostatku sveta. U rana vremena čovečanstva, reke su bile putevi, naselja i civilizacije rasli uz reke, ili uz morske obale sa prirodnim uvalama-lukama...

Da se vrnem na to suptropsko proleće: temperatura vode u avgustu bi trebalo da bude prijatnih 23*C, videćemo da li se i tamo nešto dogrejalo s ovim vrelim talasom. U kombinaciji sa temperaturom vazduha nešto malo ispod 30 danju a 20 noću, kao se nadam da će biti prijatno i za kupanjac.

Što se tiče planinarenja, po vrhovima je, naravno, ‘ladnije... ali to nam nije problem :mrgreen:

Planiram da rentam autić na 3 dana, tako da će malo da se švrćne i po ostrvu kao takvom, a i po plažama, nadam se

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 23 Jul 2024, 11:45 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Samo se po sebi podrazumeva da neću da propustim ni ono fensersko "posmatranje kitova" :lol:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 24 Jul 2024, 12:00 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Šta kažu turistički radnici koji nas mame na potovanja:

“Raj na zemlji po imenu Madeira – ostrvo je večnog proleća, rođeno iz vulkana u sred Atlantika. Turiste impresionira bujna vegetacija, šarenilo cvetova i zelenilo na liticama crnih vulkanskih stena, prirodni bazena nastali posle vulkanskih erupcija ispunjeni morskom vodom. Opčinjava raskošna vegetacija prekrasnih 180 km obale, prelepe plaže (za ovo baš i nisam sigurna... Plaže su na ostrvu Porto Santo, koliko nađoh informacije), planinski vrhovi i putevi kao i šarmantna koloritna turistička mesta. Po izlasku aviona zapahnuće vas opojni mirisi tropskog cveća i voća, kojih zahvaljujući vlažnoj klimi ima u ogromnom broju. Madera je jedino mesto u Evropi gde se uzgajala šećerna trska, a u davnom XV veku na području glavnog grada Funšala izgrađen je mlin odakle je šećer odlazio u Evropu.
Funšal je odlična polazna tačka za istraživanje ostrva, a sam gradić je primamljiv za samostalno istraživanje lokalnih restorana i pijaca, dok se u pozadini čuju zvuci fado i jazz muzike. Najpoznatija pijaca Mercados dos Lavradores ima najraznovrsniju ponudu ribe i tropskog voća, i otvorena je do kasnih poslepodnevnih sati.
Madeira je poznata po vinu, čiji ukus iz različitih berbi možete probati u nekoj od lokalnih vinarija ukoliko iznajmite auto. Možete prošetati nekom od šuma eukaliptusa kojih na ostrvu ima dosta. Dok boravite na Madeiri, preporuka je da odvojite vreme za Porto Moniz, gde Vas čekaju prirodni bazeni sa morskom vodom, nastali u vulkanskim stenama, dok se talasi razbijaju o stene. Madera je takođe poznata po spektakularnom novodišnjem vatrometu i kao rodno mesto najpoznatijeg fudbalera na svetu Kristijana Ronalda.”

kahm... u vezi tog Ronalda...
ovo je jedno od onih ostrva koja imaju ekstremno kratku pistu, treba i to da se napomene. sletanje aviona izgleda otprilike ovako:

Čisto da se putnici psihički pripreme unapred :mrgreen:
msm... kad može boing mogu i ovi mali jeftini aviončići...
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 05 Avgust 2024, 11:52 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Evo još nekih pozitivnih momenata koji se reklamiraju kao dodaci koji ovom mestu daju epitet “raj na zemlji”:
- Pejzaži su izvanredni
- Vreme nikad nije previše hladno ili vruće
- Skoro da nema nikakvog zagađenja (na celom ostrvu može se piti izvorska voda)
- Takoreći da nema nikakvih nametnika/štetočina (uključujući zmije i komarce)
- Stopa kriminala je među najnižima u svetu
- Hrana je fantastična i cene su pristupačne (proverićemo!)

Pravo govoreći, meni ove dodatne udice uopšte nisu bile potrebne :lol: Al mi je ok da ih navedem ovde kao listicu stvari koje se očekuju na destinaciji.
Da li će ista da ispuni ova očekivanja... javljam :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 08 Avgust 2024, 17:04 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 18:40
Ja tek sad ovo videh. Neko baš blizak moj je bio nedavno na M aderi, ako ti imaš neka pitanja mogu da se raspitam!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Avgust 2024, 08:25 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

:ljubac:
Hvala Tedić, ako nešto iskrsne imaću te u vidu :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Avgust 2024, 16:43 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Testing, testing, mic test please! Offline-edit-upload-sync...
Ok? Evo smo polako krenuli, tj poTerrali ka Budimpešti :op-op:

Mali traktat o logistici ovog dela putovanja:
Mi imamo neko interno porodično “pravilo” da treba biti u istom gradu gde je aerodrom bar 12-24h pre leta (ako je ikako moguće), da se svede i nerviranje i rizik kašnjenja na minimum. Zato ćemo prenoćiti u Pešti, pa ujutro sveži i odmorni - fruštuk i na aerodrUm.

“Prosečno vreme putovanja je 5h” rekoše Terrijanci, pa hajd da vidimo... Ako bude prilike, mogućnosti i snage, možda padne i koja noćna peštanska fotka.
Čisto da se razmrdamo od petosatnog sedenja laganom šetnjicom... nadamo se.

Zašto Terra kombi a ne svoj auto? Dva razloga:
Prvi (odlučujući) - ne vraćamo se na BUD nego na BEG aerodrom :mrgreen:
A drugi (hipotetički) bi bio: za gorivo+vinjetu+parking 2 nedelje cena je otprilike ista kao 2 povratne karte kombi prevoznika (za luksuz direktnog prevoza na relaciji kuća - aerodrom). Ako se ide na različito vreme ili ide različit broj putnika, ova računica se svakako menja...

Karta u 1 smeru po osobi je 40e/4.800din (da li je ovo suluda cifra ako avio karta Budimpešta-Madera može da košta 73... to bi već bilo filozofsko pitanje... oba transfera traju po 5h :naglavačke-smajli: ). Sve finansijske detalje ću ispisati na kraju, po povratku. Ugrubo: oko 1,5k ispucano za smeštaj i transport za 2 osobe, a rekla bih - bar još toliko će biti utrošeno za klopu i zabavu raznih vrsta :mrgreen:

Postoje i jeftiniji načini prevoza do Budimpešte, naravno, ali ih ja nisam razmatrala ovaj put. Prevoz nam je od kuće do hotela u Pešti gde ćemo noćiti (vrata-do-vrata... meh).

Bukirana 1 noć, htl u centru u Rakoczi ulici, nek ide život :lol:

Poslednji put menjao jack dana Petak, 09 Avgust 2024, 16:46, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Avgust 2024, 16:44 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Još jednom da naglasim: očekujem vašu punu saradnju u pisanju ove priče!!!
Tj. izvol’te moliću usput iskazivati svoje “čestitke, želje i pozdravI” u smislu šta vas zanima, il’ ako biste bili radi da vam štogod uslikam, i tako to :)

Tizer: https://www.madeira-web.com/en/webcams.html
:mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Avgust 2024, 16:47 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

P.S. koncizno my foot, štorekli braća Englezi :snooty:
Sofronije Jackson...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Avgust 2024, 18:38 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Pol: Bata
Sretan put Jack :clap:
Eh, želje :shifty:
Botanička bašta Monte Palace sa spuštanjem u grad u pletenim korpama :D
Pijaca Mercado dos Lavradores :D
Makar jedan hiking da napraviš :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 09 Avgust 2024, 19:01 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Biće, biće :D
Hajking mi je glavni triger za Maderu
A one pletene 'sanke'... pa to se ne propušta, valjda znaš ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Subota, 10 Avgust 2024, 06:47 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Prva etapa putovanja, falanapitanju, prošla ok, skoro prema planu, al iskipovali nas uspešno pred sam hotel. Milina jedna kad ideš taksijem pa te baš briga gde i koliko ima mesta za parkiranje... Mogli bismo se razmaziti.

E, Pešta.
Slika

Jedna jedina i to krozprozorska?
Umem ja imati preambiciozne ciljeve kad zamišljam putovanja :lol:
Stigli nešto pre ponoći, i popadali od umora.
Dal' ćemo jutros stići nos da promolimo napolje... videćemo.

Doručak se služi od 8.
Na aerodromu treba da budemo do 11.
Polećemo, božezdravlje, u 13:00

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 93 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.