Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 16 Jul 2026, 14:40

Sva vremena su u UTC + 1 sat

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Nedelja, 30 Jul 2023, 18:10 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Pol: Seka
Ovakooooo:

Bila jednom jedna… hm… Bajkerka, poprilično žive mašte, ne baš mirnog duha i povremeno vrlo raspoložena za avanture. :mrgreen:
Jednog kišnog i relativno sivog dana, reši tako iz čista mira da oproba izvesnu novu igračku… :mrgreen: :mrgreen:

Tekst koji sledi je rezultat tog eksperimenta

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 30 Jul 2023, 18:13 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

U srcu Sredozemnog mora nalazi se zemlja obavijena tajnama i bogata legendama.
Dobrodošli na Maltu, Ostrvo džinova, gde se drevni mitovi i epske priče stapaju sa zadivljujućim pejzažima i istorijskim čudima.
Pridružite mi se na ovom neobičnom putovanju dok istražujemo očaravajući šarm Malte, kroz prizmu njenih veličanstvenih džinova i njihovog mitološkog nasleđa.

Legende o Džinovima

U malteškom folkloru, džinovi zauzimaju posebno mesto, ostavljajući za sobom bogatu priču ispunjenu zanimljivim legendama. Prema lokalnim predanjima, jedinstvene geološke karakteristike Malte, poput prirodnih stena od krečnjaka i veličanstvenih litica, plod su rada drevnih džinova koji su nekada hodali ovom zemljom. Dok sam lutala impresivnim Dingli liticama, lako je bilo zamisliti ove kolose kako oblikuju pejzaž ostrva, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag.

Jedna od najpoznatijih legendi vezanih za džinove tiče se divice (hm, kako li se kaže ženski div? Prim.aut.) Sv. Julije, čiji duh štiti ostrva. Priča kaže da je koristila svoju izvanrednu snagu da podiže ogromne stene i zaštiti stanovnike od osvajača. Maltežani neguju sećanje na nju, a njeno ime je zauvek urezano u folklorno nasleđe ostrva.

Megalitska Čuda

Dok sam sve dublje zaranjala u istoriju Malte, drevni hramovi i megalitske građevine nametnuli su se kao neoborivi dokaz postojanja džinova (ok, ovo je prilično radikalna izjava… Prim.aut.). Hramovi Ġgantija, smešteni na ostrvu Gozo, datiraju iz 3600. p.n.e., i jedna su od najstarijih slobodnostojećih struktura na svetu. Njihovi ogromni kameni blokovi, pažljivo složeni, pružaju dokaz o arhitektonskoj veštini drevnih džinova.

Slika

Dok sam šetala među masivnim kamenim blokovima hramova Ħaġar Qim i Mnajdra, nisam mogla da se ne divim inženjerskim podvizima ovih drevnih graditelja. Osećaj strahopoštovanja i čuda koji me je obuzeo bio je potvrda o neumitnom nasleđu džinova Malte.

Vitezovi i Džinovi

Veza Malte sa džinovima ne završava se u antici; ona se nastavlja i u njenoj savremenoj istoriji sa dolaskom Vitezova svetog Jovana. Ovi plemeniti vitezovi (!!! Prim.aut.), poznati po svojoj viteškoj hrabrosti, smatrani su modernim džinovima, koji su branili Maltu od moćnog Osmanskog Carstva tokom Velike opsade 1565. godine.

Dok sam istraživala impozantne tvrđave i bastione koje su izgradili vitezovi, nisam mogla da ne primetim paralele između njihove hrabrosti i mitoloških džinova iz prošlosti. Nasleđe ovih plemenitih zaštitnika živi i danas u srcima Maltežana, koji do danas slave njihovu hrabrost.

Zemlja Čuda

Izvan mitova i legendi, moderna Malta je zemlja čuda koja i dalje očarava putnike iz celog sveta. Azurne vode Plavog zaliva su me mamile da zaronim u njihove kristalno čiste dubine, dok su šarmantne ulice Vallete, koja je UNESCO-v spomenik svetske baštine, očarale svojom bezvremenskom lepotom.

Kulturna scena Malte, sa živahnim festivalima i srdačnom gostoljubivošću, bila je podjednako očaravajuća kao i njeno bajkovito nasleđe. Potpuno sam se uronila u živahnu atmosferu lokalnih pijaca, uživala u ukusima tradicionalne malteške kuhinje i povezivala se sa srdačnim domaćinima koji su delili priče o svom voljenom ostrvu.

Dok sam se opraštala od Malte, Ostrva Džinova, osećala sam se zahvalnom za neverovatno putovanje kroz legende i čuda koja mi je ova očaravajuća zemlja ponudila. Od mitoloških priča o džinovima koji oblikuju pejzaže do neprolazne hrabrosti Vitezova svetog Jovana, bogata istorija i očaravajući šarm Malte ostavili su neizbrisiv trag na mojoj duši.

Njena jedinstvena kombinacija drevnih mitova, megalitskih i savremenih čuda čini je destinacijom kao nijedna druga. Bez obzira da li verujete u legende o džinovima ili ne, nema sumnje u čaroliju koja obuhvata svaki kutak Malte. Dok sam nosila sa sobom ova dragocena sećanja, nisam mogla da ne osetim da u srcima malteškog naroda duh džinova i dalje luta, čuva i štiti ovo neobično ostrvo.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 30 Jul 2023, 18:23 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Kako vam se čini, a?

Ceo gornji post, dakleM opis i slika, delo su alatke-igračkice veštačke inteligencije chatGPT i DALL E, uz malo redigovanja padeža, redosleda reči u rečenici i par primedbi autora (? ovo ćemo shvatiti liberalno, je l')
Sve što je bilo potrebno je da zadam instrukcije:
"Daj tekst od 500 reči na temu Malta ostrvo džinova na srpskom jeziku" i
"Realistic photo-like image of Malta, megalithic temple"

Of kors, shvatite ovo kao uvertiru, tj najavu za pravi putopis sa pravim fotkama od vašeg pravog dopisnika-izveštača prirodne inteligencije... :lol:

koji sledi...

uskoro...
:smesko-levo-desno:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 02 Avgust 2023, 11:56 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Algoritam - to jest ja - razmešta reči i njihove nizove...
:mrgreen:

Da se mi oslonimo na pretpostavku da tzv. 'stvarnost' ipak NIJE simulacija iz matriksa ili sa kvantnog servera neke video- igre (ovde opet :mrgreen: ), pa da krenemo iz početka?

Ovakoooo:

Bila jednom jedna… hm… Bajkerka, poprilično žive mašte, ne baš mirnog duha i povremeno vrlo raspoložena za avanture.
Jednog kišnog i relativno sivog dana (mrmota :lol: ) krajem januara, nađe u mejlboksu reklamu izvesne niskobudžetne avio kompanije sa listom 'ponuda koje se ne mogu odbiti'...
A među njima....

Malta, 19-25. marta, 69e povratna karta po glavi... :think:
Pošto li je smeštaj na toj Malti...?

Brzinsko bacanje oka na kartu Valete da se potvrdi da je Slima deo grada gde treba tražiti smeštaj i... buking otvara još jednu ponudu koja se ne može odbiti: 178e dvokrevetna soba, za 6 noćenja sa doručkom (non-refundable, naraFski)? Samo danas, samo jedna soba, samo... Ma znaju majstori kako se to radi... I šta vredi što i ja znam da oni znaju, kad se majmunče u mom mozgu ipak peca na to bućkalo... (reklo bi se da sam ovde pobrkala metafore...)

Jedno brzinsko čitanje Petronijevog Božićno-Malteškog putopisa i takođe brzinska konsultacija sa autorom teksta (ovde virtuelni klimoglav drugarčini Pekiju za brzinski odziv i drugarsku podršku)...
Tri-četiri klika...
TaaaaakoC...

Hm... da nisam nešto zaboravila...?
A, da, treba da se vidi i da li možemo da se organizujemo da uzmemo dane odmora...?. :lol: :think: :doh:
Hi hu derz, vinz... Ispostavilo se da je ova parola tačna (u ovom konkretnom i pojedinačnom slučaju)

Dakle, ko što već znamo Wizz klot karta dopušta samo rančić dimenzija 40x30x20, jaknu, telefon i knjigu (lol), ostalo se doplaćuje. Ok, treba nam dakle i jedno koferče, znači doplata, priority putnik s koferčetom 55 x 40 x 23 još 35 komada...
i još 2x20 komada za taxi sa i do aerodroma tamo...
Hmm... i skoro isto toliko ovde...
Hmmm, taj sport ispade da i nije baš tako jeftin kako je na početku izgledalo... Pa dobro... it iz vot it iz.

Toliko o logistici.

A onda počinje istraživanje! Uh, što volEm taj deo pripreme za put... kad njuškam šta sve tamo ima interesantno, šta bi sve moglo da se uglavi u itinerer :D
Pa kad ta lista naraste toiko da postane očigledno nerealna... onda sledi agonija odabira...
No, pošto je sav prikupljeni materijali za viđene i za neviđene atrakcije još uvek dostupan na hard drajvu... ko zna...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 02 Avgust 2023, 12:21 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 22:29
jack je napisao:
Jedno brzinsko čitanje Petronijevog Božićno-Malteškog putopisa i takođe brzinska konsultacija sa autorom teksta (ovde virtuelni klimoglav drugarčini Pekiju za brzinski odziv i drugarsku podršku)...

Нема на чему, увек на услузи, млада дамо :lol:

jack je napisao:
A, da, treba da se vidi i da li možemo da se organizujemo da uzmemo dane odmora...?. :lol: :think: :doh:

Па ниси џаба директорка и можеш себи дати одмор кад пожелиш.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 02 Avgust 2023, 12:22 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 22:29
И да, овим темпом, отићи ћеш можда и други пут пре него завршиш стори :D .

Немој да се Пефкиш превише :mrgreen:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 03 Avgust 2023, 09:23 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

petronije je napisao:
...
1. Нема на чему, увек на услузи, млада дамо :lol:

...

2. Па ниси џаба директорка и можеш себи дати одмор кад пожелиш.

1. :ljubac: za drugarstvo i :lol: :romance-grouphug: za "mlada damo"
2. :snooty: delegiranje... understanding how it works is a skill worth learning

petronije je napisao:
И да, овим темпом, отићи ћеш можда и други пут пре него завршиш стори :D .

Немој да се Пефкиш превише :mrgreen:

Neću... previše :nja-nja:
Pumping up the numbers, Jackerezada style... :haha:

Poslednji put menjao jack dana Četvrtak, 03 Avgust 2023, 22:34, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 03 Avgust 2023, 18:52 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

DakleM, dođe i ta nedelja. Tačno po redu vožnje - živopisni wizz aviončić u 18:20 krene da hvata zalet po jedinoj beogradskoj pisti, i…
Slika

Slika

Lep nam ovaj gradić kad gledaš odozgore…

Malo letenja iznad mora, malo iznad Italije, opet malo iznad mora, i u 19:58, tačdaun…

Slika

Malo rulanja po pisti, glatki prolaz kod (naizgled) nezainteresovanih pandura/carinika, 20 komada gospođi na šalteru, ceduljče za taksistu i 20 minuta kasnije

Alborada Apart Hotel, Sliema

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 03 Avgust 2023, 19:37 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Uzgred budi rečeno, komforno je putovati sa malo prtljaga, kad ne moraš da čekaš onu vrtešku sa koferima da iskašlje tvoj izubijani bagaž…

I… kad već pričamo o tome… jeste li čuli za najozbiljniju promociju ideje o putovanju „sa rukama u džepovima“ i IZNAJMLJIVANJU garderobe na destinaciji…?

Ok, ok, razumem ja da su tzv zapadnjaci ljudi liberalnih shvatanja, ali, brate… iznajmljivanje gaća i četkice za zube mi baš i ne liči na normalno ponašanje…
Doduše…. :think: … šta ja znam šta je „novo normalno“…

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 03 Avgust 2023, 20:22 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Nazad na priču:
Malta, Slima, hotel, pola deset…
Bajkerke nisu Pepeljuge…

Može jedna šetnjica ka St Džulijanu, naravno. Zašto baš na tu stranu? Zato :mrgreen:
Zato što je na tu stranu jedno ozbiljno šetalište. Može se reći i „riva“, iako to nije ona klasična riva kao na bivšem-našem-a-sad- lijepom-našem Jadranu, ali je impresivno: par kilometara šetališta pored obale… s jedne strane more…

Hm, da, jeste plaža ali nije plaža… Znali ste valjda da je Malta kamen u sred Sredozemnog mora? „Plaža“… kao u Milni na Braču, ko se seća, je l’.
I ne prekidajte me više, ovo je storija o prvom večernjem utisku…

S druge strane ulice je red (lepih) zgrada, vila, hotela, kuća…
Slika

Noćni život je baš u ovom delu grada izrazito živahan… u sezoni :mrgreen: Ok, možda ne baš ovde, ali malo dalje, da ne kažem dublje u teritoriji tog Džulijena… (ili je to ipak onaj ženski div St Džulijen…? :lol: )
Nije sezona, no, ipak… ima otvorenih kafića (obratiti pažnju da ima plastični „buble“ vetrobran, i grejalice, i ćebenca po stolicama :lol:
Slika

I, na samoj obali, par logično postavljenih fortifikacionih objekata…
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

… sa logičnom pratećom infrastrukturom…
Slika

Slika

Pod utiskom ove prateće, je li, opreme, podešava mi se i percepcija, kao i tumačenje percipirane stvarnosti sa blaaaagim pomerajem ka srednjevekovnom, te u tom duhu…

Ono što me je… iznenadilo? (pošto bajkerke nije tako jednostavno šokirati) je prisustvo sledećih elemenata u eksterijeru:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 03 Avgust 2023, 22:28 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Slika

Nebre, ne bonsai žardinjere, nego dugi niz life-size KRSTOVA, osvetljenih crvenim sijalicama, postavljenih duž cele slobodne strane ulice, tj. sa strane gde je šetalište…

Slika

Slika

Slika

Konfliktna asocijacija koju sam imala (previše ekspozicije na postojanje „tamne strane Sile“ u ranoj životnoj dobi… da... kriv je onaj Dostojevski... Haksli... Vonegat... i još neke sumnjive individue) je stradanje Jermena i ona grozna, grozna slika raspetih pravoslavnih hrišćana u beskrajnom nizu…
Znam.
Ali to je bio taj utisak, grč u stomaku na samu pomisao i neverica da gledam to što gledam… I dodatna neverica šta gledam okom svog uma, jer…
Ovo je zapravo dekoracija za dolazeću proslavu Uskrsa, koji je proslavljen 3 nedelje kasnije, 9. aprila, pošto su Maltežani pretežno katolici, tj uticaj katoličke Crkve je još uvek veoma prisutan i veoma jak…

Bez obzira na to što sam znala realno (realno, hm…) značenje i svrhu ovih ornamenata, i dalje mi je u malom mozgu opstajalo morbidno očekivanje da vidim ljudsku figuru na nekom od tih krstova, i… u nekom momentu…

Slika
:shock:
Ma naravno, tu je crkva u pozadini, i raspeti Hristos, kao simbol…
Koji razni ljudi tumače na razne načine…

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 04 Avgust 2023, 22:51 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Ovo je bilo prilično... morbidoza?
Idemo onda na nešto lakši zaključak te prve večeri: street-art!
Slika Welcome to Jamrock, two pound of... Pardon.

Velkam to Malta!

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 04 Avgust 2023, 22:53 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Nisam vam okačila mapu, da vidite gde smo bili smešteni (ako vas mrzi da guglate)
Slika

Crvena špenadla označava poziciju hotela, prilično dobru (iako je odabran primarno po kriterijumu cene a ne lokacije)

Napomena: sve su lokacije uzbrdo u odnosu na morsku obalu. Slima nije naročito strma, ali uzbrdo je uzbrdo – ima kome je to bitno da zna.
Dalje, Na Malti se svuda zida i gradi nešto novo, i to mnogo. Dizalice će vam često upasti u fotku bez pardona...
Ovo takođe znači da mnoga mesta imaju vizuelni identitet... recimo... savremenih naselja zgrada petospratnica (nema solitera... zasad)… Ima I delova koji su ostali u izvornoj arhitekturi, ali i tu se “progres” prikrada, polako ali neumitno...

Videćete već :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 06 Avgust 2023, 11:21 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

E, pred spavanje dobijate pričicu o Malti :D

Malo geografije…

Kao što znaju svi trgovci nekretninama, najvažnije su 3 stvari: lokacija, lokacija i dabome - lokacija.
Malta je arhipelag od 3 (koliko toliko) naseljena ostrva i nešto hridi, na polaK Sredozemnog mora. Idealno mesto za predah flote na pomorskim putovanjima na relaciji Afrika – Evropa. U oba smera, naravno. Naravno.
E, pošto je svaki blagoslov potencijalno prokletstvo (obrnuto takođe važi), to je shvaćeno kao vrrrrrlo zgodno mesto za vojnu bazu. Ne samo sad i samo nato, nego još mnogo pre… pa… pre Hrista, zapravo.
Od Feničana i Arapa, preko GrkLJANa i Rimljana, pa sve do Francuza i Engleza, mnoga su carstva balavila na samu ideju o vladavini ovim kamenjem…

Ono, msm… lepo je biti popularan i atraktivan… al ima to i svojih mana.
Lokalno stanovništvo je u tim igrama moći uvek izvlačilo deblji kraj, međutim, kao što već rekosmo, i svako prokletstvo takođe je potencijalni blagoslov. U ovom slučaju, to znači da su tragovi prisustva tih ranijih vladara iz raznih epoha ostali prisutni na ovom ostrvlju sve do danas.
A danas…
E, danas ima solidan broj zgubidana, luda i luftika koji plaćaju da dođu i bace pogled na kojekakve podzemne tunele i katakombe, tvrđave, tamnice i muzeje srednjevekovnih sprava za mučenje i sve tako koješta…

Ma da, da… i na vile, palate, parkove, „istorijske arhitektonske celine“, zalaske sunca i tom slične romantične trice i kučine :mrgreen: (ovde ispravljen na vreme lapsus manus koji bi uništio u potpunosti romantiku trenutka… :lol: )

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 06 Avgust 2023, 17:38 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Reklo bi se da sam tu već skliznula u domen politike i istorije…?
Onda ’ajde malo istorije…

Od svih moćnih sila koje su vladale Maltom, najsnažniji uticaj imali su Vitezovi Hospitalci Reda Svetog Jovana Jerusalimskog. Biće da je uticaj bio uzajaman, jerBO se do danas identifikuju nazivom Malteški vitezovi…

Oficijelna istorija ovog reda kaže da su nastali krajem 11. veka, pri bolnici sv. Jovana Krstitelja koju su trgovci iz Republike Amalfi osnovali u Jerusalimu kao bogougodno delo, da omoguće lečenje sirotinji i hodočasnicima u Svetoj Zemlji… Po završetku Prvog krstaškog rata, neki od vitezova krstaša i neki od benediktinske braće iz bolnice se udruže i osnuju vojni katolički monaški red, i nazovu ga Viteški Bolnički Red Svetog Jovana iz Jerusalima.
Zvanično sedište ovog Reda je postao Rodos, kad su ga okupirali 1309, tj. kad su „nevernici“ osvojili Jerusalim pa ih izbacili odande.
Na Maltu su došli, tj Papa ih je poslao kao specijalne jedinice svoje vojske, u 16. veku kao štit od Turske invazije, i - do dana današnjeg Maltežani (i ne samo oni) slave ih kao silu koja je odbranila Evropu od najezde Turaka!

Pa sad… ne znam kako bih ovo rekla politički korektno… Turci JESU ušli u Evropu, i to još jedan vek ranije, i to preko nas… Ali ono što vitezovi JESU odbranili je Rim, tj. papska država (imajući u vidu da Italija kao entitet još nije postojala)…
U svakom slučaju, za svoje zasluge u odbrani hrišćanstva, a na insistiranje tadašnjeg pape, 1530. godine Karlo V (tadašnji car Svetog Rimskog Carstva, čitaj: polaK Evrope, pa tako i Kraljevstva Sicilije – kojem je Malta pripadala) vitezovima zvanično pokloni, tj da na korišćenje bez naknade ovu grupicu kamenja…

Malta je već bila hristijanizovana nekoliko vekova ranije, pa im dolazak Vitezova tj hrišćanske verske uprave nije predstavljao problem, nego rešenje problema osmanlijske pretnje.
Osim toga, Vitezovi su se pokazali kao dobri domaćini u upravljanju ostrvom, a takođe su napravili i akvadukte kojima su prilično rešili problem snabdevanja vodom čak i za neka udaljena naselja…

U vreme kada su Vitezovi došli, prestonica Malte je bila Mdina, ili L-Imdina, grad na brdu u sredini ostrva, strateški odabranog položaja koji pruža najbolju zaštitu, jer napadi uvek dolaze s mora….
Međutim, Turci su već tokom 15. veka počeli da koriste topove, tako da grad ionako nije više bio bezbedan od napada iz daljine… (imajući u vidu da je Malta mala, površina ostrva je manja od Beograda, celo ostrvo je manje od Brača - ko se seća, je l’… )
Zato su Vitezovi svoju prestonicu premestili u najdublji zaliv i utvrdili se žestoko…
Pošto su ih Osmanlije već ranije oterali sa Rodosa, znali su šta treba da urade.
Turska Velika opsada 1565. godine trajala je skoro 4 meseca, ali su, ko što već znamo, Vitezovi uspeli da se odbrane iako im je brojno stanje bilo svega 500 vitezova i oko 6.000 pešadinaca. Izginulo ih je ukupno oko 1.500, ali je zvezdasta tvrđava sv. Elma izdržala i odbranila luku.

Grad Valeta dobio je današnje ime u čast Jean Parisot de Valette, Velikog Majstora Malteškog reda i zapovednika Vitezova, koji je postigao ovu neverovatno važnu pobedu zbog koje su (kažu) Europejci najzad poverovali da Turci nisu nepobedivi… (Sic. Prim.aut.)

Kad pogledamo današnju mapu (onu od pre 2 posta), sve je to jedan veeeliki grad, ali u ono vreme su to bila potpuno odvojena naselja, i vremenom je svako od njih bilo opasano zidinama i bilo tvrđava za sebe, sposobna da se brani, i sve je funkcionisalo kao niz odbrambenih ćelija pa je taj zaliv bio tvrd orah za bilo kog osvajača. Dok su zidine bile bitan faktor…

Imena tih gradova su opstala do danas. Iako ih mi doživljavamo kao neke gradske opštine jednog jedinstvenog grada, to su zapravo zaista odvojene celine koje se razlikuju i po izgledu i po toj nekoj energiji koju nose…

Ajmo u šetnju. Pričaćemo usput još…

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2025.