Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Sreda, 11 Septembar 2024, 19:43

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Lisabon
PostPoslato: Četvrtak, 22 Avgust 2024, 09:23 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 20:22
Pol: Seka
Evo, stigosmo i mi u taj Lisabon, da ne kažem Lišboa :D

Vožnja međugradskim busom (ekspres, bez usputnih stanica, cca 250km) od Albufeire do Lisabona traje 3h, a cena zavisi od prevoznika. Renex vozi za 10,91e po glavi, a busevi su im kao naši međugradski, ništa wifi, štekeri za punjače kraj sedišta i ostalo. E jedino što je razmak između sedišta normalan a ne skučen ko kod nas, i što ima onu prečagicu za stopala koju mož da namestiš kako ti odgovara...

Stiže se na autobusku stanicu Oriente (nzm da li imaju još i zapadnu il' koju drugu).
Tuda ide crvena metro linija (ona ide i do/sa aerodroma, 3 stanice razmak), a ima i taxi stanica, kome je draže.
Takođe da pomenem da i Uber funkcioniše besprekorno, isprobali smo u Albufeiri, dodaću napomenu i tamo.

Smešteni smo na prvom spratu zgradice na ćošku Trga Martim Moniz - legendarnog heroja o kome je VlaMar pisao na prvoj strani ( :mrgreen: ), pa ja neću ponavljati :lol:
Elem, ček da sliknem jednu krozprozorsku...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 22 Avgust 2024, 09:26 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Evo dve :)
Slika

Slika

"It's a big square where a couple of neighborhoods come together and the site of a big Metro station. The center of the South Asian community, plus a lot of Africans. Good place to seek out an ethnic restaurant. Not pretty."
:lol:
Ovo je jedan od komentara sa Tripadvajzera, kao ilustracija zašto prema njihovim ocenama imam solidnu dozu rezerve...
Al' da ima raznih restorana sa nazivima ispisanim živopisnim slovima/znacima/simbolima, ima.

Dakle, na ovom trgu je istoimena metro stanica, zelena linija.
Takođe staju i dva tramvaja, broj 12 i... čuvena lisabonska "dvojka", tramvaj broj 28, znate već, onaj...
Slika

Slikah ga par puta tokom jučerašnje šetnje, ali ne sa onog "ključnog" mesta...
Slika

E, imam primedbu: ovi tramvajji žutaći imaju nalepljene reklame sa strane, čak i dvaJesosmica?! Pa stvaaaarno... :lol:
Međutim, naletesmo opet i na onog jednog bez, pa sam morala da fotkam, i to se desilo u momentu kad ga je obilazio (takođe živopisni) Ford model T?
Evo te fotke
Slika

Poslednji put menjao jack dana Četvrtak, 22 Avgust 2024, 10:03, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 22 Avgust 2024, 09:54 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sad vam je već sigurno jasno da - pošto je Vla tako maestralno odradio putopis - neću (tj nemam nameru, al ko zna :lol: ) dodavati istorijske teme, već uglavnom utiske i naraFski, friške slike tih nekih mesta koja mi zapadnu za objektiv.

Evo jedne takve, slučajne, i slučajno isto tramvajske ;)
Slika

... zanimljive zato jer se u prozoru savršeno odslikala statua São Vicente na vidikovcu Santa Luzia (o kojima je Vlada takođe već pisao na prvoj strani)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 02 Septembar 2024, 21:56 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Eto odmah greške u koracima, ova statua bivšeg Vinsenta...
Slika

...je na Portas do Sol (Sunčeve kapije), pa sad ide nešto sličica odatle...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika (zažmuuuuri... :mrgreen: )

... a nije na vidikovcu Santa Luiza (malo niže u istoj ulici)...
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 02 Septembar 2024, 22:00 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sveti Vincent (Vićentije) je rođen krajem trećeg veka u Španiji, prišao je Crkvi u Saragosi, a postradao za veru godine 303. u Valensiji. Nakon mučenja, pošto je odbio da se odrekne vere, ubijen je, a njegovo telo je raskomadano i bačeno da ga pojedu divlje zveri. Tu završava istorija a kreće legenda... jato gavranova (ili vrana, negde se pominju kao crows a negde kao ravens, ali to mu skoro dođe na isto) - umesto da ga pojedu, jer su po prirodi lešinari - čuvalo ga je od ostalih zverki, i ovo je bilo njegovo prvo čudo.

Bilo kako bilo, došao je momenat kad su ga sabraća pokupila i ukrcala na brod da ga odnesu što dalje od domašaja Rimskih careva, što je značilo negde na kraj sveta - van Mediterana, i... nakon dosta lutanja, a možda i brodoloma, dospeo je do rta kod varoši Sagres ("Ovo je najzapadnija tačka, ne samo Evrope nego i celog naseljenog sveta") - videti sliku s početka teksta o Algarve obali.... Šteta što i tu nismo rentali auto da prošvrljamo naokolo... Mesto na kome su njegove mošti sahranjene na tom rtu nazvanom Sao Vicente postalo je mesto hodočašća koje su posećivali putnici koji su pešačili preko celog Iberijskog poluostrva. Ovaj hodočasnički put danas nije toliko poznat kao znatno severniji Camino de Santiago (do katedrale u gradiću Santiago de Compostela u Galiciji), ali jeste bio cenjen.

Kada su negde oko 1175. hrišćani preoteli grad Lisabon od Mavara (koji su i ovde, kao i u Španiji, vladali vrrrrlo dugo... ) Vinsent je proglašen za sveca zaštitnika i njegove mošti su brodom prenete u Lisabon. Legenda insistira da su ga i na tom putu čuvali odani gavrani... To je ta scena koja je prikazana na grbu grada i sad se može videti svuda, ne samo na zgradama javne uprave, već i na vrhu svake bandere, na šahtovima, čak i kontejnerima (?!)...
Slika

Danas... statua podignuta 1940. godine stoji kod tog vidikovca Portas do Sol, blizu je i manastir koji nosi njegovo ime, ali... desetak metara niže, na vratima crkvice tako blizu statue ovog sveca...
Slika

Slika

Baš sa ove tačke dakle započinje južnoportugalski krak Caminito hodočasničke mreže. Zvuči li ovo kao uvreda? Ne bih znala reći... ali čini mi se da svakako odslikava njegovu opalu popularnost u narodu. Kaže sveznajući interweb da su već od tridesetih godina prošlog veka postojale ozbiljne inicijative da se siroma’ Vinsent penzioniše sa svog položaja zaštitnika - a u korist Sv. Antonija Padovanskog čija je popularnost vremenom samo rasla – i tako... Sv. Vinsent je bio zvanični gradski svetac zaštitnik sve do 1981. godine, kada ga je na toj funkciji zamenio Sv. Antonije Padovanski (tj.padovanski je zato što je propovedao i umro u Padovi, a inače je rođeni Lisabonac)...

Januarskog datuma kad se slavi Vinsent više se niko i ne seća, dok je proslavljanje Antonijevog junskog praznika sa početnih 2 dana produženo na ceo mesec feštanja.

Pa eto, ugledajte se na Vladu (koji zna šta radi) ako planirate posetu: jun je definitivno pravo vreme.

P.S: još se vide ostaci šarenih girlandi od te fešte po uličuljcima Alfame, al pokazaću vam ih nešto kasnije :D

P.P.S: ovo ja “neću mnogo da filozofiram” :haha:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 02 Septembar 2024, 22:35 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Jedna upotrebljiva informacija za obilazak ovog “gornjeg doma” Alfame: prvog dana smo malo varali u pešačenju korišćenjem pokretnih stepenica Escadinhas da Saude....
Slika

Da bismo narednog dana dobili insajder info o postojanju besplatnih liftova (komada dva) koji vam štede vreme i energiju za dolazak iz ravne Baiše tik do ispod Santa Luize (ili na po puta između Luize i tvrđave. Za njih (vrlo očigledno) turisti ne znaju, koriste ih samo lokalci, tako da: psssst!

Do prvog se dolazi iz bočne uličice sa glavne gradske “knezMihajlove,”/Rua Augusta tj. kad idete ulicom, bacite pogled ustranu pored prodavnice Calcedonia, jer je lift baš u čelo same bočne ulice, gore je “T” raskrsnica, i lepo se vidi da na vr’ zgrade na nižem crvenom krovu (tj ne znam da li je rezolucija dovoljna za zumiranje, al... ) piše “elevador”.
Slika

Inače izgleda totalno neupadljivo, kao svaki drugi najobičniji ulaz stambene zgrade. Adresa je:
Slika

Slika

Idete tim liftom do poslednjeg nivoa, dugme je obeleženo 3A (zašto nije 4 nego 3a, trebalo bi pitati nekoga ko zna...).
A okolina kad izađete gore izgleda ovako:
Slika

Tu sad idete malko levo do tog prvog ćoška, i onda dolazite ovde:
Slika

U dnu ulice to izgleda kao fensi ulaz u fensi market Pingo Doce, ali u tome je caka: uđete u taj prolaz i veliki fensi market vam je s leve strane, a pravo su liftovi - Elevador Castelo. Tu se onda penjete isto na poslednji, al’ ovaj put 7. sprat, pravac do terase jednog restorana sa nekakvim pogledom...
Slika

...gde ondaK možete sesti, ili nastaviti dalje u pešačenje

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 02 Septembar 2024, 23:03 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sad ide skeč o tome kako smo nas dvoje (uz ostalih 10.000 policajaca ulicama grada Čikaga :lol: ) jurili famoznog Džorža...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 05 Septembar 2024, 13:33 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Smestismo se mi tako prvog dana u našu sobu u Rua da Palma, i čim izađosmo napolje da se osvrnemo i orjentišemo - voila! Eno tvrđave Castelo de São Jorge na ćuviku preko puta, smeška se i maše zastavicama...
Slika

Tamo ćemo! Odmah! OK, odmah posle ručka... Peške, naravno, gle kako je blizu. Uklj neizbežni gps navigator i kretosmo. Fala mu lepo, našao nam je te pokretne stepenice ( :mrgreen: ) međutim, kad izbismo gore, odvede nas u ćoravu stranu... Tj.do nekakvog parkinga kroz koji bi teorijski trebalo proći, al’ ne mož’. Sedi čika u kućici kraj rampe i ne dozvoljava... kaže, možda je Džordž i prošao ovuda, ali vi nećete; alternativni put do Džordža je tamo odakle ste došli.

Mjkmu... aj’ nazad, i sve tako nazaaaad do Portas do Sol, i tu zasedosmo na onu goreuslikanu kaficu sa pratećim Natama... ma ko sad da traži Džordža, ko mu šmirgla uši, gle kako je leeeep ovaj deo grada s kaldrmisanim uličuljcima. Naći će se već i neka analogna detaljna turistička mapa, pa makar i za dž.

Pokušaj br 2: popeli se liftovima (ha!), elegantno i brzinski, al’ ne rano ujutro već više negde pred ručak, prošetali (uzbrdo), kad ono red se oteeeeegliooooo.

Mjkmu... aj’ opet nazad, ko da ga čeka po onom suncu. Kupiću ja karte online pa ćemo ući direkt. Opet jedan “međutim” u priči... zvanični sajt za kupovinu karata (not so fun fact: ulaz sad košta 15e po glavi...) kome se pristupa preko brauzera – nema parametre prilagođene za moj šljamsung android, ni na jednom od brauzera koje imam na telefunkenu... taman distorzija tolika da ne možeš da odabereš vrstu ili da uneseš broj karata koje ‘oćeš da pazariš... (ovde ide poveći broj pCovki koje nisu za ovako finski forum, pa ih neću citirati, a i Šmi mora da je štucala kad sam pominjala njeno “ja na ajfonu nemam takve probleme” :snooty: ). Ima, naravno, i niz “provajdera” “tiket-mastera” i sl, kod kojih je karta svega 4-5 do 10e skuplja, i njiOvi sajtovi savršeno rade radnju sa bilo kojim brauzerom...? E VALA JOK. Poludela. (Inat je loš zanat, uzgredbudirečeno)

Treća-sreća: poslednji dan, subota, bazali kojekude, pa se popeli opet na Alfamu, jerbo je najubava i ima taj free lift nepoznat široj publici... Prolazimo tako nonšalantno pored Džordža, kad... neIma gužve?! Čeka nekih desetak ljudi... Pa ‘ajde, to je max 5 minuta. I tako ga najzad stigosmo. (Ovo je bilo totalno “kontraintuitivno”, jer bih uvek očekivala da su vikendom veće gužve...)

Kad smo eto ušli unutra i izobilazili sve što se imalo obići i uslikali sve što se imalo slikati, moram da kažem da mi je postalo potpuno jasno zašto se stranci šokiraju kad vide da je ulaz na naše glavne tvrđave (BG, NS i NI) besplatan...
Msm, najveća vrednost tvrđave uvek i jeste bio pogled sa tvrđave... U davna doba zbog bezbednosti, danas zbog estetskog užitka... kakogod. Nije da baš nije bilo momenata i detalja...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 05 Septembar 2024, 18:23 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 05 Septembar 2024, 18:25 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 05 Septembar 2024, 18:28 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 05 Septembar 2024, 18:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

... ono, Fata je Fata, al 15 komaTa je... puta dva... :snooty:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 05 Septembar 2024, 19:06 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

A ta Alfama jes vala posebna zverka. I nije da ne zna da se slika... I nije da nema onih fado ćumeza lokalnih... ufur 5e, piće i klopu plaćaš koliko potrošiš...

Ne treba valjda posebno ni da naglašavam da tu i dalje živi “sirotinja raja”, u malenim studio-stančićima gde najčešće nemaš baš ni gde da se okreneš, pa se ljudi druže napolju i komšiluk je mnogo prisniji nego u ostalim (čitaj: bogatijim) delovima grada. Pošto liftova nema, a stepenice su smešno uzane, ako npr kupiš novi frižider, izbacivanje starog i ubacivanje novog će da se obavi kroz prozor, uz svesrdnu pomoć komšiluka, naravski, čak i ako si na drugom spratu. Takva zdušna pomoć i bratska bliskost je valjda normalna, kad ti komšiluk zna sve o tebi, uključujući i boju gaća koje nosiš, jerBO... :lol:

Ne znam da kažem koliko je ovo dobro ili loše, al evo dve scene uslikane predveče u prolazu...

Scena prva, raspaljuju komšije na svom ćošku roštilj, najnormalnije (isto ko što bi i mi :mrgreen: )
Slika

Scena druga: porodica s bebironom izašla da se ohladi na ulici gde piri vetrićak, brbljaju sa komšinicom najnormalinije, a tata srkuće vince (iz kulturne čaše savršeno prikladnog oblika ;) )
Slika

Totalni čil... Znaju ljudi da žive.

Ne čudite se ako vas udavim fotkama

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2025.