Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 25 Jul 2024, 00:33

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autor Poruka
PostPoslato: Sreda, 27 Avgust 2014, 23:19 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Krakov je još jedna destinacija za koju postoji dosta agencijskih ponuda, a ponovo mi se čini da je slabo popularisana. U ličnoj klasifikaciji destinacija Krakov bi bio dobar izbor za jesenje putovanje. Ima veoma zanimljivu istoriju, spoj očuvanog istorijskog jezgra i veoma dinamičnog studenstkog grada, a sve je nekako skoncentrisano i može se obići u par dana bez korišćenja prevoza.
Krakov je grad smešten u južnom delu Poljske, a leži na obalama reke Visle. Nalazi se u Malopoljskom vojvodstvu čiji je i administrativni centar. Krakov je drugi po veličini grad u Poljskoj i u njemu živi oko 756.500 stanovnika. Ovo je ujedno i veoma značajan kulturni, ekonomski, univerzitetksi i turistički centar ove države. Krakov je prvi grad u svetu čiji je istorijski centar stavljen na UNESCO listu svetske baštine.
Krakov je grad sa veoma dugom istorijom. Ovo je jedan od najstarijih poljskih gradova. Prema legendi osnovao ga je vojvoda Krak koji je upravo ovde ubio zmaja. Prvi put se pominje u spisu jevrejskog putopisca Ibrahima ibn Jakuba iz 966. godine. Ovde je živelo slovensko pleme Vislani, a neko vreme grad se nalazio u granicama Velikomoravske kneževine. Nakon nestanka ove države Krakov je pao pod vlast Ugarske. Kada je dinastija Pjastovića osnovala Poljsku u desetom veku, Krakov je postao njena prestonica. Zvanično, glavnim gradom postaje 1038. godine, čime započinje njegov razvoj. Tatari su ga uništili tokom velikog napada 1241., ali je veoma brzo bio obnovljen. Od 1320. su se u Krakovu krunisali poljski kraljevi. Ovde je osovan drugi univerzitet u srednoj Evropi 1364. godine od strane poljskog kralja Kazimira III. Krakov je bio i član Hanzeatske lige, koja je okupljala najsnažnije severnonemačke trgovačke gradove. Kada je poljska prestonica preseljena u Varšavu 1596. Krakov je počeo da gubi na značaju. Nakon podele Poljske iz osamnaestog veka, ovaj grad je ušao u sastav habzburške pokrajine Galicije. Jedno vreme Krakovom je vladao Napoleon, a nakon Bečkog kongresa 1815. godine proglašen je za samostalan grad ( Slobodni grad Krakov ). Nakon sloma ustanka iz 1846. Krakov je ponovo pripao Habzburzima i u sastavu Austrije je ostao sve do kraja Prvog svetskog rata. Tokom Drugog svetskog rata grad se nalazio pod okupacijom nemačkih snaga i bio je sedište okupacione vlasti u Poljskoj. Tokom rata je doživeo teška razaranja, a veliki broj stanovnika je bio ubijen. Nakon rata dolazi do obnove i industrijalizacije Krakova. Jedan od najznačajnijih datuma iz moderne istorije grada bio je kada je krakovski nadbiskup Karol Józef Wojtyła 1978. godine proglašen za papu Pavla Jovana II. Ovo se smatrao za svojevrstan prst u oko tadašnjim komunističkim vlastima u Poljskoj. Istorijsko gradsko jezgro stavljeno je 1979. na UNECO listu svetske baštine, što je bio prvi takav slučaj u svetu. Krakov je danas moderan grad, i jedan od najznačajnijih centara u Poljskoj.
Klima: Poljska ima umerenu klimu sa toplim letima i hladnim zimama. Sezone imaju tendenciju da budu upečatljivije u odnosu na zapad i temperature nekada idu i do –20 zimi, i preko 30 stepeni Celzijusa leti. Najhladnije vreme je otprilike u februaru. U blizini se nalazi i poznati skijaški centar Zakopane.
Nacionalna valuta Poljske je zlot (zl, PLN) i za 1 euro dobićete između 4,15-4,20 zl. Menjačnica ima puno i kursne razlike su male.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Avgust 2014, 23:25 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Vodim vas u šetnju Krakovskim ulicama. Iz hotela se vozimo tramvajem do centra i stanice Krakovska galerija što je i ime velikog tržnog centra. Nažalost imamo malo vremena da bi se u njemu zadržali mada deluje lepo. Karte za tramvaj su vremenski ograničene i koštaju 2,8zl (20 min), 3,8zl (40min), 5zl (1h) i mogu se kupiti na kioscima ili na automatima u samim vozilima.
Produžavamo malo napred do trga Matejko. Popularni Krakovski trg nastao u 19.veku – na trgu dominira spomenik Grunwald podignut u čast bitke kod Grunwald-a 1410.g u kojoj su poljaci pobedili Tevtonske vitezove (krstaški rimokatolički red). Na vrhu spomenika je kralj Władysław Jagiełło, a u dnu spomenika je prikazan Urlich von Jungingen, veliki majstor tevtonskog reda. Spomenik je srušen tokom nemačke okupacije, a ponovo podignut 1971.g

Slika

Na istom trgu nalazi se i spomenik neznanim junacima podignutim u čast svih vojnika poginulih u I svetskom ratu.

Slika

Samo 100 m ispred nalazi se Barbikan, utvrđena predstraža nekada povezana sa gradskim zidinama. To je ulazna kapija u Stari grad Krakova. Barbikan je jedan od retkih preostalih spomenika složene mreže utvrđenja i odbrambenih barijera koje su nekada opkolile kralјevski grad. Danas služi kao turistička atrakcija i mesto za izložbe . Izgrađen je oko 1498 , i jedan od samo tri takve utvrđene ispostava preživele u Evropi , a najbolјe očuvan . To je cilindrična struktura od cigala sa unutrašnjim dvorištem 24,4 metara u prečniku, i sedam kula . 3 metra debeli zidovi sadrže 130 puškarnica . Na istočnom zidu postoji tabla u čast podviga Marcin Oracevicz-a , koji je , tokom Bar konfederacije, branio grad protiv Rusa i upucao pukovnika Panin-a. Danas se unutar Barbikana nalazi postavka istorijskog muzeja, a održavaju se i umetnički performansi.

Slika

Ispred nas je ulaz u starogradsko jezgro i Florijanska kula. Sagrađena je u 14.v, pravougaonog je oblika izgrađena od kamena, kao deo utvrđenja za odbranu od Tatara i Turaka. Ime je dobila kasnije kada je postala glavna kapija za ulaz u Stari grad. Bila je povezana dugačkim mostom sa Barbikanom.

Slika

Ušli smo u stari deo Krakova i Florijansku ulicu. Danas je to najprometnija ulica prepuna prodavnica, kafea i restorana. U ovoj ulici nalaze se i najznačajnije znamenitosti Krakova.

Slika

Par stotina metara napred izlazimo na Glavni trg (Rynek Główny) urbanog dela Krakova. Potiče iz 13.veka, i prostire se na skoro 40,000 m² što je najveći srednjevekovni trg u Evropi. The Project for Public Spaces (PPS) izabrao je ovaj trg za najbolji javni prostor u Evropi. Trg je pravougaonog oblika okružen istorijskim spomenicima, palatama i crkvama. Centrom trga dominira Sukiennice – najstariji “tržni centar”, a okolo njega se nalaze Gradska kula, crkva sv. Adalberta i spomenik Adam Mickiewicz.
Na trgu je impresivna Bazilika Device Marije - gotička zidana crkva sagrađena u 14. veku. Visoka je 80 metara. Posebno je poznata po drvenom oltaru, kojeg je isklesao Veit Stoss. Svakog punog sata, s višeg od dva tornja čuje se „prekinu“ zvuk trube u spomen na trubača iz 13. veka, koji je upucan u grlo, dok je obavještavao meštane, da Mongoli dolaze napasti grad. Taj zvuk emituje i nacionalna poljska radio stanica u podne. Bazilika je služila kao arhitektonski model za mnoge crkve, koje su izgradili poljski iseljenici u inostranstvu, npr. crkva sv. Mihaela i sv. Ivana Kentskog u Chicagu.
U crkvu se može ući, a u oltarski deo kada nema mise. Ulaznica košta 10zl, a na moje iznenađenje postoje štampani vodiči (2x A4 strane) i na srpskom jeziku. Iako smo na blagajni rekli da se možemo snaći i sa engleskim ili hrvatskim vodičem potrudili su se da odštampaju i vodič na srpskom. Za poštovanje.

Slika

Pošto misa traje duže odlučujemo se da posetimo ostale znamenitosti na trgu. Bronzani spomenik Adam Mickiewicz-u jedan je od najpoznatijih spomenika u Krakovu i mesto sastanka mladih. Statua najpoznatijeg poljskog pesnika romantizma iz 19. veka postavljena je 1898. Na proslavi 100 godina od njegovog rođenja, kao poklon njegove dece. Projektovao je malo poznati skulptor Teodor Rygier.

Slika

Skulptura Igora Mitoraja, poljskog skulptora, popularno nazvana The Head, postavljena je 2004 kao privremena postavka, ali je naišla na veliko interesovanje turista i velike proteste Poljaka zbog postavljanja u sam istorisjki centar grada. Ostali delova tela nalaze se u Parizu, Berlinu...

Slika

Gradska kula je jedini preostali deo Stare palate (Ratusz), uništene 1820 u cilju da se naparavi veliki gradski trg. Nekada su se u podrumima kule nalazili zatvor i sobe za mučenje. Sagrađena je od kamena u 13.veku, visoka je 70m, nagnuta je 55cm kao posledica oluje iz 1703.g. Na poslednjem nivou nalazi se opservatorija otvorena za posetioce.

Slika

Sukiennice ili Clozt Hall nalazi se na centralnom mestu Glavnog trga, koja je nekada bila centar međunarodne trgovine. Od srednjeg veka trgovci su se skupljali u ovoj zgradi kako bi kupovali lokalne proizvode kao što su tekstil i so. I danas se tu nalaze brojne prodavnice i bazar, nakit, ćilibar, ručni radovi, kristalne case… Na gornjim spratovima nalazi se postavka Nacionalnog muzeja, sa izložbom poljskih slikara. U pitanju se dve sale sa slikama i vajarskim delima. Iz muzeja se može izaći i na terasu odakle je lep pogled na glavni trg.

Slika

Slika

Slika

Na poslednjoj slici je unutrašnjost katedrale Vavel.
U međuvremenu se završila misa pa se upućujemo u Baziliku Device Marije. Oltar se otvara svakog dana u 11h.

Slika

Čeka nas još obilazaka za danas, ali vreme je za prvu pauzu u restoranu Guliver – Bracka 6 (paralelna uica sa Florijanskom), popularnom dnevnom sastajalištu studenata. Svakog dana postoji „happy day“ ponuda pa se odlučujemo za toplu čokoladu i kolače koji nas koštaju ukupno 8zl (manje od 2e) po osobi.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Avgust 2014, 23:32 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Posle okrepljenja vraćamo se u Florijansku ulicu i krećemo dalje. Malo smo u zasotatku sa vremenom ali kako da ne svratimo u crkvu svetog Petra i Pavla, jednu od preko 120 crkava koje postoje u Krakovu. Sagrađena je početkom 17.v, a u njenoj kripti nalaze se ostaci poznatih umetnika i naučnika. Crkva je ograđena statuama apostola, a ispred nje se nalazi mali trg.

Slika

Stižemo na naš cilj dvorac Wavel. Iako se čini da smo prešli dugačak put u pitanju je tak nešto više od 1,5 km što uopšte nije teško za prepešačiti. Gotski dvorac Vavel u Krakovu sagrađen je po nalogu Kazimir III Velikog, koji je vladao od 1333 do 1370, a sastoji se od nekoliko objekata smeštenih oko centralnog dvorišta. U 14.v su ga obnovili Jogaila i Jadviga . Nјihova vladavina vidi se u dodavanju kula „Kokošja noga“ ( Kurza Stopka ) i Danske kule . Jadviga i Jogaila odaja, u kojoj je mač „Szczerbiec“, koristila se prilikom krunisanja i ceremonijama, a obilazi se i danas. Druge građevine na brdu u to vreme su služile kao prenoćište brojnom sveštenstvu , kralјevskim činovnicima i zanatlijama. Odbrambeni zidovi i kule, kao što su , Jordanka Lubranka, Sandomierska , Teczinska , Szlachecka , Złodziejska i Panienska su podignute u istom periodu.
Vavel Kralјevski Dvorac predstavlјa najveću istorijsku i kulturnu znamenitost u Polјskoj. Vekovima rezidencija kralјeva Polјske i simbol polјske državnosti ,Dvorac je sada jedan od najvažnijih muzeja u zemlјi. Osnovan 1930, muzej obuhvata deset postavki, uklјučujući i važnu kolekciju italijanskih renesansnih slika, grafika, skulptura, tekstila, među njima i Sigismund II Avgust tapiserija, kolekcije nakita , oružja i oklopa, keramika, Majsen porcelan i stilski nameštaj. Postavka muzeja iz orijentalne umetnosti obuhvata najveću kolekciju osmanskim šatora u Evropi .
State room - radni dan 09:30-16:00 -nedelja 10:00-16:00 -16zl, 0zl nedelja
Kraljevske private odaje - radni dan 09:30-16:00 - nedelja ne radi - 21zl
Oružje - radni dan 09:30-16:00 - nedelja ne radi -16zl
Orijentalna postavka - radni dan 11:00, 14:00 - nedelja ne radi - 7zl
“izgubljeni Wawel” - radni dan 09:30-16:00 - nedelja 10:00-16:00 -16zl, 0zl nedelja
Leonardo da Vinci - radni dan 09:30-16:00 - nedelja ne radi - 10zl
Ovde pravimo ozbiljan „faul“ jer ni u jednom vodiču ili na internet prezentaciji nije pisalo da je broj posetilaca ograničen. Iako upotrebljavamo sav šarm, a kasnije pokušavamo i plačnim glasom teta na blagajni ostaje neumoljiva – danas više nema karata, a sutra ne rade (jedan od 5 dana u godini kada je muzej zatvoren). Ostaje nam samo da dvorac posmatramo spolja.

Slika

Spomenik Tadeuša Košćuškog
Slika

Slika

Unutrašnje dvorište
Slika

Na sreću ulazak u katedralu sv.Vavela je moguć. Stara više od 900 godina, zapravo je treća crkva na istom mestu nakon što su prethodne nestale u požaru 1305.g. Služila je kao kraljevska katedrala. U kripti katedrale sahranjuju se poljski kraljevi i nacionalni heroji, kao i poljski predsednik koji je pre nekoliko godina stradao u avionskoj nesreći. U katedrali je prvi misu služio Papa Jovan Pavle II. Cena ulaznica: 12zl + 7zl (audio vodič). Za muzej sam znao da ne radi, a u njemu se čuvaju predmeti koji su pripadali Papi Jovanu Pavlu II, koji je rođen u okolini Krakova i na kog su veoma ponosni. Fotografisanje unutar katedrale nije dozvoljeno, osim na zvoniku. Stepenice kojima se penjemo na zvonik su drvene i najnaporniji deo obilaska.

Slika

Inače zvona sa katedrale se čuju 50 km, legenda kaže da rasteruju oblake, a takođe i da će se devojka koja dodirne zvono levom rukom, dok desnu drži na srcu udati u toj godini.

Slika

Izlazimo iz dvorca i silazimo na obale Visle gde se nalazi Spomenik Zmaju. Popularna verzija priče o Vavelskom Zmaju odvija se u Krakovu za vreme vladavine kralјa Krakusa, legendarnog osnivača grada. Svaki dan zli zmaj uništavao je sela, ubijao civile, plјačkao njihove domove i proždirao stoku. Zmaj se mogao umiriti ako bi gradsko stanovništvo ostavilo mladu devojku ispred pećine jednom mesečno. Kada je svaka devojka u gradu je žrtvovana, osim kralјeve ćerke Vande, kralј je obećao ruku svoje prelepe ćerke bilo kome ko može da pobedi zmaja. Veliki ratnici iz blize i dalјe okoline borili su se za nagradu i niko nije uspeo. Jednog dana siromašni šegrt Skuba prihvatio je izazov. On je napunio jagnje sumporom i postavio ga ispred zmajeve pećine. Zmaj ga je pojeo i ubrzo je postao neverovatno žedan. Okrenuo se reci i napio se vode i eksplodirao. Skuba je oženio kćerku kralјa kao što je obećano, i živeli su srećno zauvek.

Slika

Vreme je da se vratimo u hotel. Planirao sam da vas vodim na kuvano pivo sa karanfilićem, ali mislim da ste umorni od današnje šetnje.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Avgust 2014, 23:37 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Imamo slobodno samo prepodne, kasnije sam već nešto isplanirao. Kako nema mnogo vremena idemo u Jevrejsku četvrt u kojoj je sniman film Šindlerova lista. Vekovima postoji na mestu gde su katolici i jevreji mirno živeli jedni pored drugih, sa vidnim razlikama u arhitekturi u odnosu na glavni grad. Nakon progona i nestanka skoro svih jevreja u 2. svetskom ratu, Kazimierz je propadao sve do 90-ih godina 20. veka kada je oblast počela da se revitalizuje. Manje je turistički otvoren od Starog grada, ali ga stanovnici smatraju uporištem noćnog života. U ovom delu grada danas se nalazi brojni kafei, klubovi i hosteli. Ovaj deo grada je jako važan Jevrejskoj zajednici i srećemo brojne grupe mladih iz Izraela, ali i iz cele Evrope. Saznali smo i da Jevrejska zajednica u Srbiji svake godine organizuje posetu Krakovu za srednjoškolce.
Prolazimo pored prve stambene zgrade u Krakovu, nastale spajanjem 3 porodične kuće uticajnih Jevreja na pocetku Szeroka ulice, renesansne „stare“ sinagoge, Izakove sinagoge, Kupa sinagoge, Remuh sinagoge, Hram sinagoge, Visoka sinagoge i Poper sinagoge. Danas ih je preostalo samo 7, a pre rata ovde ih je bilo skoro 90.
U centru Jevrejske četvrti danas se nalazi velika pijaca koja je otvorena svakog ponedeljka i na nju dolaze ljudi iz celog Krakova ali i okolnih mesta. Preko puta pijace idemo na kafu u kuću koja liči na sve drugo osim na ugostiteljski objekat. Enterijer kafića je kao u porodičnoj kući pre 100-ak godina.

Slika

Slika

Slika

Nedaleko od Krakova, nalazi se rudnik soli Velička, danas jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Poljske. Vožnja autobusom traje oko 40 min. Rudnik je najstariji poljski industrijski objekat koji se bavio proizvodnjom soli, a čiji počeci sežu čak do srednjeg veka. Vekovima je bio izvor poljskog blagostanja. Nekoliko vekova eksploatacije rudnika soli oblikovalo je prostor kakav danas priziva hiljade turista. Ležeći na 9 nivoa, skriven ispod grada, rudnik doseže dubinu od 327 metara. Mi ćemo obići samo 1% rudnika, do dubine od 130 m. Podzemlje Veličke sastoji se od gotovo 300 kilometara tunela i oko 3000 prostorija. Impresivan deo rudnika su kapelice koje su sagradili sami rudari i u kojima se dan danas održavaju mise po najavama za hodočasnike. U “slanim” prostorijama rudnika održavaju se i banketi, balovi, konferencije i koncerti pa je samim time rudnik i od velikog kulturnog značaja. Najpoznatija prostorija je dvorana “Varšava” koja se nalazi na 125 metara dubine, a u kojoj se svake godine organiziraju novogodišnji bal i koncert. Rudnik je pod zaštitom UNESCO-a od 1978. godine, a istorijskim spomenikom Poljske proglašen je 1994. godine.
Kroz rudnik nas vodi Poljakinja, koja „priča“ srpski jezik sa finim akcentom. Šok kada je nešto pitamo, a ona nam odgovara na engleskom kako dobro razume srpski, ali ne može da odgovori dok je zvaničan program savladala.
Na površini, ali i na podzemnim nivoima nalaze se prodavnice suvenira, mlinovi sa solju, razne figurice od soli.
Obilazak rudnika nije baš jednostavan, ima dosta hodanja i savladavanja stepenica. Sam obilazak traje oko 3,5 sata. Najuzbudljiviji deo je povratak rudarskim liftom, a ja se bržom napravom nisam vozio.
Zastitnica rudnika je poljska princeza, Sveta Kinga, tu dala iskopati bunar kako bi napojila svoju žednu pratnju na putu prema Mađarskoj gdje se trebala udati za kralja Belu. Otkopavši rupu otkrili su kamen koji je svetlucao od soli. Slučajno je tada princeza ispustila u bunar prsten kojim se bila obećala. Sve figure su od soli (lizanje je zabranjeno).

Slika

Fotografija ne pokazuje ni deo lepote ove dvorane
Slika

Slika

Slika

Da li mi verujete da je i luster od soli
Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Avgust 2014, 23:40 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Retko kome nije poznata činjenica da je Aušvic bio najveći nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva. U južnoj Poljskoj , 50 km zapadno od Krakova i 286 km od Varšave , logor je dobio ime po obližnjem selu Osvjenćim (Aušvic na nemačkom). Nakon nemačke okupacije Poljske septembra 1939, Osvjenćim je priključen Nemačkoj i ime mu je promenjeno u Aušvic.U koncentracioni logor Aušvic ukupno je deportovano 1,3 miliona ljudi iz raznih delova Evrope. Od tog broja, ovde ih je pobijeno 1,1 milion, najviše Jevreja (million). Većina žrtava je ubijena odmah po prispeću u logor u gasnim komorama Aušvica II u kojima je korišćen gas ciklon B . Ostali su umrli od sistematskog izgladnjivanja, prinudnog rada, nekontrolisanih epidemija, u egzekucijama streljanjem i u medicinskim eksperimentima. Među stradalima je i 19.000 Roma koji su ubijeni u julu 1944. godine i oko 83.000 Poljaka . Komandant logora Rudolf Hes je na Nirnberškom procesu svedočio da je do 2,5 miliona ljudi umrlo u Aušvicu. Do danas su sačuvani mnogi objekti logora Aušvic. Oni su zvanično pod zaštitom Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, osnovanog 1947 , koji ima i funkciju istraživačkog centra za proučavanje holokausta. UNESKO je ovaj logor 1979 . proglasio delom Svetske baštine pod imenom „Aušvic-Birkenau – nemački nacistički koncentracioni logor smrti“.
Postoji i Šindlerov muzej u Krakovu, ali ja nisam bio raspoložen da vas vodim na ova mesta. Verujem da je za čovečanstvo važno da uvidi kakve zločine je čovek sposoban da napravi, ali ja sam pobegao na par dana od svakodnevnih problema i nisam bio spreman da idem na ovakve lokacije.
Umesto posete logoru vodima vas na brežuljak Tadeuša Košćuškog. Veštački napravljeno brdo zavrseno je 1823.g visoko je 34,1m na čijem se vrhu nalazi vidikovac sa panoramskim pogledom na grad po vedrom danu. Na vrhu se nalazi granitna stena doneta sa Tatra, a unutar brda su pohranjene urne sa zemljom sa mesta bitaka u kojima je Košćuški učestvovao u Poljskoj i Americi. U podnožju se nalazi muzej - neki od predmeta iz kuće Košćuškog u Poljskoj.

Slika

Slika

Collegium Maius - Najstarija zgrada Univerziteta (i jedna od najstarijih u Krakovu), sagrađena kao glavni kampus univerziteta krajem 14.veka, 36 godina posle osnivanja univerziteta. Vek kasnije je redizajnirana kao kasno-gotička struktura koju okružuju živopisne arkade. Profesori su živeli i radili na spratu, a u prizemlju su se nalazile sale za predavanje. Poznatiji studenti bili su Nikola Kopernikus i Papa Jovan Pavle II.

Slika

Collegium Novum - Sagrađen je 1873-1887 u neogotskom stilu od strane Feliksa Ksiezarski da odgovara stilu Collegium Maius. Subvencionisani novcem iz Beca, zgrada je otvorena za 500. godisnjicu univerziteta posle godina kontroverze i debate.

Slika

Spomenik Nikoli Koperniku ispred zgrade Univerziteta

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 27 Avgust 2014, 23:46 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Red je da vam se i zahvalim na pažnji.

Za dame
Slika

Malo da se zasladimo
Slika

Poljska nacionalna kuhinja je plod uticaja naroda s kojima je bila u neposrednom kontaktu, a regionalno je vrlo raznolika. Tipične namirnice poljske kuhinje su: kiseli kupus, cvekla, krastavci, gljive, dimljene i ostale vrste kobasica. Meso je u Poljskoj posebno aromatično zbog korišćenja začina poput kopra, kima, majorana, bibera i peršuna. Najpopularniji deserti su kolači i torte, a čašica votke posle dobrog ručka je poželjna i stoga što olakšava probavu.
Probali smo žur - kiselu supu od raženog brašna s belim kobasicama i tvrdo kuvanim jajima, jastučiće (pierogi) od testa za rezance, mogu biti nadeveni mlevenim mesom, usitnjenim kupusom pomešanim s pečurkama, svežim sirom ili voćem, tako nadeveni stavljaju da se prokuvaju u kipuću vodu, ali mi se najviše dopao gulaš koji se jede kao supa pre glavnog jela, a servira se u "vazi" od hleba.

Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 10 Septembar 2014, 12:28 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Postovi: 18014
Pol: Seka
Bravo VlaMar bravo, bravo! :bravo:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 10 Septembar 2014, 15:15 
Nije prisutan
Izviđač
Izviđač
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 10:49
Postovi: 123
Pol: Seka
E želja mi je da posetim i ovaj tvoj Krakov.
No, najviše mi se dopada što na svakoj temi imaš i "lokalne specijalitete" ... ;) ;) ;)


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 10 Septembar 2014, 22:13 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Meni je bila zanimljiva destinacija. Osim ovog što sam prikazao ima još da ponudi, od Poljskog nacionalnog muzeja, Czartoryski galerije, puno crkava, Ojcow nacionalni park na 20 km.
Što se tiče kuhinje mislim da je to sastavni deo putovanja i upoznavanja kulture neke zemlje. Veoma često na putovanju zamolim konobara da mi preporuči jelo, nešto što se sprema za "nedeljni ručak". Iako je bilo par iznenađenja uglavnom mi se svidi. Nikada nisam razumeo ljude koji na putovanju jedu u Mc, KFC...


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 30 Oktobar 2014, 19:57 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Postovi: 19976
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Odlicno opisano, veoma emotivno! Hvala sto si nam prikazao ovu, ne tako cesto opisivanu, destinaciju! :ljubac:

Da li je ovaj "gulas u hlebu" nesto slicno onome u Pragu?

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 31 Oktobar 2014, 00:58 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Hvala Pef. Veoma sličan gulaš sam jeo i u Pragu, možda je malo ređi ovaj u Krakovu i služe ga kao supu / čorbu, vruć i malo ljutkast bio je obavezan početak večere. Ovde je bio beli hleb i više liči na "vazu", dok su mi u Pragu poslužili "činiju" od integralnog hleba.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 31 Oktobar 2014, 01:24 
Nije prisutan
Izviđač
Izviđač
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 21 Oktobar 2014, 23:25
Postovi: 159
Pol: Bata
Ausvic sam i ja ostavio "za neki drugi put"
Ne znam koja ocena postoji da je veca od maximlane 10-ke, te moram dati samo 10 .Ko se seti, kad neko izmisli i vecu ocenu neka je upise. Vredi se potruditi i za ovu Krakov foto pricu izmisliti ocenu vecu od 10

_________________
"...everything will be OK in the end,if it`s not ok, than it`s not the end..."


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 29 Januar 2015, 21:46 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
Postovi: 3365
Lokacija: Zemun
Pol: Seka
VlaMar i od mene 10-ka! :text-bravo:

_________________
:happy-cheerleadersmileygirl:


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 30 Januar 2015, 11:51 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Utorak, 02 Septembar 2014, 13:38
Postovi: 2733
Lokacija: NS
Pol: Seka
:bravo: Nemam sta da dodam, ostali su sve vec rekli :)

_________________
Ako zelis da budes neko zaista poseban budi ono sto jesi...


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 30 Januar 2015, 19:40 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 06:46
Postovi: 3795
Lokacija: Beograd / Jagodina
Pol: Bata
Hvala vam svima.
Zanimljivo je sada ponovo pročitati nešto napisano pre par meseci. Možda bih sada i dodao nešto.
Da me je vreme malo poslužilo verujem da bi i slike bile lepše.


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2025.