Od Trijumfalne kapije spušta se jedna od najpoznatijih ulica na Svetu,
Jalisejska polja (od grčke reči Elysium, što je sinonim za Raj). Nekada je ovo bila pešačka zona u Parizu i možda je tada podsećala na “Elizijum” , ali sada je to na žalost bulevar sa gustim saobraćajem, samo se u drugom delu nalazi park sa obe strane. U ovoj ulici su mnogobrojne prodavnice verovatno poznatih brandova, ja sam samo primetila Lui Viton radnju, jer je maštovito imala nadogradnju fasade u obliku tašne. Kako se približavate drugom kraju ove ulice, gledano od Trijumfalne kapije, u delu gde je park nailze se tzv. Velika i Mala palata, izgrađeni krajem 19. veka za ptrebe tadašnje Svetske izložbe (danas poznat po nazivom Expo ) Obe palate imaju divan enterijer i tu se danas održavaju razne izložbe. Velik palata je posebno interesantna, pošto ima stakleni krov.
Velika i Mala palata u parku Jelisejska polja (uz istoimenu ulicu) gledane odozgo sa prvog sprata Ajfelove kule

Ulica Jelisejska polja završava se na najvećem i najpoznaijem trgu u Parizu. Trg Konkord može da se prevede na naš jezik kao Trg Sloge. E pa na tom trgu sa jednim miroljubivim nazivom, interesantno je primetiti da su izvršena mnogobrojna pogubljenja, između ostalih Marije Atonaete, Luja XVI, Robespjera itd… Na trgu se nalaze 18 unikatnih lampiona karakterističnih samo za taj trg, dve fontane (ideja čemu će biti posvećene pozamljena od fontane u Rimu na trgu Novana) i 3000 godina star Luxor Obelisk, poklon od tursko - egipatskog vladara Muhameda (a kako drugačije da se zove ).
Trg “Konkord “ Luxor Obelisk, poklon (čuj mene otet) od egipatskog, ali u stvari otomanskog vladara Muhameda (a kako drugačije da se zove)
Konkord lampioni, unikatni u Svetu, zlatno - plave boje (kao počast francuskoj mornarici, pored je zgrada gde je bilo sedište, a to je sada Hotel de la mare) postavljeni početkom 19. veka, a krajem istog veka su postale električne, pošto je Pariz prvi grad u Evropi koji je uveo električno ulično osvetljenje
Dve vrlo slične fontne, jedna posvećene rekama, a druga moru i ta ideja je kopirana od grada Rima, gde se na trgu Novana nalaze istomene fontane, s tim što je jedna posvećena za 4 svetske velike reke. Da li treba da kažem da su rimske jedno dvesta godina starije i isto toliko puta lepše (bar meni)?! Francuzi su to “nadomestili” tako što su opte dodali zlato, pa ko voli… Fontane smo videli u toku dana, verovatno noću izlgedju mnogo lepše, pogledajte na netu.

Na trugu se nalazi i 8 ženskih statua, koje reperzentuju 8 Francuskih gradova.