Hotel-resortovi u Egiptu su kao mala mesta u kojima imate sve što vam treba. Mnogi u njima provode svo vreme boravka, jer se tako osećaju sigurno. Ovako opširno pisanje o boravku u hotelu pišem za njih.
Mi spadamo u onu drugu grupu, odnosno idemo na izlete ili sami ili preko agencije, obilazimo divne plaže ili odemo na ronjenje. Veče, po pravilu provodimo u gradu.
DOLAZAK U HOTEL I SMEŠTAJ U SOBU
Evo kako mi to obično radimo. Kad udjemo u hotel, ne guramo se da budemo prvi. Iako smo umorni, nadjemo snage da budemo ljubazni i nasmejani. Obavezno ih pozdravimo sa "selam alejkum". Sačekamo da nam daju ključ od sobe, Hiron ode sam do sobe da je prekontroliše, a ja ostanem kod stvari. Ako soba ne odgovara, ljubazno opišemo šta želimo. Retko smo menjali sobu sutradan, ali nikad u Hostmarku. Dobili smo jednu od najboljih soba bez ikakvih potplaćivanja.
Moj vam je savet, da ako dobijete lošu sobu, samo kažete recepcioneru da želite drugu, i ako nema bolju, odete odmah da se dobro ispavate i sutradan kad pre podne odu gosti i isprazne sobe, izaberete najbolju. Umedjuvremenu se, lepo ispavani celo pre podne kupate i sunčate, a kad "upekne zvezda" oko ručka preselite stvari (naravno što manje se raspakujte). Mi planski na vrh jednog kofera stavima ono što nam treba za spavanje, jutarnju higijenu i plažu. Dugogodišnje iskustvo...šta da vam pričam...
Meni se više svidjaju sobe sa desne strane, gledajući iz recepcije prema moru. I to na spratu. Najbolje sobe su na ispupčenim delovima zgrada. Mi smo bili u prvom desnom ispupčenju. Naši prijatelji su bili tačno ispod nas u prizemlju. Te sobe, na ispupčenju, su ustvari dve sobe (spavaća i dnevna) sa dve ogromne terase. Mogu da se kladim da je većina stanova na Novom Beogradu manja od tog prostora.
Prvi put smo bili u Hostmarku 2004 g, posle krstarenja, kada nam je ostao u divnom sećanju.
Sobu morate napustiti do 12. Stvari ostavite kod recepcije u za to predvidjenom prostoru. Svo vreme možete uzimati i vraćati šta vam zatreba. Mi smo se tuširali i presvlačili sa leve strane plaže u kućici za to.
All inclusive koristite do vremena kad ste prvi put ušli u hotel, znači ne bi smeli da vam skidaju narukvicudo odlaska.
Mi smo doplatili produženi boravak i ostali do 22 h u sobi.
E, da! Čim dodjete (u sred noći) i stave vam narukvice, odmah otidjite u kafanicu u prizemlju i poslužite se sa flašama vode, kafom, čajem, gaziranim sokovima, pićem...sendvičima, a bude i kolača. Vodu ponesite u sobu i pijte je što više.
Sve kupujete na potpis računa. Odmah tražite spisak za All da vas ne predju i daju vam neko strano piće koje se na kraju plaća.
Jedino ponesite produžni gajtan da biste imali gde da uključite punjače za telefone, foto aparate, kuvalo (ako ne možete bez naše kafe)...
POLOŽAJ HOTELA I HURGADA
Hotel se nalazi na južnom delu Hurgade koja ima oko 260.000 stanovnika i možete je ovako zamisliti:
- prvo je na severu Al Dahar u kom živi većina stanovnika Hurgade
- onda je Sakala u kojoj su na obali hoteli a u glavnim ulicama radnje i kafanice i restorani
- zatim Memsa, najnoviji deo sa hotelima na obali i strašno puno novih višespratnica, što useljenih, što još nedovršenih.
- još južnije su Makadi i Soma bey u kojima su samo hoteli
E, Hostmark je pri kraju Memse.
Iz njega se taksijem ili minibusom začas stiže u centar Memse, do Sakale treba 10-15 minuta, a do Al Dahara oko 20. Njihov lokalni prevoz - kombijem staje tamo gde dignete ruku i zaustavite ga. Cena za lokalce je mala, a mi smo se vozili do Sakale za 2-2.5 funte u jednom pravcu po osobi. Pogodimo se pre ulaska, a pri izlasku platimo. Uvek treba da imate sitno, jer teško vraćaju kusur.
Gradski autobusi ne postoje. Kombi ide i staje u zavisnisti od putnika koji su u njemu i putnika koji ga usput zaustavljaju.
U povratku smo hvatali kombi . Ako hvatate taksi nemojte uzimati one koji stoje.
Najčešće smo išli u Al Dahar.
Ako idete taksijem u El Dahar, tražite da vam uključe taksimetar. Budite uporni. Ako jedan taksista neće, odmah iza njega čekaće vas drugi. Budite ljubazni i uspećete.
Prvo odemo na pijacu gde obavezno svratimo na riblju pijacu. Tamo kupimo ribu, na licu mesta je očiste i ispeku u velikoj furuni. Hleb, onaj okrugli, kupimo ispred i tako ručamo. Kupimo nar i mango za dezert. Prste da poližeš!
Riblja pijaca je velika. Prodaju se razne vrste riba u svim duginim bojama, crvene, plave, zelene, zatim školjke, rakovi...Zelena pijaca je slična našoj, mada ima nekog zeleniša kojeg sam prvi put videla. A, voće! Ogromni plodovi manga i nara, guava, puno vrsta svežih urmi (žurih, crvenih, crnih...), dinje, lubenice, banane cela grana, jagode, citrusi, jabuke...
Buka je na sve strane, svi u glas reklamiraju svoju robu, svira muzika, molitva se čuje sa minareta, žene zabradjene samo im se oči vide ili one modernije koje nose marame i dugačke haljine, muškarci su uglavnom u galabijama.
Začini su posebna priča. Ja se kući uvek vratim sa biberom raznih boja, karijem, korijanderom, listićima šafrana, kuminom, harisom, štapićima valile i cimeta, čajem od hibiskusa, limun travom... Ne umem više da kuvam bez njih!
Obavezno svratimo u staretinarnicu u glavnij ulici, preko puta pošte, pa onda u kafanicu koju drži jedna engleskinja.
U Sakalu obično se ide posle večere. Prošetamo, pogledamo izloge, kupimo ponešto i uvek zaglavimo kod Alibabe na Stela lager pivo i cedjene sokove od manga, guave i banana. Sa njegove terase je odličan pogled na masu turista koja se šeta. Hiron ponekad zapali šišu (samo duva i kašlje, jer inače ne puši), a ja uživam u mirisima.
Nikako ne preskačemo ručak u Star Fish-u i u Fish House. Jeftino a odlično. Ručamo sve po redu za manje od 10 evra za oboje.
HOTEL
Na slici koja je napravljena sa mola može se videti koliko je velika laguna. Otprilike plićak koji se smenjuje sa dubinom od do metar je otprilike baš do mesta sa kog je napravljena fotografija.
Ako ste na ALL imate neograničeno piće, pa i vodu. Oni koji su na ALL inclusive mogli su da jedu i piju do polaska, ali to zavisi od agencije. Kelneri imaju neki spisak na ulazu u restoran i ako nemate narukvicu morate biti na psebnom spisku. Postoji i onaj štos da uzmete narukvicu za uspomenu, pa je zalepite selotejpom i ladno udjete.
Nije postojao besplatni bus za grad, ranijih godina je bilo. Ali, ako izadjete iz hotela, odmah ćete moći da zaustavite lokalni kombi i da se za male pare vozite. Mi smo uglavnom tako išli bez problema. Do Hurgade za 2-5 funt i (pogodite se pre ulaska, a platite kad izlazite). Uvek treba da imate sitno, jer teško vraćaju kusur.
SOBA
Sobu smo dobili baš kakvu smo hteli, bez potplaćivanja recepcionera. Soba je na spratu i ustvari je apartman koji se sastoji od spavaće sobe i dnevne sobe (svaka od 24 kvadrata) i kupatila. Svaka soba ima svoj balkon (12 kvadrata).
Naša spavaća soba je imala dva kreveta (220/160) sa debelim, udobnim madracem i po dva jastuka. U njoj je bio TV običan i toaletni stočić.
U dnevnoj sobi je veliki trosed i dve velike fotelje (sa čistim meblom!) , sto, šemize sa frižiderom i sef. Kupotilo je sa standardnom opremom i kadom (sa niskim ulazom).
Balkoni su imali pogled na glavne hotelske terase gde je bio neki put program, na baštu, na bazen i na more. Izgleda neverovatno, ali je istina jer je hotel u obliku više potkovica a mi smo bili na isturenom delu prve sa desna.
Higijena je dobra u celom prostoru. Sobar je svaki dan čak prao ulazna vrata i gelendere na balkonima!
Ono što mi se svidja je da od ulaznih vrata, preko ormana, stočića do dekorativne daske iznad kreveta je sve od istog drveta sa istim motivima na dekoracijama od drveta.
Ceo prostor je sveže okrečen.
Naša soba je bila 1107.
To su ove dve terase na prvom spratu.
Postoje sobe sa tri kreveta u jednoj prostoriji sa balkonom i obične sobe sa balkonom.
U prizemlju je sve isto samo su terase bez ograde, pa praktično sedite u bašti. Tu su bili smešteni naši prijatelji.
Ulaz u sobu je sa stražnje strane...
Moj zaključak je da sobe zaslužuju 5*.
HRANA
Od svih hotela u kojima smo bili (pet u Hurgadi) najbolja hrana je bila u malom hotelu Ambasador 3*.
Svi ostali hoteli, uključujući one sa 5*, imali su veoma sličnu, dosta dobru i raznovrsnu hranu. Mislim da se u našim prosečnim domaćinstvima za mesec dana ne izredja toliko vrsta kao u ovim hotelima za jedan dan.
Ogradjujem se od činjenice da naša omladina i mladji ljudi vole samo pom-fri, hamburger i picu iz NAŠIH kioska i Mc , pa im je sva druga hrana, kako oni kažu "bljak".
U Hostmarku je hrana vrlo dobra i higijena restorana sasvim solidna.
Ko voli da jede i pije ceo dan treba da uplati ALL , jer su cene hrane i pića, ako ste na PP vrlo visoke. Medjutim, ako idete na izlete ili volite da idete u grad (kao na primer mi) onda je PP isplatljiviji (ali smo ipak uzeli all incl).
Doručak
Hleb, puno vrsta slanih i slatkih peciva i tost
Mleko, više vrsta jogurta, čaj, kafa, sokovi od koncentrata
Jaja pečena sa prilozima i kuvana
Salama juneća, razni kačkavalji i beli sirevi
Desetak vrsta salata
Dva kuvana jela
Musli i corn-flakes
Palačinke sa raznim slatkim prelivima
Voćna salata
Ručak ili večera:
Hleb i razna slana peciva
Supa i čorba
Salate desetak vrsta
Pirinač i krompir na razne načine
Piletina i junetina na razne načine
Riba, rakovi, školjke
Kuvano i pečeno povrće
Špagete
Pečenje uglavnom jagnjeće
Na terasi, a za ručak kod bazena roštilj
Specijaliteti egipatske kuhinje
Torte, kolači pudinzi, želei, baklave, voće...
Jelo je bilo sveže i raspoloživo u neograničenim količinama.
Sve je bilo servirano u posudama od rostfraja i stakla.
U svim hotelima je sličan raspored služenja hrane i pića. Doručak je do deset, a od 10 radi bar. Kafanica u glavnoj zgradi praktično se ne zatvara i tamo uvek ima vode i ne mora da se kupuje. Mi smo uvek imali flašu vode u frižideru koju smo sami donosili iz restorana ili barova. Voda je ovde strašno važna, pa je zato forsiram! Pola litre popiješ dok si rek'o "keks"! Užina, pa ručak pa opet užina i na kraju večera, stalno neograničena ponuda hrane i pića su praktično spojeni.
PLAŽA
Hotel u vidu potkovice okružuje divnu baštu u kojoj se nalazi veliki bazen, a ispred svega velika peščana plaža sa polukružnim rtom.
Plaža je široka oko 250 m a širina peska približno 60 m.
Ima stotinak suncobrana u dva reda. Suncobrani su promera 3m, a na rastojanju od 1,5m. Ležaljke su plastične, dušeci dobri a peškiri relativno novi i uvek čisti. Uvek ima slobodnog mesta. Kad smo mi bili, hotel je bio pun a na plaži nije bila gužva.
Zaliv u kome se nalazi naša plaža, počinje kod hotela Albatros.
Plićak dubine 40 cm, pa dubine od 100 cm, pa opet peščani sprud dubine 40 cm, pa opet dubina od 100 cm, pa opet plićak od 40 cm i nakon toga dubina za plivanje i dva mala koralna spruda za gnjuranje. Voda je bistra i stalno su vrlo mali talasići. Meni nije smetao plićak jer volim da šetam kroz vodu.
Za neplivače dušu dalo. Što se ide dublje more je sve toplije!
Dakle, što se plićaka tiče, on nesumljivo postoji oko 150-170 m, a posle toga je duboko otvoreno more.
Ne mogu da kažem da ne bih volela da je cela stvar duplo kraća, ali sve ima svoje draži.
Sa desne strane plaže jeste malo dublje tu je mala laguna. U tom delu se obučavaju oni što voze dasku sa "zmajem" i dasku sa jedrom. Plivati pored početnika baš i nije zgodno.
Plaža je vrlo čista. Nema trave ni meduza.
U ovo doba godine (septembar) temperatura mora je 26-27 stepeni, pa kad ulazite u vodu čini vam se da je hladnjikava, ali je pri izlasku bukvalno mlaka.
Animatori su organizovali odbojku na pesku i u bazenu, gimnastiku u vodi i na suvom, učenje trbušnog i latino plesa...
Postoji teren za tenis. Matorci boćaju, mladi igraju ping-pong.
Ovaj hotel, u septembru, je izuzetno dobar za decu predškolskog uzrasta i bebe. Pored plaže koja je za njih idealna, postoje ljuljaške i mali tobogani na pesku, bazen i večernja zabava za decu. Postoji i dečje zabavište koje vode tri devojke.
Ko ne voli plićak bolje da izabere neki drugi hotel, ili, još bolje, neka ode u Hadabu u Šarmu, tamo uopšte nema plićaka i odmah je dubina preko 10-20 m.
Sa leve strane plaže su drvene kućice u kojima se kupuje i iznajmljuje oprema za ronjenje.
Ako volite sportove na plaži postoji Diving centar (sa školom) i brodovima koji svaki dan odlaze na ronjenje, kao i centar za obuku i iznajmljivanje dasaka sa jedrom i dasaka sa zmajem.
Od tog mesta počinje daščani put na stubovima iznad mora do marine. Na kraju su obično dva - tri broda koji svako jutro odvoze turiste na ronjenje sa bocama. E, tu jeste duboko! Nikad nisam videla da iko odatle skače u vodu. Osim toga, hodanje po tom "mostu" je isto toliko dugačko kao i brčkanje kroz plićak do te iste dubine.
Piće se iz bar-restorana na ostrvu u bazenu može poneti gde vam je volja, pa i na plažu koja je brlo blizu. Naravno, ako ste negde na kraju plaže to jeste za toliko dalje. Na tom ostrvcetu može da se sedi za stolom pod suncobranom, popije piće i, na primer, okupa u bazenu. Nije nikalav problem poneti piće do plaže, mada, ako vam baš to treba možete poručiti da vam konobar donese. Često su konobari nosili pića i kolače i delili ko hoće.
Hostmark je definitivno hotel za uživanje na tenane.
BAZEN I BAŠTA
Kao i u većini hotela u Hurgadi i ovde je bašta dobro osmišljena i negovana.
Naročito bih istakla jedno drvo (ne znam mu ime) koje na svom stablu ima krupne bodlje, i najlepše je u proleće kada je u punom cvetu. Cvetovi su mu slični našoj magnoliji i orhideji.
Ima puno bendžamina oblikovanih u kocke ili loptastog oblika, specijalnih vrsta palmi sa glatkim stablom, negovanim travnjacima, i puno rescvetalog žbunja, žutih cvetova visine 3 m. Po ivici travnjaka su niski rascvetali raznobojni žbunići. U park dolaze dva para sokolova i neke vrste sasvim sitnih ptičica. Nema ni kuca ni maca!
Pogled sa naše terase...
U sred parka je smešten veeeliki bazen. Bazen je nepravilnog polukružnog oblika sa tri mostića preko kojih se dolazi na ostrvo.
Na ostrvu se, preko dana, služi piće, priprema roštilj i služi ručak. Tu su stolovi sa suncobranima.
Bazen je besprekorno čist, kao uostalom i ceo hotel.
Neobično je to da oko bazena i u bazenu uvek ima jako malo ljudi!
Ocena 5*.
ZABAVA
Noćnu zabavu treba tražiti van hotela. U Hurgadi je ima puno. Mi smo skoro svako veče išli gradskim prevozom do centra i onda... Iz hotela se može peške otići do Albatrosa, a tamo je sigurno bolji provod noću.
Za nas je Hostmark divan hotel i ostajem pri tom, bez obzira što se mnogima ne svidja veliki plićak na plaži. Usput, bila sam u još 4 druga hotela, a u Hostmarku po treći put. To nije hotel za mlade osobe koje žele zabavu, već za roditelje sa manjom decom i ljude koji žele miran odmor van gradske buke.
Što se sveg ostalog tiče to je hotel sa 4* u pravom smislu te reči. Nemojte očekivati svilene čaršave, kristalne čaše i kavijar, kao ni osoblje koje trči samo za vama. Za to morate dati mnogo veće pare.
Ceo hotel je dobro održavan i čist, mogu reći bolje od nekih hotela sa 5*.
PRIPREMA ZA IZLET
Kad idete na izlet, vodič organizuje budjenje (navijte alarm, za svaki slučaj), a lanč paket vas čeka na recepciji. Unutra budu sendviči, slatko pecivo, sok i mala voda i neko voće. Ako ste gladnica, za vreme večere, odvojte parče mesa ili slično pa to sačuvajte u frižideru (možda i neki kolač, njam,njam). Ručak na izletu nije baš za pet, (izuzev kad idete preko Kontikija). U autobusu puštaju klimu "da se smrzneš" tako da se hrana neće pokvariti. Vodu, iz frižidera, prodaje vozač za 2,5 f.