dujaspasa je napisao:
Zoki,
(Hoćeš čokoladu ili pivo?)
Ne bih da biram... znači, oba
U Egiptu sam bio, prvi i jedini put krajem maja 2008. To je bio četvorodnevni boravak u El Guni (El Gouna) gradu - hotelu koji je od Hurgade udaljen oko 20km. U ovom gradu sa 20-ak hotela, sve su to resorti, živi oko 20k stanovnika koji većinom rade po tim hotelima, restoranima, kockarnicama... U vreme kad sam ja bio u El Guni nije bilo nikakvih uličnih prodavaca, ulazak u grad je bio kontrolisan tako da su se van resorta, po gradu, šetali samo turisti, niko ih nije saletao i vukao za rukav, uvlačio u prodavnicu da bi im nešto prodao.
Počinjem ovu kratku priču sa jednim negativnim utiskom iz Egipta, ostali su uglavnom pozitivni
Elem, pored El Gune, bili smo par sati u šetnji po Hurgadi, jedan dan smo potrošili na obilazak Luksora (2 x 230km) tj Karnaka i Doline kraljeva, drugi dan na snorkeling oko koralnih ostrva + vožnja kvadovima do beduinskog sela i nazad što je bila "avantura" koju ću, sticajem okolnosti dugo pamtiti - zakačila nas u povratku blaga pustinjska olujica.
Da se vratim na negativni utisak iz Egipta - to su izuzetno agresivni prodavci raznih suvenira, đinđuva i odevnih predmeta i sl. koji su "raspoređeni" na izlasku iz svakog turističkog objekta kojeg smo obišli u Luksoru. Svuda isti sistem - npr. na ulasku u Karnak ili u hram kraljice Hatšepsut morate proći kroz detektore metala a na izlasku MORATE proći kroz špalir sa tezgama gde, čim pogledate nešto od robe, dovoljno je da bacite pogled, na vas se baca agresivni prodavac sa uvek prvim pitanjem "odakle si" i saletanjem... Ako pokažete makar i najmanje interesovanje za robu koju vam nudi, nayebali ste... juriće vas sve do autobusa pokušavajući da vam uvali svoju robu, a prva cena koju vam saopštava je i 50 puta veća od onoga što to vredi.
Ima ljudi, (mislim na turiste, za Egipćane je to normalno, takav način prodaje i cenjkanja je deo njihove kulture), koji ovo vole, ja to
nikako ne volim... valjda zato što se slabo snalazim u tome, a kad nešto ne znam, onda to i ne volim, kao i svaki ljakse
Čak je i u Hurgadi bilo nasrtaja prodavaca na nas koji smo se šetali, ali je to bilo daleko umerenije, podnošljivo. U El Guni toga nema uopšte.
Pozitivnih utisaka zato ima puno: od odličnog smeštaja u resortu Movenpick, sjajne hrane, finih restorana po El Guni, zabave... Moram da naglasim da se ova poseta El Guni i cela organizacija puta ne nalazi u redovnim turističkim aranžmanima agencija već spada u tzv "Incentive trip" koji se rade za moćnije kompanije i njihove poslovne partnere. Kad je kompanija moćna i 'oće da odreši kesu kao što je to ovde bio slučaj, onda se i mi, poslovni partneri, radujemo i uživamo
još i više pošto znamo da smo to, u stvari, sve mi i zaradili
Kasnije ću da izaberem poneku sliku i da je okačim uz opise...