Generalni utisak je da smo prezadovoljni. Otisli smo da se odmorimo od posla, pogasimo telefone i ostavimo ih u sobi, bez zelje da znamo koliko je sati, sta se desava u zemlji, bez citanja vesti i ostalih stvari iz svakodnevnice...jer u sustini sta nas briga za sve to, dosli smo da uzivamo i odmorimo glave!

I uspeli smo u tome itekako!
Iako nam je smestaj bio na jedva pola minuta od plaze, na tu gradsku smo otisli prvog dana, dok smo cekali da udjemo u sobu a i onako umorni i izmrcvareni od put nismo imali snage i volje da bilo gde idemo sa strane. Takodje i poslednjeg dana smo skoro pa bili prinudjeni da provedemo par sati na njoj do polaska autobusa (zbog svima poznatih problema sa prtljagom i ranog izlaska iz sobe) Plazu bih nazvao : nuzno zlo. Mislim da to ime dovoljno govori. Jeste uredjena, sa kaficima itd. ali je sama plaza prepuna nekog drvlja i kamenja

sto je najverovatnije posledica velike guzve. Velika jeste, i siroka i dugacka ali...sljunak i to cesto i dosta krupan je na ulazu u vodu a sto je najgore ne prestaje ni u vodi sve dok mozes da dodirnes nogom dno, sto je vrlo brzo vec posle 2m.

Ipak, culi smo komentare mnogih ljudi sa decom da im je plaza odlicna i da su uglavom vreme provodili na njoj. takodje i neki mladi ljudi su se cudili na nase konstatacije da nam je plaza losa... dakle ono staro dobro: ukusi su razliciti se ponovo pokazalo tacnim. Nama je ipak, od svih plaza koje smo obisli i kupali se na njima ova najslabijeg kvaliteta.

Pefkari nam je najvise legao, iz vise razloga. Ogromna plaza gde postoji mogucnost da se sedne u restorane koji su na samoj obali odakle se pruza prelep pogled. Par kafica/hotela naplacuju lezaljke uz pice, ima i dela gde je moguce postaviti svoje peskire. Najvise smo vremena provodili pod suncobranom hotela akti, delu gde je plaza najsira a udaljenost izmedju suncobrana dobrih 6,7m, sasvim dovoljno za privatnost i uzivanje bez guzve i guranja. Lezaljke i suncobran uz nasu standardnu narudzbinu

2 draft mithosa su 6e a minimum je 5e. Sto se hrane tice rucali smo u sivm restoranima i najbolji po nama je prvi u nizu, na samom pocetku, thasos hotel bar, i po kvalitetu i po cenama. Za njim ne zaostaje mnogo ni akti sa cijim smo se osobljen i psrijateljili s obzirom da smo bili tamo 6,7 dana

Pesak na plazi odlican, ne previse krupan a ne ni previse sitan, taman kako treba je. Deo plaze kod resotrana kapahi ima nezgodan ulaz u vodu zbog ploca koje su dosta kliazave pa je i meni bio problem da se nateram da udjem a da nateram devojku nije postojao ni promil sanse

Ipak, citalo se ovde dosta pre odlaska pa sam spreman otisao dole i gradivo koje sam znao napamet me je podsetilo (pomogli zli ljudi sa teme KAFIC

) da je to losiji deo plaze pa smo se zato preselili kod nase drugarice pef

gde je sam ulaz mnogo bolji, voda kristalno cista. Malo nam je islo na zivce to sto je u jednom danu dolazilo do promene strukture pa tako bude sitan fin pesak na pocetku, odemo na rucak i vratilo i njega vise nema vec malo krupniji kamencici

. Sasvim levi deo je posipan mermernom prasinom/prahom pa je onako na oko izgledao fantasticno i boja mora je bila pravi melem za oci.

Plaze u kampu i pored hotela alexandra beach smo samo obisli a nismo konzumirali

Jednog jutra smo se uputili ka Notosu. Ta mi je plaza nekako najvise zapala za oko dok sam iscitavao opise i upoznavao se sa tasosom

Mogu da kazem da je u potpunosti opravdala ocekivanja i nas ostavila najjaci utisak. S obzirom da smo poranili zatekli smo je praznu i sami bili na njoj citava dva sata. Sta reci sem milina prava. More nestvarno lepo, kristalno cisto i bistro, prozirno do samog dna. Kompletna uvalica je onako ususkana medju onim stenjem sa obe strane da joj to daje poseban smek.

Ne znam kakva je kada je puna ali mi smo zaista uzivali i mogu da je preporucim svakome ko uziva u slikanju i pravljenju odlicnih fotografija jer je predeo kao stvoren za sjajne slike!

To sto je prilaz malo strmiji nam nije tesko palo, jer spustanje do dole traje 45 sec normalno, a meni je trebalo 15 minuta jer sam slika i slikao kao da prvi put vidim aparat

S obzirom na blizinu Roso gremos plaze naravno da smo svratili i do nje. I to onako avanturisticki, preko grebena koji ih deli

Plaza je takodje veoma lepa i kao stvorena za roditelje sa malom decom. Plicak je prilicno dugacak...mozda cak i previse za one koji bi da plivaju. Uredjena plaza gde se takodje lezaljke i suncobran mogu dobiti uz pice za minimum 5e.

Deo ispred hotela paradise je uredjen na taj nacin da gosti hotela dobijaju posebne peskire na osnovu kojih im konobari ne naplacuju nista, dok svi ostali moraju da plate. Ne znamo koliko tacno ali smo nabasali na nase ljude koji su bili fini i ustupili na peskire i rekli kako su dan ranije neke ljude terali da plate 30e za komplet jer nisu gosti hotela!!!

na njoj smo proveli oko pola sata,okupali se i laganim hodom dosli nazad pesaka, do San Antonia. Sjajan predeo tokom hoda magistralom je bio pred nama, predivni pogledi...

Na San Antoniu smo takodje bili kratko, mozda sat vremena. Isto kao i R.Gremos odlicna za porodice sa decom sa jos duzim plicakom i dinama zbog kojih je moguce da nakon 10m voda bude do grudi a onda posle narednih 10m do struka

Ipak po kvalitetu je iza gremosa jer voda nije uopste tako cista niti ima lepu plavu prozirnu boju vec vise vuce na zelenkastu.

Psili Amos je plaza za koju smo odvojili ceo jedan dan, uz kratak izlet do Astris plaze. Uz Notos takodje plaza koja je ostavila jak utisak na nas. Cak i podseca na nju jer je rec isto o uvali koja je oivicena stenama sa kojih puca prelep pogled. Pesak veoma sitan i fin, takav je i ulaz u vodu a takvo je i dno koje se vidi cak i tamo gde je dubina 4,5m. Oko vas se vrte ribice pa nije ni cudo mozda sto je prelepi restoran pod drvetom sa najvecom krosnjom koju sam ikada video, jedan od retkih gde se moze naruciti riba sveza, a ne zamrznuta.

Inace ima dosta mesta gde se moze skloniti sa sunca, hladovine ima u oba kraja plaze uz stene kao i u vrhu plaze do kafica. Inace gore spomenuti restoran je jedan od boljih u kom smo rucali, a iako je na samoj plazi nije bio jak sa cenama, tako da ga preporucujem

Ko sto rekoh prosetali smo i to ne magistralom vec uz more, stenama do Astris plaze koja nije bila vredna ni vremena koje smo utrosili przeci se po suncu da bi stigli do nje. Krupniji pesak na plazi a ulaz u vodu pretran ogromnim kamanjem. Bas veliko kamenje, najvece koje smo sreli na nekom od ulaza u vodu. Boja mora upravo zbog toga daleko od kristalne plave, vec je vise nekako sumorno tamna. Okupali se i na njoj, ugrizle nas ribice i otisli

Ne znam da li je i ranij bila tu ali kad smo dolazili na delu do samog Astrisa, izmedju njega i stena su upravo posipali peskom koji su dovukli kamioni, plazu i pocinjali sa postavljanjem trscanih suncobrana.

Aliki. Kao i za P.Amos odvojen ceo jedan dan za nju. Iako smo poranili vec je bilo nekolicine ljudi na plazi a krece d se puni mnogo brze od ostalih plaza a stravicna guzva je oko podneva postala nepodnosljiva. jbg cena popularnosti. Ipak uvala je predivna, voda kao i na notosu i amosu fantasticna, cista, sa pescanim dinama na dnu zbog kojih sam mislio da ce se zaprljati cim par desetina nogu krecne da podize taj sitan pesak...medjuim na moje iznenadjenje voda je ostala savsrseno bistra i cista.
Prosetali smo do kamenoloma uz onu koziju stazu, islikali lepo sve, uzivali u mirisima borova i sjajnom plavetnilu oko nas i vratili se nazad.

Ipak guzva je ono sto nas je oteralo po povratku nazad. U jednom trenutku je doslo dotle da kad se probijes izmedju ljudi dodjes do poslednje linije odbrane, (kako sam ja krstio tu pojavu

) gde ne mozes pronaci prostora da prodjes do mora jer su suncobrani a i ljudi spojeni, maltene dodiduru jedni druge. Takodje mi je uzasno smetalo sto nije bilo tusa pa nisam mogao da sperem sa sebe svu onu so.

Sve u svemu kao sto rekoh na pocetku ovog opsirnog izalaganja, mi smo prezadovoljni. Lepo smo se proveli, lepo odmorili, fino klopali, popili par buradi piva

, obisli dvocifren broj restorana... U planu je bilo da obidjemo jos i Tripiti i Metaliu, ali jednostavno smo smatrali da nije nuzno da se silimo, s obzirom da smo obilazili autobusima i pesaka za prvi put je dovoljno.
Za sledecu godinu ostavljamo taj tripiti i metaliu uz svakako la scalu i makriamos