Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Nedelja, 15 Septembar 2024, 05:06

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 163 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Poruka
PostPoslato: Utorak, 18 Decembar 2018, 16:53 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:29
Не знам колико овдашњим форумашима и форумашицама може бити занимљива информација, али од 01.01.2019. бугарске вињете постају електронске, а од јуче се могу купити и онлајн на http://bgtoll.bg . Новост је тзв. викенд вињета која важи од петка у подне до недеље у поноћ и кошта 10 лева.

Poslednji put menjao petronije dana Utorak, 18 Decembar 2018, 17:03, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 18 Decembar 2018, 16:59 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

И још једна вероватно неинтересантна вест је да су Бугари пустили још 24 км аутопута према Грчкој.
И Грци сређују оних 10 км оранице испред Сереса.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 18 Decembar 2018, 19:00 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 09:04
Pol: Seka
Pero, sve su to korisne informacije.
Evo ja čitam sve posle onog izleta u Bugarskoj od letos Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Sreda, 19 Decembar 2018, 10:39 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 23:28
Pero, hvala na informaciji! :ljubac:

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 03 Januar 2019, 12:07 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Daca je napisao:
Pero, sve su to korisne informacije.
Evo ja čitam sve posle onog izleta u Bugarskoj od letos Slika

Ono kada ste malo skrenuli s puta?! :D

Pero, ovo su vrlo korisne informacije!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 11 Januar 2019, 10:26 
Nije prisutan
Vodič
Vodič
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 10:02
Pol: Bata
Kako za koga !

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 11 Januar 2019, 12:05 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
U proseku su korisne! :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 03 Maj 2019, 14:02 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

petronije je napisao:
И још једна вероватно неинтересантна вест је да су Бугари пустили још 24 км аутопута према Грчкој.
И Грци сређују оних 10 км оранице испред Сереса.

Даклем, тако је.

У отаџбини се старим путем и даље вози кроз клисуру, као и парсто метара на 65. километру. Остало је све аутострада, с тим што је кроз новоотворене тунеле једна цевка активна. Ниш укључујући излазак из града - граница цирка сат и 10 минута. У тренутку писања гужви није било. Требало је по 5 минута за прелазак. Вињетка онлајн и нема губљења времена на пумпи.

Кроз Булгарију до Софије ништа ново. Од Софије до Благоевграда (цирка 100 км) аутопут одличан као и до сад. Ограничење 140. У тунелима ограничење 80 или 90. Видесмо да радаришу на излазу из једног тунела. Од Благоевграда до Кресне (40 км) Ибарска и горе од тога. Лаганини у колони и то прође за 45 минута. Зачудило ме што није било дивљака као овде да претичу колону зарад 15 секунди предности, већ и аждаје од кола лагано иза камиона јер испред камиона има још камиона. Одатле до Санданског нова деоница као писта, као и до границе (заједно 40 км). Ограничење 140. Граница се прелази брзо јер европљани само махну личним картама, а нас остале издвоје као и до сад да нас испечатирају. На срећу, нема нас много неевропљана :lol: .

Кроз Грчку до Солуна (120 км) ја аутопут. Додуше, нема свуда зауставну траку, па је и ограничење ниже, али се стиже за сат и по. Стандардно, 2.4 евра код Промахонаса и нова рампа између Сереса и Солуна само што није.

Укратко, то је стање овом трасом у овом тренутку. У најави је пуштање целе деонице од Ниша до границе, а кад ће, то само ОН зна.
Што се мене тиче, на лето ћу се вратити путу кроз реименовану Северну Македонију пошто ћемо директно на југ. Последње две године смо били по прстима (у Србији код неких познатих и као прстенима) Халкидикија и није било нарочите разлике у времену потребном за стизање. Сад је то ипак 50 километара и сигурно више од сахата у времену, тим пре што се очекује отварање Грделице, а кад, само ОН зна.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 16 Jun 2023, 21:52 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 00:47
Da malo ažuriramo podatke o putovanju do Tasosa preko Bugarske...

Izgleda da je pre mesec-dva završena deonica autoputa kroz BG od glavnog graničnog prelaza sa SR (Gradina - Kalotina) pa nekih 20-ak km tako da bi putovanje sada trebalo da bude udobno, pogotovo od Sofije pa do Blagoevgrada gde je odličan autoput sa ograničenjem 140 km/h. Ta dozvoljena brzina je, doduše, promenljiva usput a naročito treba voditi računa kad se prolazi kroz tunele, BG policajci vole da se postave sa meračem brzine na kraju tunela, tj na samom izlazu, gde se jedan deo vozača lako "upeca".

Kod Blagoevgrada se autoput završava ali je ubrzo kod mesta Simitli skretanje za Bansko. Unazad nekoliko godina naš put do Tasosa obavezno ide preko Banskog gde, u oba smera, prespavamo u nekom od brojnih hotela, a obavezno izaberem hotel sa bazenima. U letnjem periodu slobodnog smeštaja u Banskom ima koliko hoćete tako da je pravo uživanje provesti popodne na hotelskom bazenu ili u spa centru, uveče se prošetati kroz centar gde ima i jako lepih restorana koji nisu skupi a onda ujutru, posle doručka, krenuti na Tasos ili kući - i stići normalan a ne crknut od puta. Treba napomenuti da pojedini, sasvim dobri hoteli sa bazenima u Banskom (leti) koštaju čak TRI puta manje nego smeštaj na Tasosu.

Dakle, ujutru posle doručka u hotelu, krenemo odličnim magistralnim i gotovo praznim putem do graničnog prelaza Ilinden - Exochi gde takođe nema nikakve gužve i zatim, solidnim magistralnim putevima do Kavale, pa dalje do Keramotija.

Ipak, postoji i druga strana medalje - a to su buljuci Turaka koji preko leta zatrpaju glavni granični prelaz Gradina - Kalotina tako da se prelaz granice, pogotovo vikendima, pretvori u višečasovno čekanje... :( Prošle godine, u želji da izbegnem čekanje na glavnom graničnom prelazu išao sam autoputem do Vladičinog Hana a zatim preko Surdulice do Strezimirovaca - što je 30km duže. Put nije loš, ali je vijugav dok sa bugarske strane nije vijugav ali je malo "drndav" iako nema rupa. Nije bilo gužve na GP, ipak, čekali smo oko 40 min, zalomio se šleper ispred nas a na tom prelazu ima samo jedna kolona - za sve.

Pre neki dan vidim na sajtu Puteva Srbije - piše da je državni put 439 izgrađen, tj nigde nije naznačeno da ima nezavršene deonice. Da je to tako, alternativni g. prelaz Strezimirovci bio bi mnogo lakše dostupan jer bi se sa autoputa moglo izaći kod Leskovca i onda preko Vlasotinca ovim najkraćim putem brzo stiglo do GP Strezimirovci.

Slika

No, prema info koju sam pre par dana dobio od jednog prijatelja Crnotravca, kaže da je put završen do mesta Preslap ali da je ostalo još 5,2km zemljanog puta koji je toliko loš da je teško i sa traktorom ići, a kamoli sa autom. Ukoliko je ovo tačno, ovuda svakako ne treba ići.

I jedan savet za one koji ne bi hteli da putuju preko Banskog, već na prelaz BG-GR Promahonas... taj prelaz leti treba izbegavati petkom i subotom jer ga zatrpavaju Rumuni i pokoji Bugarin.

UPDATE 18.06.2023: Pomenuta deonica puta 5,2km od Preslapa do Strezimirovaca NIJE URAĐENA tako da je najbolje ići autoputem do Vladičinog Hana, a onda preko Surdulic(u) :D i Vlasine do GP Strezimirovci. Danas i ovih dana sam preko live kamera pomalo osmatrao glavni prelaz Gradina i, nažalost, gomilanje je već počelo, posebno od podneva pa nadalje kada ima preko 60 vozila u 4 kolone... Ovo znači da se u to vreme ne može čekati manje od 1-2h da bi se ušlo u BG.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Nedelja, 16 Jul 2023, 13:22 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Upravo smo na povratku sa Tasosa, tj Banskog (gde smo prespavali) prošli GP Strezimirovce. Mi smo brzo prošli, manje od 20 min, međutim red u suprotnom smeru je OGROMAN, prebrojali smo oko 100 vozila od kojih je, bilo par naših, sve ostalo su Turci. Dakle, deo Turaka je krenuo i ovim putevima tako da će, sasvim sigurno, i ostalim vikendima u julu i avgustu a pogotovo datumima oko polovine i krajem/početkom meseca i ovaj GP biti zakrčen.

Za nas, koji ovim putevima želimo do Tasosa i nazad, ostaje da vidimo kako je na GP Ribarci koji je južnije i mislim da Turcima ne bi baš odgovaralo da tuda idu ali... biće valjda prilike, neko će već proveriti... :)

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 15 Jul 2024, 15:12 
Nije prisutan
Početnik
Početnik

Pridružio se: Ponedeljak, 15 Jul 2024, 14:40
Случајно сам наишао на форум и рекох да се региструјем, поздрав за све. Иначе годинама (задњих десетак) путујем у Грчку преко Бугарске и ево мог неког искуства.

Задње две године сам ишао на искључење на Владичин Хан, Сурдулицу и даље преко Власине на ГП Стрезимировци, највише због Турака у сезони. То би навео као једну од мана као и мање ауто-пута на тој деоници (мени свакако не смета), чак је и природа прелепа преко Власинског језера па и даље у Бугарској, нигде не журим и није ми приоритет да буде ауто-пут. Ако идете на опцију преко Пирота, Димитровграда до ГП Градина-Калотина све је ауто-пут и од уласка у Бугарску до Сливнице такође (неких 30 км), а даље до Софије магистрала са по две траке у оба правца. Од Софије опет креће ауто-пут који ћу у даљем тексту описати. Пут од Владичиног Хана према Власини има кривина али је одличног квалитета, неки километар од Власинског језера почиње мало лошији али нема рупа. На граници се не чека дуго, претпрошле године сам чекао буквално 2 минута, једно возило било испред, прошле неких 15-20 мин. и била је пуна међузона (а међузона читавих 50-60 метара[emoji1787]). Вињета за Бугарску је обавезна (ја узимам електронску пре поласка на БГТОЛЛ сајту), обично узмем месечну (око 14 €) јер се исто враћам преко Бугарске и миран сам што се тиче повратка, а може и недељна (око 6.5€) па х 2 ако идете преко Бугарске у повратку. Ко иде преко викенда може купити викенд вињету која је 9 лева (око 4.5€) важи од петка од 12⁰⁰ до недеље до 23⁵⁹ часова. Пут у Бугарској од границе је магистрала доброг квалитета, има по негде нека неравнина али што је битно нема рупа. Иде се преко Трна, Брезника и даље до Перника где се излази на ауто-пут. Ту код Перника  се спајају они који иду од ГП Градина-Калотина преко Софије. Даље је ауто-пут екстра, дозвољена брзина 140км/ч, одличног је квалитета и само треба водити рачуна на изласцима из тунела јер дешава са да има радара, јер су ограничења у тунелима чини ми се 80км/ч. Ауто-пут се до ове године завршавао код Благоевграда, а у фебруару су га продужили за неких десетак километара, пустивши и тунел Железница код истоименог места, сад се завршава код места Симитли где почиње магистрала и ту се може одвојити ко хоће да иде на Банско и даље за Грчку преко ГП Илинден. Ја идем увек право на ГП Промахонас. Магистрала има ограничење чини ми се до 70 или 80км/ч и одвојена је од пре три године пластичним баријерама (стубићима) јер се дешавало на тој деоници доста удеса и сулудих претицања. Тај део има неких 26-27 км. и пролази једним делом поред реке Струме, једним прелепим делом који мене увек одушевљава где има платана изнад пута и где је велика хладовина, нажалост кратко траје тај део. Магистрала је и ту одлична, има по нека неравнина на прелазима преко мостова али ништа страшно (за нијансу су бољи мајстори него ови наши). Може се преспавати у Санданском, цене нису јаке, а ја сам једне године спавао у месту или селу Стара Кресна у смештају поред саме реке Струме и ујутру наставио оран за даљи пут. Од Санданског креће поново ауто-пут до границе са Грчком. Бензиских станица има довољно успут, пред границу са Грчком има пар (Шел, Лукоил, пред саму границу нека њихова Петрол), тако да може да се натанка јефтиније гориво за даље. ГП Промахонас зна да буде оптерћен током летњих месеци, али брзо иде јер Румунима, Бугарима, Грцима којих има највише само баце око на пасош или неки папир (документ). Даље када се уђе у Грчку је ауто-пут до Сереса, а после тога магистрала већ позната у Грчкој по њиховој ширини. За даље од Сереса се одлучујете да ли ћете на Солун, Аспровалту, Ставрос, Тасос...

Ове године планирам први пут преко Банског да идем, @Зоки поздрав, имаш ли неку информацију каква је ситуација што се тиче од Преслапа, да ли је пипнура та деоница од прошле године.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Ponedeljak, 15 Jul 2024, 16:18 
Nije prisutan
Početnik
Početnik

Pridružio se: Ponedeljak, 15 Jul 2024, 14:40
Случајно сам наишао на форум и рекох да се региструјем, поздрав за све. Задњих десетак година идем у Грчку преко Бугарске и ево неког мог искуства. Оно што сам прочитао и видео да је сажвакана тема, али ће можда некоме користити понека информација.

Задње две године сам ишао на искључење на Владичин Хан, Сурдулицу и даље преко Власине на ГП Стрезимировци, највише због Турака у сезони. Навео бих као једну од мана мање ауто-пута на тој деоници (мени свакако не смета), чак је и природа прелепа преко Власинског језера, нигде не журим и није ми приоритет да буде ауто-пут. Ако идете на опцију преко Пирота, Димитровграда до ГП Градина-Калотина све је ауто-пут и од уласка у Бугарску до Сливнице такође (неких 30 км), а даље до Софије магистрала са по две траке у оба правца. Од Софије односно обилазнице опет креће ауто-пут који ћу у даљем тексту описати. Пут од Владичиног Хана према Власини има кривина али је одличног квалитета, неки километар од Власинског језера почиње мало лошији али нема рупа. На граници се не чека дуго, претпрошле године сам чекао буквално 2 минута, једно возило било испред, прошле неких 15-20 мин. и била је пуна међузона (а међузона читавих 50-60 метара[emoji1787]). Вињета за Бугарску је обавезна (ја узимам електронску пре поласка на БГТОЛЛ сајту), обично узмем месечну (око 14 €) јер се исто враћам преко Бугарске и миран сам што се тиче повратка, а може и недељна (око 6.5€) па х 2 ако идете преко Бугарске у повратку. Ко иде преко викенда може купити викенд вињету која је 9 лева (око 4.5€) важи од петка од 12⁰⁰ до недеље до 23⁵⁹ часова. Пут у Бугарској од границе је магистрала доброг квалитета, има по негде нека неравнина али што је битно нема рупа. Иде се преко Трна, Брезника и даље до Перника где се излази на ауто-пут. Ту код Перника се спајају они који иду од ГП Градина-Калотина преко Софије. Даље је ауто-пут екстра, дозвољена брзина 140км/ч, одличног је квалитета и само треба водити рачуна на изласцима из тунела јер се дешава да има радара, а ограничења у тунелима су чини ми се 80км/ч. Ауто-пут се до ове године завршавао код Благоевграда, а у фебруару су га продужили за неких десетак километара, пустивши и тунел Железница код истоименог места. Сада се завршава код места Симитли где почиње магистрала и ту се може одвојити ко хоће да иде на Банско и даље за Грчку преко ГП Илинден, ја идем увек право на ГП Промахонас. Магистрала има ограничење чини ми се до 70 или 80км/ч и одвојена је од пре три године пластичним баријерама (стубићима) јер се на тој деоници дешавало доста удеса. Тај део има неких 26-27 км. и пролази једним делом поред реке Струме, једним прелепим делом који мене увек одушевљава где има платана изнад пута и где је велика хладовина, нажалост кратко траје тај део. Магистрала је и ту одлична, има по нека неравнина на прелазима преко мостова али ништа страшно (очигледно су добри мајстори као и ови наши). Може се преспавати у Санданском, цене нису јаке, а ја сам једне године спавао у месту или селу Стара Кресна у смештају поред саме реке Струме и ујутру наставио оран за даљи пут. Од Санданског креће поново ауто-пут до границе са Грчком. Бензиских станица има довољно успут, пред границу са Грчком има пар (Шел, Лукоил, ОМВ, пред саму границу нека њихова Петрол), тако да може да се натанка јефтиније гориво за даље. ГП Промахонас зна да буде оптерећен током летњих месеци, али брзо иде јер Румунима, Бугарима, Грцима којих има највише само баце око на пасош или неки папир (документ). Даље када се уђе у Грчку је ауто-пут до Сереса, а после тога магистрала већ позната у Грчкој по њиховој ширини. За даље од Сереса се одлучујете да ли ћете на Солун, Аспровалту, Ставрос, Тасос...

Поздрав @Зоки имаш ли можда неку свежу информацију што се тиче пута од Преслапа до Стрезимироваца, да ли је рађено нешто од прошле године?

Едит: 3. август 2024.
Све је исто, ишао на Владичин Хан, Власину и на ГП Стрезимировци 3. на 4. август (субота на недељу) сам шпиц. На ГП Стрезимировци чекао сат и десет минута, било Турака и овде, али обзиром да је викенд свакако боља опција него Градина где се чекало 3 и више сати. Једина измена ишао преко Банског јер смо преспавали тамо, пут преко Банског екстра, асфалт види се да је скорије пресвучен. Сутрадан правац ГП Илинден - Егзохи, границе све укупно чекао 5-6 минута, нема гужве, није интегрисан прелаз и не одвајају као на Промахонасу да би скенирали пасоше. Даље на Драму према Тасосу пут добар. У повратку истом путањом, све границе чекао укупно 10 - 12 минута.

Poslednji put menjao zex_76 dana Utorak, 03 Septembar 2024, 11:35, izmenjena 3 puta

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Utorak, 16 Jul 2024, 16:34 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Lepo si sve opisao i sve info su aktuelne. Ja sam za ovogodišnje letovanje na Tasosu (odakle šaljem pozdrave :) ) tražio od vlasnice hotelčića da moj termin dolaska bude obavezno radni dan kako bih izbegao gužvanje po graničnim prelazima koje je znatno veće vikendima.

Nemam još uvek svežu info u vezi preostalih 5km puta od Preslapa do Strezimirovaca.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 163 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2025.