Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Subota, 26 Septembar 2026, 03:55

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autor Poruka
PostPoslato: Sreda, 26 Septembar 2018, 20:34 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Petak, 29 Avgust 2014, 12:39
Pol: Seka
I ti si štrenber? :lol:

http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2374

Za ljubimca ćeš morati da pitaš možda na nekom većem forumu, vidi i na trip advisor-u.

U toku našeg petodnevnog boravka nisam videla u Tolu reklamu, a ne znam gde bi tamo i postavili, jer nemaju gradsku kuću, samo crkvu. Možda ima negde mesto za reklamiranje u Nafpliu.

Vidi da li će ovde objaviti program i sledećeg leta!

https://whyathens.com/events/epidaurus-tickets/

Samo još da dodam, osim teatra sve ostalo su samo ruševine. Meni je i to interesantno, ali ne znam šta bi neko drugi mislio o tome.

U avgustu mesecu nije bila gužva za kupovinu karata i za ulazak! Muzej je stvarno mali. Kod teatra ima malo više ljudi, ostalo je poluprazno. Ima mesta za parkiranje gde hoćeš!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 27 Septembar 2018, 15:13 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Sa ovog istorijskog mesta, krećemo u dalji obilazak ove oblasti, u kojoj se danas nalaze dva sela: na kopnu Nea Epidavros (Novi Epidaurus) i prmorsko selo, Palaia Epidavros (kako Pera reče, prevodi se kao Stari Epidaurus) .

Jako smo se obradovali što nas oblast Epidaurus zelenim okruženjem neodoljivo podseća na neke omiljene destinacije na severu (Tasos, Sitonija). Osim golih brda, najzad na Peloponezu vidimo i malo šumice.

Slika

Novi Epidaurus (Nea Epidavros), simptično grčko selo u prepznatiljivom maniru. Obišli smo mali centar sa platoom, na kom nažalost nema neke taverne u debeloj hladovini i slikali smo crkvu.

Slika

Slika

Peki, Pef, šta piše ovde?

Slika

A ovde?
Slika

Klupe za Jack i za meditaciju
Slika

U blizini smo obišli i jednu plažu, čije ime je Παραλία Αλιότου, Previše je kamenito-šljunkovita, nije nam se nešto dopala i nismo se zadržali na njoj.

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 27 Septembar 2018, 16:01 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Stari Epidaurus (Palaia Epidavros) sa brda izgleda vrlo slikovito.

Slika

Dopao nam se špalir kroz koji smo prošli do ovog primorskog sela

Slika

Ovako izgleda samo mesto, simpatično, ali ništa više...

Slika

Slika

Slika

Na brdašcetu je i crkva, a u centru mesta ima dosta ribljih taverni, koje su bile pune stranaca u sred dana.

Slika

Slika

Desno od marine se vidi jedna divlja plaža...

Slika

a leve strane je još jedna.

Slika

Čini se da je mesto mirno, ali ne znam kako je uveče.

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 27 Septembar 2018, 16:09 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 22 Novembar 2014, 17:18
Milenice, :ljubac: ko bi rek'o da za desetak dana može da se vidi ovoliko toga? Svaka čast! A i ti si se baš potrudila da nam sve lepo ispričaš. :bravo: Čekam da završiš, pa da pročitam od početka. :op-op:

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Četvrtak, 27 Septembar 2018, 16:41 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Hvala Dujo! :ljubac: Možda idem malo i u detalje, ali tako mi se trenutno sviđa. :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 11:25 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Već pola dana je prošlo, a mi se još nismo okupali! Žaleli smo da ispravimo tu grešku i krenuli smo južno od Starog Epidaurusa u potrazi za nekom lepo plažom. Tu se prirodno okruženje dramatično menja, pa umesto brežuljaka sa zelenim četinarima, krećemo se po nepristupačnom terenu visokih brda, a sa leve strane je ponor i fantastičan pogled na more. Put je i dalje više nego odličan.

Slika

Slika

Slika

Slika

U trenutku nespremni, slučajno smo prošli skretanje za mesto Panagija, koja odozgo jako lepo izgleda. U njoj ima i plaža je i kamp Vergelis, gde je bila Ivkabg. Treba naglasiti da pored Panagije takođ postoji Arheološki lokalitet, gde se nalazi mali Epidaurus teatar.
Nastavili smo potragu za mesto gde bi se okupali. Vreme je prolazilo i shvatili smo da ovo nije destinacija, kao neke druge, gde ima čestih putokaza za skretanje za plaže. Ovde morate malo duže da putujete i da se se pomučite da bi našli plažu. Najzad smo ugledali jedan putokaz, plaža se zove Metamorfozis. Već je bilo kasno popodne, a pošto je plaža usred ničega, a prilično je i dugačka, bila je poluprazna. Zbog tople vode, tišine i lepog okruženje, prijatno je bilo boraviti na njoj. Plaža je od sitnog šljunka, koji provereno ne žulja, ali je interesatno da je tamno sive boje. Osećala sam se kao da sam na Santoriniju. Jedan manji deo je sa ležaljkama i suncobranima i uz piće ih dobijate bez plaćanja.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 12:28 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Posle prijatnog boravka na plaži Metamorfozis, uputili smo se ka mestu Galatas, koje je udaljeno na oko 10 km. Sada smo se potpuno spustili u ravnicu, nema više brda ni uzbudljivih pejzaža. Porlazi se kroz sela, koja nisu ostavljala neki poseban utisak.
Galatas je nešto veće mesto şa morainom, odakle se brodićima može preći na ostrva Poros. Već je bilo kasno, a pošto smo morali da pređemo nekih 75km nazad do Tola, nismo se dugo zadržali i nismo obišli Poros, koji iz Galatasa izgleda jako lepo. Osim fine marine, sam Galatas nije delovao privlačno kao baza za letovanje. Moram priznati da sam se malo "smorila" od "kockastih" zgradica i ta divlje "nearhitekture", koje ju najviše zastupljena u ovom, ali i mnogim drugim grčkim mestima. :D

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Pogled ka Porosu.

Slika

Slika

Slika

Da još dodam, da se u ovoj oblasti nalazi i letovalište Metana, na manjem polusotrvu, nešto izdvojeno od glavnog kopna. Mi nismo stigli da ga vidimo, ali svakako ga treba staviti na spisak za obilazak.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 12:38 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Subota, 23 Avgust 2014, 23:29
Још само мало доле па лево је била и Хидра :lol: .

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 12:43 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Još samo malo, sat vremena minimum! Ne žalim ja što tamo nismo otišli, više sam želela da vidim Porto Cheli, Metanu i Lutraki, jer su lakše dostupni iz Tola a ni za to nismo imali vremena. Za Hidru treba dosta vremena, dosta šetnje na plus plus 35 stepeni, ma važi, samo mi još to treba! :lol: Mogu da je vidim na tvojim i Ivkinim slikama! ;) Pa jednog dana, nekog septembra, možda nas opet put odvede tamo. Mada, pošto nešto plažama nismo bili oduševljeni, mislim da neću imati podršku za tako nešto.

Poslednji put menjao milenaidaki dana Petak, 28 Septembar 2018, 12:47, izmenjena samo jedanput

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 12:44 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Jeсте ли се вратили истим путем преко Епидауруса ил сте јахали брдо, па на другу страну?

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 12:49 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Istim putem, kako je GPS rekao! Za jahanje treba duplo više vremena, tj 2 sata!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 16:49 
Nije prisutan
Svetski putnik
Svetski putnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Četvrtak, 21 Avgust 2014, 12:50
Uf, moram priznati da mi nakon tvojih utisaka i fotografija opada entuzijazam za ekspediciju na Peloponez.
Još kad uporedim sa onim plažama i zelenilom na Sitoniji, pobednik se nameće.
Jedino što me vuče još ka Peloponezu su arheološke lokacije, ali sam sebe ubeđujem da je to samo gomila kamenja i da se sve to može videti na internetu. ;)
(jel neko pomenuo kiselo grožđe? :mrgreen: )
btw. Poros deluje obećavajuće, ali da bi sve to čovek obišao mora da čitav odmor provede u jurcanju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 17:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Блажо, ил ћеш дат отказ и добити седмицу на лотоу, па обилазити Пелопонез надугачко и нашироко, ил ћеш му се враћати више пута. Не може се аве видети у 10,15 дана наших одмора и да се то још и одмором зове.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 17:35 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Нема Пелопонез такве плаже и шуме као ситонске, ал има поморанџњаке, мандарињаке, има рушевине, има историју, има канал, има ћиру, има свој Острог... Нека од грчких скијалишта су на Пелопонезу.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: Petak, 28 Septembar 2018, 19:00 
Nije prisutan
Izviđač
Izviđač
Korisnikov avatar

Pridružio se: Nedelja, 20 Avgust 2017, 20:46
I meni je Poros bas simpatican, njega cemo obavezno obici kad se uputimo na Peloponez. I to na nekoliko dana.
Blazo, ako trazis nesto poput Lagomandre, to tesko da ima jos negde po Grckoj(a i sire).
Ne Peloponez se i ne ide zbog plaze.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat [ DST ]

Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2026.