Gastro-SalzburgKako je ova oblast veoma dugo bila samostalna, ponosni su i na svoju kuhinju. Oni, naravno, tvrde da je sasvim specifična, dok za mene kao prosečno neupućenog konzumenta, ’švapski’ recepti uglavnom su svuda isti...
No, osim štrudle od jabuka (koja se neznatno razlikuje u izgledu i začinima zavisno od regije), kiselog kupusa i kobaja – koji su zastupljeni svuda u Germana – evo šta se na netu preporučuje kao specijaliteti koje ne treba preskočiti dok ste u Salcburgu:
Najpre,
perece.
Osim u redovnim pekarama, na ulicama ima i onih tezgica gde ih možete naći u iznenađujućem broju varijanti, i to uglavnom slatkih (osim one osnovne vrste koja se kod nas naziva bavarskom)
Evo kako je to izgledalo na mestu gde smo mi pazarile:
Mogu da potvrdim preporuku za apfel varijantu, mada sam sigurna da i ostale vredi probati
Originalni regionalni slatkiš koji sam zapravo imala želju da probam je ovaj:
... ali je u jednoj kafe-poslastičarnici u koju smo sele koštao tričavih 15e...
... a ionako je potrebno 20 minuta za njegovo spremanje (20 min koje nismo imale u višku)...
Kiselo grožđe
Kolika li je cena u originalnom restoranu gde je prvi put serviran...
Taj restoran se zove
S'Nockerl im Elefant, i evo pričice o njemu - ljubaznošću naše drugarice Dušice (još nas ne napušta nada da će nam se pridružiti i na forumu):
Dakle, španski kralj je poklonio slona (koji je tada bio veoma retka zverka u Evropi) caru Maksimilijanu kao svadbeni poklon. Slon je u pratnji španske vojne jedinice putovao do Beča.
Kada su stigli do Salcburga, na mestu gde je slon bio smešten otvoren je ovaj restoran ('Kod slona').
Žoze Saramago je napisao knjigu o tom događaju 'Putovanje jednog slona'.
Evo reklamnog znaka tog mesta
Tablu sa fotkom kolača, opisom i istorijatom njegovog nastanka i razlogom za baš takav oblik (a bez naznačene cene), jesam fotkala, ali mutno, pa tu sliku neću kačiti.
Ulazile nismo...
Mocart kugleOriginalni recept, kao što je Vlada već pomenuo, drži porodica Fürst, koja ih i dalje proizvodi ručno. Lepe su, nije da nisu. I istorija je istorija, i vlasništvo patenta je stvar za poštovanje...
Radnja je još na originalnom mestu:
... iako imaju još lokala po gradu, a i ostale konditorske radnje kao i neke džidžarnice takođe prodaju ove kugle. Uz, naravno, one industrijske, crveno-zlatni fejk, sličan, ali...
Pored Mocartkugli, poslastičarnica Fürst drži i originalni recept za još jedan slatkiš, keksiće sa bademom i čokoladom pod nazivom
Florentineri, koje takođe vredi probati.
Cene ovih delicija odslikavaju ekskluzivitet nihove originalnosti, ručne izrade, a i činjenice da firma nakon više od 100 godina i dalje postoji. A što se tiče ukusa – o njima se ne raspravlja, pa ćete proceniti sami, ili ne, kako vam već volja