Putovanja u srcu

Mesto gde razmenjuju informacije oni kojima su putovanja u srcu
Danas je Četvrtak, 28 Mart 2024, 16:53

Sva vremena su u UTC + 1 sat




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 502 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Utorak, 25 Jun 2019, 21:24 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Brza poslastica od limuna

3 limuna
200 g secera
4 jajeta
60 g putera
na vrh noza soli

Odvojiti belanca od zumanaca. Zumanca umutiti sa secerom, struganom korom od limuna, sokom od limuna i puterom. Mutiti mikserom dok ne pobeli, pa skuvati na pari. Umutiti belanca i dodati na vrh noza soli. Sipati belanca u vreli krem i pazljivo promesati.
Sipati u case i ohladiti.

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Nedelja, 30 Jun 2019, 21:32 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Kolac od badema

125 g putera
100 g secera
4 jajeta
200 g brasna
125 g seckanih badema ( ja stavila celih 150!)
kora od jednog limuna
4 kasike kisele pavlake (moje su bile tolike, da je to- 1 mala pavlaka)

Umutiti 4 belanca. Posebno umutiti 4 zumanca, dodati secer, omeksali puter i pavlaku. Lagano varjacom umesati bademe, brasno i belanca.
Peci oko pola sata na 180*. Dimenzija tepsije je 30X18 cm. Stavila sam papir za pecenje na dno tepsije, ne pise u receptu. Ispeklo se super. Kad se prohladilo, samo sam prevrnula tepsiju i skinula papir...i isekla na manje pravougaonike. Nije mnogo slatko. Meni se bas dopalo.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 01 Jul 2019, 05:26 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
I nama se baš dopalo :ljubac:
Ded samo pojasni, ide 125g badema ili 2x125g badema? Tj, mleveni+seckani, ili si samo dvared napisala greškom...

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 01 Jul 2019, 05:42 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Ispravljeno! :D
Odnosilo se na puter... :ljubac:
I, ubacila sam dimenzije tepsije! :ljubac:

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 22 Jul 2019, 19:19 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Dubrovačka baklava

Potrebno:
4 jajeta
1 casa secera
1 casa ulja
1 casa jogurta
1 prasak za pecivo

200 gr mlevenih oraha
500 g kora za pitu

Za preliv:
3 case secera
3 case vode
sok od jednog limuna
1 vanil-secer

Najpre skuvati "sirup" ili "preliv" i ostaviti ga da se hladi na sobnoj temperaturi, dok se pece pita.
Dobro umutiti 4 cela jajeta sa casom secera, pa dodati ulje, jogurt i prasak za pecivo.
Tepsiju srednje velicine namazati uljem, redjati kore i svaku premazati prethodno umucenim filom od jaja. Orahe posuti u sredini pite, iz 2 puta. Znaci, nekoliko kora, pa orasi, pa par kora, pa orasi, pa do kraja samo kore i fil od jaja. Poslednju koru premazati samo uljem i ispeci u prethodno zagrejanoj rerni na 200*. Otprilike treba pola sata.
Ispecenu baklavu preliti prohladjenim sirupom i ostaviti da se sve ohladi napolju. Kasnije rashladiti u frizideru.

Baklava je socna, ne preslatka i, evo, ne znam sta mi je, stalno je pravim! :mrgreen:

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Nedelja, 28 Jul 2019, 19:09 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Evo mene, da dopisem "slanu varijaciju na zadatu temu". Iskoristila sam deo recepta za prethodne 2 baklave, slatko zamenila slanim i napravila danas nesto sto bih nazvala "pita- 2 u 1"...

"Pita- 2 u 1" (originalno moj recept)

500 g kora za pitu
7 jaja
2 praziluka
pakovanje vec ociscenih i na listove isecenih sampinjona (mislim da je bilo 300 g)
400 g sjenickog sira
2 kisele pavlake
ulje
origano
zacin "C"
so

Za pecenje sam iskoristila veliki pleh od rerne i u njemu ispekla 2 pite razlicitog sastava.
Namazala sam pleh obicnim uljem, redjala kore, svaku premazivala filom, pa preko njega rasporedjivala, do pola pleha- drugi, a od pola- treci fil. I tako dok nisam iskoristila sav materijal. Poslednje 2 kore sam stavila jednu preko druge i isekla nepecenu pitu na kvadrate. Premazala sam je uljem i dodala malo kisele vode..ne da pliva, tek da popuni prostor izmedju zasecenih parcica. Pekla sam je u zagrejanoj rerni na 250* 10 minuta, a onda jos 25 minuta na 200*.

Prvi fil:
Umutiti 4 jajeta, dodati veci prstohvat soli, 1 prasak za pecivo, 2 kisele pavlake, 1 casu od 2dl ulja i 1 casu kisele vode. Ovim filom se premazuje svaka kora.

Drugi fil:
Na ulju izdinstati praziluk isecen uzduzno, pa na listice. Dodati pecurke, 4 male kasicice zacina "C" i origano. Malo prohladiti, pa rasporedjivati na svaku koru, ali do pola pleha.

Treci fil:
Izgnjeciti 400 g sjenickog sira i dodati 3 jajeta. Dobro sve sjediniti. Ovim filom filovati svaku koru- od polovine pleha.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 15:21 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Tirokafteri / Τυροκαυτερή (Greek Spicy Feta Dip)

Greek dip made with feta and chili peppers

Difficulty:Easy
Prep Time:5 mins
Cook Time:25 mins
Serves:4
Freezable:No

Nutrition per portion

Ingredients

500g feta
1 sweet pointed red pepper
100g Greek yoghurt
50ml good quality olive oil
1 tablespoon red wine vinegar
1 green, or red chili pepper
1 teaspoon dried red chili flakes / boukovo

Method

Preheat the oven to 200°C.
When the oven has reached its temperature, place the sweet red pepper in an oven dish and put it into the oven for 15 - 20 minutes, or until the skin starts to blister. For the final 5 minutes of roasting the red pepper, place the chunk of feta into the oven dish with it, just so that the cheese warms up and softens slightly. This step will make it easier to process the cheese later and create a smooth texture
When the skin of the pepper starts to blister, take it out of the oven and let it cool down slightly. When the pepper has cooled down enough to handle, remove as much skin from the pepper as possible.
Finally, crumble the feta into a food processor, followed by all other ingredients listed. Process everything until relatively smooth and creamy.
Serve tirokafteri on a flat serving dish and sprinkle on some extra olive oil and dried red pepper flakes to decorate.

Tirokafteri can be kept in the refrigerator in an airtight container for about 5 days.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 15:31 
Nije prisutan
Rođen spakovan
Rođen spakovan
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 29 Jul 2015, 19:22
Postovi: 15617
Lokacija: Tu... i tamo
Pol: Seka
Šta, šatro su oni izmislili urnebes?!?

_________________
Mislim PLAVO 8-) Slika Slika Slika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 15:48 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
GRCKA MUSAKA
(koju obozavam!)

Potrebno:

1 kg krompira
2 patlidzana
2 tikvice
500 g mlevenog mesa
1 crni luk
1 sargarepa
2 cena belog luka
2 paradajza
so
biber
1 kasicica aleve paprike
ulje

Za "besamel" sos:

2 kasike putera
3 kasike brasna
600 ml mleka
so
muskatni orascic

U malo ulja proprziti rendanu sargarepu, luk i beli luk, sitno iseckan. Dodati mleveno meso. Nakon sto se proprzi, dodati rendani paradajz.

Dodati so i biber i zacine po zelji (ja koristim mleveni cimet). U Grckoj postoji specijalan zacin koji ima u sebi sve potrebno, osim soli (ili ovu mesavinu, kad imam). Krompir iseci na kolutice, tikvice i patlidzan na kriske.

Povrce proprziti kratko i posoliti. Na dno namazanog pleha redjati red krompira (polovinu ukupne kolicine), red mlevenog mesa, red patlidzana, red mlevenog mesa, red tikvica, red mlevenog mesa, preostali krompir.

Staviti u rernu na 15 minuta. Preliti "besamel" sosom i vratiti u rernu na 20 minuta.

Besamel: rastopiti maslac, dodati brasno da se prorpzi, uz neprestano mesanje. Dodati mleko (ne hladno), mesati neprestano i energicno da se rastvore sve grudvice. Kuvati dok se ne zgusne, zaciniti solju i muskatnim orascicem.

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 16:07 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Alevropita (Αλευροπιτα)- pita od brasna (grcki tanak hleb sa sirom)

Potrebno:

150 g brasna
250 ml mleka
1 jaje
prstohvat soli
150 g sira
30 g hladnog putera
2 kasike maslinovog ulja

Zagrejati rernu na 200*. Okrugli pleh precnika 30 cm premazati maslinovim uljem i staviti u rernu da se ugreje. Umutiti jaje i brasno, dodati so i mleko. Umutiti smesu koja treba da bude gusca nego za palacinke.
Uliti u pleh, posuti namrvljenim sirom i puterom nasecenim na komade.

Peci na donjoj zici rerne oko 40 minuta ili dok ne porumeni.

Ispecenu pitu izvaditi i malo prohladiti, pa seci.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 16:30 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Kolac sa suvim vocem

120 g putera
120 g prah-secera
130 g brasna
5 zumanaca
300 g suvog voca
1 prasak za pecivo
lkorica od pola limuna
rum

Naprskati suvo voce rumom i ostaviti ga da odstoji dok spremate ostalo. Krupnije komade voca, kao sto su smokve, urme..iseci na sitnije komade.

Umutiti omeksali puter sa secerom i dodati jedno po jedno zumance. Kad se dobije mekana i homogena smesa, dodati prosejano brasno, prasak za pecivo, rendanu koru limuna i umesati suvo voce.

Sipati masu u namazan i brasnom posut pravougaoni kalup. Ubaciti u dobro ugrejanu rernu i odmah je smanjiti da se pece na temperaturi od 150*, da ne ostane gnjecav.

Gotov kolac motete namazati glazurom od prah-secera, malo rastopljenog putera i malo vode.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 17:35 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Ako ih neko napravi pre mene, po ovom receptu, neka javi! :ljubac:

Grčke krofnice- Lokumades

Sastojci:

2 solje brasna
3 kasicice praska za pecivo
4 kasike secera
4 kasike rastopljenog putera
12 kasika mleka
1 jaje
ulje za przenje
med ili secer za sirup
cimet za posipanje

Brasno prosejati sa praskom za pecivo, dodati secer, puter, mleko, jaje, pa sve dobro rucno mesati, dok se ne dobije homogena smesa.

Zagrejati malo vise ulja u dubljoj serpi. Vlaznom ili masnom cajnom kasicicom zahvatati testo, oblikovati loptice i stavljati ih da se prze u zagrejanom ulju. Kada su gotove, krofnice ce lepo narasti i isplivace na povrsinu.

Vaditi ih resetkastom kasikom i stavljati na resetku, da se ocede od ulja. Kada se malo ohlade, napraviti vruc sirup od secera ili meda, pa preliti krofnice njime. Posuti ih cimetom.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 18:20 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Μελαχρινη καρυδοπιτα- "Brineta", pita od oraha

240 g psenicnog griza
70 g brasna
1 solja mlevenih oraha
6 jaja
150 g secera
70 ml ulja
2 kasicice praska za pecivo
2 vanil-secera
1 kasicica mlevenog cimeta
1/3 kasicice mlevenog karanfiica

Za sirup:

4 solje vode
350 g secera
60 g kakaa
sok od pola limuna

Umutiti jaja sa secerom. Prosejati brasno, dodati griz, mleveni cimet i karanfilic, prasak za pecivo i vanilin secer. Postepeno dodavati u jaja. Dodati ulje i mlevene orahe. Namazati pleh dimenzija 23X20 cm uljem i posuti brasnom. Sipati smesu u pleh i peci na 180* oko 40' .
Pustiti sirup da provri i kuvati oko 5'.
Iseci kolac na kockice, trouglove ili po izboru i preliti vrelim sirupom. Ohladiti preko noci.
Ukrasiti komadima oraha.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 18:44 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Kolac sa prelivom od meda i pistaca


Sastojci:

5 jaja
250 ml kiselog mleka
200 g secera
150 g mlevenih badema
175 g brasna
1 limun
1 pomorandza
165 g psenicnog griza
2 kasicice praska za pecivo
175 ml maslinovog ulja

Za sirup:

2 pomorandze
1 limun
425 g meda
125 g pistaca

Umutiti jaja sa secerom. Sipati prasak za pecivo u kiselo mleko. U drugoj posudi pomesati brasno i griz. Dodati bademe iseckane na sitno. Dodati kore limuna i pomorandze. Oblikovati udubljenje u suvoj bazi i dodati unutra kiselo mleko. Promesati i dodati smesu od jaja. Sipati maslinovo ulje.

Staviti list papira za pecenje u posudu. Peci kolac na 180* oko 50'.

Pripremiti preliv tako sto prvo stavite pistace da se zapeku u suvoj serpici. Kada dobiju boju, iscediti unutra sok i kore dve pomorandze i jednog limuna. Dodati med i ostaviti sirup da provri.

Izbockati kolac nozem, da se sirup bolje upije. Preliti ohladjen kolac vrelim sirupom, rasporediti pistace ravnomerno po povrsini i ostaviti da kolac potpuno upije sirup.

Slika

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: Re: NAŠ KUVAR
PostPoslato: Ponedeljak, 19 Avgust 2019, 19:00 
Nije prisutan
Pomoćko
Pomoćko
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sreda, 20 Avgust 2014, 22:28
Postovi: 19554
Lokacija: Ministarstvo za odnose sa javnoscu RP
Pol: Seka
Kolac od oraha i jabuka bez jaja

Potrebno:

6 jabuka
1 kasicica cimeta
1 manji puter
1 solja prah-secera
1 solja mlevenih oraha
200 g keksa
krupno seckan lesnik za posipanje

Glazura:

150 ml slatke pavlake
100 g mlecne cokolade

Umutiti puter sa prah-secerom. Jabuke oljustiti, narendati i pomesati ih sa cimetom. Dodati puter i keks, koji ste isitnili, kao i orahe, pa zatim dobro promesati.

Smesu prebaciti u pleh, dobro poravnati odozgo, preko posuti lesnicima i prekriti glazurom od umucene pavlake pomesane sa otopljenom i ohladjenom cokoladom. Ohladiti dobro pre sluzenja.

_________________
svuda podji, na tasos dodji!

SlikaSlika SlikaSlikaSlikaSlika


Vrh
 Profil  
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 502 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 1 sat


Ko je prisutan

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  

cron

Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Group
Putovanja u srcu © 2014-2019.